Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Торонто/ Хасково
 • Мнения: 9
            Здравейте момичета!
 Това е и моят въпрос.Дали може детето ми което е родено в чужбина, да получи еднократната помощ за раждане на дете в БГ?
 Плануваме да си идваме пролетта и ще му изкарам и БГ акт за раждане.След това ще мога ли да подам документи?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
Има, ако детето се отглежда в страната. Условие за всички видове семейни помощи е детето да се отглежда в страната.

# 2
 • Мнения: 224
Да , разбира се ,че имате право на еднократна помощ за живородено дете.Трябва да имате български акт за раждане,съответно ЕГН на детето и молба-декларацията да се подаде в соц.подпомагане по постоянен адрес на майката .Получаването на тази помощ не е обвързана с местоживеенето на детето в Бг.Ако желаете помощи за дете до 20 год.възраст и така наречените детски добавки ,там има изискване детето да е пребивавало 6 месеца за предходните 12 месеца в Бг. Еднократната за живовродено дете се изплаща според поредността на родените от майката деца.За 1-во дете - 250 лв.,за 2-ро-600 лв, за 3-то 200 лв. и може да бъде поискана в срок 3 години, считано от края на месеца, през който е родено детето.

 

# 3
 • София
 • Мнения: 1 352
Защо тогава в молба - декларацията за получаване на еднократна помощ за раждане на дете майката декларира, че отглежда детето си в страната.
т.5. Отглеждам детето си в страната.

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) (1) (Предишен текст на чл. 2 - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Семейните помощи по този закон са:
1. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при бременност;
2. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при раждане на дете;
3. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
4. месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;
5. (нова - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) месечни помощи за отглеждане на близнаци до навършване на две години;
6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) целеви помощи за ученици.
 
Чл. 3. Право на семейни помощи за деца имат: тук се включват всички помощи по горния член, вкл. еднократната помощ за раждане
1. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - български граждани;
2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

# 4
 • Мнения: 224
Еднократна помощ за живородено дете се изплаща на майката,независимо дали е решила да отглежда детето или то е настанено в дом за деца на пълна държавна издръжка.Помощта се изплаща срещу оригинален акт за раждане на детето.Същата помощ получават и майки , чиито дечица са живородени ,с издаден акт за раждане ,но починали ,като се спазва 3-год.срок на подаване на молбата.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 352
Чл. 6. (1) от ЗСПД Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

# 6
 • Мнения: 224
Искам да попитам как се доказва,че детето не е настанено в заведение на пълна държ.издръжка,ако майката  декларира,че отглежда детето в семейство и то не е в чужбина?
В специализирана институция се приемат деца само с оригиналния акт за раждане ,а помощта може да бъде поискана от майката дни преди детето да бъде настанено в такава.Става така,че майката си получава еднократната за живородено дете и след седмица детето вече е настанено в дом за отглеждане на пълна държ.издръжка.Означава ли ,че майката неправомерно е получила помощта и следва да възстанови получените пари?

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 13:41 от Platina 33

# 7
 • София
 • Мнения: 1 352
Еднократна помощ за живородено дете се изплаща на майката,независимо дали е решила да отглежда детето или то е настанено в дом за деца на пълна държавна издръжка.Помощта се изплаща срещу оригинален акт за раждане на детето.
От написаното по горе, поне аз разбирам, че майката получава еднократна помощ при всички положения и дори детето да е се отглежда в специализирана институция за деца. Друг е въпроса вече, когато майката си вземе помощта преди да е оставила детето.

За деца отглеждани в чужбина е почти аналогично т.е след като майката извади акт за раждане на детето тя спокойно може да декларира, че ще отглежда детето си в страната, да си вземе помощта и след това да продължи да отглежда детето си в чужбина.
Не съм казала, че майката няма как да получи помощта, а в кои случай е редно да я получи.

В молба декларацията майката декларира, че и известно, че за неверни данни носи отговорност. Така, че всеки сам преценява за себе си.
 Peace

# 8
 • Мнения: 224
От написаното по горе, поне аз разбирам, че майката получава еднократна помощ при всички положения и дори детето да е се отглежда в специализирана институция за деца........

Всички молби-декларации за семейни помощи по ЗСПД се подават по постоянен адрес.Пример-майката е с постоянен адрес ,по лична карта, гр София,но живее в Пловдив.Подава молбата в съответната соц.служба в София.Декларира,че детето се отглежда в страната,което обстоятелство не може да се провери ,тъй като по този закон не се правят проверки в дома на семействата,а и за проверка пътуване зад граница се иска  писмено съгласие на семействата. Това е задължително обаче ,когато лицата кандидатстват за соц.помощи по Закона за соц.подпомагане или по Наредбата за отопление.Така че,помощи по ЗСПД се отпускат въз основа на това,което лицата декларират в МД.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 352
Да, така е, майката може да декларира каквото си поиска.
За деца отглеждани в чужбина е почти аналогично т.е след като майката извади акт за раждане на детето тя спокойно може да декларира, че ще отглежда детето си в страната, да си вземе помощта и след това да продължи да отглежда детето си в чужбина.
Не съм казала, че майката няма как да получи помощта, а в кои случай е редно да я получи.

В молба декларацията майката декларира, че и известно, че за неверни данни носи отговорност. Така, че всеки сам преценява за себе си.
 Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт