Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 март 2009, 17:00 ч.

Старчески дом

 • 8 183
 • 64
 •   1
Отговори

извинявам се че пиша като гост, но свекърва ми също чете тук, въпреки че си мисля, като напиша историята може би ще ме познае.
От години нямаме добри отношения с нея и свекъра ми, даже и в последно време даже и не се поздравяваме, но това е друга история. Свекърва ми има родители, бабата и дядото на мъжа ми, които са доста стари, с тях имаме по често контакт, мъжа ми ги посещава всяка седмица, аз и децата по-рядко. Те живеят на една улица със свекъра и свекървата, но сега са болни и двамата, бабата получи удар, но се пооправи, и двамата са на  79 години. Свекървата иска да ги прати и двамата в старчески дом,
отказа категорично да ги гледа, а те не могат да се справят сами, мъжа ми като ходи в седмицата веднъж успява само да изпере, простира и изчиства малко колкото може, а аз готвя повече и замръзъвам дълбоко, те само притоплят в микровълновата.
Искам да уточня, че свекърва ми цял живот е била безработна вкъщи и никога не е работила, стои си вкъщи по цял ден и гледа сериалите, не поглежда майка си и баща си, даже като ходи при тях и им обира хладилника, свекъра ми получава много добри пари, работи като изпълнителен директор в една фирма, но както и да е.
Ние живееме в собствен апартамент, сами сме си го купили, изплащаме го, а аз имам от родителите си един двустаен, който даваме под наем. Както и да е мъжа ми е много привързан към баба си и дядо си и ме помоли да ги прибереме в двустайния апартамент, защото не можел да ходи по често от един път на седмица при тях, живееме на 150 км един от друг, а те не можели да се оправят сами. Аз не съм съгластна да идват при нас да живеят наблизо и то в апартамента от родителите ми, имат си дъщеря да ги гледа тя, аз какво мога да направя, че тя е егоистка и мисли само за себе си, и аз си имам живот, работя по цял ден, имаме 4 деца, нямам сили да се грижа за стари хора. Мъжа ми иска да наемеме жена да се грижи за тях, но трябва да плащаме ние за нея,
бабата и дядото нямат никакви средства, преди около 7 или 8 години те си преписаха всичко на свекърва ми и свекър ми с уговорката да ги гледат, имаха цяла кооперация с апартаменти, дядото имал строителна фирма, а на нас двамата ни отидоха младините да се бориме с живота без помощ от никого. Бабата и дядото се обърнаха чак сега към нас, когато остаряха, иначе преди много не се интересуваха от нас. И все пак и ние  имаме 4 деца, разходи за кредита по апартамента ни и т.н., кое по напред.
Ако можеме да си позволиме жена да ги гледа и ние да плащаме, то ще бъде с цената на доста лишения. Ние не сме финансово особенно стабилни, влагаме доста пари в образованието на децата ни, ние двамата сме се ограничили страшно много.
От друга страна ми е жал за тях, те постоянно реват, как може дъщеря им така да ги обере и да ги остави без пукнат лев на стари години.
ох незнам какво да правя, много обичам мъжа ми и ме е страх ако му откажа и бабта и дядото отидат в старчески дом,
на него ще му тежи съвестта може би цял живот, ама и аз си искам живота.

ще се радвам на всеки съвет или мнение, независимо какво е то.

# 1
 • София
 • Мнения: 808
Много е лично това, което си написала и никой не може да ти даде съвет.
Единственото, което мога да те посъветвам е да не се конфронтираш със съпруга си по този повод. Не намесвай пари и имоти, дал, взел. Той обича тези хора и цял живот ще си носи горчилката, че не си го подкрепила в такъв момент.

# 2
 • Мнения: 672
Свекърва ти е егоистка, а ти си два пъти по-голяма. Прибери хората, кой смее да оспорва тоя жест на обич и милосърдие.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 11 493
.

# 4
 • Мнения: 672
Пък аз доколкото разбрах, си живеят в собствен апартамент и имат друг от нейните родители, който дават под наем. Точно там съпругът иска да настани бабата и дядото. А авторката се дърпа, щото как може да е от нейните родители, пък да настаняват роднини на мъжа и. Освен това, старците са си праписали вече всичкото имане на свекървата. Тъй че полза от тях няма. Грозно, тъжно, но факт.

Месечинката редактира, но аз си оставям моя си пост.  Peace

# 5
 • Варна
 • Мнения: 11 493
Редактирах, след като прочетох пак историята, но ми се затри редакцията. Та исках да кажа, че щом става дума да живеят самостоятелно в двустайния, би трябвало да се съгласиш. Не мога да си представя, че бих отказала такова нещо. Какво като апартамента е от вашите? Става дума за елементарна човещина. Никой не те кара да се разпъваш на кръст и да ставаш болногледачка, но поне това направете като начало. А после - за приписаните имоти срещу гледане, което не се осъществява - такива сделки подлежат на разваляне. Консултирайте се с адвокат.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 445
Има и добри частни старчески домове. Ако намерите такъв и с наема от апартамента покривате сметката там, мисля, че ще е по-добре за тях и за вас. Просто в частните домове винаги има кой да ги наглежда. Вие и да вземете жена за гледане в апартамента - тя няма да е с тях 24 часа, а и може да напусне, докато намерите друга... А в дома директора се грижи винаги да има персонал. Майка ми беше 1 г. в такъв дом - чисто, подредено, собствениците бяха лекари и ги наблюдаваха, гледаха я добре, посещавахме я с дъщеря ми през 2-3 дни.
Помислете и над този вариант. Знам тук ще се нахвърлят срещу мене, но  и ти си права да си искаш живота.

# 7
да егоистка съм, но като бяхме по-млади, на нас също никой не ни помогна,
даже и сватба не направихме, още ми тежи, всички се отдръпнаха от нас.
Ние се блъскахме в двустайния апартамент с три деца, второто и третото са близначета, искахме от началото само две,
защото не можехме да си позволиме повече, никой не ни подаде ръка, бабата и дядото се правеха на ударени, за да не си развалят отношенията с единствената си дъщеря. После си купихме новия апартамент и се роди четвъртото ни детенце.
И двамата се развихме в професиите си, сами си наредихме живота без помощ, защо сега трябва да помагаме на някого.
Ако зависеше от мен нямаше да ги прибера, ако го направя то ще бъде само от любов към прекрастния ми съпруг.
Знам, че е грозно да се говори за имоти и да се гледат парите, но нас живота така ни научи. Докато на приятелите родителите ги подкрепяха и помагаха, ние блъскахме като идиоти. Като видя снимка на булка и още ми се насълзяват очите и после като се затворя вкъщи и си поплаквам понякога, още не мога да го превъзмогна напълно, въпреки че минаха доста години оттогава.

# 8
 • Мнения: 28
Не упреквайте момичето. Знаете ли какво е да се гледат едновременно двама възрастни хора, особено ако са на легло? При това не са нейни роднини и не са се интересували много, много от тях преди. Ако имах четири деца, щях да мисля преди всичко за тях ,а след това за роднините на мъжа ми. Говорете със свекървата да си поеме синовните задължения. Взела им е наследството, а сега не иска да ги гледа. Откъде на къде?

# 9
 • София
 • Мнения: 808
На кръстопът, само хора които са гледали възрастни могат да те разберат. Още повече след отношението им към вас, разбирам напълно негодуванието ти и нежеланието ти да поемете грижата за тях. Затова и написах първия си пост. Aisha  ти е дала чудесен съвет. Поговори със съпруга си, поинтересувайте се от възможностите за частен дом за възрастни хора.  Ако се наложи докато търсите и  уреждате формалностите, вземете ги при вас. Все няколко месеца ще намериш начин да издържиш.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 17:59 от Бабилия

# 10
 • Мнения: 1 014
Не мога да разбера как може да оплювате жената...че не искала да гледа бабата и дядото на мъжа си. Ами не е и длъжна.
"Длъжна" им е дъщеря им (свекървата). Тя да си ги гледа. Аз съм длъжна единствено на децата си, дори никой не е длъжен на родителите си, пък да не говорим за баба/дядо.
Значи някои ще си бягат от задълженията(свекърва/свекър), а други ще гледат и изхранват 3 поколения: децата си, себе си, а сега и бабата и дядото. Ами един ден свекървата като прерита болна, нея кой ще я гледа?


Аз бих потърсила сносен старчески дом, бих изскърцала със зъби на свекървата да влиза в пътя, и ако тогава не пожелае да се грижи за родителите си, разбира се, бих плащала за старческият дом.
Но и на свекървата и свекъра ще и бъде казано къде ще попадне. Аман от използвачи.

# 11
 • Мнения: 2 435
Аз пък не мога да се съглася, че ей така с лека ръка трябва да е откаже от наема, който взема от нейния си апартамент и на всичкото отгоре да се нагърби с плащане на допълнителни разноски по жена, която да ги гледа.
Що за наглост от страна на дъщеря им да прибере имоти срещу гледане, а после да дигне ръце и да ги прехвърля на внук им да ги гледа!!!  Naughty
Имаш 4 деца , мисли за тях. Грижата по бабата и дядото на съпруга ти не е твоя. Натискайте свекърва си да не се прави на луда, ами да поеме задълженията си спрямо родителите си.

Много добре знам какво е да гледаш възрастен човек.

# 12
 • UK
 • Мнения: 1 350
 Аз мисля, че прави и сега много като им готви и замразява храна. Дъщеря им и това не прави. С какво право я наричате егоист... ами да, да си чешем езиците и на виждаш ли тая колко е зла и не иска да прибере горките старци. Ами да, те са преписали всичко на дъщеря си, да ги гледа тя. Като не ги гледа какво, те си получиха всичко а тя дето е била винаги отхвърляна от тях сега да е добрата самарянка. Преди са я отхвърляли не са им подали ръка а сега като им е опряло яйцето хайде да ме прибереш... Да бе...

# 13
благодаря ви за отговорите.
Искам да ви споделя какво решихме.
Мъжа ми се обади на родителите си днес, свекървата е отказала категорично да ги гледа, свекъра е казал по телефона да ги не се обаждаме да ги притесняваме или да изисквеме каквото и да е , защото ако има още едно обаждане от наша страна ще пусне оплакване срещу нас.
Вече сме говорили за старчески дом с бабата и дядото, но те категорично отказаха, страх ги е, а и ги е срам от роднини.
А наследството което преписаха не е срещу доглеждане, ами все едно дъщеря им го е купила уж от тях, свекър ми е подготвил документите тогава, той е адвокат, нищо не може да се направи, а и дядото и бабата много я обичат, и никога не биха направили нещо в съда срещу нея.
Говорихме с мъжа ми и решихме, че те като не искат да ходят в старчески дом, да си останат като искат в апартамента където са в момента, те като вече не могат сами ще поискат в старчески дом. Говорихме със една съседка, която ще ходи през деня и ще ги гледа срещу заплащане, тя е медицинска сестра, но е пенсионерка. Та като стане работата непосилна и за нея, те искат не искат ще им се наложи да отидат в старчески дом.

Много ви благодаря за отговорите ви !

Да ви кажа честно, не ми се гледат стари хора, много трудни младини изкарах, изгубих ги направо,
искам и аз да се наслаждавам на живота ми. Не мога да се чувствам длъжна на хора, които също не са се чувствали длъжни за мен или семейството ми.

# 14
 • Мнения: 672
Ако трябва да съм честна, още с първия прочит ми се стори, че има нещо нередно, но все пак изказах мнение. Сакаш децата ми идват в повече, както и строителната фирма. Отделно дето имоти, приписани срещу гледане, могат много бързо да си сменят собственика. И така нататък... Аз си вземам пуканките  Popcorn

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт