Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 март 2009, 17:12 ч.

Апарат за кръвно!

 • 13 822
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 87
Извинявам се предварително,ако има такава тема,но с търсачката не можах да открия.Интересуват ме електронните апарати.Искам да купя за родителите ми-мислех си за такъв,който се слага на китката,че ще е най-удобен/няма запрятане на ръкави/,но в аптеката ми казаха,че за възрастни хора не е удачен,по-добре било такъв за над лакътя.И сега съм в чуденка.

# 1
 • Мнения: 822
Родителите ми имат такъв електронен и са много доволни.Защо да не е удачен за възрастни хора? newsm78

# 2
 • Мнения: 1 175
Родителите ми имат такъв електронен и са много доволни.Защо да не е удачен за възрастни хора? newsm78
Прави големи грешки! Дори веднъж в упътването на такъв видях, че за хора над 45г. не приемат никаква гаранция за точност на измерването! Моя близка, която е кардиолог в ИСУЛ е на същото мнение. Тя смята, че най-точни са обикновените, а най-неточни тези на китката. На китката се разчита на малките артерии, докато горе-на по-голяма. Ние имаме обикновен и електронен "ОМРОН", който се слага горе на ръката. Дори и той понякога греши, въпреки че аз му направих адаптор за 220волта. Батериите също могат да предизвикат грешка. Специалистите посочват "ОМРОН" като най-добър, но както показва нашият семеен опит и той греши. Грешките винаги са случайни, а не систематични, тоест не можем да определим някаква стойност, която да прибавим или да извадим, за да получим верния резултат.

# 3
 • София
 • Мнения: 11 377
Аз имам електронен. За над лакътя. На Лумископ. Струваше 83 лева. Доволна съм.

# 4
 • Мнения: 3 676
Майка ми има електронен на Омрон и е много доволна.Чувала съм, че тези за китка не били много хубави и лесно се разваляли.Тези апарати са с моторче, само маншета се слага на ръката, кръвното налягане се отчита на дисплея.Беше го купила от Метро, беше някъде към 75 лева.Не мисля, че ОМрон греши, по едно и също време сме мерили кръвно с два апарата, няма почти никакво отклонение в показанията между обикновенен и електронен.Важно е, да си стоял спокойно без да мърдаш поне 5-10 минути преди измерването, също и да не говориш по време на мерене на кръвното.

# 5
 • Мнения: 372
Аз съм доволна от такъв на фирма Microlife. Препоръча ми го позната. Използваме го няколко години. При екстремни ситуации съм сверявала с обикновен и мерят еднакво.
Пробвала съм апарати и от други марки на познати и наистина дават много отклонения.
Обаче трябва да се знае, че докато се мери кръвно с такъв апарат не трябва да се мърда, дори не трябва да се говори. Точно се следват указанията на поставяне и положение на ръката. При тези условия мери вярно. То така е и с дигиталните термометри съм забелязала.

# 6
 • Мнения: 830
В къщи имаме на Омрон, много сме доволни обаче за това, че за възрастни хора не е ефикасен не знаех.    Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 223
   

    Имаме "Омрон" за китка и обикновен.Електронният още беше чисто нов с нови батерии,когато даваше големи и неритмични отклонения, спрямо обикноввения.Давахме го на ремонт, от там ни обясниха, че си е съвсем наред,просто електронните и по- специално тези за киттка, не трябва да се използват както от възрастни хора, така и от млади с хипертония и стеснени артерии.Пише го и в упътването.

   Колкото и да са удобни електронните, забелязал съм, че повечето лекари, особено кардиолоозите, си служат с ъс старомодните, но сигурни ръчни.

# 8
 • Мнения: 4 360
Извинявам се предварително,ако има такава тема,но с търсачката не можах да открия.Интересуват ме електронните апарати.Искам да купя за родителите ми-мислех си за такъв,който се слага на китката,че ще е най-удобен/няма запрятане на ръкави/,но в аптеката ми казаха,че за възрастни хора не е удачен,по-добре било такъв за над лакътя.И сега съм в чуденка.
Баба ми е с такъв,много удобен...не мисля че не е удачен за възрастни.

# 9
 • Мнения: 1 143
И  ние имахме  но  никога  не  мереше  вярно.Поне  нашия  беше  така.Сега  си  купихме  обикновен  за  сега  е  точен.Съпруга  ми  често  вдига  кръвно  и  си  мислихме  ,че  с  електронния  е  по  удобно  но  се  излъгахме.

# 10
 • Мнения: 87
Благодаря за мненията,определено се насочих към такъв за над лакътя,дано да е удачен.Аз лично ползвам обикновен със стетоскоп на Lumiscope и за това се интересувах от електронните.

# 11
 • Мнения: 1 175
Има значение къде е сложен маншетът-долният му край трябва да бъде 15-20мм над сгъвката на лакътя. И по-добре с адаптор, а не с батерии.

# 12
 • Мнения: 647
Здравейте!

Много хубава тема- поздравявам автора!

Апаратите за кръно налягане се делят на два вида, според това дали човек отчита стойностите на кръвното налягане или апарата.

Манометричните апарати (старите обикновени) изискват някой да си сложи слушалки и да слуша началото и края на сърдечните тонове, които се чуват от артерията, докато на манометъра се променя стойността на налягането в маншета.

Вторият тип са електронните апарати - те сами отчитат стойностите на горната и долната граница, пулса, а при някои модели и дават информация за аритмия (ако има такава).

Елактронните апарати се делят също на два вида: полуавтоматични и пълен автомат.

При полуавтоматичните апарати вие помпите с една ръчна помпа, а апаратът отчита сам. При пълния автомат напомпването става от малък компресор, вграден в апарата - вие само го пускате.

Автоматичните апарати имат и разновидност- апарати за китка. Те са удобни поради това, че са компактни и стават за носене в чанта -например, дамска чанта.

Какви са слабостита на всеки тип апарат?
Манометричните апарати изискват ползването на слушалка, което затруднява измерването сам. Освен това, по-възрастните хора недочуват понякога и това им пречи правилно да отчетат стойностите, или пък не виждат добре скалата на апарата.

Полуавтоматичните апарати по-скоро нямат минуси.
Пълните автомати (с маншет за мишницата), ако са само на батерии, много бързо харчат батериите, понеже компресорът е голям консуматор на електрически ток. Някои модели са с адаптор за 220 волта и могат да се включват направо в електрическата мрежа- те нямат този недостатък с честата смяна на батерии.

Апаратите за китка имат един съществен проблем- не са подходящи при пациенти над 45 години, както и при някои видове заболявания. Причината не е в апарата, а в пациента- на китката има две кости, докато на мишницата - само една. При 7% от пациентите артерията, която трябва да стисне апарата с манщета си, се намира МЕЖДУ двете кости и така апаратът не може да я стисне. Съответно - не може да измери нищо смислено. 10 пъти да мерите, десет пъти ви показва тотално различни стойности.

Ако пациентът има аритмия, тогава трябва да вземе специален апарат за аритмия, защото с обикновените електронни апарати не може да се измери кръвното налягане, ако имате аритмия.

Всички тези митове, че видите ли само манометричните апарати са верни, не отговарят на истината. Важно е как се мери. Все пак, за практическите ви измервания, отклонения от 2 до 5 единици в кръвното не са от никакво значение- дали кръвното ви е 155 или 150 горна раница- практически няма значение за вас - пак си е високо.

Марките? Омрон, Микролайф, Пик, Лумископ, Ситизън, АйБиПи... гледайте каква им е гаранцията. По изисквания, тези апарати трябва да имат 3 години гаранция.

ПРи измерване трябва да се спазват указанията за работа и не трябва да се мърда с ръцете и да се говори!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 13:51 от маг.фарм. Антон Вълев

# 13
 • Мнения: 1 175
Както и да се мери, електронните грешат много повече! Грешката достига до 20 единици за 2-те граници, а в случай на дефект и повече. Това го потвърждават и специалистите.
Не "мануметрични", а "манометрични".  Начините на измерване на каквото и да е се делят на преки и косвени. Естествено е при косвените методи грешката да е по-голяма, независимо дали отчитаме ние или електрониката.
Като преки методи можем да посочим измерването на налягането на гумите на автомобила, отчитане на размери с метър или шублер, измерване на напрежение с волтметър. Но измерванията на кръвно и очно налягане са косвени методи, тъй като измерващият уред не е включен директно в системата и няма начин това да стане. За адапторите на 220в мога да кажа, че абсолютно всеки уред може да се оборудва с такъв, независимо дали фабрично има куплунг за това. Ако няма, може да му се сложи.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 03:07 от vl

# 14
 • Мнения: 647
Както и да се мери, електронните грешат много повече! Грешката достига до 20 единици за 2-те граници, а в случай на дефект и повече. Това го потвърждават и специалистите.
Не "мануметрични", а "манометрични".  Начините на измерване на каквото и да е се делят на преки и косвени. Естествено е при косвените методи грешката да е по-голяма, независимо дали отчитаме ние или електрониката.
Като преки методи можем да посочим измерването на налягането на гумите на автомобила, отчитане на размери с метър или шублер, измерване на напрежение с волтметър. Но измерванията на кръвно и очно налягане са косвени методи, тъй като измерващият уред не е включен директно в системата и няма начин това да стане. За адаптерите на 220в мога да кажа, че абсолютно всеки уред може да се оборудва с такъв, независимо дали фабрично има куплунг за това. Ако няма, може да му се сложи.

Кои специалисти го потвърждават? Лекарите, които сравняват като бабите меренето с два апарата на човек, или специалистите по метрология, които калибрират апаратите на стенд? Щото, ясно е отдавна, че не можете да сравнявате две отделни измервания на жив човек- винаги ще има разлика, дори и два пъти с един и същи апарат да мерите. Кръвното налягане може да се качи само за 2-3 секунди с 60 единици.

За правописната грешка "манУметър" сте прав/а - усетих се, че нещо не е наред с правописа, но беше вече 12 часа посред нощ след смяна в аптеката от 8 сутринта и вече не съм бил на себе си. Но, благодаря за поправката!   bouquet

Ако вие сте инженер-електрончик или поне електротехник слаботокова техника, безпроблемно ще си монтирате един куплунг за захранване, паралелен на батериите, ама баба ви не може това да си го направи сама у дома. Затова и би предпочела да си купи апарат, окомплектован с адаптер. Щото баба ви и адаптер не може да си избере правилно- как да сметне колко волта напрежение да вади адаптера? Настрана оставям самоделието с поялник, припой и жички Simple Smile

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт