Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 55 отговора


Мнения: 11 612

Не съм предполагала,че идея на съфорумка-почти съгражданка ще ме накара в 22 и нещо да запретна ръкавите и да направя закуската на децата.Рецептата я знам от майка си, тя от нейната майка и т.н. от поколение на поколение. Среща се в моя роден край - Добруджанския - като аз я знам като топчета, а снаха ми я знае като хапки. Дълго време се чудих как да ги нарека топчетата, че лесно могат да се объркат със супа-топчета напр. и поста на Джемма ми помогна много, а от мен уточнението, че е нещо като баница. За да стане ясно,че иде реч за тестено творение.

Смея да твърдя,че е изключително лесно и вкусно.

Майка ми си правеше тесто с мая. Аз направих вариация на нейното тесто. В скоби е моя вариант. Трудно ми е да определя брашното, защото работя на око по принцип.

1 кофичка кисело мляко с на върха на нож сода за хляб(аз сода не слагам)
1 ч.ч. прясно мляко(при мен може и да дойде малко повече)
1 с.л. сол
1 с.л. олио(аз сложих около 20-30 гр. краве масло, или просто по-голяма бучка масло)
1 с.л. оцет ( аз не сложих оцет, но сложих 1 с.л. захар)
1 яйце
мая цяло кубче(аз сложих 1/2 кубче мая)
брашно newsm78колкото поеме за нормално тесто, може би около 1кг., хубава стегната топка да се получи в хлебопекарната(там месих, да не маже под бъркалките) - аз сложих 50:50 бяло и типово брашно. Като когато трябваше да се дослага брашно, слагах още малко от типовото.

Плънка - натрошено сирене

За заливката 2 яйца + 2 кофички кисело мляко ( аз имах 1 кофичка и половина) - търпи и носи повече яйца и мляко

Омесва се тесто по познатия начин. На мен ми се стори голямо това количество за топчета, затова след като омесих - половината направих на топчета, а другата половина направих на хляб в хлебопекарната. Така че моите топчета са от половин доза - 1 тава, от цялата доза ще излязат 2 тави.

Без да е втасало тестото, го направих на фитили. Големината на фитилите няма значение, правите ги на пурички и започвате да ги сплесквате, ето така - Сплескани фитили със сирене - и слагате по средата сирене. След това събирате фитила и режете на парчета, на топчета, на хапки ( откъдето идва и името) - ето така - Така - Така. Нареждате ги с шева нагоре в намазана тава. Ето така изглеждаше тавата ми- Готов вид, преди втасване. Предвид късният час, предпочетох да пусна фурната на 50 гр. с вентилатор и да втасат така топчетата. Втасваха около 30 -35 мин., до като удвоят размера си - Втасали. Залях със заливката. Тук искам да си кажа моите лични предпочитания. Хубаво е заливката да е дебела. Нямах повече яйца и мляко. Може още 1 яйце да се добави и още поне половин кофичка кисело мляко. Обичам както отгоре заливката, както и това, което пада между топчетата. Като малки първо обирахме това, което е паднало между топчетата, то ни бе много вкусно, а и сега ми е фаворит. Пекох без венилатор на 180 гр. до готовност, някъде ми отне около 30-35 мин. - Готовите топчета и Тук готовите топчета. Ако заливката бе по-дебела и ако яйцата ми не бяха малки, отгоре коричката и заливката щяха да изглеждат по много по-добър и вкусен начин. Но вярвам, че и така ще са страхотни.

Утре ще пусна снимки на самостоятелните топчета. Сега са топли много.

Уточнение - правила съм топчета и с готово тесто от магазина. Пак се получава. Правила съм топчета и с доста по-посно тесто - напр. без яйце, без кисело мляко, само с прясно(по-голямо количество, естествено), но винаги са ми били вкусни. Защото тайната е в дебелата заливка, и в падналата заливка между топчетата. Компот върви идеално на топчетата.

Добър апетит!

Да си пусна и хляба, който излезе от другата половинка - Малък, но пухкав!

Ето и линка на Джемма с нейния вариант на топчетата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367074.msg10426306#msg10426306 - като ще се радвам да се включи  и тя с коментари. Благодаря Джемма за напомнянето!  bouquet



« Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 00:58 от Мама Цоцоланка »
Цитирай

Варна

Мнения: 929
Маме гхапките изглеждат много апетитно и в неделя ще ги пробвам, а хлебчето изглежда невероятно!   bouquet
Цитирай


Мнения: 6 539
Ей,Маме,мнооого вкусно.И моята майка правеше нещо подобно,ще се разтърся зя рецептата,и тя ги наричаше топки...Ще се пробват скоро,че и днес ,ако ми остане време.
Цитирай


Мнения: 11 612
Не се притеснявайте, вкусни са топчетата и претоплени на МВ(преди малко ги дегустирах така). Ето и да видите за какво иде реч - тук и тук - според мен по-различното от другите рецепти е точно в това уж суровото вътре в топчетата и в заливката между топчетата.

Дано ви харесат и на вас!
Цитирай


Мнения: 2 094
И моята баба правеше нещо подобно. Ще се опитам да го направя в събота и неделя, дано не се изложа много.
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug
Цитирай


Мнения: 9 728
Маме, и мойта добруджанска баба правеше същото нещо, ама му казваше тутманик.
Тука, във Варна, по фурните се продават Милинки, което е същото, но без пълнеж и разбира се поспестени продукти...
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug
Заглавието ми се стори странно, но... като гледам снимките......Мммм!  Peace
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Маме, аз също имам корени от този край, баща ми е от там, та баба правеше такива и на това им се викаше топки, а заливката се казваше полюв. Много вкусно нещо, много. Особено когато е с домашни яйца на дъното става една жълта коричка за която се биехме кой да я хапне  Blush

Тънкостта на рязане на топчетата е да останат запечатани, за да не излиза сринето, а това става не с нож, ами с чиния, порцеланова. Минаваш през фитила с чинията, то се прерязва и в същото време се запечатва, така ги правеше баба, така ги правя и аз  Wink

Това са и последните ми топки, които съм правила преди година и нещо, две. Днес ще ги направя и ще снимам метода на рязане.
Цитирай

София

Мнения: 2 052
A в нашия край ги наричаме катмери. Благодаря за рецептата и за хубавите спомени от детството, който ми навява Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 603
Аз този тип тестени изделия ги знам като МИЛИНИ  Peace Правя нещо подобно, но с повече яйца и по-малко мляко, но то варианти много.

Разкошни са ти топчетата, Мамо Цоце, можеш спокойно да ги кръстиш Добруджанска милина  Laughing
Цитирай


Мнения: 6 539
Мамо Цоце,айде благодарско и за тази рецепта.Намерих и на майка ми,но не е точно същата.Аз ги направих по твоята, за проба,страхотни са...и лесно стават.

   

И ми остана малко тесто,него го направих на малка питка със сирене.И нея много я харесаха.

   
Цитирай

Sofia

Мнения: 717
баба ми ги правеше често, тя живееше в 1 село между между Варна и Добрич, тя ги наричаше с много странно и старо име, а аз ги зная като милинки.
Цитирай

Варна

Мнения: 804
Тази рецепта е просто върха-на това му казваме милинки във Варна,но нямах точна и изпитана рецепта.Голямо благодаря за публикуването и.Ще се пробва тази рецепта за топчета/милинки/.
Цитирай

София

Мнения: 68
Ммммм, изглейда стахотно, в неделя ще ги изненадам моите   chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 55 отговора