Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 март 2009, 21:51 ч.

Тема за размисъл

 • 1 836
 • 24
 •   1
Отговори
 • Берковица
 • Мнения: 6
Извинявайте, ако мястото на темата не е тук, но реших че ще е хубаво да сложа тази моя тема и тук, в този форум (вече я има в друг" и да чуя много и различни мнения по темата.
Ако темата не е за тук - ключ.
Реших да направя тази тема, защото честно казано, ми омръзна да слушам в обществото за неща, които историята е доказала че са грешни, опасни или просто митове. Освен това, като човек се засягам, когато чуя да подбор на хора- млади, здрави, красиви, умни............. Неприятно ми е, когато се прави разлика между хората и тя се изтъква, но още повече се дразня, когато тези разлики се изтъкват между децата.
Причината за темата ми е, че наскоро в един новинарски сайт писаха за децата в домовете и за осиновяванията.Вбесиха ме страшно много думите на хората, че осиновителите си търсели деца с руси коси и сини очи и съвсем здрави. Честно казано, въобще не съм очаквала, че още има хора, които да са толкова заблудени и тъпи, че да вярват че само русокосите и синеоки дечица са добри или чее само те са "истински" деца. Това просто е пълна глупост! Нима "Дискавъри" чрез многото свои филми не доказа че не съществува такова нещо като "арийска раса"? Нима историята чрез многото жертви през Втората световна не доказа че тези идеали са глупави и безсмислени? Че изтъкването на различията между хората не води до нищо добро?Нима все още има хора, които вярват че от външния вид зависи какъв е човека, какъв е интелекта му? Нима болните деца и тези с увреждания, макар и не идеални физически, стоят по-ниско от останалите, нима не са интелигентни?
Понякога си мисля, че може би в България трябва да стане същото като в Германия, за да се осъзнаят хората колко много пречат на нормалния живот расизмът и дискриминацията, колко налудничави са идеите на Хитлер.Не е възможно в едно цивилизовано общество да се позволява на хората да си изберат което им хареса дете от домовете, а не да им се предложи някое случайно, без значение цвета на очите му или религията. Грозно и неморално е да се прави подбор на децата, защото така се нарушават техните права, насажда се омраза. Доколкото знам, расизмът и дискриминацията тук не са позволени и мисля, че не трябва да се допуска подбор на децата. Те не са кукли, които да се показват, а живи човешки същества, имащи нужда от обич, топлина и семеен уют. Децата с по-тъмен цвят на очите и косата в никакъв случай не са по- малко добри или по-глупави.
Пиша това, защото...... Незнам, надявам се някой да го прочете и да му дойде акъла в главата. В детските домове живеят деца, които са изоставени от родителите си. Няма значение външният им вид или религията им - те всички са еднакви. Чувстват се самотни, тъжни, имат нужда от родители, които да ги обичат, от семеен уют, топлина, нормален живот.......... Децата с увреждания пък може да не а съвършени физически, може да са много болни и да не живеят дълго, но са добрички, мили..не биха сторили лошо на никого. Може да не могат да говорят и разбират, но все пак умеят да слушат, да се забавляват, макар и по свой си начин. Децата не са домашни любимци, не са някаква вещ, те са живи същества, към които съдбата е била несправедлива.Смятам, че ако се даде шанс на тези деца, дори да не приличат на ангелчетата от картинките, ще ви докажат че не са по-лоши, по-различни..
Препоръчвам на всеки, който прочете темата, да потърси в интернет поредицата "Децата на Хитлер". Може би тогава ще ви стане ясно че "идеални" деца не съществуват и че подбора на деца е грозно и пристъпно. А кото иска, мога да му разкажа за малко известният проект "Лебенсборн". Провеждал се във Норвегия  и крит усърдно от света след войната, защото е твърде срамен и позорен за страната им.

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Разбирам какво имаш предвид. Да, дискриминация има. И да, много хора предпочитат да осиновят бяло и здраво дете. Скоро нагласите няма да се променят. Ако може да избира, всеки родител, независимо дали осиновява или ражда би предпочел здраво дете и то да прилича на него. Но когато в семейството се роди дете с увреждане повечето родители го приемат и си го обичат.  Доколкото зная вече няма как осиновителите да отидат в дома и да си посочат едно теде измежду многото, защото социалните служби предлагат определено дете, а осиновителите могат да откажат или приемат.

# 2
 • Берковица
 • Мнения: 6
Да, но дискриминацията не бива да се допуска, в противен случай обществото може да стене същото като в нацистка Германия.

# 3
 • Мнения: 14 973
Няма да стане, спокойно. Не сме чак толкова руси.

# 4
 • Мнения: 0
Обичам те, Китииииии!!!!!! Laughing

И да не забравя да ви информирам: очаквайте авторката на тази тема да започне да пуска теми за своите ужасно важни проблеми, като например за смаляването на изображения или боравенето с антивирусната. А също и по една за националния празник на всяка европейска държава. Не се учудвайте, ако заговори нещо за Пепи. Това е нейната лИбоФФФ. Laughing Кити президент! Crazy

# 5
 • Мнения: 1 217
Хич не ща и да чувам за творческите проекти на хриптер,иде пролет,не ми е до безмозъчни мустакати човечета Grinning,а и силно вярвам,че обществото ни е далееееече-далече от представите му за идеален свят,чак толко побъркани не сме.

# 6
 • София
 • Мнения: 15 229
Стига глупости. Какъв Хитлер, каква арийска раса Rolling Eyes Хората търсят руси и синеоки, защото не искат да осиновяват ромчета. Ти ще ги упрекнеш ли за това? Колкото до уврежданията...Ами да, чудесни може да са децата с увреждания, но е трудно да бъдат отглеждани. Трудно и скъпо. Всяка майка на такова дете ще потвърди. Шапка свалям на хората, осиновяващи деца с увреждания, но и не мога да упреквам другите, които търсят здраво дете. Въобще темата е толкова деликатна, че само ако си бил там, може да си позволяваш да коментираш, другото е разтягане на локуми Naughty

# 7
 • Мнения: 214

Ако темата не е за тук - ключ.


Браво, сама си си го казала...  Peace

# 8
 • Мнения: 3 242
И аз обичам Дискавъри, ама явно не бива и 24/7 Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 673
  Мен повече ме вълнува факта, че домовете за деца лишени от родителски грижи са претъпкани. Защо? Факт е и ,че сирачетата в тези домове са малцинство , т.е. тези деца имат родители , които отказват да се грижат за тях. Питам ,се ако аз сега родя дете и реша да го изоставя , някой дали ще ми потърси някаква отговорност? Неее! Живеем в ХХІ век - контрацепция , аборти , информация, т. е. право на избор има. Мисля , че този акт трябва да бъде наказуем, за да може всеки да си прави сметката предварително. Може да ви звуча крайно , но това мисля.

# 10
 • Мнения: 904
Ама, че съм тъпачка. Акъл в главата не ми идва. А съм кандидат-осиновител, но първия въпрос, който си задавам е  защо се изоставят деца?  Със сигурност, кандидати не са сред тях

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Ако изоставянето на дете стане наказуемо единственият ефект ще е този, че ще се увеличи детската смъртност, защото ще има повече хвърлени деца в кофите за боклук или ще се увеличи делът на криминалните аборти. Сега поне децата имат шанс да са живи и някой да ги осинови.

# 12
 • София
 • Мнения: 673
Ако изоставянето на дете стане наказуемо единственият ефект ще е този, че ще се увеличи детската смъртност, защото ще има повече хвърлени деца в кофите за боклук или ще се увеличи делът на криминалните аборти. Сега поне децата имат шанс да са живи и някой да ги осинови.
  Не съм съгласна само с категорията " единствен ефект". Да , може  и да се увеличат посочените случай , но едва ли всички , които възнамеряват да оставят деца  ще предприемат такива мерки.  Ако изоставянето на деца се санкционира по някакъв начин , всеки ще си прави сметката още когато си свали гащите. Раждането на едно дете е поемане на отговорност и ако някой не се чувства готов за това има право да направи аборт , да се предпази от бременост и т.н...

# 13
 • Kопенхаген
 • Мнения: 665
Към авторката. А ти какво детенце би осиновила, ако така ти се стекат обстоятелствата? Приятно светлолико деде, или поредното в списъка за осиновяване, ами ако е ромче? Преди да пускаш такива теми / за Хитлер и арийската раса/, седни и помисли, какво ти би направила.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 094
Принципният отговор го знам. Обаче, мои близки осиновиха детенце. Вече е май на 24-25 години. Физическото развитие отговаря, умственото - не. Осиновителите вече остаряха и ... витае ужасът, че добре гледаното, останало на 7 години в умственото си развитие момиче ще се срещне с една брутална реалност... Това също е много мъчително, а бъдещето и - неясно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт