Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2009, 12:01 ч.

Лекарства без рецепта?

 • 67 066
 • 380
 •   1
Отговори
# 120
 • Мнения: 4 700

 Пациентите ми в Германия никога не ме питаха имам ли дадено лекарство, а ме питаха: можете ли да ми го поръчате и кога мога да дойда да си го получа? Германците си бяха с нагласата, че лекарство по принцип се доставя, понеже не е възможно абсолютно всички лекарства да са налични в една аптека!


Това е точно така. Моите таблетки са много скъпи и рядко необходими zа хората. Никога ги няма в наличност, винаги ми ги поръчват.
Обаче има неЩо друго zа България. АЗ сега раzбирам, че и в БГ може така да се поръчват медикаменти. СЛучвало ми се е често да търся определено лекарство и просто ми се отговаря, че го нямат. Никой, никога не ми е предлагал варианта да се поръча, а аz по късно да го получа. Да раzбирам ли, че е ставало въпрос zа не скъпи медикаменти, от които аптеката няма кой zнае каква печалба и не си zаслужава да се zанимават с мен???  Rolling Eyes

# 121
 • Мнения: 846
здравейте, а за противоалергични напримир сироп кларитин, аеуриус трябва ли рецепта? а за таблетната форма?
как стоят нещата например за противогъбични като гинодактарин или напримир канестен,низорал крем? може ли без рецепта. къде може да прочета списъка на тези лекарства за които се изисква рецепта? благодаря ви

# 122
 • край Марица
 • Мнения: 114
Добре би било фармацевтите да протестират, когато им налагат безумни изисквания към работата. Ето сега чувам, че и адаптираните млека и детските храни щели да забранят да се продават в аптеките. Е, щом лекарят насочва или изписва с каква храна да се храни детето - имам предвид кърмачетата- как така ще ги отпускат само в детските и хранителните магазини. Поредната глупост! Майките в хранителния магазин ли ще ходят с рецептите!!! #Cussing out

Защо фармацевтите да протестират само? Ами майките с малки деца? Ние протестирахме и срещу закона за лекарствата, и срещу няко наредби, срещу здравната каса и глупавите й наредби... Но, понеже сме малко - само 6000 души в цялата страна, не ни обърнаха внимание. Освен това, нашите протести винаги се изопачават в посока: те си защитават алчното съсловие - нека мрат!

Вие знаете ли, че в магазините за бяла техника надценката е поне 50%, в оптиките е 100%, а в аптеките има наредба кое колко да струва и максималната надценка е 28% ?? И после аптекарите били алчни, щото лекарствата били скъпи. Лекарствата не са евтини по нашия джоб, но цените се определят от фирмите производители, а не от аптекарите.

Досега не видях нито един протест от страна на гражданите в защита на аптеките!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев


Няма да има протест на гражданите, защото, както сам казвате, всеобщо е мнението за" алчното съсловие" на аптекарите. За съжаление! Но как да си обяснят хората, че на витрината на едни аптеки има големи надписи -10% отстъпка; - 15% отстъпка, а на други не! Да не поставям въпроса и за аптеки "Марешки", в които някои лекарства се продават и под доставни цени - как ги правят тия магии Thinking

# 123

........................................................................
Ако имате още въпроси, готов съм да отговарям. Вече съм като пресцентър Simple Smile

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Здравейте, г-н Вълев и благодаря за отзивчивостта. Интересува ме коя е Европейската директива, въз основа на която е създадена тази малоумна наредба? Питам, защото често, когато български политици се позовават на изисквания на ЕС се оказва, че става въпрос за препоръки, а не за задължителни изисквания - както казваше баба ми, "Кажи на лудо да пръдне, оно вземе, та се насере." Затова искам да намеря тази директива - ако знаете коя точно е - и да проуча въпроса, с оглед на евентуално обжалване на българската наредба пред ВАС.

ето директивата:
http://www.opas.org.br/medicamentos/site/UploadArq/who-pharm-dap-96-1.pdf
препоръчвам да обжалвате пред Свет.Здравна Организация

Благодаря ви, ще я проуча.

# 124
 • София
 • Мнения: 4
Чудесна тема! Поздравления към всички професионалисти, които ни помагат в такъв момент!!!  Hug  Започва сезонът на поленовите алергии, а липсата на талетки Ериус в списъка ще разтревожи доста хора. Разбира се една рецепта за 6 месеца е напълно достатъчна, докато премине сезонната алергия, но все пак има ли и друг вариант т.е. подходящ заместител ? 

# 125
Странно ми е как от веднъж всички лекари се разтревожиха за здравето на пациента.Аз никога няма да забравя как лекар ме изпрати в Цибалаб където ми направиха микробиология срещу заплащане и как след проведеното лечение срещу трихомони на контролата се оказа че пак ги има.И така 3 пъти. И три курса с флажил докато не получих метален вкус. Накрая и след семейни обвинения и прегледи при др.лекари  и още 2 изследвания в други лаборатории  се оказа че инфекция няма ,НЕ Е ИМАЛО,симптоматиката не отговаря на такава инфекция и оплакванията ми са от неврологичен характер! За сметка на това  при Цибалаб тези "грешки" се случват често!!!
Изпълнението на предписаните ми  изследванията ми струваше общо 200лв.
   А уважаемият фармацевт като казва че предлага по евтини заместители, може ли да гарантира че и всички негови колеги ще го правят??? Аз мисля че това няма да стане в никакъв случай. И сега лекарите обичат да предписват скъпите аналози.Като видят в аптеката Сумамед няма начин да ми предложат Азитрокс.  А как да процедирам като отида на море и получа слънчева алергия?  Трябва да отида при някой лекар и да му обясня кои антихистамини все още ми действат и кои не. Защото алерголожката ги налучква .Трябва ли да съм се сетил за всичко което може да ми се случи преди това и да ходя при JP-то? Сега у нас ще стане по-лесно да си купиш хероин отколкото бускулизин - неоспорим факт.Откъде на къде ще ме лишавате от достъп до лекарства създавайки ми всевъзможни завъртулки. Като че ли не си ги плащам прескъпо. Не се контролира какво съдържат храните ,но ще се ограничава достъпа до медикаменти! Които не иска да се самолекува да не го прави.Никой не го кара на сила.Мисля че наредбата е основно да се смажат малките аптеки и да се отвори път само на големите вериги. А лекарите вече доволно потриват ръце предвкусвайки големия келепир от събраните такси.
  А господин фармацевта чете наредбите като гявола евангелието- на всички неудобни въпроси се измъква с отговора че той не носи вина а така е решило правителството. Но иначе подкрепя с 2 ръце. Що се касае за отговорността , досега няма осъден лекар та какво остава за фармацевт. ХАЙДЕ МОЛЯ!

# 126
 • Мнения: 1 984
И сумамед и азитрокс са ефтини заместители, единият по ефтинджос от другия. спокойно хероинът ще ви помогне и за спазмите в корема.

# 127
 • Мнения: 1 984
Чудесна тема! Поздравления към всички професионалисти, които ни помагат в такъв момент!!!  Hug  Започва сезонът на поленовите алергии, а липсата на талетки Ериус в списъка ще разтревожи доста хора. Разбира се една рецепта за 6 месеца е напълно достатъчна, докато премине сезонната алергия, но все пак има ли и друг вариант т.е. подходящ заместител ? 
според вносителя на Лорано е бил сертифициран за употреба без рецепта. консултирайте се дали е подходящ за вас.

# 128
 • София
 • Мнения: 26
.....
   А уважаемият фармацевт като казва че предлага по евтини заместители, може ли да гарантира че и всички негови колеги ще го правят??? Аз мисля че това няма да стане в никакъв случай.
......
 Сега у нас ще стане по-лесно да си купиш хероин отколкото бускулизин - неоспорим факт.

...Откъде на къде ще ме лишавате от достъп до лекарства създавайки ми всевъзможни завъртулки. Като че ли не си ги плащам прескъпо. Не се контролира какво съдържат храните ,но ще се ограничава достъпа до медикаменти! .......

До момента в Р.Б-я генеричната замяна не беше разрешена, т.е. фармацевта нямаше право да предлага търг.продукт, различен от предписания! Тъй като практиката с рецептите не се прилагаше - фармацевтите предлагаха генерична замяна, особено в случаите, когато клиента е готов да се откаже от лечението заради цената!
Новата наредба дава 2 възможности за предписание- под търг.наименование и под междунар.непатентно. Вторият случай дава възможност за отпускане на подходящ (ценово) за клиента продукт, но когато е изписан като търговско име - отпуска се точно този продукт.
(нар.8 - чл.8, ал.1 и чл.34, ал.1,т.1 и 2)

За нещастие твърдението за хероина е вярно!

Вашият достъп до лекарства е лимитиран (и винаги е бил такъв) от преценката на двама специалисти - лекар и фармацевт. Това е стока със специален статут! Цената няма нищо общо!
Качеството на храните и лекарствата са регламентирани от различни закони и се контролират от различни органи.
Място за сравнение няма!!! Лекарствата нямат предназначението да се ядат!?!? Свободен достъп имате до хранителните добавки. Те не са лекарства, регистрирани са като храни и гол.част от тях бихте могли да си ги набавите от супермаркетите!

# 129
 • Мнения: 1 148
Ура!!! Нека да бъдем щастливи, че има кой да се грижи за нас! И най-важното-нямаме право да критикуваме "мъдрите" власти!!! Те са направо "всеотдайни" към нас!

# 130
 • София
 • Мнения: 647

 Пациентите ми в Германия никога не ме питаха имам ли дадено лекарство, а ме питаха: можете ли да ми го поръчате и кога мога да дойда да си го получа? Германците си бяха с нагласата, че лекарство по принцип се доставя, понеже не е възможно абсолютно всички лекарства да са налични в една аптека!


Това е точно така. Моите таблетки са много скъпи и рядко необходими zа хората. Никога ги няма в наличност, винаги ми ги поръчват.
Обаче има неЩо друго zа България. АЗ сега раzбирам, че и в БГ може така да се поръчват медикаменти. СЛучвало ми се е често да търся определено лекарство и просто ми се отговаря, че го нямат. Никой, никога не ми е предлагал варианта да се поръча, а аz по късно да го получа. Да раzбирам ли, че е ставало въпрос zа не скъпи медикаменти, от които аптеката няма кой zнае каква печалба и не си zаслужава да се zанимават с мен???  Rolling Eyes

ЗДравейте! Много хубав въпрос!

Накратко, логиката при лекарствата е обратна- колкото е по-евтино лекарството, толкова по-голяма е печалбата. Колкото е по-скъпо - толкова е по-малка печалбата за аптеката. Така че, едва ли е било заради цената. Според мен, е от манталитета - попаднали сте на аптекари-чиновници. Аз като колега съм имал такъв случай- нося си рецепта, питам дали имат дадено лекарство: нямат. Питам може ли да ми доставят, казват ми. Не. Казвам им- ще ви оставя капаро, ще ви оставя и рецептата, само да проверите дали го имате в склада и може да се достави... Отговарят ми: То да не е някаква частна аптека да звъним за всеки пациент?!  Останах втрещен!

Съжалявам за случката. В нашата аптека даваме поне по 4-5 поръчки за екзотични лекарства на ден. Даже сме го написали официално в сайта на аптеката - http://www.eruditabg.com/?pid=5

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 131
 • Мнения: 6
Много моля, бихте ли ми казали дали капките за нос Ксилометазолин са с рецепта или не. Благодаря!

# 132
 • София
 • Мнения: 647
Много моля, бихте ли ми казали дали капките за нос Ксилометазолин са с рецепта или не. Благодаря!

ЗДравейте!

За пациенти до 6 години, лекарството е ПО РЕЦЕПТА. Навършат ли 6 години и за възрастни, ксилометазолин е лекарство БЕЗ рецепта.

ВНИМАНИЕ - това означава, че не е нужно да ходите на лекар, за да ви го отпуснат. Но това не значи, че ТРЯБВА да ви го дадат, ако го поискате. Фармацевтът е длъжен да ви разпита за кого е и да прецени дали Ксилометазолинът е лекарството за вас. Например, противопоказен е при бременни жени! Освен това, не се дава в ред състояния, за които фармацевтът трябва да ви разпита.

Тоест, всички ЛЕКАРСТВА са по прецента на специалист. Ако са без рецепта - по преценка на фармацевта само. Ако са по рецепта - по преценка на фармацевта И на лекаря.

Лекарства, които да се продават свободно, като консервите с риба в магазините в България НЯМА. Такава практика има само за някои лекарства САМО в САЩ и Канада. Във всички останали страни- само в аптеки.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 133
Маг.фарм. Антон Вълев, благодаря Ви за полезната информация, аз сега разбирам за този нов закон  Rolling Eyes

Искрено се надявам да се приложе и да бъде спазван, да не стане като със забраната за пушенето на обществени места в България и както повечето пишещи тук се надяват да се получи, повтаряйки пословицата "Всяко чудо за 3 дни"  Peace

Мацки, има време до 1-ви април, може да се презапасим с купища лекарства, че тежки времена ни чакат ooooh!  Mr. Green
[/quot
Защо ли ми е трудно да повярвам, че това поредно недомислие на Закона е направено с грижа за здравето на нацията? Сутринта в БТВ един млад и самонадеян мъж, май беше фармацевт, обвиняваше лекарите, че в рецептата не са посочили специфична информация за пациента, като примерно дали е бременна жена, кърмачка и т.н., видите ли, за да преценял той какво да даде. Ами, че докторът нали е видял дали тази пациентка е бременна или кърмачка и е преценил какво да е назначението на лекарствата и какъв да е приемът? В качеството си на какъв този фармацевт ще "преценява", след като разполага вече с рецепта? Нещо се е объркал дали е доктор, който изписва  или фармацевт, който изпълнява рецепти.   И същият този каза, че в този случай с рецептите аптеките ще продават повече лекарства, т.е. ще печелят повече? Аз лично съм свидетелка, как изписана рецепта по желание на пациента се изпълнява половината и това желание не е защото пациентът е глупав, а защото джобът му е празен!Така, че  първо трябва да вземем  нещо от Европа и да го приложим към нашите условия, а това е  високите доходи на европейците!

# 134
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Много моля, бихте ли ми казали дали капките за нос Ксилометазолин са с рецепта или не. Благодаря!

ЗДравейте!

За пациенти до 6 години, лекарството е ПО РЕЦЕПТА. Навършат ли 6 години и за възрастни, ксилометазолин е лекарство БЕЗ рецепта....

В същото време Олинт-а за деца е без рецепта.
Защо така?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт