Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2009, 13:29 ч.

Майчинство и детски за близнаци - 3

 • 21 692
 • 442
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 897
 Тъй като старата тема стана огромна  ще продължим да обсъждаме тук актуалният въпрос за промяната на закона за помощите за близнаци! Това е писмото на Марио Драганов,баща на близнаци,  към което се присъединяват още и още родители на близнаци:


До: г-жа Христина Христова, г-н Хасан Адемов
До членовете на парламентарната комисия по труда и социалната политика
До министър-председателя на Република България
До председателите на парламентарни групи в 40-то Народно събрание
До народните представители в 40-то Народно Събрание
Копие до президента на Република България
Копие до председателя на партия ГЕРБ
Копие до електронни и печатни медии

ОТВОРЕНО ПИСМО
относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца

Дами и господа,
Според настоящия и в сила от 1 януари 2009 година Закон за семейните помощи за деца чл.8а (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) (1) Месечни помощи за отглеждане на близнаци до две години в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката) на близнаци, която има право да получава обезщетение за отглеждане на дете по реда на чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, независимо от доходите на семейството.
(2) Месечните помощи по ал. 1 се предоставят на майката от момента на придобиване правото на обезщетение по чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване до навършване на 2-годишна възраст на детето и се диференцират съобразно броя на близнаците, родени от майката.

Към момента този закон не се прилага от съответните институции. Защо? Защо в момента е внесен законопроект, изцяло променящ философията за социална закрила на семействата на близнаци, който лишава близнаците до две години от подобна помощ, като освен това той трябва да влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2009 г. и по този начин се цели избягването на плащанията на семействата с деца близнаци между 1 и 2 годишна възраст.
Според г-н Адемов "Най-голямата потребност от финансов ресурс е в първите дни след раждането и тъкмо затова предложението, което сега правим, е еднократно да се даде цялата сума, която се дава за една година помощ по този закон" и това налага настоящата промяна.
Уважаеми г-н Адемов, разбира се, че нуждата след раждането е най-голяма и нали затова в последните години неколкократно се променя сумата давана при раждането на близнаци. Сумата за две деца близнаци през 2007 е 400 лв., през 2008 – 800 лв. и за 2009 вече е 1200 лв. за две деца.
Разбира се, че нуждата е голяма, но в този период майката получава и майчинство в размер на 90% от работната си заплата.
Философията на в момента действащият закон е, че майката и децата имат нужда от социална защита в периода до 2-годишна възраст, когато майката получава месечно обезщетение, което не е обвързано с работната й запалата и е в размер на една минимална работна заплата и именно в този момент на шоково спадане на доходите на семейството с близнаци то има нужда от социална закрила.
Защо трябва при раждането да се дава огромна сума, когато тя може да бъде разпределена така, че да обхване най-добре нуждите на семействата с близнаци?
Не искаме да бъдем разбирани погрешно – изключително се радваме, че най-накрая държавниците ни разбраха, че семействата с близнаци имат нужда от закрила, но освен индентификацията на тази нужда е нужно и разбиране в кои моменти именно е най-силна тя и дали тя е еднократна или има няколко критични момента.
В действащия в момента закон много добре са индентифицирани именно критичните периоди, в които семействата на близнаци се нуждаят от закрила. Защо трябва помощта за раждане на близнаци и тази за отглеждането им да бъде съсредоточена в един единствен момент? Защо искате да отнемете вече възникнало право със задна дата?

Госпожо Христова, с какво се промени ситуацията в последните два месеца? Защо внасяте законопроект, който със задна дата ще лиши децата между 1 и 2 годишна възраст от социална закрила, които в момена имат правото на такава? Защо първо се съобразихте с мнението на майките, а сега, два месеца по-късно, тотално го отхвърляте?
Г-н Адемов, дами и господа членове на комисията по труда и социална политика, защо допускате такава подмяна и влизането й в сила със задна дата? Не осъзнавате ли, че отнемате права, които в момента са валидни?

Господа председатели на парламентарни групи, дами и господа народни представители, настояваме да обърнете внимание и да не приемате на второ четене текстовете в този им вид, за да защитите правата на децата близнаци до 2 годишна възраст.

Господин министър-председател, защо в момента действащият закон не се прилага? Защо чакате децата близнаци родени през 2007 и 2008 година да бъдат ощетени?

Уважаеми господин президент на Република България, настояваме да следите отблизо гласуването на новия законопроект за семейните помощи за деца и ако той бъде гласуван във вид, подменящ със задна дата сега действащия закон и ощетяващ децата близнаци до 2 годишна възраст, да наложите правото си на вето.

Господин председател на партия ГЕРБ, настояваме отблизо да следите приемането на този закон и да вземете отношение по него. Ако все пак законопроектът стане закон в сегашния си вид и ощети децата близнаци, които в момента са между 1 и 2 годишна възраст, молим Ви ясно да заявите дали ще се ангажирате, ако Вашата партия участва в управлението след провеждането на изборите за 41-во Народно събрание, незабавно да намерите законово решение на проблема.

Дами и господа представители на медиите, призоваваме ви да дадете гласност на проблема и да следите развитието му. Семействата на деца близнаци между 1 и 2 години се чувстват излъгани от обещанията на правителството и ограбени от неприлагането на в момента действащ закон. Много ви молим проблемът да бъде широко отразен във вашите медии.
И в момента майките на близнаци продължават да подават заявления за тези помощи, дори и с цената на в много случаи безобразно държание от страна на служителите в районните администрации на Агенцията за социално подпомагане. Призоваваме всички родители на близнаци между 1 и 2 години, които все още не са подали своите заявления да сторят това преди законопроектът да е минал и на второ четене. Само така, ако новият закон е в ущърб на децата от 1 до 2 години те ще могат да защитят правата си.
Накрая заявяваме твърдата позиция, на стотици семейства с близнаци до 2 годишна възраст да отстояваме правата на нашите деца докрай. Ние не желаем те да стават заложници на популистки решения. Ако бъдем ощетени от новоприетия закон, ще предпримем необходимите съдебни действия срещу институциите и лицата, които с действията или бездействията си смятаме, че нарушават правата ни.
Предпочитаме обаче да не се стига да такъв сценарий и проблемът да бъде решен цивилизовано.


05 март 2009 година

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 13:44 от Double with Cream

# 1
 • Мнения: 1 897
Ето и списък на родителите на близнаци, които до момента подкрепят писмото:

1.   Петя Йоцова Цветкова-Иванова  - майка на близнаците Кубрат Боянов Иванов и Тервел Боянов Иванов родени на 07.12.2007 г
2.   Антоанета Григорова Косева, с близнаци - Григор и Любен , родени на 25.09.2007 г.
3.   Ваня Димитрова Димитрова, с близнаци Стефани и Димитър род.30.12.2007
4.   Ива Георгиева Узунска, с близнаци Георги и Божидар, родени на 11.06.2007
5.   Мария Валентинова Петкова с близнаци: Илионора Илиева Трифонова и Венелин Илиев Трифонов - 16.06.2008 г.
6.   Светослава Йорданова Бучева с близнаци Ивайло и Марио Викторови Стоянови 30.07.2007г.
7.   Петя Янакиева Господинова-близнаци Янита и Радослав Дениславови Господинови родени на 05.05.2007год
8.   Ива Вълова-Стойнова, близнаци Николай Хинко Стойнов и Радослав Хинко Стойнов  14.06.2007
9.   Мария Люцканова - близнаци Антон Василев Люцканов и Димитър Василев Люцканов родени на 12.01.2008 г.
10.   Христина Иванова Захариева, с близначки Виктория Юлиева Захариева и Ивона Юлиева Захариева родени на 12.05.2008год.
11.   Вяра Тодорова Доцева, близнаците: Кирил Калинов Доцев и Константин Калинов Доцев родени на 11.10.2007г.
12.   Ивелина Димитрова, с близнаци Бранимир и Еванджелина Емилови Димитрови 03.01.2008 г.
13.   Зоя Цветкова Миндова, с близнаци Ива Миндова и Калина Миндова
14.   Борислава Василева Минева от гр.Каблешково и децата ми Олга Питрова Минева и Иван Петров Минев родени на 02.10.2007
15.   Мария Кирякова, близнаци Теодора Димитрова Димитрова и Мартин Димитров Димитров, родени на 11.06.2007 година
16.   Десислава Христова Михайлова, майка на близнаците Дара и Велизар, родени на 25.05.2007 г.
17.   Иванка Руменова Кръстева, майка на близнаците Владислав Веселинов Кръстев и Ивалин Веселинов Кръстев, родени на 05.03.2008 год.
18.   Светла Иванова Генчева, майка на Цветина Владимирова Данчева и Иван Владимиров Данчев, родени на 24.07.2008 г.
19.   Зорница Пламенова Томова, майка на близнаците Пламена Мариянова Томова и Тома Мариянов Томов, родени на 02.06.2008г
20.   Милена Иванова Стоилова, майка на Стилиян Станимиров Стоилов и Ивелина Станимирова Стоилова, родени на 01.01.08г.
21.   Миглена Ангелова Игнатова, майка на Илиян и Михаил Валентинови Игнатови, родени на 22.05.2008
22.   Ирина Александрова Скабрин с близнаци Божана Костадинова Скабрин и Божидар Костадинов Скабрин, родени на 31.07.2007.
23.   Надежда Вътева Георгиева майка на Борис Светлозаров Георгиев и Вероника Светлозарова Георгиева, родени на 18.06.2007г.
24.   Румяна Иванова Стойнова,  майка на Кристиян и Теодор Христови Стойнови, родени на 17.09.2007г.
25.   Даниела Христова Иванова - родих Христо и Елица Пламенови Иванови на  12.09.2007
26.   Пламена Георгиева Недева, с близнаци Цвети Младенова Петкова и Георги Младенов Петков родени на 25.04.2008 г
27.   Диана Петрова Савова, майка на близнаци - Мариан Георгиев Савов и Мартин Георгиев Савов, родени на 19.09.2007 г.
28.   Виолина Пламенова Стоименова - дечицата са Петър и Павел Росенови Стоименова, родени на 14.06.2007г.
29.   Галина Чернева Ангелова, майка на близнаците Чавдар и Момчил Николаеви Ангелови, род. 08.10.2007 г.
30.   Оля Койчева-Иванова, майка на близнаци - Никола Кирилов Иванов и Лиза Кирилова Иванова, родени на 26.05.2008 година
31.   Мария Иванова Стоева, майка на близнаците Станимир Росенов Стоев и Мартин Росенов Стоев, родени на 30.01.2008 г.
32.   Нели Диева-Маринова, майка на близнаците Станимир Алексеев Маринов и Любомир Алексеев Маринов, родени на 17.08.2007г.
33.   Невена Зафирова Колева, майка на близнаците Зафир Николаев Колев и Богомил Николаев Колев, родени на 26.02.2009г.
34.   Росица Иванова Тодорова и близнаците Десислава Ярославова Колева и Александър Ярославов Колев,родени на 02.06.2007г.
35.   Добринка Даскалова-Тодорова, майка на близнаците Георги Тихомиров Тодоров и Ивайла Тихомирова Тодорова, родени на 25.02.2008 г.
36.   Ваня Димитрова, майка на близнаци Калоян Крумов Бусаров и Крум Крумов Бусаров - родени на 10.09.2008 г.
37.   Мариана Георгиева с близнаци Явор Петров Георгиев и Александра Петрова Георгиева родени на 28.11.2007г.
38.   Таня Николова Илиева с близнаци Кристиян Александров Величков и Ясен Асександров Величков, родени на 27.09.2007
39.   Румяна Христова Кацарска, с близнаци Христо Бориславов Кацарски и Весела Бориславова Кацарска, родени на 09.01.2008г.
40.   Даниела Методиева Вълкова, майка на близнаци Николай Бойжидар Вълков и Моника Бойидар Вълкова, родени на 04.12.2007г
41.   Петя Цонева Петрова-Неделчева, майка на близначета Виктория Недялкова Неделчева и Светослав Недялков Неделчев, родени на 21.01.2008 год
42.   Цветелина Арнаудова, майка на близначките Христина Петкова Арнаудова и Божидара Петкова Арнаудова, родени на 09.08.2007 г.
43.   Светла Петрова, майка на близнаците Радослав Стоянов Молдованов и Даниел Стоянов Молдованов, родени на 10.07.2008 г.
44.   Иглика Нецова - мама на близнаци Белослава и Бранимир Десиславови Иванови, родени на 20.12.2007г.
45.   Тюляй Али Ахмед, с близнаци Есна и Азра Гюнер Нихат, родени на 28.06.2007г.
46.   Елисавета Георгиева Алексиева, майка на близнаци - Ема и Михаил Миленови Алексиеви, родени на 14.07.08г.
47.   Живка Илиева Стефанова , а децата ми Георги и Ивелин Николаеви Стефанови са родени на 30.07.2007 год.
48.   Павлинка Янчева Петкова, майка на Алекс и Симона Мариус Маринови, родени на  21.06.2008год.
49.   Нели  Бориславова Шопова с близнаци Божидара Валентинова Шопова и Стелиана Валентинова Шопова, родени на  24.08.2007г.
50.   Анета Петрова Русалинова, майка на Иво Руменов Русалинов и Петя Руменова Русалинова,  родени на 19.03.2008г.
51.   Мая Здравкова Иванова,  майка на Веселина и Яница,  родени на 28.11.2007
52.   Йорданка Любенова Цветанова с дечица- Анна и Калоян Цветанови-24.03.2008г.
53.   Мая Стоянова Стоянова. Майка съм на Ема и Сияна Илиянови Стоянови - 1.12.2007 г.
54.   Ивелина Димитрова с близнаци Александра и Велизара Димитрови, родени на 27.01.2008
55.   Десислава Христова Йорданова - Христо и Йордан Цветомирови Йорданови, родени на 19.11.2007 г., София.
56.   Илиана Красимирова Маркова с близнаци момченца, родени на 16.10.2008г. - Христо и Димитър Златеви
57.   Добринка Димитрова, майка на Хулио Сесар и Марк Камило Родригес Пеня родени на 29.07.2008
58.   Женя Георгиева Жекова, майка на Атанас и Георги Радостинови Жекови 05.11.2008
59.    Симона Атанасова Петкова- майка на Сияна Петкова Атанасова и Йоана Петкова Атанасова родени на 29.12.2008 г
60.  Магдалена Бориславова Пейчева-Токова майка на близнаците
Теодор Димитров Токов и Борислав Димитров Токов родени на 31.10.2007г.
61.  Юлия Георгиева Грозданова майка на близнаците Никола Грозданов Грозданов и Десислава Грозданова Грозданова родени на 26.03.2008г.
62.  Неда Николова Алкалай майка на близнаците Юрий Юриев Алкалай и Ника Юриева Алкалай родени на 13.12.2007г.
63.  Даниела Методиева Вълкова майка на близнаците Николай Божидар Вълков и Моника Божидар Вълкова родени на 04.12.2007г.
64.  Алина Девкова , майка на Петър и Стефан Девкови родени на 14.07.2008 г
65.  Димитрина Илиева Любенова майка на близнаци Емма Росенова Любенова и Илиян Росенов Любенов родени на 08.07.2008г.
66.  Мариана Величкова Иванова с близнаци Белослава и Михаил Валентинови Иванови родени на  11.06.2008г.
67.  Живка Асенова Александрова с близнаци Ивона и Симона Ивайлови Александрови родени на 11.09.2008г.
68.  Валентина Кирилова Тодорова с близнаци  Кристиян и Мариян Тодорови родени на 22.05.2006г.
69.  Лидия Младенова Послушни,майка на Стефан Бисеров Послушни и Николай Бисеров Послушни,родени на 05.09.2007
70.  Десислава Стоянова Стоянова - майка на Жасмина Тихомирова Илиева и Виктория Тихомирова Илиева
71.  Вяра Кръстева Илиева, майка на Християн Стефанов Илиев и на Михаил Стефанов Илиев, родени на 15.10.2007г.
72.  Безцена Василева Васева с близнаците Теодор Генчев Василев и Дарина Генчева Василева, родени на 22.10.2007 г.
73.  Зорница Георгиева Чобанска с близнаци Веселин Веселинов Чобански и Стефан Веселинов Чобански родени на 21.12.2007г.
74.  Светла Стойкова Панчева с близнаци Лилия и Вяра Владимирови Панчеви родени на 21.02.2008г
75.  Силвия Станиславова Ненчева- Димитрова от гр. Ловеч с близнаци Виктор и Борислав Радославови Димитрови родени на 06,01,2008г 
76.  Нели Ненчева, майка на Светослав и Владимир Мартинови Цветанови родени на 12.02.2008г.
77.  Петя Любомирова Цолева-Иванова от гр. Сопот с близнаци Лазарина и Манол Иванови Иванови, родени на 04.02.2008 г.
78.  Савина Маринова Мончева, майка на Георги и Николай Мончеви, род на 13.03.2008
79.  Валя Живкова Недялкова - майка на близнаците Рая Кирилова Недялкова и Станислав Кирилов Недялков, родени на 26.05.2008г.
80.  Мария Валентинова Керемедчиева с близнаци Александра и Никол Ростиславови Христови родени на 25.01.2008г.
81.  Мая Димитрова Цонкова с близнаци Георги Георгиев Трънски и Велена Георгиева Трънска родени на 15.09.2008г.
82.  Нели Цветкова Иванова с близнаци Росица Стоянова Иванова и Лилия Стоянова Иванова 10.04.2007
83.  Поликсения Зидарова, майка на Анастасия и Елизабет Зидарови - 19.12.2007г.
84.  Теодора Борянова Тихова, майка на Светлин и Валентин Петкови, родени на 08.08.2008 г.
85.  Искрена Тодорова Станчева с близнаци Елена - Теодория Тодорова Станчева и Веселена - Мария  Тодорова Станчева родени на 05.11.2008г.
86.  Богиня Димитрова Теодосиева-Ганева , с близнаци Тома Петров Ганев и Тереза Петрова Ганева  родени на 16.01.2007г.
87.  Зорница Сеферинова Трифонова- Харалампиева с близнаци Рая и Вероника Райчеви Харалампиеви  родени на 12.11.2008г.
88.  Стефка Иванова Стоянова, близнаци Стефани и Гергана Георгиеви Дечеви - 08.08.2007г.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 10:23 от Double with Cream

# 2
 • В страната на чудесата.
 • Мнения: 538
Браво на Марио и на мамите оформили писмото и събрали имената на едно място.

Хайде с новата тема и нов късмет, да си получим заветните 2*100 лева  Flowers Four Leaf Clover

# 3
 • Мнения: 3 574
Нас ни няма в списъка, мулти-мамите.  Flutter

# 4
 • Мнения: 1 897
Пращай де Laughing Тези в списъка са записалите се в предишната тема Peace

# 5
 • Мнения: 3 574
Пращай де Laughing Тези в списъка са записалите се в предишната тема Peace

Ще ви дам списък когато решите официално да публикувате защото нашата бройка расте постоянно. Миналата седмица имаме три, тази засега са още 2.

# 6
 • Мнения: 8 242
И аз да запиша още една мама Simple Smile
Женя Георгиева Жекова, майка на Атанас и Георги Радостинови Жекови 05.11.2008

# 7
 • София
 • Мнения: 778
Леле , вие ме разбихте , вчера се оттдадох на майчинство и....гледай какви работи правите  Hug Hug Hug Hug Креми , ще ти пратя на лични още мамки до довечера  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 106
днес няма да успея, но утре ще почна да го разпращам по институциите. Все още нямам отговор от пресцентъра на парламента, но ще пращам докъдето и на който успея.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 174
записвам се да следя темата и стискам палци за успех! Praynig

# 10
 • Мнения: 111
Записам се и аз. Simple Smile
Симона Атанасова Петкова- майка на Сияна Петкова Атанасова и Йоана Петкова Атанасова родени на 29.12.2008 г.

# 11
Здравейте мами,запишете и нас към списъка - Алина Девкова и моите момчета Петър и Стефан Девкови родени на 14.07.2008 г

# 12
 • София
 • Мнения: 778
Имаме още една хубава новина  Hug Hug Hug Габи Наплатанова , се е обадила на Неда и ще продължи нашата тема в БТВ  на 08.03. от 11.00ч. на входа на Южния парк. Поискала е малко хора , ако някой иска да каже нещо по темата да заповяда   bouquet  bouquet  bouquet

# 13
 • Bulgaria
 • Мнения: 139
Имаме още една хубава новина  Hug Hug Hug Габи Наплатанова , се е обадила на Неда и ще продължи нашата тема в БТВ  на 08.03. от 11.00ч. на входа на Южния парк. Поискала е малко хора , ако някой иска да каже нещо по темата да заповяда   bouquet  bouquet  bouquet

Не е лошо като идея ама трябва да е човек които е малко повече в час с тия неща. На мен ми се иска да дойда,но аз не съм в час с тия неща.
Тук градчето ни е малко и няма от кои да разбера дали се приемат молби.
Има 3 4 майки с близнаци ама те си пасуват. Не мога аз сама да ида в социалните веднага ще ме върнат и ще ми кажат че от толкова майки само аз ли искам да попълня молба.

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 17:05 от ani-r

# 14
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
запис и в новата тема

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт