Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 176
С Maria.St  разменихме няколко ЛС и стигнахме до предложение, което искам да обсъдим тук, в новата темата.
И двете сме на мнение, че е добре да се подготви нова петиция, която да се представи на официалното обсъждане на промените в имунизационния календар. Със сигурност има много от нас, които са на същото мнение, но бихме могли да обмислим и друга форма, ако се окаже по-удачна.

Целта на петицията, е да получим широка обществена подкрепа от възможно най-много хора. Затова с Мария обсъждахме предимно какво ще бъде най-приемливо като изложение, така че да не всява раздори между родителите, независимо какво решение са взели те за своите деца. В моите постовете от другата тема може да откриете обосновка за застъпването на доста искания, в които има резон. Но се съгласих с нея, че това може да бъде повод да не съберем достатъчно подписи. Повечето подписахме предишната петиция, въпреки неподходящия и вид, поради което, според мен, не събраха достатъчно подписи и не беше придвижена.

Главно заради това решихме, че всъщност за нас тук най-основното искане е ваксините да станат препоръчителни. Всички, без изключение! Това едва ли ще се приеме трудно, дори от хора с противоположно мнение, но склонни към толерантност към различни мнения. Въпросът с отказа за прием на деца в ДГ ще бъде пряко повлиян, ако си извоюваме това! Знаем, че за ДГ по закон се иска само „имунизационен статус”, а отказът е на базата на нерагламентирани изисквания на РИОКОЗ към директорките им, с които често се налага да се борим поединично.

Колкото до това кои ваксини са остарели, и дали трябва да се обмисли отпадането им, стигнахме до извода, че най-смилаемо и най-приемливо за различните хора ще бъде, ако излезем с предложение за осъвременяване на календара по примера на някои от европейските страни. Вероятно няма да отпаднат съвсем Коклюша, Хеп Б и др., но одобрението, което бихме получили би било много ценно откъм развитие и промяна на този календар за в бъдеще. Най-малкото няма да се следва остарелия руски календар, по който е направен нашия.

Предложението на този етап е исканията да бъдат тези две, но добре обосновани и подкрепени от аргументи. Първо, за да не е много обемно, второ – за да обхванем по-голяма група поддръжници, и трето – защото те  водят като следствие още допълнителни бонуси.

Очаквам коментарите ви, преди да започнем работа по суровото изготвяне на петицията. Също моля, ако може, юристките измежду вас, да се свържат с мен или Maria.St.. Редно е суровия текст да бъде редактиран и юридически издържан. Също искам да знам колко време ще имаме за подготвяне и събиране на подписи. Някой има ли идея кога ще се обсъждат официално предложенията за промяна?

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 11:11 от multimodal

# 1
 • на плажа
 • Мнения: 1 856
 Peace Добра идея. Оптимист съм, че нещата започват да се променят.

# 2
 • Мнения: 3 869
Отбелязвам си темата!

# 3
 • Мнения: 1 179
Чудесно, успех на инициативата  Hug Peace

# 4
 • Мнения: 641
Поздравления за ентусиазма   bouquet
И в другата тема исках да отбележа, че според мен точно тук е разковничето на успеха - Не бива да се настоява за премахване на определени вакини или замяната им с други... "интереса клати феса"... Най-важно е да се преборим за препоръчителност! Ако това е основното, на което се набляга и аз ще агитирам познатите си да подпишат, но е трудно да искаш от някой да подпише нещо, което не съвпада с разбиранията му. Не бива да се опитваме да убедим някого да Не ваксинира, а просто да даде на другите възможност за избор.

# 5
 • в моя свят
 • Мнения: 842
Записвам се да следя.Препоръчителноста на ваксините е единственото което искам т.е. единственото реално,което според мен може да се постигне по въпроса.

# 6
 • Мнения: 2 176
Имам питане. От чие име ще се напише петицията?
Според мен е добре да е от някакво сдружение или организация с идеална цел. Някои от нас участват в такива и биха могли да помогнат. По-добре ще звучи, отколкото от едно лице или семейство. А също и да решим коя организация ще внесе петицията на обсъждането. Дали може да се разчита на СНБМ, какви са ни контактите там?

Чакам конкретни предложения за аргументиране на тези 2 точки. Simple Smile
Искания все пак трябва да се обосноват, и ако трябва - да се стъпи и на някои закони като Конституцията, Закона за здравето.

Също да се помисли и за ПР - ако можем да ангажираме познати журналисти или медийно известни лица.

# 7
 • РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД нема такова место
 • Мнения: 4 753
Датски календар
Немски календар и тук
Австралийски календар
Имунизационен календар на всички области в Испания;Тук също
Канадски календар (Торонто)
Календар на Великобритания
Унгария, задължителни са - БЦЖ - само веднъж, след раждането... Diphteria, Petrussis, Tetanus, Polio + Haemophilus influenzae B - 2,3,4, 18 месец; Diphteria, Petrussis, Tetanus, Polio - на 6 и 11 год. също.... MMR - 15 м. и 11 год.... Хепатит В - на 14 год. При раждането - само на деца на майки-вирусоносителки. Препоръчителни - против пнеумококус, ротавирус, менингококус С, варицела, хепатит А, HVP, против кърлежи, против грип. Превенар е безплатен за желаещите да го поставят.
Чешки календар

 
 
 

# 8
 • РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД нема такова место
 • Мнения: 4 753
Имам питане. От чие име ще се напише петицията?
Според мен е добре да е от някакво сдружение или организация с идеална цел. Някои от нас участват в такива и биха могли да помогнат. По-добре ще звучи, отколкото от едно лице или семейство. А също и да решим коя организация ще внесе петицията на обсъждането. Дали може да се разчита на СНБМ, какви са ни контактите там?

Не знам от чие име, но му се пада главната отговорност - тъй че не е толкова просто...

# 9
 • Мнения: 2 176
stelt77, точно затова е по-добре да излезе от сдружение, а не от 1 човек.
Мерси много за труда по издирването на календарите на държави от Европа.   bouquet

# 10
 • Варна
 • Мнения: 8 769
stelt77, точно затова е по-добре да излезе от сдружение, а не от 1 човек.
Освен всичко, самото сдружение трябва да споделя и да разбира идеята!

# 11
 • Мнения: 2 176
Замислям се и за "Естествено" - дали няма да прегърнат идеята?  newsm78

# 12
 • в матрицата
 • Мнения: 951
До колкото знам има сдружение на майките с деца увредени от ваксини, те ще са 100% зад идеята ни

# 13
 • Wien
 • Мнения: 41
Макар,4е не живея в БГ подкрепям с 2 рьце идеята ви.
Аz не ваксинирам с ни6то детето си и слава богу никой не ме и кара на сила.
Ето календара на Австрия.В теми4ката на мамите по дьржави има и други майки,които не ваксинираме децата си.

http://www.wien.gv.at/ma15/kalender.htm
БЦЖ не се слага от 1989.
Ваксините са препорь4ителни,няма проблеми по градините и у4или6те.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 3 350
Смятам, че не би трябвало зад Петицията да стои само това Сдружение на родителите на увредени от ваксина деца. Повечето хора не се отъждествяват с тях и си мислят, че това са инцидентни случаи, че на тях няма да им се случи...
Иначе, естествено, че ще са 100% зад Петицията.  Peace
По- скоро трябва да е от името на някоя по -всеобхватна организация.  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт