Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 11 231
Вчера на гости ни беше едно момиченце на 10години. Родителите са разведени и тя живее при баща си, който много не се занимава с нея. Гледа я основно баба й. И детето често ми споделя разни неща. Говорихме какви са съучениците й, какво ги вълнува, книги четат ли, групират ли се по известност, на какво играят. Вчера от дума на дума ме пита как ще реагирам ако след няколко години разбера, че дъщеря ми се е опитала да пуши. Аз не съм се замисляла много по въпроса, защото все още ме интересуват по-бебешки проблеми и малко ме хвана неподготвена. Знаех, че лятото баба й я е хванала да пуши и че отговорът ми всъщност ще се отнася и за нея. Казах й, че много ще се разстроя, ще й обясня, че много се притеснявам за здравето й, сигурно ще съм шокирана и ще се разплача. Ще й разкажа какви отрови има в цигарите, може би подкрепени със снимки и как действат на подрастващия организъм. После момичето ми призна за случая (тя не знаеше, че аз знам).  Каза, че й е много неудобно да говори за това. Разказа, че само са опитали с нейна приятелка и не им е харесало и повече няма да го направи. Купи ли са цигари на бройка от лавката наблизо Shocked После я извикаха и не можахме да продължим разговора.
Вие как бихте реагирали, ако разберете, че дете на тази възраст е опитвало, например вашето?
Може ли да се сигнализира някъде за тази лавка, където продават цигари на малолетни?

# 1
  • Мнения: 3 673
Аз на толкова опитах, не ми хареса.
Сега ми харесва, но предпочитам детето ми да опита пред мен, а не да се крие. Не поощрявам пушенето от деца, но пък мисля, че има начин да направя така, че като опита да не му хареса. Противник съм на абсолютните забрани, защото те просто не действат. По-скоро съм за дозираната манипулация.

# 2
  • Мнения: 958
Не знам, може би зависи от възрастта.
Но от опит знам, че забраните не действат. Аз пробвах на 12, видя ми се мнгоо гадно и се заклех да не пуша никога.
Нашите са непушачи, баща ми има алергия към цигарен дим. Мрази пушачи.
На 16 пропуших, просто всички пушеха, криех се, хвана ме още на първият месец, много спокойно ми обясни колко е вредно и как ще ми се отрази на здравето, заклех му се да не пуша,  отказах ги чак на 27 години.
От тогава всеки път като ме хване, даже и като дърто, му се кълнях, че паля само по една колкото ей така, пушех по кутия - две.
Спря ми парите, почнах работа, пак си изкарвах и така.
Ако някой ден дъщеря ми пропуши, идея си нямам какво ще направя, за да я накарам да спре.
Да ще и обясня всички последици, но компанията, приятелките и какво е модерно на момента, може би влияе по-силно на децата, от притеснението за здравето.

# 3
  • Мнения: 2 047
   На мен също едно момиче на тази възраст ми сподели, че е пробвало да пуши.

Казах й, че много ще се разстроя, ще й обясня, че много се притеснявам за здравето й, сигурно ще съм шокирана и ще се разплача.

 Реакцията на майка й като разбрала е била подобна на описаната от теб, но включвала и първоначално караници и викове. После рев и дълги обяснения. Резултатът е, че детето толкова се впечатлило от разтроената си майка, че решила да не й споделя повече за подобни случки.

  Ако ми се случи би трябвало да реагирам спокойно - без сълзи, крясъци и обещания ... но дали ще стане, кой знае?

  За лавката с наливните цигари, дано се включи някой да посъветва къде да се подаде сигнал. То не само е забранено да се продават на мамолетни, ами е и забранено да се продават в радиус (до еди койлко си) около учебно заведение.

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 11:25 от Уни

# 4
  • Мнения: 11 231
И аз така си мисля, че ако има много караници, действат по обратния начин. Но човек не знае като му дойде до главата дали ще запази спокойствие.
Аз също пропуших на 16 и то заради компанията. Като ме хванаха имаше дълги тиради, но това не ме спря да пуша. И все пак на 10 съвсем ми се струва дете.
Дали децата ако практикуват усилено спорт, не са по-застраховани от пропушване Thinking

# 5
  • Мнения: 2 110
Тези неща при децата винаги са много сложни. Все си мислим, че на нас няма да ни се случи и когато ни се случи сме много неподготвени. Аз лично сега се хванах ,че също не знам как да реагирам. Може би, ще опитам да поговоря, да обяснявам....може би,ще се опитам да се наложа. Много съм против това да пушат децата, умирам от яд, като видя някое дете да пуши. Винаги съм си мислила, че ако станат много скъпи цигарите и алкохола децата няма да посягат към тях. Не знам, може пък да не е това решението...Просто си разсъждавам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт