Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 март 2009, 20:37 ч.

Razglezeno li e deteto mi

 • 2 483
 • 66
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Deto mi e na 6meseca,no mai mnogo sam q razglezila.Ne iska i za minutka da e sama ,iska postoqno na rachi4ki i postoqno pla4e.Nama koi da mi pomaga a az ve4e neznam kakvo da pravq.Posavetvaite me? :

# 1
 • Мнения: 35 217
Е, как да ти кажем  Simple Smile зависи от възрастта, това поведение е нормално за дете да кажем до 2 г., максимум 3 г., след това вече можеш да категоризираш Peace

# 2
 • Мнения: 398
На 6 месеца не мисля, че може да се говори за разглезване. Погушкай го сега, след време ще гледаш по друг начин на поведението на мъничето.

# 3
 • Мнения: 2 005
По това, което опиваш, може и да е поразглезено малко. Ако си сиугрна, че детето не е гладно, подсушено и не му се спи и най-вече зраво, то може да опиташ да му наредиш играчки в кошарата и да сложиш и детето, а ти стой отстрани и му говори мило и нежно. Заиграйте се с някоя играчка или пък ти се скриваш за секунда и се показваш с "дзак" и усмивка. Но не взимай детето от кошарата. Може и да поплаче малко и ще ти трябва търпение докато отвикне от постоянното внимание.
Разбирам те, защото големият ми син беше по същия начин. Цял ден на ръце, а аз нищо не можех да свърша. На година и нещо, не знаеше как да си играе сам - все с мен. Потепенно го отвикнах от това. Без рев не мина. Нямаше как по друг начин - година и нещо разглезване... Съжалих, че не съм го направила по-рано, защото това си беше тормоз и за него, и за мен.
6 месеца не е кой знае каква възраст и може бързо да се отучите, пък и малко време можеш да го оставиш без внмание, но те съветвам, ако си сгурна, че е разглезено, то не отлагай момента с привикването към навици. Примерно: след смяна на памперс, хапване, водичка..., то следва самостоятелна игра в кошарата /поне с малкия ми син беше така - тогава бях сигурна, че всичко му е наред и бях спокойна, че дори и да поскимти в кошарата, то не е заради глад, жажда.../.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 056
Това е безпомощно бебенце, което не може да направи нищо без майка си.
Я си представи, че живееш в 12-ти век/или 15-ти, или 17-ти, дори и преди 100 години/.
Мислиш ли, че тогава някой е мислил, че разглезва детето си като откликва на нуждите му. Едно време майките са носили бебетата си със себе си навсякъде в така наречената цедилка /днешния слинг/. Кърмили са когато бебето си поиска и са спели заедно в една стая.
Тогава майките са следвали инстинктите си и не е имало откъде да знаят, че си разглезватдецата. Ех, ми, то тогава всички едно време са били големи глезльовци!
Аз съм сигурна в едно /мое усещане/ - ако откликваш на нуждите на бебето си с любов и внимание то ще израсне по-уверено в себе си. Който получава любов - той може и да дава по-късно, според мен това се учи. Ако още отсега започнеш да не обръщаш внимание на плача му то как ще усети, че го обичаш?
На теб ще ти хареса ли да живееш в свят в който майка ти, тази, чиято топлина и внимание жадуваш не обръща внимание на плача ти и те оставя да ревеш в едно голямо чисто и красиво легло пълно с играчки.

Сетих се веднъж Мъри като беше бебе и чакахме за консултация дойде една майка с бебче на 3 месеца. Бебето се разрева в количката. Тя с много нежен глас му говореше, - Няма маменце да те вземам, не може всеки път като заплачеш мама да те взема, няма маменце, недей плачка...и т.н. Онова бебенце прегракна, съдра се да реве, ние, останалите майки започнахме да се споглеждаме вече... То се скъсваше да реве, а тя с толкова нежен и любовен глас му говореше най-спокойно...Сякаш, че то ще разбере нещо от думите и!!!

И, последно - никога не съм оставяла Мъри да плаче ей така за възпитание. Много, много, много го целувам и  гушкам и той е много любвеобвилен. Спи при нас, още не е готов да се разделяме за цяла нощ. Също съвсем сама съм си го гледала. Разнасях си го по цял ден с мене в кенгуруто. Много обичаше да готвим заедно, да чистим с прахосмукачката...Като станана 6 месеца започнах да го слагам в проходилката за по половин час, че започна да тежи. Пак си търсеше постоянно вниманието ми. И ГО ПОЛУЧАВАШЕ. Защото аз си слушам инстинктите и те точно това ми казват. Никога не съм му налагала режим нито на храненето, нито на спането - яде и спи когато си поиска.
А дали ще стане разглезен ще се разбере чак към 5-тата годинка, когато вече ще може да отговаря за постъпките си.

Трябва да уточним и дефиницията за разглезен, защото тя е много субективна. За мен няма разглезено дете, ами има недобре справили се с професията "родител" родители. Обикновено към 2-рата, а после и към 4-тата годинка децата преминават през едни леко кризисни периоди, наречени Малък/бебешки пуберитет. Тогава е нормално да се тръшкат. В този период родителя да е уравновесен и спокоен въпреки буйните изблици на детето.
Но, ако едно дете е на 6-7-8 и нагоре години и се тръшка и им се отговаря и те не могат и две думи да му кажат, да знаеш, че не е заради това, че са го гушкали прекалено много като бебе! Точно обратното - такива деца обикновено правят така точно защото им липсва внимание.

Съветът ми е да слушаш сърцето си.

Боже, Бо_, това си е чиста дресура направо! /това е лично мнение, не целя да те обидя, моля те, не се засягай, както и всички традиционалисти, които обичат режимите/
Според мен налагането на някакъв изкуствен режим и при това железен прави детето не-гъвкаво. Т.е. при някакво нарушение на този режим децата много се разстройват, трудно приемат новостите. На по-късен етап си мисля, че едно дете свикнато на постоянен режим трудно се приспособява към други условия, или ако се приспособи към нещо ново, то отново ще има нужда да си изгради режим. Т.е. за да се чувства сигурно, то ще има нужда от режим. Докато другите си се приспособяват без нужда от ритмика.
Пак повтарям, това е лично мнение, не е научно доказано и не желая да обидя или да въздействам на някого.

Още нещо се сетих, когато лежах един месец в болницата за задържане като бях бременна. Та, там нали в точно определени часове се яде. През последната седмица осъзнах, че съм станала като куче на Павлов - 5 мин преди 12 часа наобед/например/ ми потичаха слюнки в устата. А познай като закъснеят с 10-тина минути какъв глад те подгонва...
Това за да разведря обстановката... Laughing

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 00:17 от ludmilana

# 5
 • Мнения: 202
На 6 месеца не мисля,че едно бебенце може да е разглезено.Просто бебчо има нужда от теб,топлината ти и присъствието ти.

# 6
 • Мнения: 2 005
Боже ludmilana, чудя се да ти отговоря ли или да си замълча. Тук може много да се спори, дали да има режим едно дете или не. Всяка майка си решава сама за себе си и знае кое е най-доброто за нейното дете.
Моят опит ми е подсказал, че децата ми бяха най-спокойни, когато си имаха режим. 
Може би нещо в инстикта ми куца.
Чудя се, дали да не поискам съвет от теб за четвъртото си дете.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 056
...Всяка майка си решава сама за себе си и знае кое е най-доброто за нейното дете.

И аз мисля точно така.
Авторката на темата поиска мнението ни и съвет. Аз изказах моето мнение, ти твоето. Тя сама ще си реши за нея кой е най-удачния вариант. От саркастични подмятания от този тип няма нужда:
Чудя се, дали да не поискам съвет от теб за четвъртото си дете.

# 8
 • Мнения: 2 005
Ама моля те, не се засягай. Не целях да те обидя.

# 9
 • Мнения: 35 217
Подкрепям всяка дума на ludmilana, малките деца се ръководят единствено от инстинктите си, дали са гладни, дали имат нужда от гушкане или нещо друго - ние не можем да определим да или не, затова предлагаме и ако нещото, което сме дали успокои човечето, значи именно това е причината.

Децата са много различни, конкретно за носенето на ръце някои имат нужда, други не, еднакво болезнено и за двата типа е да не се съобразим с тях. И не виждам причина да не го направим, абсурдно е да ги лишим, само, за да тропнем с крак и покажем кой командва.

# 10
 • Мнения: 2 099
Аз не мисля, че тук става въпрос за това кой командва, а за способността на детето да започне лека полека да се забавлява само. Има деца, които са толкова привързани към родителите си, че ходят и до тоалетната с тях. Не намирам това за нормално. Синът ми също беше свикнал на ръце, но го отказах. И майката има нужда от почивка.  Peace
Пробвай с активна гимнастика, мести детето насам натам, да му е разнообразно. Синът ми видеше ли ме, че съм в същата стая и наддаваше рев да го вземам на ръце. Така се наложи да поседим в различни стаи, като през това време той се забавляваше отлично сам, а аз успявах да свърша някоя друга работа.  Peace

# 11
 • Мнения: 5 877
Дете под годинка не може да бъде разглезено. То си иска своето - храна, обич, сигурност.
Хората раждат малките си съвсем безпомощни; донякъде заради сравнително големия размер на главите и стесняването на таза вследствие на изправения вървеж. Ако детето оставаше в утробата, докато стане годно за самостоятелен живот като новородените сърнета например, раждането щеше да стане съвсем невъзможно. Затова последните месеци от бременността протичат извън утробата Simple Smile, но бебето е също толкова зависимо от майка си - от млякото й, топлината й, ритъма на сърцето й. Тя е неговата среда, неговата екосистема.
Нормално е да се чувства най-добре в прегръдките й - аз съм го възприемала като комплимент.

Скоро детето ти ще се "отлепи" и ще почне да щъка, не бой се Simple Smile А междувременно помисли дали има достатъчно забавления за другото време - интересни неща за пипане, дъвкане, дърпане и пр.

# 12
 • Мнения: 9 817
Всяко дете е различно- едно обича да бъде носено и гушкано постоянно, друго пък не обича много-много ласките. Има деца, които се чувстват по-добре, когато имат точен режим /моето е от тях/, а други когато не им се налага да ядат, спят и пр. под точен час.
Дали може едно бебе на 6 месеца да бъде разглезено? Ами честно казано не знам.
По-скоро съм склонна да твърдя, че може да бъде научено на вредни за едни родители и нормални за други навици- като носене на ръце, заспиване люлеейки се....
И един риторичен въпрос: защо ли децата в домовете за сираци буквално изпитват страх от физическия контакт?

# 13
 • Мнения: 3 696
На 6 месеца не мисля,че едно бебенце може да е разглезено.Просто бебчо има нужда от теб,топлината ти и присъствието ти.
Така мисля и аз.  Peace

# 14
 • Мнения: 2 110
Бебетата много усещат майките, колкото по-изнервена си ,толкова повече ще плаче и нервничи и бебето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт