Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пухландия
 • Мнения: 19
Здравейте,
напоследък често спорим с 10 годишната ми дъщеря относно задълженията който има у дома. Ангажирам я след като е научила и си е починала и обикновен но има задължението да си прибере разхвърляните вещи, да сгъне и прибере собствените си дрехи ( които аз съм изгладила), да оправи леглото си, сервира и от сервира масата заедно с мен, много рядко да мине с прахосмукачка или да изхвърли боклука. Според нея това е твърде много и нейните съученички и приятелки не правели такива неща у дома.
Аз ли съм прекалено взискателна към нея и я товаря с неща прекалени за нейната възраст? Не искам да й ограбвам детството , но все си мисля че трябва да й създам навици.

Мола Ви да споделите с какво са ангажирани вашите деца на такава възраст.

# 1
 • somewhere near the sea
 • Мнения: 2 880
Съвсем нормални неща изискваш от нея.На първо място това трябва да бъдат неща,свързани с личната хигиена-сгъване,прибиране,оправяне на легло...На второ място,това е участието на момичето в семейния живот-детето не трябва да е гостенче-затова трябва да си изчисти стаята,работното място(няма да ти казвам колко пъти съм изсипвала чекмеджета и шкафове,за да бъдат прибрани както трябва,а да не те пребият като ги отвориш).Защо в този смисъл да не влиза необходимостта(не казвам задължението)да си изчисти с прахосмукачка или да изхвърли боклука?И на трето място,но не на последно слагам сервиране и отсервиране  на масата.
Но PraynigВсе пак го направи така,че тя да го поиска.Разговаряйте,че ако приятелките заварят стаята й разхвърляна,ще я одумват,независимо,че техните може да са по-разхвърляни.Показвай й колко те радва фактът,че тя е съпричастна към домакинските ти задължения и не те оставя сама да ги вършиш.Разпределяйте ролите,нека тя сама избира - днес например колко от домакинските задължения да свърши. Peace
На 10 години е напълно нормално едно дете да помага в домакинството.Но това да не е като наказание за него,а необходимост.

# 2
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Съвсем нормални неща искаш от нея.
Моя е момче и е на 7, но си прибира и оправя стаята, дрехите и шкафовете. Оправя си леглото. Помага ми със слагането и вдигането на масата, мие зелената салата, прибира продуктите след пазар. Бърше прах когато чистим. Напоследък сам си слага и вдига масата сутрин за закуска и понякога на обяд когато имам работа. Само прахосмукачка не пуска още, но има време  Wink.

# 3
 • София
 • Мнения: 299
Синът ми е на 8 г. и той си оправя стаята и кревата. Караме го да помага в прибирането на масата. Мисля да го включвам активно и за напред в домашната работа . И не мисля че съм взискателна , да се научи на труд и ред от малък , а не да чака някой друг да му чисти и разтребва.

# 4
 • usa
 • Мнения: 3 367
Ха!Всичко без бокулка го прави 5 год ни дъщеря,чисти с малка прахосмукачка. Още и разтоварва миална,мести от пералня в сушилня,нагъва-прибира пране с мен,маха си сама бельото от леглото (помагам за новото),помага с готвене. За "труд" не бих говорила,това са елементрани дейности около един дом,ако искат да ходим по театри и музеи и да се забавляваме-трябва да свършим минимума у дома,никой не гледа на това като на наказание.

# 5
 • София
 • Мнения: 9 014
Не мисля, че я претоварваш. Моите деца са на 7.5 и почти 9 г. /дъщеря ми/. От 2-3 години единствено тяхно задължение е да си разтребват стаите, да си подреждат бюрата. Понякога помагат в сервирането и отсервирането. В почивните дни стават преди нас сутрин и си правят закуска /е, това ми коства основно чистене после, но.../.
Честно казано, не се сещам с какво друго да ги натоваря. Миялната мие, пералнята пере, боклука хвърляме, когато излизаме от вкъщи /няма никакво значение кой ще носи плика до контейнера, в смисъл, че това изобщо не го възприемам като домакинска работа/. До гардеробите не им давам да се докоснат /нито на децата, нито на таткото/, защото рискувам всичко вътре да е на топка и да няма никакъв ред. С прахосмукачката действам единствено аз, иначе просто няма да е почистено като хората и така или иначе ще трябва пак да мина аз /безсмислено е да се върши една работа два пъти/.
Но, когато станат на 10 г., определено ще чистят в стаите си и ще си прибират дрехите.

# 6
 • Мнения: 1 934
10-годишно дете без значение от пола му трябва на първо място да може да се грижи за себе си. Става сутрин, оправя си леглото, прибира си дрехите, приготвя си закуска - например сандвич или си претопля на МВ баница или тутманик, прибира след като си научи. поддържа гардероба и шкафовете си.
На второ място - трябва да има принос в общото домакинство. Да сервира масата, да прибере чиниите, да наглежда пералня/сушилня. Трябва да умее да готви - от претопляне на МВ до прости супички, салати, яйца. Трябва да пазарува обикновени неща - хляб, мляко, солети.
Дъщерята е на това ниво. Синът е 5 години по-голям и на практика е третият възрастен в къщи.

# 7
 • София
 • Мнения: 35 472
Така като ви чета май моите са направо калпазани или аз изобщо не изисквам. Оправят си леглата, дрехитеа, а стаята веднъж седмично или като ме хванат лудите и им се скарам. Ако аз съм сложила масата те я раздигат. От време навреме ги пращам да включат или изключат някой уред, да погледнат във фурната дали яденето е започнало да се пече. Случвало се е да гладят, но с променлив успех. Като чистя бършат прах и понякога имат мерак за прахосмукачката. Най-много обичат да готвят с баща си и в интерес на истината доста неща се научиха да правят.
Да си призная честно, не смятам домакинстването за нещо кой знае какво ценно за вършене и ако някой ден се престраша ще наема някой друг да го върши (с изключение на готвенето). Не съм го направила само, защото не съм сигурна какво качество на услугата ще получа и имам някакви вътреличностни бариери. Не виждам да съм спечелила нещо от това, че мога да правя всичко. Не смятам и да им вменявам домакински задължения по график или определени задачи, защото това е само загуба на време. Определено могат да се справят, сигурна съм, че ще оцелеят като пораснат и отидат да живеят или учат на друго място. Все пак мисля, че за тях е по-добре да могат да правят други неща, които ще им принесат повече полза.

# 8
Моите младежи определено не се плашат от труда. От съвсем малки чистим заедно. Беше супер, защото свършвам за около час. Сега вече в по тинейджърска възраст, нямат никакво време. Училище до 2-3ч., допълнителни занимания, уроци, единствено стаите си поддържат, бюрата, оправяне на леглата. Проявяват понякога лична инициатива да ринат сняг или да метат двора, мисля че просто обичат да седят навън.

МАМА ПУХИ в тази възраст децата почват много да си поддръжават и това може да се окаже проблем. Може би, да измислиш нещо от типа, че при вас нещата са различни, защото теб те боли кръст или си доста по-заета от майката на другото дете и изобщо някаква такава хитрост, но мисля, че трябва да избягваш евентуална конфронтация на каквато и да е тема. т.е. да я убедиш по някакъв начин, че вашия случай е различен и това което и е задължение по домакинството, трябва да си го прави.

И друго си мисля, те са по-расеяни и още организацията им куца т.е. ако не е свършила нещо, може и да е забравила, трябва да я подсетиш спокойно, може и няколко пъти, мисля че си личи кога избягва задължението и кога е забравила.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 16:30 от Mm Elei

# 9
 • София
 • Мнения: 7 263
Големият ми син е 11 годишен, помага но чак да прояви той инициатива си е рядкост. Иначе зарежда миялната, сушилнята също,  сервира си и си отсервира сам, понякога ако е в настроение прави това и за брат си. В събота и неделя, ако нямаме ранни излизания прави и закуска за всички \ това със закуската е изцяло по негово желание\. За чистенето не го ангажирам, но хвърля боклука. Иначе относно подреждането на стаята, това винаги е свързано с тежки преговори и почти военно положение - аз обичайно командвам, те уж изпълняват и като вляза пак половината неща не са си по местата, детската стая понякога е в ужасен вид. Дрехи нахвърляни по столовете, играчки навсякъде, тетрадки, моливи ..... ooooh!
Обичайно като съм много ядосана ги карам да си подредят стаята, което не е особено педагогично от моя страна защото излиза като наказание, но наистина се изнервям като погледна за какво става дума.
Като цяло днешните деца почти не са ангажирани с домашни задължения. На тази възраст със сетра ми въртяхме половината домакинство, единственето което не правехме беше готвенето. Всичко друго беше наша работа, не мисля че сме загубили от това. Стремя се в къщи всеки да помага и възлагам задачи, които са им по силите - винаги ги моля да помогнат за домакинската работа, не защото не мога да се справя, а защото искам да се научат да помагат и да знаят да се грижат за себе си и за още някой.

# 10
 • София
 • Мнения: 35 472
Покрай тази тема се замислих кой колко и какво прави вкъщи и извън дома и направих една груба сметка колко часа на ден всъщност работят децата ми. И се оказа, че първо, те са реално на 6-дневна работна седмица, защото цялата събота им е пълна с извънкласни занимания, а през работната седмица са на училище и после имат да учат (около1-2 часа), имат и поне по едно извънкласно занимание, за което трябва и да се готвят всеки ден (което прави по още 1-2 часа на ден). И какво се оказва - те имат средно около 3 часа занимания само след училище. И като добавим още малко повече от 5 астрономически часа на училище - децата правят пълен активен 8-часов работен ден. Е, толкова не работят и възрастните на работа, защото те не са ангажирани постоянно с умствена дейност и си вземат по някоя почивка за обяд, за кафета, за клюки и т.н. На мен ми се изправи косата от тази сметка. Затова и хич нямам намерение да ги карам да вършат каквато и да е домакинска работа, освен да си оправят леглата и да си прибират дрехите.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 263
Покрай тази тема се замислих кой колко и какво прави вкъщи и извън дома и направих една груба сметка колко часа на ден всъщност работят децата ми. И се оказа, че първо, те са реално на 6-дневна работна седмица, защото цялата събота им е пълна с извънкласни занимания, ...... На мен ми се изправи косата от тази сметка. Затова и хич нямам намерение да ги карам да вършат каквато и да е домакинска работа, освен да си оправят леглата и да си прибират дрехите.
Да ти кажа така поставен въпроса наистина да ти се изправи косата. В смисъл вярно е, че в днешно време децата имат възможности и ходят на доста извънкласни занятия и ние одавна не сме имали чисто свободна събота, а понякога и неделя. От друга страна, ако  направиш ретроспекция, колко по-спокойно са живяли родителите ни в сравнение с нашето поколение косата направо съвсем ще ти се изправи. Само че това значи ли, че можем да спрем да си изпълняваме домакинските задължения  newsm78 newsm78 newsm78. Май никой няма да ни позволи  Mr. Green
Иначе само да поясня, че освен на готвенето и отглеждането на цветя като цяло никак не съм фен на домакинските задължения. Мразя да чистя, да гладя и т.н... максимално съм се улеснила с всички възможни уреди - миялни, перални, сушилни и т.н., но въпреки това и в къщи трябва да се свършва по нещо. Затова и смятам че синовете ми само ще спечелят, ако посвикнат с домакинската работа от рано и да знаят, че тя е задължение на всички в семейството, както е в нашето. Друг не знам, но поне снахите ще са ми задължени със сигурност  Wink Wink Wink Heart Eyes

# 12
 • София
 • Мнения: 35 472
Да ти кажа честно, ако като деца сме били отглеждани в семейства, където е идвал някой да чисти, да мие, пере и глади едва ли щяхме да мислим, че няма кой да ни позволи да зарежем домакинската работа. Но болшинството сме възпитани и свикнали майките ни да се юркат и да смятаме за срамно, ако не можем да домакинстваме. Никой не е останал ненаучен да се грижи за себе си. Или друг вариант - изкарва толкова пари с по-приятни за него неща, че спокойно може да остави домакинстването на някой друг. Имах една съквартирантка, която дори не можеше да си изпере гащите и си изпращаше прането в колет на майка си. Като дойдеше сесия майка й идваше по няколко седмици да се грижи за нея. Нищо й няма - завърши си, така и не се научи на нищо, но това не й попречи да има семейство и мъж, който й плаща масрафа. Просто не сме научени да си ценим здравето и труда и да си плащаме някой друг да върши неприятните за нас неща. Имам много познати жени, които и две яйца не могат да изпържат, нищо не пипват вкъщи, пък като гледам не са умряли от глад или да са потънали в мръсотия. Домакинстването си е кофти работа, от която никой не е прокопсал. Ако беше много важна богатите нямаше да си плащат някой да ги обслужва, а щяха сами да запретнат ръкави и да бръкнат в тоалетната.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 700
Дъщеря ми е на десет години и тя се занимава с всичко свързано с нея самата. Оправяне на легло, оправяне на стая, сортиране на нейните дрехи за пране/гладене/шев, прибиране на нейните дрехи и оправяне на нейния гардероб, бърсане на прах в нейната стая, повърхностно замитане на нейната стая, поливане на нейното цвете, хранене на нейните животни (риби и морско свинче).
Случва се понякога да си пере на ръка нещо, което съзнателно е изцапала - например чорапи, ако е ходила боса.
Инцидентно я пращам на пазар по списък.
Също инцидентно измива някоя или друга чиния, или се включва в оправяне на общите помещения.
По едно време имаше желание да се включва в готвене, но желанието траеше не повече от десетина минути.
Не мисля, че се е претоварила особено въпреки дългия й работен ден Wink

# 14
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 858
Мога да се изкажа само така и то за мое огромно съжаление...
Колкото по-голяма става (мина 11г.), толкоз задълженията й стават все по-малко.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт