Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5
Здравейте аз съм Ралица и бебе Белослава която ще стане на 4 месеца на 12ти. Само на кърма е от вторият ден (раждах със секцио). В началото, тъйкато не бях прочела много за кърменето бяхме на режим и никакво хранене през ноща по препоръка от болницата когато ни изписъха на четвъртия ден. Наддаваше си много добре (родена е 3265 кг. изписаха ни 3060 кг.) до момента в който заминахме по работа за 6 дена в Португалия на 06.02(тогава тя беше 5155). Там не се хранихме много на често понякога имаше интервали от по 4-5 часа почивка-малко и се обърка режима(тя точно тогава започна да любопитства много). Когато се прибрахме отидохме на консултация и на кантара (бяха сменили кантара от електронен на ръчна везна) показа че е наддала само 15 грама. Педиатарката ни каза да отидем на контролно мерене след 10 дни. Тогава започнах да чета много неща за кърменето и променихме всичко - вече се храним на поискване и през ноща имаме едно хранене (не я оставям презноща да има интервал повече от 5 часа). На 26.02 тя вече беше 5570кг. Мойта педиатърка ме натиска да започна да и давам сокчета и най-вероятно сега като отидем около 15.03 за ваксината ще иска да започнем с захранването. Аз съм решила да не я захранвам до 6 месец. Прочетох много и смятам да я кърмя поне до годинка. Миналата седмица минах при личният лекар и какво ми каза той - решението си е твое но ако не я захраниш до 6 месец може да стоне анемична щом дори и сокчета не и даваш. Моля кожете ми това твърдение, че ако детето е само на кърма до 6тия месец - кръвната картина ще покаже че е анемично вярно ли е? Аз никъде не прочетох такова нещо - на всякъде пише че е най-добре детето само да е на  кърма до 6тия месец.

# 1
 • Мнения: 8 242
Изобщо няма такова нещо Simple Smile А със сокчета анемията определено няма "да се пребори"  Laughing

Хм... нещо се омотаха темите  newsm78

# 2
 • Мнения: 220
Зависи от бебето. Зависи с колко хемоглобин е родено, с какви темпове намалява. Аз имам склонност към анемии и затова се поинтересувах от този въпрос. Соковете и плодовите пюрета няма да повлияят на хемоглобина, за увеличаване на желязото се дава месо и жълтък на бебето. Но понеже педиатрите захранват в следната последователност - сокове, плодови пюрета, зеленчукови пюрета, месни пюрета, жълтък, попара - те карат да започнеш сега. Отнема време вкарването на нови храни и докато стигнеш до месото и жълтъка бебето ще е на 6 месеца. Би могла да пропуснеш плодовете ако искаш, ще спестиш половин-един месец и евентуално колики. От друга страна, ако останете само на кърма до 6 месец и хемоглобина и падне има Малтофер на капки. Не е толкова страшно според мен.

# 3
 • София
 • Мнения: 5
Благодаря на модератора  Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 5
Тя не е със склонност към анемия - те ми го казват това по-скоро за да се презастраховат май. Този техен съвет не е базиран на никакви данни за Белослава - за това на мен по скоро не ми се вярва на това твърдение.

# 5
 • Мнения: 295
Ранното даване на сокчета няма нищо общо със спада на хемоглубина. На моето бебе на 6м. му беше 91, което е доста ниско, а вече бях започнала да му давам жълтък. Според някой от нещата, които изчетох спада може да се дължи на нисък хемоглубин на майката по време на бременноста, според други и това няма значение, бебето си трупа запаси от желязо през последния триместър. Моето се роди 3 седмици по-рано и си мисля, че за това не беше натрупал достатъчно желязо. Но за един месец с жълтък, месо и малтофер вдигна хемоглубина на 107.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 109
безотговорно е от страна на педиатъра да говори такива неща "на око".Родих недоносено бебе, а при недоносените има по- висок риск от немия. Педиатърката подходи професионално и още на три месеца пуснахме кръвни изследвания, за да се знае какво е положението и как ще се процедира. хемоглобина му беше 130, а три месеца по- късно беше 126. Беше само на кърма до шестия месец и се вижда, че хемоглобина му е спаднал с 4 единици, което не е нищо. След това захраних бавно с оризова каша, после зеленчуци и чак на 7 месеца започна да яде месо. На годинка хемоглобина му беше 121.
В соквете няма желязо. Смени си педиатъра с някой прочел поне една нова книга след завършването си. Тук се лансира идеята, че не било работа на педиатрите да следят новостите със захранването, но първо това не е така и второ, ако е така, да не дават вредни съвети. Бъди сигурна, че не е изостанала само по отношение на захранването, а и като цяло и вероятно повечето и съвети и мнения няма да са адекватни на времето и случая. Освен, че такива педиатри не следят новостите, те и не разглеждат всеки случай по отделно, а действат с шаблон независимо от състоянието на конкретното дете. Имах "щастието" да срещна веднъж една такава "педиатърка", която ни посети у дома след раждането и препоръчваше сок от 40-тия ден за недоносено, при което е задължително да се захрани късно и внимателно и това винаги е било така.
Здравето на детето, според мен,  е по- важно от това да не се скараш с някой очевидно некомпетентен, от който и без това няма да имаш никаква полза по- нататък. Peace

# 7
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 3 136
Захраних 5 дни преди да навърши 6 месеца, никой не ми беше казал че може да направи синът ми анемия, защото е само на кърма. Просто лекарката по принцип си бързаше много със захранването но аз не я послушах и не захраних по-рано.

# 8
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
Моята педиатърка ми каза - "Не бързай да захранваш, цял живот ще ги яде тези неща!" Simple Smile  Захраних го 10-тина дни преди да стане на 6м. и то с картофено пюре Simple Smile. Вече не помня колко му беше хемоглобинът на 6м., но педи не е казвала да е нисък, значи е бил ОК! Това за малкия син.
Баткото е захранван по старата схема / бяхме при друга педиатърка тогава/ и на 6м. го набедиха за анемичен /много бил дребен и блед/. Пи Малтофер и акото беше черно от него т.е. изхвърляше го и аз след второто даване го спрях на своя глава. Тогава се прехвърлихме при тази лекарка при която сме сега. Жената му пусна изследвания и се оказа, че хемоглобинът си му е ок, дори много висок за бебе - 145! Сега си мисля, как няма да е бил дребен и блед, като аз до тогава му бях заместила почти всички хранения с какви ли не глупости и го кърмех само сутрин и вечер, въпреки че имах много кърма!
Лично аз намирам голяма разлика в развитието на двете си момчета и това до голяма степен го отдавам на това, че големият не го кърмих достатъчно. Ако тогава знаех нещата, които знам сега и ако педиатърката ни беше човек, никога нямаше да захраня толкова рано, щях да си го кърмя на поискване и да не го мъча нощем с вода, докато той ми е плакал от глад  Sad!

# 9
 • Мнения: 2 376
От това, което съм чела, най-добре се усвоява желязото в кърмата Simple Smile, въпреки, че не е много като количество се усвоява почти изцяло.

# 10
 • София
 • Мнения: 636
На 7 месеца хгб на сина ми, който тогава беше само на кърма, беше 115 - не е идеален, но в никакъв случай не е лош. Сега е позахранен, но месо още не яде. Някъде назад имаше такава анкета - за хемоглобина на изключително кърмените бебета при изследванията на 6 месеца. Болшинството от отговорите бяха, че е около 120, което не е никак лошо.

# 11
 • София
 • Мнения: 374
Според мен се спекулира с тоя хемоглобин. На Дани на 6 месеца беше 107, а месец по-късно се наложи да пускам нови изследвания по друга причина и беше 120. При това без да съм захранила все още с месо и при изцяло кърмено бебе до 6 навършени месеца. Още- педиатърката за стойност 107 каза, че било много ниско, хематоложката, при която след това ходихме, пък каза, че 107 е нормално  newsm78 . Правете си сами изводите.

# 12
 • София/Варна
 • Мнения: 837
Определено по-късното захранване не е показател за развитие на анемия. А и за какво желязо става въпрос в сокчетата newsm78
Захрани на 5.5 месеца и тогава хемоглобина на дъщеря ми беше 113. Сега е на 8 месеца, при положение че яде месо 4-5 пъти в седмицата, хемоглобина и е паднал на 106.

# 13
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Нормите за бебета са други. Ако хемоглобинът е над 100 е добре.
Минимум 120 е норма за възрастни, но понеже я печатат по изследванията, масово майките се паникьосват.
Това, че педиатърът не знае, че на 6 мес. физиологично хемоглобинът е по-нисък,  си е черна точка за него.
Затова хематоложката е казала 107 е добре, защото наистина е добре.
Дори на 6 мес. бебето да яде месо, колко желязо ще усвои от пюрето, в което месото е само за миризма...
Анемия не се лови от липса на сокчета, това е глупост.
В соковете желязо няма.
От друга страна в нашия географски район има разни видове анемии, които не са зависими от прием на желязо.
Така че дори бебето да покаже нисък хемоглобин, това въобще не означава, че захранването го е ощетило.
Нито пък, че е станало нещо фатално. Най-добре да се ходи при хематолог, а не да се разчита на махленските педиатри които най-често си пеят едно и също, без да мислят.

# 14
 • Мнения: 2 108
Дъщеря ми е захранена 12 дни преди да навърши 6 месеца.
Хемоглобинът й беше 126-само на кърма през тези 6 месеца.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт