Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 март 2009, 14:27 ч.

Информация за балетните училища в София

 • 8 982
 • 21
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 749
Моля, ако някоя майка има дете, което учи в Националното у-ще за танцово изкуство или в Частно руско балетно училище, да ми каже какви са и впечатленията от там.
Дъщеря ми е 3-ти клас и се оказа, че и предстои тежък избор. Ходи от няколко години на балет в руската балетна школа, като в началото беше по-ентусиазирана, после – не чак толкова, като това май зависи преди всичко от госпожата, която им преподава и от периода – дали разучават танц или само някакъв „тъп” екзерсис и подскоци. Преподавателите много я хвалят и ни предлагат да продължи в частното балетно у-ще. Само че шефката Шара идея си няма, че както е много добра в балета, така е и много добра в баскетбола и ските, например!
Проблемът е, че освен с балет детето се занимава с още един куп неща, като от няколко месеца ходи интензивно и на тренировки по спортна гимнастика и твърди, че на гимнастиката и било по-интересно. За балета основният проблем май беше, че още не играят на палци, а госпожата само им обещава…Да ама снощи изненадващо я заварих в къщи ентусиазирана с палци на краката - най-после им раздали! Та засега сме: три пъти седмично балет и три пъти гимнастика, като между това смества народни танци, бални танци, баскетбол, пиано, народен хор, (тия всичките са един път седмично и в у-ще) плуване, ски.. (периодично…) и аз вече не знам има ли нещо, на което да не ходи, но понеже в училище се справя отлично, разрешаваме да се занимава с каквото реши, та да може сама да направи своя избор. Тя по принцип е страшно амбициозна и иска винаги да е най-добрата, това дори създава понякога проблем, ако случайно получи по-ниска оценка в у-ще например...
Много бих искала да имам по-подробна информация относно това, какво е обучението по специалните и общообразователните предмети в балетните училища, какви са възможностите и изискванията евентуално за по-късно кандидатстване с приравнителен изпит, какви са възможностите после да се занимава с нещо друго….Къде е по-добра подготовката по балет? Освен всичко друго, за частното май и таксите са доста високи, но пък може би общообразователните предмети се учат по-сериозно (поне поради това, че са по 4-5 деца в клас) и ако после реши да се откаже от балета, може да и е по-лесно да кандидатства другаде.
Та детето сега се терзае "Мога ли да стана професионална балерина, ако не уча в балетно училище?" и "Мога ли да стана нещо друго, освен балерина, ако уча в балетно училище?" Въпросите съвсем не са лесни за едно 10-годишно дете!

# 1
 • Мнения: 387
Ако трябва да учи балет въобще, най-добре в държавното балетно. Там са строги и стягат много. Истината обаче /като изключим това, че балета по принцип не си струва освен ако нямаш огрооомно желание - адски е трудно, а краткотрайно и зле в Б-я платено/ е, че за останалите предмети почти нямат време - то и идеята не е да станат добри математици да кажем, а балетисти...и то относително добри. В Б-я добър балет като цяло не се учи!!! Говоря така убедено, защото племенницата ми беше в балетното тук до 9 клас, беше най-добрата!!!, отиде след това в Германия в балетното в Берлин, където е едва ли не последна и и казаха, че много неща са грешно заучени, съответно преподавани. Скъсват ги от балет от 8ч до 19ч.,  но още от у-щето ги подбират за оперите, а в чужбина те са доста повече, отколкото в Б-я, където някой трябва да умре за да се освободи място, да не говорим че са и по-добре платени.
Факт е, че когато наши завършили балетното кандидатстват за работа в чужбина, говоря за най-добрите - това са обикновено по 1-2 човека от клас /а ако в балета, както и в спорта не си "най-добрия" си обречен/ не ги приемат. Естествено има изключения, но те са именно това - изключения и то много малко.

# 2
 • София
 • Мнения: 749
Nizza,
Много благодаря. И аз стигнах до подобна информация. Поне засега мисля балета да остане като хоби, още повече, че самото дете не е убедено, че иска да става балерина.
Весели празници

# 3
 • Мнения: 78
Може ли да ми дадете повече инфо за Националното у-ще за танцово изкуство. От кой клас е приема, какви са изискванията и приемните изпити? Моята дъщеря ходи на балет и според  учителката им има заложби, но аз не съм сигурна дали има голям смисъл от това да я карам да учи в хореографско училище. Още повече, че не съм убедена в качеството на обучение по общообразователните предмети.

mamamilk, вие как съчетавате балета и спортната гимнастика? Моята дъщеря също ходи и на спортна гимнастика и май в момента е по-ентусиазирана от нея.

# 4
 • София
 • Мнения: 373
 mamamilk , аз съм балерина в националната опера и моят съвет към теб е: ако това "разучават танц или само някакъв „тъп” екзерсис и подскоци" са думи на дъщеря ви ,просто не си губете времето и парите  занимавайки я с балет!!!! Вече 25г играя ежедневно " тъп екзерсис" .Балета не е само сцена, балета е къртовски труд в залата, балета изисква себеотдаване и егоцентризъм,балета е начин на живот,балета е любов....................Първо разберете дали е готова за това , и после търсете балетно училище.

isolda ако имаш желание може да се свържеш с мен и да ти обясня подробно условията в НУТИ

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 16:55 от galastra

# 5
 • София
 • Мнения: 373
В Б-я добър балет като цяло не се учи!!! Говоря така убедено, защото племенницата ми беше в балетното тук до 9 клас, беше най-добрата!!!, отиде след това в Германия в балетното в Берлин, където е едва ли не последна и и казаха, че много неща са грешно заучени, съответно преподавани. Скъсват ги от балет от 8ч до 19ч.,  но още от у-щето ги подбират за оперите, а в чужбина те са доста повече, отколкото в Б-я, където някой трябва да умре за да се освободи място, да не говорим че са и по-добре платени.
Факт е, че когато наши завършили балетното кандидатстват за работа в чужбина, говоря за най-добрите - това са обикновено по 1-2 човека от клас /а ако в балета, както и в спорта не си "най-добрия" си обречен/ не ги приемат. Естествено има изключения, но те са именно това - изключения и то много малко.

Силно неподготвено изказване!!!!! Naughty Кой е казал на племенницата ви,че е най-добра? Грешно заучени движения НЕ Е правопропорционално на грешно преподадени.В НУТИ се преподава Вагановска балетна школа , в Германия обаче работят по други системи, съответно -различна методика от Вагановската.А що се отнася за работа в чужбина -който не пробвал,той не си е намерил работа!!!Излишно ще изброявам имена и театри.

# 6
 • Мнения: 53
галастра, наистина си личи, че обичаш балета. Харесват ми такива професионални изказвания, на хора които зная какво правят.   bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 749
Я как изведнъж се оживи темичката!
Думите за "тъпия екзерсис" са на дъщеря ми, естествено. Балетът дава доста ценни неща и не смятам, че това, че няма да става професионална балерина, означава категорично "да не си губим времето". Танцът, освен къртовски труд е и удоволствие, и ако го няма удоволствието, няма наистина смисъл от занимания. Но ако удоволствието от танца присъства, а досадата от "тъпия екзерсис" е от време на време, не виждам, защо да не продължим "непрофесионално". Това, което обаче не бих искала да се случи е, ако дъщеря ми учи в балетно училище и "случайно” не е в тези 1-2 най-добри, които ще си намерят добра работа, да започне работа като "балерина" в някой нощен бар, макар че те са доста по-добре платени от балерините в операта. И това - защото няма да има необходимото образование и квалификация да работи нещо друго. Всъщност, вълнува ме това, какво се случва с "неуспелите" балерини, а не с "успелите". Има и такива, нали? И може проблемът да дойде не само от нежелание за къртовски труд и не достатъчна любов към балета, а от изява през пубертета на някой ген за не особено балеринска фигура. Дете, което още не е влязло в пубертета не е ясно как ще се развие после. И тогава какво става?
До Изолда: понеделник, сряда и петък - балет, вторник, четвъртък и събота - спортна гимнастика. Така случайно се падат дните, иначе, ако нещо се застъпва, ще трябва да избираме скоростно. Вие къде ходите на гимнастика? Ние сме на стадион "Раковски". В гимнастиката вместо екзерсис има "сила", което не мисля, че е много по-интересно... Във всеки спорт и във всяка професия има един момент на не особено интересен и приятен къртовски труд, въпросът е кой какво приема и какво не. За гимнастиката съм наясно там пък "за какво става въпрос", затова хич и не питам.
Всъщност, аз бих предпочела да получа информация за балета от майка на млада балерина, а не от професионална балерина. Но всички мнения са полезни, благодаря и весели празници! Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 36 893
Извинете, че се намесвам в тази тема, но има нещо, което ми се набива в очите.

Мисля, че авторката не си дава сметка какво означава едно дете да учи в подобно училище. Признавам, нито аз съм учила в такова, нито децата ми, но покрай техните занимания и интереси съм проучвала как стоят нещата в училищата по изкуствата. Това, което според мен е най-важно е дали детето е толкова талатливо, увлечено и обича определено изкуство, че да гори в него и да е готово да посвети дълги часове на ден в упражнения и развитие на способностите. И не е въпросът в това дали ще е от най-добрите и какво се случва с не толкова добрите, а в това дали детето има желанието  усещането да се посвети на това изкуство. Всъщност, това важи за всяко изкуство или спорт. От това, което е написала Мамамилк стигам до извода, че детето не е за балетното училище. По-точно, че все още не може да се ориентира какво иска. Щом отсега е недоволно от това, че трябва да прави много упражнения, то какво ще стане като отиде в балетното и ще трябва същите тези глупави ексерсизи да са й основното занимания, че и ще бъде оценявана по тях? Едно е да се ходи по три пъти в седмицата на балет, съвсем друго е да бъде по цял ден в залата. Същото ще е и при спорта - едно и също упражнение по стотици пъти.
 Най-добри стават тези, които обичат това, което правят дори в най-трудните моменти, защото желанието и любовта ги кара да преглътнат трудностите и да продължат.

# 9
 • София
 • Мнения: 373


Андариел ,точно това се опитах кажа в предния си пост,но не ме разбраха.Все пак нама да редактирам настоящия ,въпреки,че се повтаря с твоя.


Пак аз ще се изкажа въпреки нежеланието ти.

Питаш за училище -професинално при това - а всъщност говориш за любителско ниво.
Връзката между екзерсиса и разучаването на танци е същата ,като да искаш да прочетеш " Война и мир" ,а да не познаваш буквите.
В школите танците, които се разучават са като съпоставка с комикса-разбираш го и без да можеш да четеш . (и аз обичам комиксите)
Дано разбираш съпоставката ми! Heart Eyes
 Това ти го казвам и като майка ,не само балерина

В балетните училища в България се плащат и туфлите -18-23лв , и палците- 38-60лв.(това са балетните обувки) . На месец ще са необходими 2-3 чифта  туфли, и в началото може би 1 чифт палци за няколко месеца, но в горните класове 3-4 на месец.Сметни си ги сама по горните суми. Освен това има игрално облекло за всеки ден по 1 комплект. Ако искаш да е сред най-добрите ще се наложи да взима частни уроци-към днешна дата цената е 20 лв на час. И ако това не е инвестиция!!!!!Имай предвид ,че балерината е съпътствана и с травми Cry -понякога сериозни
За неосъществените балерини-има и такива -познавам завършили различни филологии,икономика ,журналистика , счетоводство. Аз лично съм и преподавател(не в НУТИ или в руското училище, а в НБУ) магистър по режисура и балетна педагогика.

# 10
 • Мнения: 78
Много се радвам, че темата се е развила и мога да погледна от страни и двете позиции. Вчера като попитах дъщеря си дали иска да учи в балетно училище реакцията беше по скоро негативна. Харесвало й да танцува в школата, където ходим в момента, а именно в балетното студио "Красимира Колдамова". Направих си извод, че определено в момента за нея балета е вид забавление и въобще не го смята за нещо сериозно и за нейните 5 и половина години мисля, че това е напълно естествено. Мисля си, че в момента амбиции в балета имам само аз Laughing и би било много смешно и егоистично от моя страна да я натискам. Разбира се идеята за дъщерята-балерина много ми харесва, но предполагам че така започват болните родителски амбиции.

galastra , според теб / питам те в качеството ти на майка, балерина и педагог/ какво да правя? Дори с моето непрофесионално око виждам, че тя има талант и много ми се ще да го развие. Но от друга страна не ми се ще в един момент всичко да бъде насила. Или пък е още много малка, за да мисля по въпроса?

# 11
 • София
 • Мнения: 373
Определено е малка . В НУТИ приемат след 3ти клас( 10 години) .като тръгне на училище и все още се занимава с балет,можеш пак да я попиташ.

# 12
 • Мнения: 387
Балета е много добър за фигурата, развива я хармонично /не професионалния - не бих искала стъпало на балерина  Sunglasses/ и дава невероятна стойка и грация на движенията. Така че, според мен на любителско ниво и много добре.

Вече на професионално...всеки си има мнение, моето обаче базирайки се на опита от сестра ми /също балерина/ и племенницата ми /а е била най-добрата тук [quote author=galastra link=topic=378002.ms:naughty: Кой е казал на племенницата ви,че е най-добра? , защото те са просто по 1-2 в клас - това не можеш, галастра, да го отречеш - и се знае кои са/ е, че наистина трябва не само желанието ти да е огромно, но и да си дадеш сметка за работата, нещо което в началото не разбираш. Имаш желание, казват ти, че е трудно, но реално не си даваш сметка, докато не започне истинската работа. Да не говорим за диетите, които ако ти се лепи, са убийствени за някои.

Естествено винаги можеш да се откажеш, ако напълнееш или се озориш, макар че малко го правят. Бутат някак до края, прецаквайки шансовете си за друго образование. Лошото е, че болшинството от класа остават посредствени балерини, а то беше хубаво да играят по баровете, поне пари щяха да изкарват, но вече май няма такива програми с балети по баровете като едно време.  А колко, Галастра, от твоя клас да попитам са започнали работа в операта или музикалния или пък в чужбина? И са се развили успешно като балерини? А не е ли истина, че в класа се работи основно с 1-2 човека т.е. с най-добрите, а другите се пренебрегват? Нещо, което в чужбина не го правят, там работят с всички, а и добрите не са 1-2, а повечко. Тук, понеже има огромен отлив от балетното /не като едно време/ и приемат едва ли не всеки с горе долу прилична фигурка, затова и може би добрите не са повече. А желание няма, много ясно защо - страшна работа, ама страшна, а възнаграждението е мизерно. Времето в което можеш да практикуваш тази безкрайно красива професия е свръх ограничено. В чужбина те преквалифицират /макар да не бих аплодирала това, че можеш от балерина да станеш гримьорка например, но все пак имаш работа/.
Това за което говоря е масовият случай, винаги разбира се има изключения, има успели, завършили хореография или друго.
Не искам да влизам в спор с Галастра на тема балет, аз не съм балерина, безкрайно уважавам всички, които се занимават с това изкуство, защото знам колко е трудно, а е невероятно красиво и възвишено. Просто разсъждаваки като майка, не бих насочила детето си да се занимава професионално с балет, нито със спорт независимо какъв талант има. Това е мое мнение.
Интересно ми е, Галастра, ти би ли насочила детето си към балета?

# 13
 • София
 • Мнения: 373
 Предварително се извинявам,че поста ми не е по темата  Blush

nizza ,
Балета е много добър за фигурата, развива я хармонично /не професионалния.........
  Joy Joy Joy звучи много смешно .

В моя завършихме (тъй като в процеса имаше и отпаднали) 10 момичета и 7 момчета-едно  замина за САЩ да учи и там остана.Аз и още едно момиче влезнахме в операта( аз съм солистка, а тя е прима ), другите влезнаха в " Арабеск" ,като в последствие едната стана преподавател в Италия,една танцува във Франция,една танцува в Италия,една има група и пътува по кораби, и една е застрахователен агент(травма на гръбнака)
От момчетата ни две са в Германия-Щтац опера в Хановер и в Берлин,един е в Осло,един е в Ковън Кардан и един е в Кейп Таун(всички са солисти или премиери!!!)                      


На последния ти въпрос отговора ми е-по-скоро НЕ.Причината е ,че големият няма особен интерес към балета-или по скоро не е постоянен, а малкия е малък още.Това е моя хореография с участието на големия ми син  Laughing Laughing

# 14
 • София
 • Мнения: 2 952
Момичета, извинявам се, ще задам по-страничен въпрос и ще бъда благодарна, ако някой ми отговори.
Малката ми дъщеря е на 4 и половина. Живеем близо до читалище Светлина (Стрелбище), където знам че има балетна школа за деца. Тя не проявява голям интерес към съвсем момичешките занимания, за което вина има и моя родителски пример  Embarassed Мислех си да я запиша на балет, ако й хареса и докъдето я влече. Аз съм безкрано далеч от музиката и танците, но си мисля, че за нея би бил добър опит да е танцувала  newsm78
Препоръчайте ми къде да я заведа - в читалището или нещо друго удобно за събота и неделя? Нещо друго хем момичешко, хем свързано с движение?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт