Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 март 2009, 22:58 ч.

Мами, да поговорим за тържествата в градината

 • 7 372
 • 48
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 237
Добър вечер на всички мами !  bouquet
Позволявам си да пусна тази тема, защото много ми се ще да поговорим и обсъдим тържествата в детските градини.Да ми кажете своето мнение - доволни ли сте от организацията, от изявите на децата си, от работата на учителките, от самото тържество като цяло.Какво вие бихте добавили, какво ви е харесало и какво не.
Повод за тази тема е днешното тържество в градината на дъщеря ми, от което лично аз /а и не само аз/ останах разочарована.Споделям, а вие си кажете мнението.
Дъщеря ми утре става на четири години.От две тръгна на  ясла.Успоредно с това ходеше и в първа група в детска градина в провинцията / в родния ми град/ в която детска градина майка ми е директор.Например една седмица тук в София, две-три седмици при майка ми /през това време аз имах проблеми в работата и се налагаше майка ми да помага в отглеждането/.Та по същество.
Тази вечер това което всички ние видяхме беше следното: Децата ни изпяха точно 4 песнички, казаха по едно изреченийце, подариха ни по една картичка и седнаха да ядат сладкиши, вафли, кроасани и шоколади . /подарък за 8 март  Rolling Eyes / Ние ги гледахме как ядат.Тържеството трая точно 15 минути.Изречението на дъщеря ми беше "По нежна и добричка от тебе няма мамо" Само това.Докато ходеше паралелно в градината на майка ми, участваше в много тържества.Повярвайте, разликата е огромна !
Първо, там винаги е била облечена с костюмче или рокличка осигурени от градината.Няма тържество чиято продължителност да е била под един час.Пяли са винаги по много песнички и казваха супер дълги стихотворения.Никога в края на тържеството не е сядала да яде вафли ,бисквити и шоколади а аз да стоя и да я гледам отстрани.
Недоволството ми идва от това, че аз знам колко могат дечицата ни ! А те могат много, много повече ! Само някой трябва да им даде шанс, да ги стимулира като им даде повече поле за изява /не едно изреченийце а цяло стихче например/ Тази вечер на дечицата им беше скучно.Повечето родители бяха разочаровани.Разбира се никой нищо не каза.Една майка само демонстративно си взе детето от тържеството и си го прибра у дома.
Не ме разбирайте погрешно.УВажавам труда на учителките и съм им ужасно благодарна за всичко което правят за дъщеря ми.Майка ми вече 40 години работи в детска градина, от които последните 20 като директор.Разбирам ги и знам колко много работа вършат .Не е минало ден да не им благодаря лично.Те са страхотни учителки ! Искам само да разберат че детето ми, както и всички други сладури от групата, знаят и могат много повече.И на следващото тържество да им дадат повече материал.И то да продължи един час а не 15 минути.
Само за сведение - миналата година в яслата, тържеството им за 24 май беше много по-дълго, а децата казаха къде-къде по-дълги стихотворения.
Ами мами, това беше моето разсъждение по темата, за сега.
Наистина ще ми бъде интересно да споделите вие какво мислите за тържествата на вашите дечица, разкажете ми как са протичали.На вас какво не ви хареса, и какво съответно пък ви хареса.
Благодаря предварително !   bouquet


# 1
 • Мнения: 202
Не се ли замисли,че може постоянното отсъствие на децата през този период ,заради грипове да е довело до това по-кратко тържество.Точно днес чух коментар на две учителки от дет.градина по повод на това,че няма да има тържество за 8 март.Отказали са се,защото само една трета от децата в момента ходят,а другите са болни или са някъде.Така,че може много неща да са довели до по-краткото тържество.Става въпрос за първа група все пак.А и както казваш ти ,предното тържество е било дълго и на ниво.Не ме разбирай погрешно,не искам да спорим.Просто да не омаловажаваме труда на тези жени,които се грижат за децата ни с обич и търпение.Работят в препълнени групи от по 30 деца за смешни пари.Какво толкова ,че тържеството ви този път е късо.Нали са ви го организирали,децата са били щастливи.Понякога родителите имаме твърде големи очаквания от другите.Нищо лично.Поздрави

# 2
 • Мнения: 9 817
blizna4e , а ми радвай се, че въобще е имало тържество, на което да присъстваш, защото за две години и половина  в ДГ, нито един път не съм има честа да видя детето си как рецитира и ми подарява картичка например. Тържествата в "нашата" ДГ са конфиденциални  Laughing, т.е. провеждат се незнайно за кого във физкултурния салон- децата от всички групи се събират и си изнасят рецитал едно на друго и на учителките си. И ето тук ми се губи смисълът, защо се прави така? Не трябва ли всяка група да подготви кратка програма за даден празник и да бъдат събрани родителите на дечицата, за да се види аджеба какво правят отрочетата им по цял ден и какво са научили?! newsm78
Още си спомням сълзите от умиление на майка си, когато и рецитирах в градината стихче по повод 8-ми март и й подарих картичка, както и гордостта й, когато разказвах кой е Васил Левски....А сега нито 8-ми март, нито Васил Левски, нито Баба Марта поне. Tired
Питала съм доста пъти, защо няма тържества, отговорът:"Ние в нашата градина не процедираме така! Не каним родители на тържествата!".
Е, добре, нека не го наричаме тържество, нека го наречем открит урок, както го наричат частните школи, които обучават извънкласно в ДГ. Защо и учителките не подготвят едни такъв открит урок, на който родителите да видят какво са научили децата им? Връзката родител-учител се губи сякаш и по тази линия.....
Радвам се, че чувам за ДГ, в които редовно се организират такива тържества.

# 3
 • София
 • Мнения: 788
В детската градина на дъщеря ми точно заради много отсъстващи деца през декември-януари от разните вируси, ни казаха че тържество ще има, готвят се, но няма да е скоро  Wink Днес Рали ми каза нейното "стихче". Ами то е едно изречение - няма рима, не ми хареса, ама какво да се прави, детето ми е радостно и явно се забавлява  Simple Smile
Иначе в градината ще им дадат костюми или някакви облекла, не знам все още.
Госпожата все ми казва, че децата трудно учели стихчетата, че не можело да ги усмирят и затова подготовката ще продължи повече време, сигурно през май щяло да е тържеството.
А иначе останах с впечатление че ще ни поканят да ги гледаме  Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 957
Единственото нещо, за което бих се притеснила в случилото се е яденето
на вафли и шоколади.. Rolling Eyes И бих намерила начин да им го кажа.

Нямам свръхамбиции за детето ми, нито смятам, че показното трябва да се насърчава. Ще се радвам на споделените думички и ще заведа детето ми да се забавлява след това. Ще го похваля също, разбира се. Умерено.

# 5
 • Мнения: 2 237
Lora123123, не е имало отсъстващи деца, поне не много /може би 4-5, но от общо 30 това е нищо/.Изрично подчертавам че не умаловажавам труда на учителките  Naughty Просто задавам няккои въпроси, мисля че имам право.Сигурна съм че другото тържество ще е по-добро.Аз съм човек спокоен, тих и кротък.Никога не казвам когато нещо ме тормози.Да не говорим че не пускам и теми във форума.Просто съмч срамежлива.Е значи за да пусна тази тема и да съм разочарована , наистина има защо.
Значи когато тържеството е минало хубаво може да сес поделя и да се хвалят учителките , а когато не ни хареса да си мълчим ? Защо !?  Плюс това не само аз но и повечето родители са на моето мнение, говорихме си след тържеството. Нима всички ние умаловажаваме труда на учителките ? Не мисля.
mila71,аз също нямам свръх амбиции за детето си.Но как да насърча показаното което беше....повече от скромно и недостатъчно ?
Другото което вчера не споменах, беше за татковците.Те също бяха поканени.Чустваха се обаче много неловко.По едно време учителката извади кутия бонбони и каза - "А сега да почерпя всички майки" И започна да черпи майките, а бащите гледаха.Добре че по едно време се усети и вика - "Аааа, така де, и татковците...."Едно от децата има алергия и не може да яде шоколадови  изделия.И като ревна това дете !" Искааам, ама мама не ми дава !" Наложи се да си тръгне за да не се дразни.
Кармелитка, хубаво е че детенцето ти се е радвало макар и на едно стихче.Ама моята дъщеря не се зарадва на това изреченийце, беше тъжна и каза "Мамо, защо госпожата не ми даде голямо стихотворение ? Аз нали не съм бебе, голяма съм и мога да науча повече ?"

Пак казвам, не искам да споря, да се карам с никого.Не умаловажавам труда на госпожите в никакъв случай ! Просто споделям като нормален човек и ми се ще да чуя и други мнения  Hug  Знам ли, може пък така да се правят тържества и аз да съм в грешка  Thinking

А сега отивам да празнуваме рожден ден на дребното.Лек ден на всички !   bouquet

# 6
 • Мнения: 9 817
mila71, мисля че нито аз, нито авторката има свръхамбиции за децата си, просто ни се ще да имат едно нормално тържество в детската градина.
Нито пък едно такова тържество е показност, освен на наученото от децата.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 324
За почерпката няма да коментирам, само за същината на тържеството  Simple Smile.
Вчера и в нашата детска градина имаше празник, на който децата изпяха 4 песнички и няколко деца казаха по едно редче. Но аз лично останах доволна /моето дете не беше сред избраните и има защо  Mr. Green/. Както на всяко друго тържество досега забелязах, че повечето момчета, вкл. и моето, не се представят както момичетата - по-разсеяни са, гледат се един друг и се смеят, търкалят се, абе изобщо си се развиват малко по-бавно от девойките. Е как да им дадат да кажат стихче, като те даже на общите песни не пеят? Аз от моя син песен не съм чувала много отдавна, стихче ми казва много рядко, само като му дойде музата  Crazy. Та може и при вас да е така. И на фона на няколко деца, казващи дълги стихчета, другите деца ще изглеждат големи калпазани, а децата всъщност са умни, но не се концентрират толкова добре, предпочитат да си играят и да се закачат. Надявам се догодина вече всеки да има собствено участие в програмата  Simple Smile.

# 8
 • Мнения: 2 237
Момичета, ама аз имам и видеоматериал.Успях да заснема с телефона.Имам материал и от предишни тържества в другата градина.Можем да сравним.Елате на гости да ви почерпя по едно и да ви покажа.Тогава ще видите защо се възмущавам.Ама да знаете само колко бяхме смешни отстрани.... Grinning ВСички майки наконтени, облечени.Някои бяха бързали да се прпиберат от работа за тържеството.И всички извадихме едни камери, едни фотооапарати, телефони.....И се заредихме.И докато се усетим и почнем да снимаме то тържеството свърши./както казах трая едва 15 минути, а може да нямаше и толкова/И ние увиснахме във въздуха със снимачната техника  Simple Smile И само се чуваха шушукания "Ама това ли беше, свърши ли ? Ама аз не можах да снимам...."  Обаче като седнаха накрая на тези масички да ядат лакомства а ние ги гледахме отстрани.... hahaha   Интересно беше че само една от песничките беше за мама.Другите бяха за Коледа, баба Марта и една народна.
Въпреки всички съм благодарна на учителките, те са големи сладури.Реших в понеделник да им кажа какво не ми е харесало и да поговорим нормално.Не съм лицемер и няма да им говоря зад гърба.Ще им кажа направо и ще поговорим . Надявам се че ще ме разберат.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 136
blizna4eда ти е здрава и щастлива рожденничката,[/size][/size]В нашата градина за 7 год, с двете ми деца се паднаха при едни и същи госпожи сме нямали кой знае колко тържества а специално за осми март не са правели незная защо,Лошото е че намаме организация събираме пари за подарък една майка го купува и после другите гадаят какви са подаръците и кога са ги подарили,Но като цяло тържествата които са правили са били кратки и бързи и без почерпка за децата,Засега чао и ние вкащи ще празнуваме защото си имам именничка

# 10
 • София
 • Мнения: 391
Моята дъщеря е на 3г и е в първа група, в четвъртък ни беше тържеството и съм очарована, но може би защото не съм очаквала децата ни да казват дълги стихотворения, на 3г са все пак. Та как ни протече тържеството: Първо децата танцуваха, като госпожите се бяха постарали да направят танц, в който бяха комбинирани няколко стила - имаше естествено детска песничка, която я пееха и танцуваха, рок, валс и тн. След това казаха дружно едно стихотворение за мама, всяко детенце си имаше по няколко изречение и си ги казаха толкова сладко и трогателно. Изпяха още няколко песнички с госпожата по музика и след това имаха индивидуални задачки. Всяко детенце излизаше и си теглеше по един плик, имаше задачки с геометрични фигури, с животни, плодове и зеленчуци, превозни средства, светофара, цветовете и всякакви други подобни. Като свършиха и с тази част, всяко детенце подари на мама по едно цвете и една рисунка, а родителите подарихме символични подаръчета на госпожите и директорката. Цялото тържество продължи час и половина.
За облеклото - на нас не са ни раздавали специални костюми, всеки си облича детето както прецени, ние лично я заведохме нашата госпожица на фризьор, направиха й прическа с плитки и тя сама си избра роклята, според мен така е редно, хем детето да разбере, че е по-специален ден, хем е уважение към учителките, които са подготвяли това тържество няколко месеца. Бях учудена от факта, че имаше доста деца по анцузи, но това си е решение на родителите, не ги упреквам, но не го приемам и за много нормално.
Безкрайно съм благодарна на нашите учителки и съм щастлива, че детето ни попадна точно при тях.

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 22 823
Тържествата в градината на децата ми ми харесват.
Организацията е добра, децата са щастливи, имат много стихотворения, песнички, костюми за всеки празник.
Имам само две забележки от последните две тържества на дъщеря ми - костюмчето и за Нова година беше лека бяла рокличка с гол гръб, но беше сменено и тя постоянно трябваше да си оправя падащите презрамки, а ни ги бяха дали две седмици по-рано да ги изперем, изгладим и нагласим според размерите на детето. Другото, което не ми хареса на последното първоосмомартенско пролетно тържество беше почерпката. Много важно сякаш всеки да ги затрупа с боклучави вафли, бисквити и подобни. Дъщеря ми получи обрив и разстройство. Предупредих сестрата и учителката и следващия път няма да позволя такова безразборно внасяне и ядене или дъщеря ми няма да присъства.
За първи път ми е така да се противопоставям, но смятам да съм твърда. Иначе съм много доволна и винаги съм хвалела градината на децата ми - страхотна комбинация от добър екип и ръководство.

И още нещо - снимки - не искам да я снимат без аз да зная и после да ме изнудват.

# 12
 • Мнения: 2 724
Аз вчера бях на тържеството на сина ми в яслата. Таткото също присъства. Имаше и още двама татковци. Тържеството продължи около 30 минути. Всяко дете каза някакво кратко стихче на микрофона. Е, повечето ги изломотиха набързо с помощта на сестрата, но все пак са още малки. Изпяха поне 5 песнички успоредно със стихчетата. Накрая изиграха 3 танца. Беше много забавно. За майките имаше подарък, снимка за спомен, а за децата торбичка с лакомства за вкъщи.
Синът ми също беше много впечатлен. Цяла вечер след това изнася рецитали вкъщи. Танцувахме, а той ни показваше движенията. Завираше "микрофона" в лицето на брат си, казваше стихче вместо него и след това го натискаше да се поклоня.

# 13
 • Мнения: 202
Blizna4e-може би си права за себе си.Просто аз лично смятам,че децата в първа група са още малки,за да очакваме програма от по 1 час.Повечето от тях все още се адаптират към дет.градина и не подлежат на кой знае какво обучение.По-скоро се опознават с децата,учителките,новата среда.По-скоро би трябвало да се забавляват,да играят с другите деца,да се приобщават,а не да се натоварват прекалено много с информация.Виж,ако става дума за по-големите групи-да,би трябвало да показват и знания.Пак казвам това си е лично мое мнение и не бих искала да го налагам или да става основа на излишни спорове.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 479
Големият ми син ходи на ДГ от 4 месеца.Пьрвото му тьржество бе на Коледа без родители,но тогава много деца отсьстваха.Вчера беше тьржеството за 8-ми март и останах очарована от професионализма на учителките GrinningМузикалният салон на градината бе украсен пролетно.В продьлжение на един час,децата изнесоха богата музикално-артистична програма.Програмата включваше:песнички,стихчета,пиеска и представяне на приказката "Дядо вади ряпа".Кога успяха да ги подготвят тези неща? Heart EyesЕдинственото ми разочарование бе от синьт ми CryПред учителките /по време на репетиция/ и в кьщи,си казваше всичко.От началото до края на тьржеството,моя хубавец се нацупи и не взе никакво участие CrazyЦяла нощ не сьм спала и още ми е "вьтрешно" EmbarassedОт инат ли,от много хора на едно място ли се притесни...     blizna4e,радвай се,че дьщеря ти не е срамежлива!Ако тази ДГ не ти харесва,има и други! Wink

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт