Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 март 2009, 08:22 ч.

До кога ще спонсорираме държавното ни безплатно образование?

 • 2 298
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 50
Здравейте мили мами ,искам да изкажа възмущението си от нашето "безплатно" уж българско образование!Ако темата ми се повтаря моля за извинение,може би не съм единствена ,която не е съгласна с това непрекъснато да обзавеждаме с нещо базата -Училище.Накратко-дъщеря ми е в 4 клас и ще бъде за последна година в това у-ще.На последната род.среща ,на която за първи път не отидох поради мое объркване с датите госпожата поставя въпрос за закупуване на вътрешни щори.Родителският комитет към у-щето бил решил това ,че имат спешна нужда от щори.Те децата имаха тази нужда още от 1 клас,но пък тогава оборудвахме компютърни кабинети ,в които днес не влизат въобще децата ни.Сумата ,която е изчислена е 15лв от дете.Никой не се е изказал против на срещата от родителите,въпреки ,че на децата им остават 40 дни до завършването и доста деца няма да продължат да учат в това училище.Аз и още една майка за първи път обаче решихме,че това не са малко пари,още повече ,че в момента сме всички в криза,в неплатено майчинство сме и двете.Отидохме и кротичко и просто обяснихме доводите си на класната -че щом ще местим децата си, тези средства сме по-съгласни да ги дадем за новото у-ще.Тя естествено ни каза ,че уж няма нищо общо с това какво е решил родителският комитет и ни предупреди ,че в новото у-ще ,което и да е то още със започване на учебната година са щели да ни вземат по 100лв ,без да знаем дори закакво са.Каза ,че решението си е наше и че не може да ни задължи с нищо да платим.Молбата ми беше към нея да не става достояние пред всички деца ,че нашите няма да дават въпроснитее 15лв.Какво се случва обаче Mr. GreenВдига ги двете пред класа и им казва ,че до 6 март е крайният срок Twisted Evil,казва ,че няма заради двете на всички ще им се "печат" мозъците .А уж останахме с впечатлението ,че тя е педагог и знае как ще постъпи в тази ситуация.Вчера ги вдига повторно и казва ,че тя ще бръкне от джоба си за да ни плати нашите задължения за щори Sick
Не бях се ядосвала до сега толкова много Twisted Evil Cry.Това е първото ми решение от детската градина до сега да не давам пари и вижте как изнудват и злепоставят децата ни.На това ли ще ни учат-че който е различен ще бъде оплют пред всички !!!Къде остана общината в своите задължения?Събирахме пари за саниране ,за пейки,за боядисване ,за кабинет по компютри ...до кога?Утре този родителски комитет може да реши ,че трябва да се подмени паркета,да се закупят бели дъски,да се сложат климатици и ние все ще си мълчим и ще плащаме! Mr. Green

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 10:14 от vania31

# 1
 • Мнения: 16 209
Ами ако съм в твоето положение не бих дала пари за щори, след като детето ми, така или иначе, вече няма да учи в това училище- честно споделям. А иначе в тази конкретна ситуация вероятно и аз бих влязла в час, за да оповестя и аз на всеослушание пред класа, защо моето дете няма да внесе пари. И въобще не се шегувам. След което бих посетила дирекцията.
Общо решение на род. комитет, според мен, не следва да води до създаване ангажименти за заплащане на фиксирани суми от всички. Ами може пък и 15.00 лв. да не може някой да извади. От къде- на къде?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 850
... Вдига ги двете пред класа и им казва ,че до 6 март е крайният срок Twisted Evil,казва ,че няма заради двете на всичкида им се "печат" мозъците .

Така... Предполагам, че това ти е голямата болка в случая и напълно те подкрепям! Никой няма право да унижава децата ни, най-малко пък за неща, които не зависят от тях!  #Cussing out Та... класната ви заслужава сериозна ответна реакция от твоя страна, един урок ако не по педагогика, поне по човещина!

За останалото обаче, съжалявам, не мога много да се съглася... Какво значи „спонсорираме безплатното държавно образование”?  Confused Тези които „спонсорираме” са всъщност нашите деца, ясно е, че живеем в едно такова време, дето ако ние не се погрижим за тях – от кого друг да очакваме, от държавата ли, общината ли?! Нали от наш интерес е все пак децата да прекарват деня си в някакви човешки условия...

Добре, детето няма да учи повече в това училище и какво от това... Не се ли замисляш, че и в новото може би преди вас някой е дал пари за някаква „екстра”, от която и твоето детенце ще се възползва...

И да, за съжаление за много хора днес 15 лв са си цифра, разбирам го и точно тук е проблема, че се налага да си създаваме грозни емоции и да се настройваме един срещу друг за „некви келяви пари”!  Cry

# 3
Ако на моето дете му свети слънцето в очите, веднага бих намерила начин да набавя щора - да купя подходяща или просто да направя от подръчни евтини материали, ако финансите не ми позволяват друго. Не бих го оставила да си съсипва зрението макар и само за 40 дни.
В нашето училище също събират пари за дофинансиране - 20лв в началото и 20лв в края на учебената година. И понеже не съм си размърдала задника и да отида да поискам пари за училището от тези, които са длъжни да ги дават / все пак съм редовен данъкоплатец и имам право на това/, просто вадя и давам парите мълчешком. И когато в края на всяка финансова година чувам от медиите какви милиарди от нашите данъци остават неусвоени, се чувствам безкрайно прецакана, но...

# 4
 • София
 • Мнения: 36 893
И ние купувахме щори наскоро. На всичко отгоре децата ни догодина няма да са в тази стая. Но по-миналата година същото беше с дъските - всеки клас си обзаведе стаята с бяла дъска. Сега всички стаи са с бели дъски и това е от полза за цялото училище.
Учителката не е постъпила правилно да прехвърля топката на децата и чрез тях да ви изнудва. Но и от друга страна всеки клас има някакъв принос в училищната база. И там, където ще отиде да учи детето ти също родители са събирали пари за ремонт или за щори, или за чинове или нещо друго.
И мен ме е яд, че трябва да финансираме уж безплатното образование. И не се отнася само за материалната база, а и за обучението. Но така е направена системата и никой няма намерение да я променя в близко бъдеще. Идват избори, както знаете.

# 5
 • Мнения: 2 829
аз също не бих дала,ако детето ми няма да продължи там да учи
нека,,още на първата родителска среща на бъдещите ученици  им се предложи

а подобно поведение от страна на педагог е ужасно Thinking

Какво общо имат децата ,че родителите им нямат възможност?
и не е гаранция ,че в другото училище ,ще ви вземат по 100 лв Laughing
тази година дъщеря ми езапочна първи клас
събрахме по 20-30 лв

а сина ми е 7 клас ,никакви пари не сме давали от 5 клас,така че.....

# 6
 • Мнения: 2 829
При нас децата в първи клас учат на 1 етаж
като станат 2 клас и трети се качват в друга стая
в 4 учат в 3-та класна стая

предишният първи клас преди нас ,каквото си бяха купили за стаята ,си го взеха  за новата им кл стая

# 7
 • Мнения: 50
Оказва се ,че само от нашия клас са много съгласни майките.Всъщност имаше още против като нас,но за да си нямали проблеми ще дават пари.От третите класове също имало родители ,които не са съгласни.Ами има и по-евтин вариант-да се закупят пердета например.Представям си как ще се стопанисват тези алуминиеви щори...

# 8
 • На черешата
 • Мнения: 8 209
 И аз не съм съгласна с това постоянно искане на пари,но имам ли избор.
 Детето ми тази година е в първи клас. Сградата в която е са само първокласници,т.е следващата година няма да е там. Но стаята е със съвсем нов паркет и чинове,преди месец сложиха бяла дъска.
Ами някой е платил за този ремонт с ясното съзнание,че детето му ще е там само една година.
 Но така да тормози детето ти,е няма право. Трябва да има реакция от твоя страна , никой не може да те задължи да дадеш.

# 9
 • Мнения: 16 209
....Всъщност имаше още против като нас,но за да си нямали проблеми ще дават пари.От третите класове също имало родители ,които не са съгласни.Ами има и по-евтин вариант-да се закупят пердета например.Представям си как ще се стопанисват тези алуминиеви щори...

Именно в това намирам аз проблема- "...но за да си нямали проблеми ще дават пари...", както и в нееднократното задължаване по такъв именно начин щеш- не щеш- да плащаш. Че аз си плащам- редовно и по много, при това, в бюджета. Ако имам на сърце- ще дам допълнително, което обаче хич не следва да ми се въздига в задължение. Може не само възможности да нямам, а и желание- зависи и не съм длъжна да имам нито едното, нито другото, при това редовно, по няколко пъти в годината.
Българинът си остава дупедавец- плаща на лекари, на учители, на всеки, който му поиска, че и се натиска даже и когато не му се иска, и после крещи "Корупцията- това! Ама държавата- онова!" и т.н.- всеки ден всички сме свидетели.
Като ще се събират пари- да се каже в началото на годината /то пердетата не изгарят в края на зимния сезон ей- тъй, изведнъж/- има нужда от: първо, второ, трето, струва еди какво си, да решим колко и какво приоритетно.
За липсата на какъвто и да било педагогически подход и елементарна култура у госпожата няма смисъл да говоря въобще.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
Ами ако съм в твоето положение не бих дала пари за щори, след като детето ми, така или иначе, вече няма да учи в това училище- честно споделям. А иначе в тази конкретна ситуация вероятно и аз бих влязла в час, за да оповестя и аз на всеослушание пред класа, защо моето дете няма да внесе пари. И въобще не се шегувам. След което бих посетила дирекцията.
Общо решение на род. комитет, според мен, не следва да води до създаване ангажименти за заплащане на фиксирани суми от всички. Ами може пък и 15.00 лв. да не може някой да извади. От къде- на къде?

същото мисля и аз, само че с д-рката ще посетя класната стая Wink

И ние купувахме щори, бели дъски, маркери за тях. А аз лично съм купувала не веднъж червен химикал, че ми беше омръзнало да се взирам вечер в контролни, проверявани със зелен химикал.
НЯМА оправия, макар че 20лв. за 1 уч. година спонсорство не са болка за умиране. Но няма документ, няма отчетност - нищо.
Добре, че майка на дете от класа е в род. настоятелство, та ни дава прясно инфо.
ОООоооооо, последно парички се искаха за запълване на дупка в тавана.  ooooh!

# 11
 • Мнения: 2 829
аз ,доколкото знам,,
пари не се събират от учителите или директорката
събират се от родителския актив на съответния клас
ние--избрахме в началото на годината касиер, и още един човек,,от родителите--да се занимават с тези неща ,както и да събират пари

# 12
 • Мнения: 16 209
Разбира се, че "пари не се събират от учителите или директорката", само дето елемнтът на изнудване е същият, а проблемът въобще не в това кой ги събира фактически.
При нас това се прави в началото на годината, за пердета- в І клас, като стаята се ползва от едни и същи деца до края на ІV-ти и училищата с нормална организация би следвало да процедират така, след като по бюджет няма пари за оборудване и ремонт на класните стаи според както си следва. Между другото сме слагали и боя /учителката ни лично боядиса столовете и чиновете преди началото на уч. година, за което не е събирала пари, за труда, говоря/. А боицата е просто за стотинки на човек. Иначе събираме само за помагала и копиране на редовните тестове. Такова чудо- по няколко пъти в годината да се плащат за когато на някой му скимне де по 15.00, де по 20.00 лв. и то задължително на калпак и от всеки, е направо непонятно. Че нима нуждите не са установени и видени в началото на годината и родителите не са били извикани специално, за да обсъдят нужните плащания?

"Родителският комитет към у-щето бил решил това ,че имат спешна нужда от щори.Те децата имаха тази нужда още от 1 клас..."- а сега иди кажи, че днес са го установили.

# 13
 • Мнения: 2 829
Джуди,,съгласна съм, Peace Peace
това се прави в началото на годината
и  тогава се решава,какво що да се прави...

# 14
 • Мнения: 553
дайте да разграничим двата проблема:
искането на пари за училищната база
поведението на учителката

по първия проблем: докато не се научим да не правим дребнави сметки как да не се минем като дадем нещо и не точно и само за нашето си дете ...  убедена съм че на месец за всяко дете за какви ли не глупости се дават повече от 15 лева списания, дрънкулки, и т.н. ако съм финанасово притеснена, аз лично съзнателно бих ги дала и бих му казала че за него този месец няма да има гореизброените неща или ще са по-малко, защото човек трябва да се грижи да живее в нормална среда и да дава от себе си за общото благо. нека детето се гордее че има принос, да усети и двете страни на даването и че с общи усилия може много да се постигне, вместо да се учи от мен как да не се мине с 15 лева.

по втория проблем: госпожата се е държала крайно неприемливо, и аз лично бих отишла и бих й отговорила пред класа на това което е казала на детето ми. защото тя го е направила заради моето решение и детето не трябва да го отнася, а ако го е отнесло по един унизителен начин, трябва нещата да бъдат върнати по правилните им места. може даже да настоя директорката да дойде и да присъства. и за да възстановя самочувствието на детето ми и зада се почувства че има гръб в мое лице /то затова се е оплакало- и чака твоята реакция като майка, като си била гото а да се опълчиш заради 15 лева, сега трябва да си готова 10 пъти повече заради детето ти./ вярвам че повече тази госпожа едва ли ще посмее да прави такива сценки на друго дете
само дето това май не ти еосновния движещ фактор като те чета. но по-важното е детето ти даразвие нетърпимост и непримиримост към това да го мачкат и унижават пък били това и по-големи и по-знаещи от него.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт