Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 62
Здравейте, четох много този форум и библиотеката и намерих много полезна информация, за да кърмя правилно. Синът ми е на един месец и го храня само с кърма, макар и да имахме някои проблеми. Аз съм с плоски зърна и от самото начало изпозлвам силиконови зърна за помощ. Той е доста силничък и суче активно, обхваща голяма част от ареолата, но устничките му винаги са обърнати навътре и ме притеснява дали суче правилно. През последните няколко дни търси да суче на два и по-малко часа, пълни добре памперсите и педиатърът каза, че наддава нормално. Но с това активно сучене в последните дни кърмата като че ли не му стига. Давам му всеки път като поиска. Опитах се да му издърпвам долната устничка по-активно, но засега не се получава - обръща я веднага пак навътре. Като пробвам без силиконовите зърна доста ме боли и се притеснявам да не ме разрани така че да се влоши проблема.
Имате ли идеи как да се справя?

# 1
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Всъщност доколкото разбирам имаш 2 въпроса:
1. Как да научиш бебето да засуква правилно и дали е удачно да махнеш силиконовите зърна
2. Нормално ли е бебето да иска да суче по-често от обикновено, дали кърмата му стига.

Ето и моите мисли по 2-та въпроса:
1. Би могла да опиташ да кърмиш без силиконките, стига бебето да не протестира, ако усетиш че ти разранява зърната-върни силиконките преди да ти разрани зърната. За обръщането на усничката-понякога кърмачетата така си сучат, пък и на малко бебе не винаги се вижда добре как е поставена устничката. Бебето ти е вече на месец, за този период наддава добре и не ти са разранени гърдите. Т.е. би могло да се каже че има проблем едва след като опиташ без силиконовите зърна и ако те болят гърдите. Иначе не виждам проблем да си продължавате както досега.
2. Около 6-тата седмица обикновено е най-силно изявения "скок в растежа" или "лактационна криза"- период, когато бебетата почти постоянно искат да сучат. Продължава 2-3 дена и после бебето се връща към обичайния си режим. Предполагам че точно това се случва и при вас. Опитай да се успокоиш, да му даваш да суче когато поиска за няколко дни Simple Smile

# 2
 • Praha
 • Мнения: 3 875
Не знам доколко това ще те успокои, но моето второ дете се кърмеше с обърнати навътре устнички. Така и не можахме да го убедим да суче по друг начин. Болеше ме в началото, но бях убедена че ще отмине. Не се разраниха зърната за щастие.
Кърмих изключително 6 месеца, спря сам на 11 ( когато забременях).

Ако въпроса ти е дали е възможно с такава "техника" от страна на бебето да кърмиш успешно, отговора е да, можеш.
Защо си мислиш, че не му стига? Не пречи че си иска по-често. Води се по него.
Успех!

# 3
 • Мнения: 62
Благодаря за отговорите, които са наистина успокояващи. Всъщност притесненията ми бяха две - дали по този начин сукането не може да повлияе върху оформянето на захапката на детето и дали стимулира достатъчно отделянето на кърма. След няколко дни сме на консултация и ще попитам и педиатъра.

# 4
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравей di101!

Напълно подкрепям yanast и за двете неща.
Явно те притеснява правилното засукване. В такъв случай бих ти предложила да опиташ нещо, но ще ти трябва помощник. При възможност, докато кърмиш без силиконовите зърна, дръпни нежно долната усничка на сина ти и проверете дали езичето му минанава над долната челюст и усничката. Ако това е така, то захапката е съвсем правилна и езичето му масажира и по този начин изцежда резервоарчетата с мляко. Ако ли не, отдели го и опитайте отново. Устичката му трябва да е широко отворена (за да го стимулираш да я отвори, отвори своята - така той може да те имитира) и зърното трябва да влиза навътре в устата насочено към небцето. За да направиш това, когато си отвори устата го придърпай към гърдата с брадичката напред, така че долната челюст да отиде колкото е възможно по-навътре, т.е. под гърдата.

За плоските зърна може да се опиташ да ги оформяш преди кърмене - с пръсти или пък с помпа. Също може да пробваш и друго нещо - ако имаш сутиен, който да жертваш, може да изрежеш малки дупки на чашките, през които да мушнеш зърната си. Някои майки споделят, че при тях този метод има действие. Обикновенно след няколко месеца сучене, връзките на зърното се разтягат и то се оформя. При всички положения, за да избегнеш проблеми и болки, съблюдаваш правилната позиция и захавпане на зърното.

Справяте се чудесно, въпреки затрудненията ти със зърната. Браво, продължавайте все така.

Поздрави

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 22:43 от mimsat

# 5
 • София
 • Мнения: 2 222
За плоските зърна - ето една стара тема, която може да ти е полезна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12503.0;all

A тук освен обяснения за захапването има и добри диаграми как да помогнеш на бебето да захване добре: http://www.breastfeedingonline.com/whenlatchingpdf.pdf

Още 2 линка с видео: http://asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies/asymmetric1.wmv
http://asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies/sh … _asymmetric_2.wmv

Успех Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 1 056
Здравей,
аз също мисля, че сте в първата Лактационна криза. Достатъчно е да кърмиш винаги когато поиска, дори и през час да е. Това ще трае само няколко дни.
Колкото до това дали ще можеш да кърмиш без силиконовите накрайници - аз мисля, че ще можеш, но трябва да си намериш начин да си издърпваш зърната. По твое усмотрение. Ето аз кои знам - с помпа (тип спринцовка). Помпиш точно преди кърмене. Тя би трябвало да може да ги издърпа. Като тръгне млякото-даваш. Другия (ако не са чак много хлътнали) просто хващаш гърдата, стискаш така, че да излезе зърното и подаваш така.
Сигурно си пробвала, пробвала, но аз да си кажа... Wink
Всъщност, пробвала ли си точно когато ти е слязло млякото и то суче най-активно да го махнеш, да махнеш силиконките и да продължиш (дори и с опасност да го олееш целия?).Тогава зърната ти щръкнали ли са? Това сега ми хрумна, но не го казвам от личен опит и не знам какъв би бил резултата. Но аз на твое място бих пробвала.
Колкото дали е правилна захапката, ето някои основни признака, но както има правила, така има и изключения.
1. Значи, много е важно ти да си седнала/легнала много удобно ,така, че да не ти отмалява ръката и бебето да се изсулва незабелязано. Възглавничките са много добро помощно средство. Сигурна съм, че го знаеш всичко това, но така ми е по-систематизирано.
2. Бебето да е на височината на гърдата, обърнато с корем към гърдите ти, а не към тавана.
3. Ухото, рамото и хълбока да са в една линия.
4. Изваждаш зърното и приближаваш бебето към бърдата.
5. Носа му да е наравно с носа, потъркваш със зърното горната му устничка (или угълчето на устата).
6. То трябва да си отвори широко устата и да му е поизплезено езичето.
7. Зърното трябва да влезе дълбото в устата и част от ареолата.(зърното трябва да влезе чак до там, където започва мекото небце, можеш да си го напипаш сама на себе си да видиш колко навътре е това).
8. Устничките му трябва да са обърнати навън(това при вас не е така) и ъгълът, сключен между тях трябва да е тъп.
9. Брадичката му да е допряна, дори да натиска гърдата, а нослето да не е допряно(но при доста едрите гърди май се допира)

За неправилно засукване знам няколко признака:
- Чува се звук при сукане (цъкане, мляскане, всичко, което показва, че няма вакуум)
- На бузките на бебето има трапчинки (като всмуква човек така му хлътват навътре бузите)
- И, естествено, не се чува преглъщане и бебето движи само устата, а, не цялата челюст.

И последно изречение - ако ти е удобно така със силиконовите накрайници си кърми с тях, мисля, че те не пречат на кърменето да е ползотворно. Мисълта ми е, че лактационна криза не е свързана с тях, тя се получава при почти всички бебоци във вашата възраст. Има още една към третия месец и още към шестия. Следващите са лесни... Wink Wink Wink

# 7
 • Мнения: 62
Благодаря на всички за отговорите и съветите, които ми бяха много полезни. В крайна сметка се успокоих, че всичко е наред. Бебчо е наддал за един месец 800-900 гр. и е порастнал доста на височина. Това също е показател, че се храни добре. Преодоляхме и "кризата на растежа" и вече не търси да се храни на час и половина, дори си поспива нощем по 5-6 часа. Педиатърът също потвърди, че някои кърмачета си имат свой начин на засукване и трябва да се гледат по-скоро показатели като дали наддава, дали изпразва гърдата, дали пълни редовно памперсите и пр.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 152
Дано те успокоя и с моя опит. Моите зърна също са плоски и още в родилното като ме видяха акушерките ми казаха, че ще ми е трудно с кърменето, дори невъзможно. Но аз така се амбицирах и започнах със силиконови зърна, които спонтанно махнах след 10тия ден въпреки, че имах ужасни болки всеки път при засукване. Сега близо 3 месеца по-късно нямам никакви проблеми, зърната ми станаха перфектни за кърмене и остана само приятната емоция от кърменето. Успех и не се предавай, а и чудесно е наддало бебето ти!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт