Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2009, 13:14 ч.

Енергийна ефективност на сграда

 • 1 929
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 302
Живеем в нова кооперация, която би трябвало да има енергиен паспорт. Доколкото ми е известно това ни освобождава от данък сгради за 10 години. Някои знае ли нещо по върпоса, в общината ли се декларира това, всеки собственик по отделно ли трябва да ходи?Всякакви подробности и опит ще са от полза.

# 1
 • София, Ларедут, София
 • Мнения: 247
Така, процедурата е гору-долу следната:
Сграда (ново строителство)
1. Първоначално трябва да се обърнете към фирма, легализирана и с правомощия за извършване на обследвания за енергийна ефективност. Списъкът с всички оторизирани фирми се намира на сайта на Агенция по енергийна ефективност (seea.government.bg);
2. След обследване, фирмата Ви издава т.нар. енергиен паспорт (с уточнен в него клас на ененргийна ефективност) на сградата. Да отбележа, че обследването се заплаща (около 2лв. кв.м - тази сума може да варира);
3. В последствие придобития енергиен паспорт се представя в общината.
b]Сграда (старо строителство) [/b]
1. Първоначално трябва да се обърнете към фирма, легализирана и с правомощия за извършване на обследвания за енергийна ефективност.
2. Фирмата извършва обследване и предписва мерки за изпълнение (примерно: смяна на дограма, саниране и др.)
3. След извършване на всички предписани дейности фирмата извършва 2-ро обследване. Следва издаване на енергиен паспорт и т.н.

# 2
 • Мнения: 4 302
Може би неточно съм се изразила. Доколкото ми е известно има такъв паспорт за сградата. Въпросът ми е къде да отида и какво да декларирам , за да ме освобдят от данък сгради?

# 3
 • София, Ларедут, София
 • Мнения: 247
Щом вече имате паспорт с клас за енергийна ефективност, тогава мисля, че трябва да се обърнете към общината (на териорията на която е местоположението на сградата0. Там ще Ви разяснят всичко. С тази част не съм запозната.

# 4
 • Мнения: 3
Искам да Ви напиша какви са  законовите ви права касаещи енергийните паспорти и сертификатите за енергийни характеристики. Това е изключително важно за всички, които са си купили или ще купуват жилища!!!!!!!!!
1. Възложителят по чл.161 от ЗУТ / инвеститора / е задължен при изповядването на сделка с недвижим имот не зависимо на какъв етап от строителството е да ви даде енергиен паспорт, доклад към него и резюме. Това е регламентирано в Наредба №5 за техническите паспорти на строежите и  Наредбата за обследване за енергийна ефективност. Този документ се издава за сметка на въпросния Възложител, тъй като спада към задължителните документи ппо време на строителството на сградата. Самия енергиен паспорт ако е издаден "на зелено" трябва да бъде подменен при въвеждане на сградата в експлоатация с нов, който да показва вече реалните, след приключване а строителството енергийни хаактеристики. И изключително важно е, да гледате добре, какво купувате. Не подписвайте документине за покупко-продажба преди да видите енергиния паспорт и останалите документи, тъй като само те могат да ви покажат истинското състояние на сградата. Не подписвайте сделка, ако сградата има енергиен паспорт клас различен от А или В. По-точно В, защото А принципно в България няма, това са само пасивни сгради. Също важно е да питате, коя фирма е изработила енергийния паспорт. По Наредба №5 е вменено да го издават надзорите, но трябва да го подготвят лица имащи акредитация от Агенцията за енергийна ефективност. Често това не се случва и на гражданите - купувачи масово се издават енергийни паспорти с невярно съдържание. Това за съжаление купувачите го разбират след третата година от въвеждане на сградата в експлоатация. В периода от третата до шестата година Възложителят по 161 е задължен, отново за своя сметка да извърши енергийна сертифициране на обекта. Това изписано до тук касае сгради, които са въведени в експлоатация от април 2008 г..
2. За сгради които са въведени в експлоатация от 1.01.2005 година, енергиния сертификат би трябвало Възложителят, задължително да го изготви за своя сметка и да го предаде на съсобствениците на сградата до шест месеца от датата на въваждането и в експлоатация.
Ако това не е свършено потърсете си строителите или адвокатите си и си изискайте задължително сертификатите и докладите към тях. В противен случай нямате право да продавате или да отдавате под наем имотите си, както и вие самите не знаете в какъв имот като качество живеете. Важно е да знаете че за новото строителство сертификата трябва да бъде само клас А и никакъв друг.
3. Вече няма данъчни облекчения за сградите построени след 1.1.2005 година, тъй като данъчната администрация наложи становището, че сертификатите като зъдължителен за строителството документ, не влизат в документите, които облекчават данъчно гражданите.
4. При енергийното обследване и сертифициране става ясно каква е дограмата, имате ли реална и качествена изолация и тн.

ако има въпроси на мейл aves_eo@abv.bg

# 5
 • London/ Варна
 • Мнения: 1 427

3. Вече няма данъчни облекчения за сградите построени след 1.1.2005 година, тъй като данъчната администрация наложи становището, че сертификатите като зъдължителен за строителството документ, не влизат в документите, които облекчават данъчно гражданите.
4. При енергийното обследване и сертифициране става ясно каква е дограмата, имате ли реална и качествена изолация и тн.

ако има въпроси на мейл aves_eo@abv.bg
Тоест, сградите ново строителство,по презумпция не могат да се ползват от данъчни облекчения и законът касае само старите сгради, така ли излиза?

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Май така излиза.  newsm78 Така е направено, че да не може да се освободиш от данък. Много са малко старите сгради, които могат да се облекчат от данък.

# 7
 • Мнения: 3
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=141866

http://www.notary-chamber.org/files/Stanovishte%20_MP_energiyna%20efektifnost.jpg

Прочетете документите в тези линкове. Това е важно за всички нас. Касае становище на Министъра на правосъдието относно представянето на енергийните паспорти и сертификати при сделки. Представено е и журналистическо разследване относно задължението от 2005 година за представяне на енергийни сертификати от 2005 година при въвеждане в експлоатация на сгради.
Трябва да си знаем правата и да не ни прецакват постоянно! Който си купува или си е купил апартамент или офис след 2005 година, да си иска енергиния сертификат или енергиен паспот / ако сделката е след април 2008 година/

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 863
Току-що говорих с фирмата,построила нашата кооперация.Казаха ми,че блока има енергиен паспорт, но това не ни освобождава от данък сгради.И все пак препоръчаха да попитаме в данъчното. newsm78

# 9
 • weltweit
 • Мнения: 6 760
От линковете аз разбрах, че ако сградата е влязла в експлоатация след 2005г няма освобождаване от данък  Crossing Arms

# 10
 • Мнения: 3 215
Все пак имам съмнения,че дори и да започнат купувачите да изискват въпросните документи, пак няма да има гаранция,че са достоверни...Как ще се гарантира и следи издаването им. На мнение съм, че никакви механизми за контрол (над каквото и да е) не финкционират в тази държава. Tired

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт