Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София - Надежда 2
 • Мнения: 150
Напоследък тази тема ми наболя и все повече ми се набиват в очите подобни случаи, споделени във форума.
И моето дете е бито в яслата. Мислех, че е било инцидентно, но говорих с друга майка на дете от групата и то разказва, че "лелята бие". Не искаш да ядеш - бой, не искаш на гърне - бой, не искаш да спиш, не слушаш, плачеш за майка си... бой, бой, бой!  #Crazy  И на фона на истерията с липсата на места, трябва ли да си затваряме очите за това какво се случва с децата ни след като се доберем до заветното място?!
Добре, аз говорих със старшата сестра в нашето ОДЗ. Може би ще предупреди въпросната лелка да не посяга повече на моето дете, за да не стане скандал..., жалби, инспекторати. Но това ще промени ли начина им на работа, на мислене?! Иска ми се цялостно да се промени системата на работа в градините и яслите. Там всичко е както преди 30 години, а времената се менят.

Та темата ми е:
1. Към кого трябва да се обърнем и с какво, за да се променят и да се спазват правилниците?
2. Конкретни предложения за промяна на работата в градините /лични или от опит в чужбина/

Хайде, мами, помогнете! Сигурно има начин да направим нещо добро за децата си.

п.п. По-късно ще систематизирам идеите си и ще ги пусна.

# 1
 • Мнения: 11 157
Това е ужасно! Дъщеря ми още не ходи на ясла, но ми е интересна темата.

Честит рожден ден на мъничето!

# 2
 • София
 • Мнения: 3 063
Ей затова съм против яслите, защото тези малки дечица не могат да си кажат какво се случва там.

# 3
 • София
 • Мнения: 966
Жалба до директорката с копие до отдел "Образование" в съответната община. Мисля, че само това е начина да се спре едно агресивно поведение. А да може и някоя телевизия да се извика. Определено ще й се стъжни положението на тази особа.

# 4
 • София - Надежда 2
 • Мнения: 150
Благодаря за отговорите, момичета и за съпричастността!
Искам не конкретния случай да разнищвам, а да се промени начина на работа по принцип в детските заведения. И не става въпрос само за отношението на персонала към децата, а по-глобално да подходим, на по-високо ниво - закони, наредби, правилници и най-вече спазването им.

Ето, аз например останах много изненадана, като прочетох НАРЕДБА №6 за организацията и дейността на детските ясли.
 
Чл. 14. (5) Родителите на новоприетите деца могат да присъстват всеки ден в съответната яслена група до адаптирането на децата им в новата обстановка.

Това спазват ли го някъде? В нашето ОДЗ тази точка услужливо е пропусната в Правилника за вътрешния ред. Знам, че са към различни министерства яслите и градините, но какво от това?!

# 5
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 867
Ей затова съм против яслите, защото тези малки дечица не могат да си кажат какво се случва там.

Не могат да казват, но определено могат да показват. Личи си, ако нещо ги притеснява. В нашата май няма такъв проблем. Голямата ми дъщеря също е била при същите лели и сестри, та ги знам отдавна.

Отвратително е това, което описваш, Галатея. Не знам обаче какъв е начина, по дяволите. Както няма места за децата ни, така и трудно се намира някой да се навие да работи с деца, особено пък почти бебета. Това не е оправдание, в никакъв случай.

# 6
 • Мнения: 9 817
Това е една закостеняла, архаична система останала още от времето на комунизма.
И явно вече 20 г. няма оправия за реда, порядките и начина на отглеждане на децата в детските градини и ясли.
Контактът с родителя го няма и от там се раждат най-големите проблеми.
Преди време една позната учителка се обърна към мен с думите: "Ако искаш нещо по-различно иди си запиши детето в частна градина. В държавните е така!".
Лично аз нямам оплакване и не съм имала за начина, по който гледат детето ми и се отнасят с него.
Когато тръгна на ясла, говореше достатъчно за да се оплаче, ако е бита или тормозена.
Знам, че има места където персонала си позволява волности, но не мисля, че е точно така както го описваш- бой, бой и пак бой винаги, на всяка цена и навсякъде.

# 7
 • София - Надежда 2
 • Мнения: 150
Франческа Салиери, ще е твърде пресилено да твърдя че непрекъснато ги бият, но е достатъчно че т.нар. "адаптация" на новоприетите прилича на операция "шок и ужас" - да им "вземеш страха", че после да те слушат. Едва ли всички ги бият, само по-опърничавите и трудно адаптивните. А защо да не се прилагат някакви по-човешки методи - адаптацията да протича заедно с родителя и колкото е необходимо. Даже е прието с Наредба на МЗ, но кой го спазва?!

Сигурна съм, че има и доволни родители на деца от нашата група. Но моята дъщеря и другото детенце, което също разказва че лелята бие, са от "неадаптиралите се".

# 8
 • София
 • Мнения: 966

 
Чл. 14. (5) Родителите на новоприетите деца могат да присъстват всеки ден в съответната яслена група до адаптирането на децата им в новата обстановка.

Това спазват ли го някъде? В нашето ОДЗ тази точка услужливо е пропусната в Правилника за вътрешния ред. Знам, че са към различни министерства яслите и градините, но какво от това?!

Мисля, че повечето родители не го знаят този член. В нашия вътрешен правилник също го няма и вероятното обяснение е да не се стресират другите деца. Но сега имаме ново детенце, чиято майка (не знам знае ли го това или не) влиза сутрин с него и седи вътре известно време. Да първият път децата са се разплакали, виждайки майката на едно от техните другарчета, но на другия ден вече няма проблем. Познават я и не им прави впечатление. Ако всички родители правеха така си мисля, че адаптацията щеше да е много по-лесна и безболезнена и на децата определено нямаше да им прави това впечатление, защото доскоро и тяхната е била вътре. А в чужбина е именно така.
 
П. С. Направо вече съм потресена. През ден има тема за лошо отношение в яслата/градината Cry Не знам какво става, а и с тези недостатъчно места ми се струва, че доста повече своеволия си позволяват някъде. Но определено не трябва да се мълчи от страх видиш ли да не се обърнат нещата към твоето дете. Ще следя темата Peace

# 9
 • Мнения: 18 833
Този член да не е от старата наредба? Защото има вече нова.
Иначе в нашата ясла не бият, напротив, но пък начина е с жалба до директора, с копие до отдел "Образование" ако е ОДЗ яслена група или "Здравеопазване" ако е самостоятелна ясла. Може и с отдел "Закрила на детето" например, районния кмет и т.н.
Все пак не е лошо да сте сигурни дали наистина бие лелята...

# 10
 • София - Надежда 2
 • Мнения: 150
Ето, част от нещата, за които съм се сетила:

1. Родителите на новоприетите деца могат да присъстват всеки ден в съответната яслена група до адаптирането на децата им в новата обстановка. /Чл. 14. (5) от НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли /

2. Воденето и взимането на децата да става и в други часове освен до 8,30 и след 16 ч., а през останалото време градината да е абсолютно непристъпна. В същата Наредба №6 за яслите, чл. 14 е описан доста гъвкав режим на приемане и предаване - децата може да се приемат и от 8 1/2 до 9 ч. или от 11 до 11 1/2 ч. и да се предават на родителите от 12 1/2 до 13 ч. преди следобедния сън.

3. Ден на родителя: родителите да прекарат част от деня заедно с детето в градината, примерно един път месечно.

4. Приучването на гърне да става при готовност на детето и консултация с  родителите.

5. Курсове за допълнителна квалификация и регулярен психопрофил на персонала.

6. Да се повиши заплащането на персонала и да има реален подбор на кадри. 40 лв. е смешно ниска такса, но ако се повиши със сума /примерно 20 лв./ тя директно да е в полза на хората, които са с децата ни по цял ден.


Приемам всякакви предложения, коментари - това все пак са само систематизирани мисли на прима виста.

# 11
 • София
 • Мнения: 299
1. Родителите на новоприетите деца могат да присъстват всеки ден в съответната яслена група до адаптирането на децата им в новата обстановка. /Чл. 14. (5) от НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли /

Това май много малко хора го знаят , включително и аз.

# 12
 • София - Надежда 2
 • Мнения: 150
Плодова фея, това е Наредбата публикувана на страниците на ИСОДГ
http://kg.sofia.bg/?page=regulations
Надявам се, че там е публикувана актуалната информация, но ще потърся в мрежата.

Що се отнася до това, дали лелята наистина бие, имах подозрения още в началото, съдейки по промяната в поведението на детето, а сега проговорило то вече и разказва. Същото е разказало и друго дете от групата, разбрах го случайно от майката. А и те са още малки и не могат да лъжат.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 266
В нашата нямам сведение да бият.

# 14
 • Мнения: 18 833
Има нова наредба :http://www.econ.bg/law86419/enactments/article152396.html

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт