Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 март 2009, 22:07 ч.

Малко скучно, но... предстоящо :-)

  • 851
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте,
Публикувам темата тук, защото се надявам, че сред новодомците все някой се е сблъсквал или ще се сблъска с подобен проблем.
Става въпрос за следния казус - новото ни бъдещо жилище все още няма Акт 16, надявам се да го получим до месец. Искам да заградя терасата, т.е да я вкарам в площта на стаята. Зная, че е необходимо да мине комисията по горецитирания акт, но от там нататък - нямам идея. Тъй като реално ще се промени фасадата на кооперацията чувам, че е необходимо да получа писмени разрешения от съседите ни, заграждащи жилището ни. Казват ни също така, че според нововлизащия от 01.05.2009 г Закон за управление на етажната собственост ще има допълнителни изисквания / ограничения.. Четох го внимателно, но там освен "..не извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата" не открих нещо, което освен рестрикция, да дава и насока за необходимата в случая процедура. Абсолютен лаик съм в областта на правото и се надявам, ако някоя сродна душа е "ръчкала" половинката си да се интересува за тези неща или пък ако тази "душа" е достатъчно юридически грамотна, да ми даде съвет как да изградя стратегията си.
Предварително много благодаря и с удоволствие ще почерпя !!

# 1
  • Мнения: 24
да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата"
Ами според мен с вкарването на терасата в стаята се нарушават всички горни точки. Но това си го имаше и до сега и никой не го спазваше и според мен ще продължи да не се спазва. Ако искаш да си го узакониш и да направиш всичко както трябва - ЗАБРАВИ! Процедурата е по сложна от построяването на нова сграда. Но понеже може да засегнеш изгледа или достъпа на светлина до съседните апартаменти е желателно да вземеш тяхното разрешение и ако успееш е хубаво да е в писменна форма, макар, че ако те се заядат по-нататък едва ли ще ти помогне. Така, че моя съвет е питай съседите и ако са съгласни действай така се прави в България  Laughing

# 2
  • Мнения: 2
Благодаря ти, lotuspgg ..
Снощи в къщи ни беше на гости една приятелка - юристка и... Ти сам посочи разумния подход малко по-нагоре.
В допълнение другарчето ме посъветва да взема една архитектурна скица на апартамента без адреси, уточняващи надписи за разположение и др подобни и да отскоча в най-близката община, да пусна целия си чар в действие и да помоля някоя леля да ме посъветва как да постъпя, без да очавам чудеса, разбира се. В близките дни ще се жертвам за каузата и какъвто и да е резултата, ще го публикувам отново, вероятно като Re: на твоето.
Благодаря и хубава вечер !!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт