Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 март 2009, 00:46 ч.
  • Преглеждания  21 288  Мнения  55  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 11 612

Не съм предполагала,че идея на съфорумка-почти съгражданка ще ме накара в 22 и нещо да запретна ръкавите и да направя закуската на децата.Рецептата я знам от майка си, тя от нейната майка и т.н. от поколение на поколение. Среща се в моя роден край - Добруджанския - като аз я знам като топчета, а снаха ми я знае като хапки. Дълго време се чудих как да ги нарека топчетата, че лесно могат да се объркат със супа-топчета напр. и поста на Джемма ми помогна много, а от мен уточнението, че е нещо като баница. За да стане ясно,че иде реч за тестено творение.

Смея да твърдя,че е изключително лесно и вкусно.

Майка ми си правеше тесто с мая. Аз направих вариация на нейното тесто. В скоби е моя вариант. Трудно ми е да определя брашното, защото работя на око по принцип.

1 кофичка кисело мляко с на върха на нож сода за хляб(аз сода не слагам)
1 ч.ч. прясно мляко(при мен може и да дойде малко повече)
1 с.л. сол
1 с.л. олио(аз сложих около 20-30 гр. краве масло, или просто по-голяма бучка масло)
1 с.л. оцет ( аз не сложих оцет, но сложих 1 с.л. захар)
1 яйце
мая цяло кубче(аз сложих 1/2 кубче мая)
брашно newsm78колкото поеме за нормално тесто, може би около 1кг., хубава стегната топка да се получи в хлебопекарната(там месих, да не маже под бъркалките) - аз сложих 50:50 бяло и типово брашно. Като когато трябваше да се дослага брашно, слагах още малко от типовото.

Плънка - натрошено сирене

За заливката 2 яйца + 2 кофички кисело мляко ( аз имах 1 кофичка и половина) - търпи и носи повече яйца и мляко

Омесва се тесто по познатия начин. На мен ми се стори голямо това количество за топчета, затова след като омесих - половината направих на топчета, а другата половина направих на хляб в хлебопекарната. Така че моите топчета са от половин доза - 1 тава, от цялата доза ще излязат 2 тави.

Без да е втасало тестото, го направих на фитили. Големината на фитилите няма значение, правите ги на пурички и започвате да ги сплесквате, ето така - Сплескани фитили със сирене - и слагате по средата сирене. След това събирате фитила и режете на парчета, на топчета, на хапки ( откъдето идва и името) - ето така - Така - Така. Нареждате ги с шева нагоре в намазана тава. Ето така изглеждаше тавата ми- Готов вид, преди втасване. Предвид късният час, предпочетох да пусна фурната на 50 гр. с вентилатор и да втасат така топчетата. Втасваха около 30 -35 мин., до като удвоят размера си - Втасали. Залях със заливката. Тук искам да си кажа моите лични предпочитания. Хубаво е заливката да е дебела. Нямах повече яйца и мляко. Може още 1 яйце да се добави и още поне половин кофичка кисело мляко. Обичам както отгоре заливката, както и това, което пада между топчетата. Като малки първо обирахме това, което е паднало между топчетата, то ни бе много вкусно, а и сега ми е фаворит. Пекох без венилатор на 180 гр. до готовност, някъде ми отне около 30-35 мин. - Готовите топчета и Тук готовите топчета. Ако заливката бе по-дебела и ако яйцата ми не бяха малки, отгоре коричката и заливката щяха да изглеждат по много по-добър и вкусен начин. Но вярвам, че и така ще са страхотни.

Утре ще пусна снимки на самостоятелните топчета. Сега са топли много.

Уточнение - правила съм топчета и с готово тесто от магазина. Пак се получава. Правила съм топчета и с доста по-посно тесто - напр. без яйце, без кисело мляко, само с прясно(по-голямо количество, естествено), но винаги са ми били вкусни. Защото тайната е в дебелата заливка, и в падналата заливка между топчетата. Компот върви идеално на топчетата.

Добър апетит!

Да си пусна и хляба, който излезе от другата половинка - Малък, но пухкав!

Ето и линка на Джемма с нейния вариант на топчетата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367074.msg10426306#msg10426306 - като ще се радвам да се включи  и тя с коментари. Благодаря Джемма за напомнянето!  bouquet



Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 00:58 от Мама Цоцоланка

Реклама
# 1
  • Варна
  • Мнения: 929
Маме гхапките изглеждат много апетитно и в неделя ще ги пробвам, а хлебчето изглежда невероятно!   bouquet

# 2
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 070
Ей,Маме,мнооого вкусно.И моята майка правеше нещо подобно,ще се разтърся зя рецептата,и тя ги наричаше топки...Ще се пробват скоро,че и днес ,ако ми остане време.

# 3
  • Мнения: 11 612
Не се притеснявайте, вкусни са топчетата и претоплени на МВ(преди малко ги дегустирах така). Ето и да видите за какво иде реч - тук и тук - според мен по-различното от другите рецепти е точно в това уж суровото вътре в топчетата и в заливката между топчетата.

Дано ви харесат и на вас!

# 4
  • Мнения: 2 108
И моята баба правеше нещо подобно. Ще се опитам да го направя в събота и неделя, дано не се изложа много.

# 5
  • сред вятърните мелници
  • Мнения: 1 550
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug

# 6
  • Мнения: 10 494
Маме, и мойта добруджанска баба правеше същото нещо, ама му казваше тутманик.
Тука, във Варна, по фурните се продават Милинки, което е същото, но без пълнеж и разбира се поспестени продукти...

# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 244
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug
Заглавието ми се стори странно, но... като гледам снимките......Мммм!  Peace

# 8
  • варненка от София
  • Мнения: 4 652
Маме, аз също имам корени от този край, баща ми е от там, та баба правеше такива и на това им се викаше топки, а заливката се казваше полюв. Много вкусно нещо, много. Особено когато е с домашни яйца на дъното става една жълта коричка за която се биехме кой да я хапне  Blush

Тънкостта на рязане на топчетата е да останат запечатани, за да не излиза сринето, а това става не с нож, ами с чиния, порцеланова. Минаваш през фитила с чинията, то се прерязва и в същото време се запечатва, така ги правеше баба, така ги правя и аз  Wink

Това са и последните ми топки, които съм правила преди година и нещо, две. Днес ще ги направя и ще снимам метода на рязане.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 653
A в нашия край ги наричаме катмери. Благодаря за рецептата и за хубавите спомени от детството, който ми навява Grinning

# 10
  • София
  • Мнения: 603
Аз този тип тестени изделия ги знам като МИЛИНИ  Peace Правя нещо подобно, но с повече яйца и по-малко мляко, но то варианти много.

Разкошни са ти топчетата, Мамо Цоце, можеш спокойно да ги кръстиш Добруджанска милина  Laughing

# 11
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 070
Мамо Цоце,айде благодарско и за тази рецепта.Намерих и на майка ми,но не е точно същата.Аз ги направих по твоята, за проба,страхотни са...и лесно стават.

   

И ми остана малко тесто,него го направих на малка питка със сирене.И нея много я харесаха.

   

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 798
баба ми ги правеше често, тя живееше в 1 село между между Варна и Добрич, тя ги наричаше с много странно и старо име, а аз ги зная като милинки.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 804
Тази рецепта е просто върха-на това му казваме милинки във Варна,но нямах точна и изпитана рецепта.Голямо благодаря за публикуването и.Ще се пробва тази рецепта за топчета/милинки/.

# 14
  • София
  • Мнения: 68
Ммммм, изглейда стахотно, в неделя ще ги изненадам моите   chef

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт