Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора


Мнения: 1 845
1 пакет кори за лазаня
1 буркан доматено пюре
5 супени лъжици брашно
1л прясно мляко
550гр кайма
3 глави лук
1пакет масло
1/2 буркан гъбки
топено сирене
кашкавал

корите за лазяната се варят като се внимава да не се слепнат и накъсат-ето защо може във водата да се сложи малко олио.
след това се нареждат една до друга на кърпа,за да изсъхнат добре за около 20 мин.
сосът Болонезе се приготвя като овкусената кайма, нарязания лук,гъбите и доматеното пюре се пържат на слаб огън за около 20 минути.
сосът Бешамел се приготвя също на слаб огън като с постоянно бъркане се смесват брашното,млякото и маслото до получаването на хомогенна смес.
в тава се нарежда един пласт кори,намазан със сос Болонезе,следва пласт кори,намазан със сос Бешамел и така се редуват,като един от пластовете се нарежда само с парчета топено сирене.
важно е върху най-горния пласт кори да се намаже доста сос Бешамел,за да не се запечат прекалено горните кори,а да станат мекички.
отгоре може да се настърже кашкавал.
пече се в предварително загрята фурна,на 220 градуса,за около 45 минути.
след изпичането се оставя да се стегне за около 15 минути и се сервира.
тези продукти са за 7 средно големи порции.

Цитирай

София

Мнения: 1 341






800 г  дом.пюре??? Не е ли много - то ще стане кисело!
Цитирай


Мнения: 259
Не знам дали ще е кисело,ама рецепта за лазаня търся от доста време.   Very Happy
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
ще се пробва, мерси за рецептата.  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 845






800 г  дом.пюре??? Не е ли много - то ще стане кисело!
не,като пропорционално количество към другите продукти е добре Peaceизобщо не става кисело..  chef
Цитирай


Мнения: 88
Според мен всичко си е както трябва, но като пробвам ще преценя. Действаме на принципа - проба-грешка. Ако нещо не ми е по вкуса ще намаля или уверича количеството на дадения продукт. Но според мен тук всичко си е наред!
Цитирай

в офиса

Мнения: 737
Обожавам лазаня Peace
Само че слагам малко бурканче доматено пюре Peace
Цитирай

...до морето..

Мнения: 51
Правя лазаня често, исках само да кажа ,че ако използвате готови кори от този тип
или    , няма нужда да ги варите-използват се направо както са сухи.Не се притеснявайте,по време на печенето във фурната стават,иначе има опасност да се разварят.
                   За сос Болонезе аз запържвам първо малко лук(една глава),един морков,нарязан наситно и стъбло целина също наситно нарязана.Добавям каймата и запържвам леко при непрекъснато разбъркване.Добавям малко червено вино и когато се изпари леко и доматена салса.Оставям на тих огън за около час,а понякога и повече.Тайната на хубавия сос Болонезе е именно в това-вари се на тих огън и продължително.
В оригиналната лазаня няма топено сирене и гъби,а отгоре се поръсва с пармезан.
Сигурна съм обаче,че и с гъбки ще стане страхотна!
Цитирай


Мнения: 195
За сос Болонезе аз запържвам първо малко лук

Аз също запържвам лук, дори прибавям и ситно нарязан чесън. За вкус добавям задължително босилек, розмарин и чубрица.
Цитирай

У дома !

Мнения: 289
Момичета,някоя да сподели този сос бешамел как го прави?
Колко точно се слага и каква е последователността на продуктите масло,брашно,мляко,защото на мен всеки път ми става на буци Crossing Arms
Цитирай

Банкя

Мнения: 1 161
Големичка ми е ,но ще пробвам след Гергьовден
Цитирай

София

Мнения: 3 747
Първият път, когато правих лазаня сложих корите да се сварят. Те така се слепнаха, че всичко отиде в кофата.
Изтичах и купих нови- аз съм инат и довеждам нещата до край! Crossing Arms
Изобщо не ги варих- сложих си ги така, както ис бяха в пакета- получи се чудесно!
Оттогава винаги я правя по този начин и всеки път резултата е перфектен! Peace
Цитирай

тежа си на мястото

Мнения: 383
Момичета,някоя да сподели този сос бешамел как го прави?
Колко точно се слага и каква е последователността на продуктите масло,брашно,мляко,защото на мен всеки път ми става на буци Crossing Arms
Laughing Пинизът е да се бърка енергично и огънят да е слаб,я да си постна и моята рецепта за лазаня ,обожавам я ,както и домашните и половината ми приятели и колеги  Mr. Green

Л А З А Н Я – със сос болонез

ПРОДУКТИ:

1 пакет готови кори за лазаня - Мелиса
500 гр. Кайма – смес
500 гр. Пресни гъби печурки
300 гр. Кашкавал
1 л. Прясно мляко
4 с.л. брашно
2 кубчета зеленчуков бульон
1 ч.ч доматен сок + 1 ч.л червен пипер
2 глави лук
Черен пипер - смлян
Чубрица
Босилек
Риган

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

ПЛЪНКА:
Лукът се задушава в 8 с.л. олио до омекване,прибавя се каймата и се запържва около 10 мин. Добавят се доматеният сок и червеният пипер,оставя се да къкри на тих котлон. Паралелно се сваряват нарязаните на шайби гъби с малко сол,когато са полуготови се прибавят към каймата. Преди да се свали от котлона се добавят смлян черен пипер и чубрица.

БЕШАМЕЛОВ СОС:
В дълбок съд на умерен огън се запържват 4 с.л. олио + 4 равни с.л.брашно до порозовяване, добавя се постепенно прясното мляко като се бърка енергично за да не става на бучки. Прибавят се натрошени 2 зеленчукови бульона,бърка се непрекъснато до сгъстяване (с консистенцията на боза)

КОРИТЕ:
Корите се подреждат в гореща вода за да омекнат (на кръст за да не залепват)

ПОДРЕЖДАНЕ:
Дъното на  квадратна тава се намазва с олио и малко бешамелов сос. Отгоре се подреждат в последователност :
8 кори лазаня на ред – един пакет е 25 кори
Бешамелов сос
Плънка
Настърган кашкавал
Риган
Босилек

И така докато свършат,завършва се с бешамелов сос и настърган кашкавал. Пече се във фурна на 180 градуса около 40 мин – до пълно запичане.

Да ви е сладко  Hug
Цитирай


Мнения: 5 176
Перфектно обяснение.
  bouquet за труда. И ще я пробвам. Само веднъж съм яла, но не бях възхитена. Този път, ще си я направя сама.
Цитирай

София

Мнения: 4 676
Аз имам корите на Barilla . Последно не се мокрят и не се варят , така ли ?
Ще взема да направя една лазаня тези дни на мъжа ми ... никога не съм правила , а и не обичам .
Живяла съм доста време в Италия , в резултат на което сего почти не вкусвам италианска кухня  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора