Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 0
Току що изгледах в сайта на БТВ дискусията по повод промените в закона за домашно насилие.
Трудно ми е да изразя възмущението си от поредната козметична идиотия с която само ще се отчете дейност.  Confused Писна ми да слушам за чудодейни програми за превенция, които имат нужда само от финансиране.  Confused Това, че ще се усвоят някакви пари от някакви организации никога не ме е карло да си мисля, че ще има някакъв ефект.  Confused Все си мисля че детеубиеца Панюков, който беше споменат би тръгнал на курс по превенция и би станал кротък и хрисим човечец.
Лично аз знам само за един случай за успешно превъзпитан насилник, който за момента няма да споменавам.
Искам да чуя и вашето мнение.

.п.п. Знам че форума е повече забавен но не можах да остана равнодушен. Не намерих и друга тема по впроса. 
Ако има моля да ме извините.

# 1
  • под голямата лоза
  • Мнения: 7 724
Не го гледах предаването.
Разкажи повече...

# 2
  • Мнения: 0
Не го гледах предаването.
Разкажи повече...
Не мога да го разкажа - в сайта на БТВ е- близо 20 мин. Трудно е да се резюмира.

# 3
Този закон, е необходимо да се промени изцяло. В момента е недодялан и направен, хей така колкото да бъде създадено нещо. А най - вече що се отнася до декларацията по чл.9, която се изисква да се подпише от пострадалото лице. Другото нещо, което е огромната глупост, че всеки един доктор, психолог и така на татък, може да издава удостоверение.Което реално не е съдебно а просто написано на хартия, и всеки с малко повече пари ,корупционни навици и връзки, би си го  изкарал. За мене с този закон се прилага -Ловът на черни вещици.
Домашното насилие, не би трябвало да се третира и търси единствено и само от дадена постъпка към дадената дата декларирана по чл. 9, то би трябвало да се разглежда цялостно, но не само физически, а и психо-емоционално, икономически, както и сексуално свързано с пола насилие. А именно за последните изброени, то не се създава от един път. То носи корени в продължение на години, които няма как да се декларират по чл.9 - с точната дата, час и описание.
В този закон се подава искова молба от страна на пострадалото лице, но не се дава правото на ответното лице да подаде насрещен иск с който да се защити и опровергае настоящия иск.
В по голямата си част, закона е направен в полза на жената, т.е, по слабата половина на пола. Но същевременно много от отсрещната страна започнаха да извъртат  и спекулират с закона в черната му страна.Т.е - за да натопят някого се прилагат определени постановки - нагласени, и след това се подава иск за домашно насилие. За съжаление жалко, но е факт. Все повече и повече дела се образуват именно на този принцип. Което означава че именно насилника подава иск в съда срещу жертвата на дом. насилие.

# 4
  • Мнения: 0
В по голямата си част, закона е направен в полза на жената, т.е, по слабата половина на пола. Но същевременно много от отсрещната страна започнаха да извъртат  и спекулират с закона в черната му страна.Т.е - за да натопят някого се прилагат определени постановки - нагласени, и след това се подава иск за домашно насилие. За съжаление жалко, но е факт. Все повече и повече дела се образуват именно на този принцип. Което означава че именно насилника подава иск в съда срещу жертвата на дом. насилие.

Принуден съм да се съглася! Confused

# 5
Изслушах предаването. Общо взето се препокрива с по-горе написания пост от мен. Този закон е свързан с много други закони в нашата мила правова държава. Три от основните са семейния кодекс, закон за закрила на детето и закона за наследството.
Тук мога да кажа още , че при едно такова насилие , то не е задължително да бъде само физически. По страшното е, че все повече и повече се използва психическото насилие базирано на икономическото. От своя страна икономическото насилие над жертвата се дължи именно на неуредените и несправедливи законови норми в сем. кодекс, и в закона за закрила на детето. Именно поради тази си неуреденост, дори и след раздялата на дадена двойка, по силно финансово стабилния се възползва от пропуските на закона и по този начин продължава да държи финансово зависима жертвата, което си е чисто психо-емоционално и икономическо насилие.

# 6
  • Мнения: 0
Явно темата не ви засяга ! Дай боже да е така наистина !! baby_neutral baby_neutral

# 7
Ами, не. Темата многоооооооооо ги засяга, но се страхуват да я коментират.

# 8
  • Мнения: 139
Не съм гледала предаването и не знам какви точно промени са направили в закона за домашното насилие. Но според мен, това няма особено значение, пред вид простичкият факт, че насилието в страните от т.н. "източен блок" негласно се толерира в обществото. Няма превенция. А тя трябва да започне още в детската ясла. Още там трябва децата да се обучават какво, аджеба, е насилие, че то е недопустимо, как да разпознават проявите на насилие и как да му се противопоставят, как точно ги защитава законът и т.н. Трябва да се работи повече и с тъй наречените "рискови групи" - момичета/жени от семейства, където вече е имало насилие, момичета/жени с ниска квалификация и слаби възможности сами да се издържат материално, защото те са най-честите потърпевши.
Аз знам от познати, на които се е случвало, че законът дори в сегашния му вариант често работи. Сигурна съм, че най-вероятно се нуждае от доизкусуряване, но според мен главният проблем е, че много малко  хора се осмеляват да си търсят правата. Дано това се промени.

# 9
Цитат
негласно се толерира в обществото
. -абсолютно вярно.
Цитат
А тя трябва да започне още в детската ясла. Още там трябва децата да се обучават какво, аджеба, е насилие, че то е недопустимо, как да разпознават проявите на насилие и как да му се противопоставят, как точно ги защитава законът и т.н. [/quote] -именно , за това става въпрос. Тук е една от връзките с закона за закрила на детето и семейния кодекс.
Цитат
Трябва да се работи повече и с тъй наречените "рискови групи" - момичета/жени от семейства, където вече е имало насилие, момичета/жени с ниска квалификация и слаби възможности сами да се издържат материално, защото те са най-честите потърпевши.
- дори и да се работи с такива групи, едва ли ще има промяна ако не се промени основното , свързаните закони описани по-горе.То това е като дървото - не можеш да искаш да имаш здрави плодове ако корените на дървото са болни. Колкото и да му подрязваш клоните, то все болни плодове ще ражда.

# 10
  • София, откъм тъмната страна
  • Мнения: 239
Точно това е проблема, че повечето жертви дори не подозират, че са жертви на психически тормоз. По-голяма част от тях не знаят, че може да им се помогне, т.е. не знаят правата си и ако са фиансово завсими търпят и мълчат. И аз съм съгласна, че обществото негласно толерира това нещо. Повечето от обкръжението съветват -"трай си.... заради децата.... какво ще кажат хората... мъжете са такива...." Патриархалния модел е на почит в повечето малки селца и градчета, където жените са безгласни букви в общи линии. И колкото е по-необразована ниско културна една жертва, толкова повече не осъзнава че е жертва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт