Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 905
Някой знае ли рецепта за погача? В събота ще кръщаваме малкия и трябва да занеса погача в църквата.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Ето я моята погача:

1кг. брашно,1 пак. суха мая,10 с.л. захар,4 яйца/без един жълтък/,150гр. прясно мляко/за маята/, 1/2 кофичка кисело мляко,1 пак. масло или толкова мас.

Приготвяне:
1.Брашното се пресява 3 пъти.
2.Разбиват се и се смесват яйцата със захарта и киселото мляко.Стопява се маслото/мастта/,леко се охлажда и се прибавя към сместа.
3.Прясното мляко се сварява и като стане хладко в него се разтваря маята и 1с.л. захар и брашно/от пресятото/докато се получи смес като гъста боза.
4.На брашното се прави кладенче и се изсипват първо сместа с маята и после яйчната смес като през това време се замесва/желателно е замесването да става само в една посока/.След това се меси и ако тестото е лепкаво се слага още малко брашно.Меси се с мазни ръце.После тестото се удря/хваща се с двете ръце и се вдига над главата и се хвърля силна в тавата-това е удрянето/.Това се прави за да стане тестото на конци и пръхкаво.Тестото се меси докато се появят мехурчета.
5.Тестото се оставя да втаса в намазнена тава около 1 1/2 ч..Тавата се покрива с найлон.Тестото е втасало когато обема му се увеличи 3 пъти.
6.Тестото се разделя на равни топки,който се разточват като саламчета и после се връзват и се нареждат /не много близо едно до друго/ в тавата за печене.Тавата да е намазана с мазнина.
7.Чака се отново да се надигне/отново покриваме с найлон/ и се маже с яйце.Пече се на умерена фурна.Като ке изпече се маже със сладко или мед или със сироп.

Сироп:
1к.ч. захар и 1к.ч. вода се варят до сгъстяване.


Е това е от мен.Дано да съм ти била полезна.
Ако има нещо неясно питай.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Мерси renci.

Само не разбрах тази част :

Цитат
6.Тестото се разделя на равни топки,който се разточват като саламчета и после се връзват и се нареждат /не много близо едно до друго/ в тавата за печене
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Ами и аз се чудех как точно да го обясня.Честно казано зтрудних се.
Ще пробвам пак.
Значи саламчетата се разточват с ръце.Късаш една топка от тестото и я слагаш на масата и с натискане и търкаляне напред назад я разточваш като саламче.Трябва да се получи с дебелина колкото геврек.После я завързваш като пионерска връзка.Обаче само веднъж.Това се прави за да стане питата по интересна по форма.Тези възелчета като се надуят и изпълват тавата.
Иначе има и друг вариант-като ти втаса тестото първия път просто го слагаш в тавата и с малко тесто правиш някакви формички върху гладката пита.След това пак изчакваш да втаса още малко и мажеш с яйцето и печеш.
Ох,дано да бях по-ясна тоя път.Честно казано аз се научих на това чак като ми го показаха и затова се надявам да съм ти била полезна по тоя индиректен начин.
Да ви е сладко мила и да е живо и здраво бебчето ти.
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: Raya
Някой знае ли рецепта за погача? В събота ще кръщаваме малкия и трябва да занеса погача в църквата.

ДА-в повечето фурни правят погачи, поне тук във Варна струват някакви си 2-3 лева, какво ще си играеш сума време! Rolling Eyes А са и много хубави, погачите, де! Cool
Цитирай

София

Мнения: 1 905
И тука правят по фурните, но аз съм лщбител на домашното производство. По ми е сладко. А и гостите се чувстват задължени я изядат всичко - иначе ще обидят домакинята. Аз после иначе, какво ще ги правя остатъците?
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: Raya
Аз после иначе, какво ще ги правя остатъците?

Прати ги насам - нЕма да останат!!!!  
 party016   party016   party016   party016   party016   party016   party016    party016   party016
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Май се сещам за възлите. Слагаш ги с крайчетата нагоре, нали?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Да точно така.
Питата е страхотна да знаеш.Става страшно вкусна.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Цитат на: renci
Да точно така.
Питата е страхотна да знаеш.Става страшно вкусна.


Събрах очите на родата. Страшна пита. Направо нямам думи. В средата сложих гладко тесто, а отстрани го обиколих с "навързано". На гладкото с много остър нож гравирах кръст и посредата на кръста бебе. Много атрактивно стана. Друг път пак такава ще направя и може да се сетя да я снимам, че да ви я покажа.

Мерси renci.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Браво Рая!
Радвам се че съм ти била полезна.
Честито ви кръщение!
Да е жив и здрав малкия юнак и Господ да бди над него!
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Мерси за пожеланията.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.