Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2009, 13:58 ч.

Паркове и градинки- за кучетата или за децата?

 • 1 483
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15
Здравейте! Искам да споделя с вас една моя тревога. Дъщеричката ми е на година и четири месеца живеем в близост до парка в Света Троица. Дъщеря ми вече ходи и е най-нормално да зачестят посещенията ни в парка, разходките, вече не сме и в количката, но радостта ми да я водя на разходка и на игри, просто се изпари след като основното с което се сблъсквам с всяка крачка е кучешки изпражнения, навсякъде. Българската ентропия-турска тоалетна, не е хипербола, а реалност у нас. Проблемът не е свързан с естетиката, а със здравето на децата ни. В семейството ми на мъжа ми и от моя страна имаме два случая на близки, които се борят с тенията, мои приятели също в момента страдат от този проблем. Кучетата са навсякъде-извеждат ги да ползват алеите, парковете и градините за тоалетна. Това е безобразие. Детето ми не мога да го пусна навън спокойно да играе, защото на всеки милиметър има изпражнения.  Може би ще ми дадете съвет как да я предпазя, излизам с тонове кърпички, дезинфектанти, но основно разчитам на молитва, с баща й излизаме навън с думите Бог да я пази, ние сме безсилни. Интересувала съм се и знам, че мокрите кърпички и митите ръце няма да я спасят от тенията, която се носи из въздуха.
Още сертилизирам, всичко вкъщи дезинфекцирам по два пъти на ден, но това не ни спаси, точно на първия рожден ден на дъщеря ми , открихме че има глисти, ходили сме само в парка. Лекарите ми казаха, че колкото и чисто и стерилно да поддържаме в дома си, навън детето не е защитено. Крайно време е вместо да се възмущаваме колко е мръсно, колко не пазим, да започнем да носим отговорност и да пазим ред. Ние сме родители и носим отговорност за децата си, извеждаме ги на разходка и не цапаме. Нека собствениците на домашни любимци да поемат своята отговорност и да се грижат домашните им любимци да не цапат и да не превземат пространството на всички. Бих сравнила ефектът от домашните любимци с пушачите и пасивните пушачи. Всички трябва да се борят с фекалните отпадъци на нечий любимец. Аз как се грижа, никой да не страда от памперсите на дъщеря ми? Това важи за всички. Идвам от малко село, такова нещо не съм виждала. Там всеки има животно, но  за него се грижат и вършат и гадната работа, свързана с отглеждането на  любимец, а именно-чистят и ринат изпражнения. Живяла съм в Щатите и бях изумена, от хигиената, не на собствениците, а по отношение на домашните любимци. Единствената гледка, която срещах, е тази- куче, котка, на каишка или без, всички бяха или с прикрепена торбичка, или собствениците носеха ръкавица и торбичка, за да чистят след "рожбите" си. Там видях и друга сцена, децата в парка лазеха, въргаляха се в тревата... Нека Ви попитам, кой е този смел родител, който може тук да пусне детето си така волно да играе в Софийските паркове и градинки?

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 14:45 от Slava G

# 1
 • Мнения: 2 110
Против съм докато си разхождам детето да се разхожда с нас успоредно и един доберман например. Против съм там където детето ми седи и си играе, кучето да пишка. Против съм кучетата да се разхождат без наморници и отвързани.

А, това колко пъти са изяждали от ръчичката храната й ,ще го пропусна.

# 2
 • Мнения: 15
Мили мами,
Искам също така да ми дадете идея къде ще ми обърнат внимание, към коя институция да се обърна с този проблем и ще Ви призова да се присъедините към мен. До сега разглеждах сайта на Министерството по здравеопазването, тромава работа. Чакам идея кой да настъпим, за да започнат да създават правила за всички и много тежки глоби. Аз като майка на малко дете мисля че има дискриминация по отношение на децата ни. Предложих темата и в Часът на мама, мисля да пиша и до редакцията на БТВ. Смятам че проблемът е достатъчно сериозен, моля подкрепете ме.

# 3
 • Мнения: 798
Болна тема ми е.
Когато синът ми беше на около 4 месеца и най-спокойно се разхождахме със слинг в квартална градинка в 12 на обяд, ни нападнаха кучета. Какво изживях тогава не искам да си спомням. И до сега като видя улично куче може да обиколя квартала, но да не мина покрай него.
Тогава писах до кого ли не, включително до кмета на района. Дори и отговор не получих. Мисля, че това е един от примерите колко далеч сме от това да се превърнем в добре уредено общество, защото привържениците на тези "любимци" наддигат глас до Бога, когато стане дума за крути мерки.
И аз искам децата ми да лазят в тревата и им го позволявам само в планината.  Confused

# 4
 • Мнения: 15
Нека тези защитници на домашните  и на всички любимци не само да изискват и да реват за правата на животните, ами да спазват правила и да чистят след тях. Крайно време е и ние майките да нададем вой за наште деца и за техните права. Разпратих мейли до някои медии. Моля подкрепете ме, ако някой ни обърне внимание! Мога ли да разчитам на Вас? Ще Ви държа в течение

# 5
 • Мнения: 175
Аз имам куче, но имам и дете и също съм направо потресена от лайната по улиците и парковете. Когато нашето куче направи "белята" на улицата винаги, винаги си го почистваме. Така е навсякъде по света - не съм виждала на друго място толкова лайна. За съжаление лично писах до институциите, но отговор никакъв. Според мен изходът е една масова кампания и въвеждане на сурови глоби на собственици, които не си чистят. Ало, кучкарите, ако кучето се изсере в хола ви, ще го оставите ли насред килима #2gunfire И тъй като и да има глоби, няма кой да следи по улиците, начинът е да се създаде много отрицателна обществена нагласа срещу такива собственици, които не си чистят.  Да се внуши на обществото, че това е също толкова срамно, селско и гнусно, колкото ти да си събуеш гащите и да сереш насред тротоара.
Слава, предлагам като начало да направим петиция, която да подписваме тук.

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 23:39 от Djanni

# 6
 • Мнения: 15
Вчера пратих мейл до БТВ-Тази сутрин, до Часът на мама и до Господари на ефира,надявам се да има някакъв отговор, ще Ви държа в течение. За петицията съм съгласна, как ще стане,че съм малко скарана с компютъра. Нека да я направим, ще се радвам на помощ. 
Трябва да пратим в някое министерство, предложение за закон за кучкарите и глобите-сурови много. Въртими се в главата, за начало- те да чистят парковете и градините, които са омазани от техните "дечица", ако ги хванат в нарушение. Навън има охрана и персконал във всяка градинка, парковете имаха също работно време- до 23 ч. след това се заключваха. В нашия Абсурдистан е крайно време да спазаваме законите и правилата и да си получаваме заслуженото, когато сме недобросъвестни. Трябва да се научим да пазим, а не да продължим със старата практика, след нас потоп- нека да пазим и да подобрим- за децата си- нека живеят сред природа, чистота и цветя, а не сред лайна!

# 7
 • Мнения: 1 678
И аз съм за петиция!!!
Трябва да има места за разходка на домашни любимци и всеки трябва да си чисти след любимеца!

# 8
 • София
 • Мнения: 424
а след помярите кой ще чисти Thinking

# 9
 • Мнения: 15
Помиярите трябва да се затворят, това е още един абсурд -абсурдът с бродещите  безпризорни кучета, които хапят, плашат и нападат. Природозащитниците не си вършат работата само реват, а защо не ги приютят, като са им по-ценни от децата. Съжалявам че създавам впечатление на куче мразка, не е така, макар че са ме нападали, трябва да бъдат прибрани и разчистени.  Трябва да кажа и това, че помиярите са най-опасни също по отношение на зарази, защото едва ли някой ги води на ветеринар. Трябва проблемите да бъдат решавани, като не се говори за тях, не значи, че ще си отминат. Общината е много плашлива-само да изскочи някой, наскърбен от несправедливостта с помиярите и вдигат белия флаг- не може така. Имаме много проблеми, не живеем добре, нищо не е уредено.
 Не може да е така, ако не за нас, поне за децата да се променят условията за живот.
За помиярите трябва да отговаря общината, нека, обаче, не сочим с пръст и да прехвърляме вината на другите,
затова няма управия, защото винаги мислим така, "защо аз да спазвам ред, като другите не го правят","щом помиярът ака на улицата, защо да не може и моето да ака там"- това не е начинът. Нека всички съвестни да си чистят, а всички нехаещи да си получават наказанието, както е в нормалния свят. Не трябва все да се оправдаваме, "ами и той е същият,  и той мина на червено, и той си изхвърли боклука, защо за него да не важи, а за мен да". Тази човещинка трябва да я изкореним от нашето българско съзнание.

Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 15:22 от Slava G

# 10
 • Мнения: 534
И аз съм за петиция!!!
Трябва да има места за разходка на домашни любимци и всеки трябва да си чисти след любимеца!

Подкрепям напълно  Peace Трябва по някакъв начин да се привлече общественото внимание. Няма да се въздържа да кажа обаче, че за мен всичко опира и до възпитание и до манталитет, а за съжаление те са ни доста ниски .......

Иначе решението, което съм намерила за мен и сина ми е зоопарка през седмицата. Много приятно, чисто, слънчево и спокойно място с много хубави и здрави катерушки и пясъчници, пък и се понаучава нещо от разходките там. Препоръчвам на всички майки живеещи наблизо. 

# 11
 • Мнения: 1 650
И аз съм с вас! Но кой ли ще ни чуе????

# 12
 • София
 • Мнения: 424
Както винаги никой нама да ни чуе.

# 13
 • Мнения: 15
Не знам Sad, но трябва да се направи нещо, защото ми е мъчно като осъкатявам играта на детето си. Само" не пипай там-мръсно", " не можеш да играеш в пясъчника, защото има лайно","не гази тревата". В крайна сметка, как и къде да играе?

# 14
 • София-Дружба 2
 • Мнения: 1 189
Аз миналото лято бях откачила на тази тема  #Cussing out , кучето се изхожда В пясъчника, на 40-50 см. от играещо си вътре детенце  Shocked, а стопанката гледа псето с умиление...не е истина какъв див скандал направих, щях да я шамаросам тая смотла.

Решила съм да снимам и да правя клипчета, като дрискат кучетата, ще снимам и стопаните...
Като събера достатъчно материал, ще разпратя кадрите по медиите, да се видят в ефир какви свине са.

Извинете за тона, но това ми е болна тема.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт