Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора


Мнения: 115
Започвам тази тема, понеже ние всички вкъщи обичаме много спагети, макарони във всичките им варианти, но всеки който е ходил на гости в Италия казва, че домашно приготвените били много различни и много по- вкусни, за това и реших да започна темата и дано и аз да се науча да ги правя с ваша помощ..  chef
Цитирай

Бургас

Мнения: 182
Моята дъщеричка много обича макарони,така че ще следя и аз ако някои напише рецепта!Иначе баба ми си прави домашна юфка!
Цитирай


Мнения: 2 094
Макарони - не ! Но юфка -да !
Домашната юфка си е наистина вкуснотия. В никакъв случай не може да се сравнява с юфката дето я продават по магазините.
А ето и рецептата:
1 литър и половина прясно мляко
10 яйца
1 чаена чаша грис
1 пълна кафява лъжичка сол-
половин к. лъжичка захар
брашно за средно твърдо тесто - да може да се точи, но да не е твърдо

От леко затопленото мляко и останалите продукти се замесва тесто. Измесва се добре, докато започнат да се образуват в него мехурчета и да не лепи по ръцете.
Оставя се да почине около 30 минути и започвате да точите.
корите трябва да бъдат тънки-, но някой може да иска да са по-дебелички, така че по желание за дебелината. всяка кора се оставя да изсъхне на чист чаршаф, след което - може да се нареже , може и да се начупи- се препича във фурната леко да порозовее.
Ами това е.
Обикновено юфката се прави през лятото в най-горещото време, за да съхнат корите по-бързо.

Играчка е , но си струва.
Цитирай


Мнения: 115
Си ♥ си ♥  благодаря ти много за рецептата, спомням си мойта леля, която е от района на Гоце Делчев правеше страхотна домашна юфка и я сушеше по спомени на поляната, но отдавна не съм вкусвала такава юфка, така че сега ще връча първо рацаптата на мама да я направи , пък после и аз ще се опитам, нищо че малко сложничко ми се струва на мен.
Цитирай


Мнения: 825
подробно описание със снимки от Natalyna http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=459.0

Как да приготвим домашна паста(PASTA FRESCA)
Рецептата и снимките са взети от сайта на Анна-Мария Волпи

Продукти:
3ч.ч (около 400г) брашно(може и грис, но тогава тестото е доста твърдо за месене)
4 яйца - по възможност домашни с оранжеви жълтъци, така тестото става жълто и е по-вкусно.
1 с.л зехтин  Extra Virgin

Пресейте брашното и го насипете върху дървена дъска за месене. На върха на купчинаката направете с юмрук кладенче.
Чукнете яйцата и ги изсипете в кладенчето.
Прибавете и зехтина(по желание може да сложите и щипка сол).
Като използвате вилица, започнете да бъркате яйцата, като по малко прибавяте от брашното.
продължавайте да прибавяте по малко от брашното и така докато замесите цялото брашно.
Месете до получаването на топка.
Изстържете от дъската полепналото тесто и го прибавете към замесеното. Посипете дъската с тънък слой брашно, за да предодвратите залепването на тестото.
Върнете тестото върху дъската и започнете да месите, като натискате с длани.
Натиснете и избутвате със сила напред.
Продължете да натискате и избутвате като месите така поне 8-10 мин. докато тестото стане гладко и еластично.
Направете кръгла, гладка топка и я сложете в чиста чиния.
Прикрийте тестото с навлажнена чиста кърпа или прозрачно домакинско фолио и го оставете да отпочине за 30 мин до 1 час.
Така приготвеното тесто, може да се разточи на тънка кора, да се остави да изсъхне за около 15-20 мин. и да се нареже на желаните от нас видове паста.
Цитирай

Монреал

Мнения: 313
Тестото за паста се прави само от яйца и брашно и трябва да е  много твърдо. У нас se меси от мъжа ми.  На 1 яйце се слагат 100 гр брашно. Това дава паста за 1 порция според италианците. Всичко това е писано и по-горе.
Искам да добавя, че ако ще си правите домашна паста често е добре да си купите машинка. С нея става разточването и после нарязването. На ръка се точи много тежко. Ние имаме ръчна, не е никак скъпа (20-тина $) и прави правенето на паста удоволствие и фън, а не тежко физическо упражнение.


« Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 15:42 от WebMama »
Цитирай


Мнения: 115
WebMama къде си купи машинката или ако знаеш къде може да се купи ? Благодаря ти предвалително!
Цитирай


Мнения: 825
WebMama къде си купи машинката или ако знаеш къде може да се купи ?

не съм WebMama, но тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1835.msg33463#msg33463
marabu е дала идея.

моята е от ТСМ, но е от преди 3-4 години.
Цитирай

Монреал

Мнения: 313
Купих я в Канада, но би трябвало да я има и някъде в България. Италианска е.
Цитирай


Мнения: 115
а дали няма да станат, ако ги разточим и нарежем на ивици без да се ползва тази добра машинка, имам впредвид докато си я намеряБ
Цитирай


Мнения: 9 728
И аз съм си мислила, да се пробвам с домашни талятеле, ама машина нямам и няма да си купя  Thinking Така или иначе ще го направя един или два пъти, няма смисъл да си купувам машина за толкова. Ако някой може да даде практичен съвет, дали ще стане без машина, да каже?

Всъщност сега виждам, че рецептата дадена от Наталина е без машина, само на ръка се точи. Значи ще се пробвам в един момент.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравейте!

Аз правя тесто за макарони както е описано по-горе(но брашното е едро смляно - малко по-ситно от грис) и го използвам в няколко варианта. Когато го направя по-твърдо, просто го настъргвам на най-ситното ренде и оставям да изсъхне - използвам вместо купено фиде - не се разварява и е много по-вкусно. Изсушено издържа с месеци. Другият вариант е разточване на тънка кора(и) (точи се малко трудно, защото е твърдо, но с постоянно посипване се получава добре и после нарязвам - на тънки пръчици(нудълс) за супа или на квадратчета като за юфка или на големи парчета за лазаня. Разточено е по-дебело от кора за баница  - около 1-2 мм дебелина. Други видове паста не съм пробвала поради липса на машина.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 221
И аз ги правя с точилката - номера е в обилното поръсване с брашно - наистина са по-вкусни от купените, но отдавна не съм забърквала. Рецептата беше само яйца, брашно и малко зехтин.
Цитирай

София

Мнения: 4 541
Много отдавна не съм правила домашна паста, но преди да родя правех редовно. Ключът на хубавата паста е в това се използва твърда пшеница /подобна на грис/, а не брашно. Пастата може и да се направи цветна ако в тестото се добави малко смляна чушка /за зелена или червена паста/  или други зеленчуци с различни цветове. Става много ефектно и вкусно.

Встрани от темата- тестото за пица също става съвсем различно и много по- хубаво ако на 400 грама брашно се добавят 150 грама твърда пшеница или просто обикновен грис.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
От ТСМ си купих преди време преса за пюре. Има три подвижни дъна с различна големина на дупчиците. Според мен по-големите са за спагети или фиде.
Пресата е метална - тежичка.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора