Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Днес прочетох тази страхотна статия от Милена Ленева в Дарик, най-после нещо смислено по проблемите на образованието. Поствам я и тук, защото ще я прочетат най-много вълнуващи се от проблема.

Как се обучават птици в слонско училище

Често сетивата ни привикват и възприемат само това, което сме свикнали да виждаме и чуваме. Така неусетно губим чувствителност за новото и различното. Понякога единственият начин да си върнем тази чувствителност е като коренно променим начина на описание на проблемите си. Това се опитвам да направя, като разказвам приказки на големите.

Имало едно време една гора. В нея живеели много слонове, затова направили училище за малките слончета. Учели ги как да носят тежко, как да вървят заедно, как да слушат с големите си уши. Станало много добро училище, слончетата се учели добре и ставали Добри Слонове за Слонското Общество.

Постепенно, обаче, започнали да се появяват птички. Те ставали все повече и повече. Трябвало да ходят на училище. Понеже в гората имало само училище за Слончета, започнали да изпращат и птичките в него. Птичките трудно се справяли със Слонската програма. Не можели да носят тежко, не ги бивало много да се движат на стадо и все се проваляли в послушанието.

Учителите им казвали: Вие сте лоши и некадърни слончета.

Учениците отговаряли: Помогнете ни да се научим как да летим.

Но им казвали: Това не е в учебната програма. Добрите слончета се учат да носят тежко, а не да летят.

Много от птичките били мънички, не можели да разберат, че са различни от слончетата. Някои се отчаяли и избягали от училището (около 15000 само през миналата година). Някои се опитвали да се приспособят към Слонската програма. Даже развили уши и започнали да носят по повече. След 12 години в Слонското училище, дори разбрали, че трябва да се движат на стада и че не могат да летят.

Училището продължавало да повтаря: Тези нови слончета за нищо не ги бива. Непрекъснато се провалят на основните Слонски изпити. На всичкото отгоре, само чуруликат за някакво летене и пречат в час. Предлагаме да им въведем вечерен час и наказания за чуруликане. Ще ги облечем в еднакви дрешки, за да почувстват какво е да си Добро Слонче.

Тук-там се чували гласове: Дайте да променим малко училището. Може би да вкараме програма по летене? Да махнем тази за носенето на тежки предмети?

Но Големите Слонове казвали: Ние имаме най-добрата програма. Знаете ли колко Слонове Шампиони има, излезли от нашето училище? Не ни занимавайте с глупости. Но може би след време ще е по-важно да можеш да летиш, отколкото да носиш тежко? Ние нямаме учители по летене. Какво искате да накараме слоновете да летят ли? - отговаряло училището.

Можете ли да довършите приказката?

Давате ли си сметка, че децата днес са с много по-развити комуникативни и когнитивни способности? Помислете само дали можете да чатите с 4 човека, с двама от които на език, различен от българския, да говорите по телефона, да си пишете домашното по математика и да гледате филм едновременно. Това за тях е нормално прекарване на свободното време.

Докога учители, които не знаят какво е "форум" и "блог", ще обясняват, че децата са с беден речник, защото не са чували думата "кърсердарин"?

Защо мислите, че униформите в училище възпитават правилно бъдещото поколение? Не е ли това опит да отгледаме просто добри продавачи в Макдоналдс или послушни банкови чиновници, с които ще се гордеем, ако са в Лондон. Това ли обаче е важното за създателите на следващия Google или за хората, които ще решат проблемите със замърсяването на планетата?

Има ли някой, който да се е сетил да попита самите ученици: "Кажете на какво да ви учим, за да можете да се оправяте в този живот след 10-20 години, когато креативността ще е поне толкова важна, колкото грамотността, когато водата няма да достига до все повече хора на планетата, когато промененият климат, вероятно, ще предизвиква големи аномалии в ежедневния ни живот? Какво ще ви трябва във времето, за което никой не знае какво ще работите, защото повечето професии още не са измислени? Как ще ни осигурите пенсиите в един все по-несигурен свят?"

Образователната ни система не може да отговори на тези въпроси. А аз искам децата ми да са подготвени за бъдещето, което ги очаква. Дайте ми избор!

* Милена Ленева е собственик на www.futurenow.bg и секретар на Читалище Бъдеще сега. От 10 години се занимава с неформално и електронно обучение. Майка на две деца.

# 1
 • София
 • Мнения: 359
 newsm10 newsm10

# 2
 • Мнения: 186
Статията я четох преди няколко дни - дава много храна за размисъл, още мисля по нея.  Simple Smile Много е показателна за състоянието на днешното средностатистическо българско училище.
Благодаря, че я сподели!  Hug

# 3
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Звучи ми повече като реклама.
Сигурно харесвам слонските училища.
Обаче ми дойде до гуша от нововъведения в училищата.
Не. По- нагоре ми дойде.

# 4
 • Мнения: 16 135
Освен "слонове" и "птици" има безкрайно много и други видове представители на фауната.
Доколко е реално за всеки вид- училище? Не, че е лошо, доколко е реално?
А как би се чувствал слонът в птиче училище? И кой е по- полезен и добър- кравата или конят? При ограничени ресурси кого да оставим гладен- кучето или котката ни?

# 5
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896

Според мен прекалено се задълбочаваме в животинската алегория. Авторката просто казва, че днешните деца живеят при по-различни условия и има голяма разлика между поколенията, която образователната система не е подготвена да посрещне, но не се и опитва, а по-скоро ги наказва затова че са по-различни.
Никъде не се твърди, че училището трябва да е само за "птици", а просто, че трябва да е по-гъвкаво и да скъса с тоталитарната нагласа всички да са по един калъп. Естествено, че не може да има отделно училище за всички видове, но може да има едно общо за всички, в които никой да чувства, че го карат да прави неща против природата си.

# 6
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Децата ми учат английски от 1-ви клас; ENEL, Word r j=k= от 4-ти. Имат за домашно да правят "слайдшоу"
Не си използват GSM-ите за обучение. (цъкнах в линка под статията)
Авторката е предложила двуполюсен модел и ние го коментираме.

# 7
 • Мнения: 16 135
Не е задълбочаване, а преминаване в аналогичен стил. Преводът е ясен. Да, за "двуполюсен модел" /Знаток/ става въпрос, а това е твърде нереално.

# 8
 • Мнения: 186
Няма нужда да бъдем буквалисти, основната идея на статията е за правото на избор - тя така и завършва. И за това, че училището в сегашния му вид не подготвя децата за живота и за бъдещето.

Знаток, чудесно е, че имате такива неща в училище - в повечето обаче реално ги няма. И в часовете по ИТ децата най-често знаят повече от учителя.

Според мен не става дума за двуполюсен модел, ето:
Тук-там се чували гласове: Дайте да променим малко училището. Може би да вкараме програма по летене? Да махнем тази за носенето на тежки предмети?

Но Големите Слонове казвали: Ние имаме най-добрата програма.

Но не мисля, че има нужда да навлизаме в разговори какво е искал да каже авторът.  Wink А просто да си поговорим за училището, както правим и в другите теми.  Simple Smile
А дали някой ще ни чуе, е една съвсем друга тема...

# 9
 • София
 • Мнения: 1 575
Стана ми интересно заглавието на темата.
Моето мнение - пресилено разказано, не ми хареса, малко елементарно поставен проблема ми се видя.Никога слонче не може да стане птичка или пък е нормално да учи птичка в слонско училище.
Иначе за идеята, права е жената, образованието ни се развива (ако изобщо може да се употреби тази дума тук) доста по-бавно от света, в който живеем.Трябва да се има в предвид до колко е възможно това обаче - в София всяко семейсвто почти има интернет и компютър, в доста градове, камо ли села, няма да могат изобщо да се занимават с подобен предмет.Образованието ни буквално е основно, по-нататък само ще подскаже какви сфери има живота и е длъжно да обхване възможностите на всички деца, които ходят на училище.Освен това в днешно време да завършиш училище е старта, от който трябва да започнеш...Може би ще е по-реално, ако има повече профилирани училища, ако ще частни, ако ще държавни...вече света разполага с толкова много информация, толкова бързо галопира в развитието си в отделните сфери на науката, медицината или каквото друго се сетите, че е абсурдно да се добие представа за нещата в масовото школо.
Иначе какво - нито математиката ще се промени, нито физиката, класическата литература ще си остане (тук има какво да се желае като нововъведения).
Тенденцията ми се струва, че ще е не училището да дава най-обширни и изчерпателни знания, а родителят да наблюдава по-внимателно детето си и от по-рано да се ориентира какво е добре да учи и да се развива в дадената област.

# 10
 • Мнения: 5 876
Ох, тази сутрин си мислех на тема перфектното образование. Като през 17-и век, родителите ти канят в имението частен учител, който те подготвя в разнообразни области, докато се разхождате из парка Simple Smile Малко изкуства, малко астрономия, малко гимнастика, принципите на реториката, математиката и особените ритуали при сватбите на растенията Simple Smile

За статията - приказката е забавна, репликата за невероятните способности на днешните деца да чатят и да дъвчат дъвка едновременно не ме впечатли. Нито пък колко лошо било да ги научиш що е "кърседарин", след като те и сами ще разберат що е "форум" и "блог".
Проблемът на българското образование е, че нито за слончета става, нито за птици, няма въобще система в лудостта.

# 11
 • Мнения: 16 135
Не става въпрос за буквализъм, просто статията звучи като общи приказки в алегорична форма, без конкретни предложения за решаване на конкретни проблеми, почиващи на реална основа. Нарочно отговорих в същия стил. В буквалния отговорът ми прозвучал като:
Ами да, хубав и пожелателен е индивидуалният подход към ученика и личността, той да бъде първенстващ в отношението към тях, но има граница на реалното приложение на такава една идея. Иначе красиви пожелания и мечти има всеки един от нас. Както и всеки един от нас вижда слабости в обществото ни /грешка, в света въобще/.

"Давате ли си сметка, че децата днес са с много по-развити комуникативни и когнитивни способности?"- Не защото не се отнася за всички деца и не в еднаква сила за всички.

"Помислете само дали можете да чатите с 4 човека, с двама от които на език, различен от българския, да говорите по телефона, да си пишете домашното по математика и да гледате филм едновременно. Това за тях е нормално прекарване на свободното време."- Не е така, моите деца не бих допуснала да бъдат подложени на такъв тормоз. Т.е. те си имат достатъчно ум в главите, да не се ангажират сами с непосилни неща. Никой не те задължава да чатиш с 4-ма души едновременно, да говориш по телефона и да си пишеш домашното.

"Докога учители, които не знаят какво е "форум" и "блог", ще обясняват, че децата са с беден речник, защото не са чували думата "кърсердарин"?"- А защо пък учителите се поставят под общ знаменател? Това не е ли като уеднаквяването на птичките със слончетата? Много от тях познават горепосоченото и не държат непременно на "кърсердарин"-а.

"Защо мислите, че униформите в училище възпитават правилно бъдещото поколение? Не е ли това опит да отгледаме просто добри продавачи в Макдоналдс или послушни банкови чиновници, с които ще се гордеем, ако са в Лондон. Това ли обаче е важното за създателите на следващия Google или за хората, които ще решат проблемите със замърсяването на планетата?"- А униформите са пречка затова? Или всички един ден ще са откриватели и никой няма да произвежда реално блага? Прекалено повърхностно. Има си теми, посветени на въпроса с доста добра мотивировка.

"Има ли някой, който да се е сетил да попита самите ученици: "Кажете на какво да ви учим, за да можете да се оправяте в този живот след 10-20 години..."- И те ще знаят? Сериозно? Съмнавям се, не, не се съмнявам, сигурна съм, че няма да знаят, никой не знае какво ще му е нужно след 20 години да знае и умее.

"... когато креативността ще е поне толкова важна, колкото грамотността,"- Нещата не се противопоставят, допълват се, без задължителната база знания няма как да се надгражда нагоре. Ако не знам основите на биологията и химията, едва ли ще подпомогна с нещо ново екологията и генетиката, примерно.

"Какво ще ви трябва във времето, за което никой не знае какво ще работите, защото повечето професии още не са измислени? Как ще ни осигурите пенсиите в един все по-несигурен свят?"- Е, и да ги питам децата, и да ги пита "система", като как ли ще отговорят? Особено последният въпрос не бих задала на децата и под заплаха да ме набият.

"Образователната ни система не може да отговори на тези въпроси."- То не само нашата не може, особено на последните.

" А аз искам децата ми да са подготвени за бъдещето, което ги очаква. Дайте ми избор!"- Всички го искаме. Ти как предлагаш да стане?
А, пропуснах извода- в частното училище... Laughing, ама не кое да е. Не е лошо, просто наистина ми звучи като есе- емоционално, но не рационално.

# 12
 • Мнения: 186
Джуди, благодаря за рационалния и подробен отговор.   bouquet

С много от нещата, които си написала, съм много съгласна. Коментарът ти за пенсиите много ме развесели.  Simple Smile Не разбрах само как накрая направи извода с частното училище.

За мен един въпрос остава да виси - в българското училище почти не се работи по творческото мислене, а само по пресъздаване на някакви готови формули. Тъй че там има какво да се желае, и то много - особено ако правим сравнение с други европейски държави.

Освен това много, ама много ми се иска да мога да разчитам маааалко повече на училището или на извънкласните форми, а не да се налага непрекъснато да обяснявам, обучавам, поправям и т.н. вкъщи. Че даже много често да вървя и срещу системата, защото е абсурдна.

Не защото ми тежи, нито пък защото не се справям с материала, а защото според мен така е редно. Иначе сега ние, съвестните родители, се превръщаме в учители. А нашите родители не бяха - значи има нещо порочно в сегашната система.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 575
Иначе сега ние, съвестните родители, се превръщаме в учители. А нашите родители не бяха - значи има нещо порочно в сегашната система.
Има порочно и смятам, че е комерсиална причината.Не можа да има няколко варианта на учебника, не може и да има 5 издателства, които печатат.Когато са одобрявали учебниците - за кого са мислили - да датат хляб  на повече "умни" и нереализирани в някаква област глави или за децата и това какво ще научат.Превърнаха и държавните училища във странен вид фирми (не е точната дума) - да се оправят сами със заплатите, с парното, тока, ремонта на тоалетните и пр. - хем самостоятелни, когато става въпрос за харчове, хем под ръководството на министерството когато става въпрос за доходи, системи и практики.Как да не е порочно.И как като такова да очакваме да е качествено...

# 14
 • Мнения: 16 135
Лека "закачка" за извода с частното училище- зърнах случайно "Милена Ленева е собственик на www.futurenow.bg и секретар на Читалище Бъдеще сега. От 10 години се занимава с неформално и електронно обучение."
Това "неформално обучение" ми звучи като частни уроци. Нищо лошо- просто продължава да се доразвива у мен идеята "Кофти училище- хайде на частните уроци!".
И на мен ми се ще да мога да разчитам повече на училището. Засега разчитам на читава класна. За напред- ще видим. Има и в други насоки какво да се желае.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт