Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 3 550
Здравейте, момичета! Аз съм от поколението кърмачки, което пълнеше този форум преди 3-4 години. С много ентусиазъм, борбеност, нетърпимост към адаптираните млека и ранното захранване и бунт срещу педиатрите, които ги препоръчват. И аз развявах слинг и убеждавах как кърмените деца са по-здрави, по-интелигентни и още много по- от некърмените. Кърмих в продължение на 2г.3м. И наистина се радвах на прекрасното здраве на сина си, който беше отглеждан у дома до 3,5 г. След това беше записан на детска градина и оптимизмът ми стремглаво тръгна надолу. Една седмица посещава градината и две седмици е болен вкъщи. По схема. Няма пропуски. Днес ми се обадиха по никое време в работата, че е вдигнал температура и да си го прибера. Това малко попреля чашата и беше поводът да пусна тази тема.
Искам да подчертая, че в групата няма друго дете, което да боледува толкова много. Виждам от списъка за дължимите такси, които изнасят ежемесечно. Наследствеността също не е определяща в този случай. И аз, и баща му сме били много здрави като малки. Знам какво ще ми отговорите, защото и аз съм го писала в този форум: "Ако не беше кърмила, щеше да е по-зле." Това не ми върши работа.
Има ли и други дългокърмещи/кърмили майки, които вече имат впечатления от децата си в градинска възраст? При вас същото ли е или наистина се радвате на добро здраве?

# 1
 • Мнения: 5 396
Аз не съм чак толкова дълго кърмила( до 1 годинка) но ще се включа. Иво е изключително кърмен до 6ти месец, и много бавно захранен. Гледан е вкъщи до 2г , след което тръгна на ясла. От бебе има проблеми с носа- от безобидни до бактериални сополи. Почти непрестанно. Освен, че е закърмен с АБ така да се каже( в болницата след раждането беше на системи с антибиотик), първият който пи беше, когато беше на 6м. След това на годинка и нещо. В яслата много боледуваше, пак главно сополите бяха проблема, но от време на време и кашлица и температура. Но пък въпреки всичките тези болести, никога до сега не сме влизали в болница(да чукна на дърво и занапред да е така).Всичко е било поправимо в домашни условия.
Във вашия случай мисля, че това се дължи на малко по-късното пускане на градина.Пишеш, че е бил на 3.5г, т.е. не е ходил на ясла. Значи тепърва се сблъсква с такава среда- много бацили и вируси на едно място. С времето ще  престане да боледува толкова. Иво постепенно си увеличава интервалите на непрекъснат престой- преди беше по седмица до 10 дни. Сега е около месец.
Кърменето  не е гаранция за неболедуване според мен. Или пък може да действа различно при всяко дете- да подсили имунитета на някои още от ранна възраст, или пък да има "отложено действие" за по-нататък при други(примерно, не знам) При всички положение има ползи, сигурна съм, че го знаеш. Просто не очаквай чудеса, съвсем нормално е да боледува детето, дано само минават по-леко болестите и ги преборва бързо( всъщност ето това е при моето дете ефекта от кърменето си мисля).

# 2
 • София
 • Мнения: 3 550
Мечо Пух, благодаря, че се включи! Звучи успокоително постът ти. Надявам се, че докато тръгне на училище ще се пребори с тази история.
Надявам се и други майки с опит да се включат.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Ако не беше кърмила, можеше и да не е толкова зле Mr. Green
В медицината няма правила, за съжаление. И моето не чак толкова дълго кърмено дете/10м/ боледуваше много в първа и втора група.

# 4
 • Мнения: 344
 Hug Аз искам да те успокоя от опита ми с по-големия ми син и наблюдения на деца около мен. Кърмено или не ВИНАГИ има период на адаптация тръгне ли детето на ясла/градина. Трябва му поне половин година за да свикне с местната "флора" и да изгради имунитет. С времето ще боледува все по-малко, ще се убедиш сама Wink
Адмирации за кърменето - не се и съмнявай, че си му дала най-добрия старт!!!

# 5
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
...как кърмените деца са по-здрави, по-интелигентни ...

Аз тези лозунги не съм ги развявала, защото така формулирани не са верни.  Grinning

Иначе синът ми, големият де, боледува рядко. От 2 годишен е на детска, макар и на не пълен ден. Сополите не ги броя за болест обаче. Температура е качавл около 3-4 пъти откакто е роден. Чукам на дърво. Антибиотик е пил веднъж и то защото му се възпали една рана от много чоплене. А, да... още го кърмя.

# 6
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Стейси, помня те аз от онова време  Grinning
Дъщеря ми е от не толкова дългокърмените /1г и 11м/. Но и тя откакто тръгна на ДГ е почти постоянно болна. Но за мен проблемът не е само в кърменето. Тези вируси напоследък са нещо странно. Всички знаем как преди няколко години и дума не можеше да става да се сложи противогрипна ваксина след началото на ноември, сега се рекламира целогодишно, дори в разгара на грипна епидемия. Все повече започвам да се убеждавам, че са изкуствено създавани и разпространявани за да печелят фармацевтичните компании.
За мен кърменето си остава най-добрата профилактика не толкова срещу вирусите, колкото срещу алергии, диабети, и още куп други неприятно болести.

# 7
 • Мнения: 7 494
Аз не съм дългокърмеща - напротив. Но ми е интересна темата и затова ще си позволя да пиша. Дъщеря ми я кърмих само два месеца. Тръгна направо на градина на почти три годинки. Не е боледувала почти. И отначало такъв период на адаптация не е имало при нас, както за жалост се случва при повечето деца /както е при твоето дете/. Сега синът ми го кърмя все още, надявам се поне до годинката, но се надявам също да не боледува. Аз самата рядко съм боледувала, дори почти не съм, но пък мъжът ми е имал проблеми със сливици, гърло и т.н. Дано не е наследствено.
Успех на авторката и дано по-бързо и леко преминете през този период Hug!

# 8
 • София
 • Мнения: 2 222
Стейси, мнного пъти сме си говорили в този форум, че боледуването/неболедуването на децата е комплексен въпрос, зависим от различни променливи. Личното ми мнение, че е пряко зависимо от начина, по който децата възприемат градината и от начина, по който се чувстват в средата там. Иначе съм категорична, че кърменето е от особена полза, когато детето ходи на ясла/градина и същевременно все още суче.
При вас ситуацията е малко по-различна понеже кърменето е приключило преди тръгването на градина, но мога да кажа за големият ми син, че то със сигурност направи адаптацията значително по-лека. В яслата (тръгна на 2) въпреки многобройните сополи, температура не е вдигал. В първа група тези периоди се разредиха, във втора изчезнаха. Тук се отби Laughing. И най-интересното е, че в 3-та група (година след отбиването) направи една серия боледувания с високи температури, каквито не бях виждала ooooh!, но пък този период съвпадна с раждането на брат му и съпътстващите го промени.

# 9
 • Мнения: 798
И аз в кюпа с дългокърмещите  Laughing
Синът ми го кърмих (накрая само вечер) почти три години. А на ясла тръгна от 2 и половина. Там здравословни проблеми нямаше никакви, освен варицела на 3 и половина. В градината обаче започна да боледува повече. Това означава - горе-долу веднъж месечно си остава за няколко дни вкъщи. Най-сериозното заболяване траеше две седмици.
И на мен ми се иска кърменето да беше панацея и да е все здрав, но в този развъдник на вируси не мисля, че е възможно. Все пак всяко заболяване е свързано и с това какъв подход на лечение да се предприеме. Аз залагам на по-щадящи лекарства и с педиатърката сме на едно мнение. Когато, обаче, направи отит - дежурен лекар му изписа антибиотик. С мъжа ми бяхме категорични, че ще му дадем, само ако е крайно наложително и затова потърсихме второ мнение. Оказа се, че има достатъчно добри варианти за лечение без АБ.
Та, мисълта ми е - с кърменето каквото сме могли сме направили, въпросът е как продължаваме. Аз се стремя да осигурявам здравослона храна и да поддържам навика да се ядат плодове и зеленчуци. С разходки се опитвам да компенсирам липсата на каквото и да било закаляване в градината. Като се замисля, едно време ние правехме гимнастика на отворен прозорец сутрин, а сега не съм чула за такова нещо в общинска градина... ама хайде, че стана много дълго...

# 10
 • София
 • Мнения: 961
Много неприятно, дано бързо оздравява детенце и скоро да се пребори с вирусите и болестите!  Hug
Мога да споделя историята на племенницата ми, която е дълго кърмено дете - 2години - но така и не свикна с ДГ. Според мен обаче, има връзка и с психологическата страна на адаптацията. Племенницата ми много страдаше от факта, че трябва да ходи на ясла. Започне се схема 2 дни ходи, 2 седмици болна. Тя беше много будно дете и много бързо се развиваше, учителките решиха да я преместят в първа група. Докато беше там не се разболя нито веднъж за около 4-5 месеца. В момента, в който преведоха ясленската група в ДГ и я оставиха при връстниците й, се почна старата схема 2дни на градина - 2 седмици болна, с тази разлика, че се увеличи периода на боледуване!  Shocked Истината е, че детето ужасно страдаше и боледуваше физически, защото не издържаше на стреса на ДГ. Адаптира се много бързо към предучилищната група на която тръгна на 4 годишна възраст. Ми там може да се каже, че не е боледувала, пък също ходят деца!

# 11
 • София
 • Мнения: 3 550
Много се радвам, че още майки се включиха!
Микки, помня те и аз, разбира се. ЧеКа, и теб помня.
Лю, и аз следя да се храним здравословно цялото семейство. Боклуци не купувам, получава ги само на празник. Яде зеленчуци в големи количества. Та, не вярвам да е от липсата на подходяща храна.
За стреса не ми беше хрумвало. Приспособи се бързо. Плака само 2 дни. Мрънкотеше малко сутрин, когато го водя, но го прибирах винаги усмихнат. Даже напоследък ме моли да го взема последен. Сърцераздирателни истории за тормоз и неразбирателство с другите деца не ми е разказвал.
В интерес на истината е пил АБ само 3 пъти - веднъж на 3-годинки и два пъти, откакто тръгна на ДГ. Мъчат го едни безкрайни кашлици, които не знам откъде се завъждат. А и кашлицата е доста звучен и явен признак на влошено здраве. И учителки, и майки искат да е изчистена докрай, а това става бавно. Ваксини против грип не сме и помисляли да му слагаме.
От вашите истории, мили момичета, си направих извода, че малко съм кърмила. Sad

# 12
 • София
 • Мнения: 7 108
Аз лично не виждам никаква връзка между кърменето и боледуване в детската градина. Другите деца може да са ходили на ясла,там да са боледували повече и да изградили имунитет. По принцип във възрастта до първи клас е в норма детето да боледува по 10-12 пъти годишно. Новостите като отделяне от мама и ходене на детска градина са си стрес и е нормално благодарение на него имунитета да спада и да боледува повечко. Може да не иска да ходи на градина и организма му да "организира" един вид бягство. Интересно е и каква е храна в градината, защото прясната, здравословна домашна храна гарантира много по- добро здраве от буламачите от фиде и вода в някои детски заведения.
Все пак, кърменето не е панацея и доживотна ваксина срещу всички болести, а и върху имунитета влияят много фактори- възраст, среда, психика, обстоятелства, вируси.  Peace

# 13
 • малко градче
 • Мнения: 166
Дъщеря ми е кърмена 20 дни. Когато тръгна на ясла на 1г.9м.  боледуваше веднъж месечно- главно ангини като повечето деца.  Като бебе също няколко пъти е пила антибиотик. На 7м. изкара вирусна плеумония. Когато обаче тръгна на детска градина спря да боледува. До ден днешен не е пила антибиотик. Изкарва понякога вирусите с повръщането( обикновено след като се върнем от морето).  Какво забелязах обаче. Спря да боледува, когато започнахме да я водим всяка година на море и всяка есен да пие РЕСПИВАКС или напоследък и бия противогрипна ваксина. 
   Може би си е изболедувала болестите.  Синът ми още не е пил антибиотик ( все още кърмя), но не се знае.
   
    За протокола - детето на кумците ни е кърмено до 1г.6м. Не се разболяваше докато си бе в къщи. Но като тръгна на градина и до ден днешен( сега е в първи клас) е болно през седмица- две.
   
    Така, че кърменето не е критерий за разболеваемост на децата. Всичко е до сила на организма .

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
Дъщеря ми е все още кърмена - на 3г и 7 м е.
На градина тръгна на 3 г. Въпреки кърменето и при нас дойде същата картинка - седмица на градина, две болна у дома.
Почти 2 месеца не ходи на градина и... изненадааа, не е боледувала грам!
Извода ми - няма такъв филм само да си боледува, някой го заразява. Някой си праща болно детето. Персонала затваря очи.
Не е виновен стреса. А недобросъвестни родители.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт