Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2009, 19:26 ч.

ПРОБЛЕМЪТ с детските градини и ясли в Пловдив!

 • 39 800
 • 1 021
 •   1
Отговори

Анкета

Съгласни ли сте да бъде отново въведен териториалния принцип за класиране по постоянна адресна регистрация на детето?

Опции:

 • Мнения: 150
Здравейте, пловдивски майки!

След изчитането на тези две теми (Детски градини в Пловдив? и Детските градини в гр.Пловдив), все пак реших да отворя нова тема, в която бих искала да предложа: всички родители, чиито 3-годишни дечица (набор 2006) на есен ще останат ИЗВЪН детските градини в Пловдив, да обединим усилията си и да изразим пред Oбщината справедливото си недоволство от НЕДОСТИГА на детски заведения за децата ни!

Според мен, вместо всяка майка да се чуди как да запише детето си на градина, за да може да започне работа - би трябвало да се съберем всички заедно и да протестираме пред кметствата по квартали и също пред Община Пловдив. Също така, да съберем подписи в петиция за стартиране на ново строителство на детски ясли и градини в Пловдив!

Вместо всеки от нас да се опитва да си решава проблема поединично, не е ли по-добре и по-смислено да се обединим и да натиснем общинарите да решат този сериозен социален проблем?! В гореспоменатата втора тема майката на antoan2006 е написала - от новините се знае, че тази учебна година поне 800 деца НЯМА да могат да бъдат записани в ОЗД или ЦДГ!!! Това са поне 30 нови първи групи за деца на 3-годишна възраст!

Не е ли време Община Пловдив да прекрати договорите за аренда на различните наематели на съществуващи в момента детски градини, да се опита да отвори наново вече закритите градини, дори да стартира сериозни проекти за ново строителство на детски заведения?!

Ние живеем в регион Северен (Кършияка), така че ще опиша колко дълбок и за сега неразрешим е проблемът тук. В квартала са затворени цели ЧЕТИРИ детски градини:
1) закрита детска градина до Начално Училище "Йордан Йовков" - в момента е функциониращ от години Земеделски Колеж;
2) закрит филиал на ДГ "Марица" (от типа "блокова детска градина"), намиращ се до реката, точно преди Детската кухня - в момента помещенията пустеят;
3) закрита детска градина до Гимназия "Яворов" - сега в нея се помещава Вечерна гимназия "Хр. Смирненски";
4) закрит филиал на ДГ "Пролет", намиращ се в близост до Захарна Фабрика, от типа "блокова детска градина" - помещаваща се в два апартамента на първия етаж на жилищен блок.

Директорката на ДГ "Захарно Петле", госпожа Лазарова, от години води битка с Община Север, за да изгони наемателя на едното крило на детската градина - лекар, открил амбулатория за лечението на роми! Въпреки че тази дейност, напълно несъвместима с основното предназначение на детската градина - отглеждане и възпитание на малки деца, - нарушава общинската разпоредба за съвместимост на практиките под аренда, битката на Директорката на "Захарно Петле" е все още неуспешна!

В началото на 2009 г. Директорката на ДГ "Дъга", госпожа Симеонова, представя на Кметицата план-проект за преустрояване на едно от пералните помещения в спално, за да могат на есен да бъдат сформирани две първи групи от 3-годишни деца - поради високия брой подадени молби за прием. Но проектът бива отхвърлен от Кметицата!!!

И така - "Дъга", както и "Весела", "Бреза", "Марица", "Пролет", "Славей", "Космонавт" и "Захарно Петле" ще откриват на есен само по една първа група, състояща се от 25 деца. Това са близо 200 деца на 3-годишна възраст. А дали Община Север има информация в системата си колко на брой Удостоверения за раждане е издала през 2006 година?!!!

Да обобщим - резултатът е трагичен: закрити и отдадени под аренда детски градини, при наличието на висока миграция на млади семейства с деца от селата към големия град и като цяло, поне двойно по-висока раждаемост!!!

В подобни случаи се казва: "no comment"! Просто не намирам подходящо силни думи, с които да изразя справедливото си възмущение и гняв от нехайството на общинарите!!!

Може би трябва всички майки, които на есен ще се чудим как да започнем работа, да съберем 3-годишните си деца и да ги заведем в широооките кабинети на Кмета на Община Пловдив и Кметицата на Регион Северен, за да ни гледат те децата?!!! Може би тогава ВЕЧЕ ще се сетят да разрешат този сериозен проблем, предизвикващ крайно високо социално напрежение?!!!

Обръщам се с апел към ВСИЧКИ родители в Пловдив - моля Ви, вземете активно участие с идеи и предложения как да притиснем общинарите да открият нови и вече закритите детски градини! До есента все още има достатъчно време за адекватна реакция от страна на Община Пловдив!


Ето и уеб страницата на он-лайн Петицията за ПОВЕЧЕ детски заведения (градини и ясли) в Пловдив:

Петиция за ПОВЕЧЕ детски заведения (градини и ясли) в Пловдив

http://www.bgpetition.com/detski-gradini-iasli-Plovdiv/index.html

Молим Ви да я подпишете, както и да разпространявате линка към Петицията чрез скайп, е-мейли и други форуми - за да можем да съберем възможно най-бързо достатъчен брой подписи на загрижени родители в Пловдив.

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 13:53 от .Ели.

# 1
 • Мнения: 559
Подкрепям те изцяло.Като се постопли времето ,непременно ще отидем на среща пред Централната Община и да поискаме среща с Кмета на града.Ще видим какво ще ни отговори,но подозирам-че ще ни прати някъде ,а оттам другаде и тн.Освен това аз не бях приета с моят син на никоя детска кухня наоколо,докато поне 5 майки,които познавам лично,бяха едновременно на 2 кухни,взимаха храната която си харесат,а другият купон просто го късаха и го хвърляха.А аз не бях приета.Всичко това тр да се знае,а не да се примиряваме.
Пиши. Peace

# 2
 • Мнения: 8 242
Дам.. съгласна съм Simple Smile
Още повече, че сме точно в Кършиака Simple Smile .. но не съм подала молба за градина в никоя от теб изброените, поради различни причини Simple Smile
За Славей само мога да кажа - там или трябва детето да ти е в яслата (за където пак са луди връзки), за да влезе там в 1ва група после.. или ако случайно имаш някоя много яка връзка, че да го вкараш "отвън"  Laughing

.. няма да коментирам повече Simple Smile

А че местата и градните като цяло са недостатъчни - така е.. И не само това - ами ако кандидатстваш по каналния ред, без никаква добавка, вероятността да те приемат е клоняща към нула ..

# 3
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Факт е, че не познавам дете, което е искало да тръгне на държавна ДГ и да не го е направило, а аз познавам много деца.
Дори има много, които са започнали в частна градина и в последствие без проблем са се прехвърилили в държавна.
Ние нямаме проблема на София и Варна и това е очевадната истина.
Това, че в Славей не може да се влезе, не значи автоматично, че дете от Кършиака остава на улицата.
Аз имам наблюдения от Кичук Париж - който не можа да се уреди в "елитните", преглътна други градини.
Всъщност познавам едно единствено дете, което не се уреди и тръгна в Католическата градина, така че не е без изход пак.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 919
Каспър,а не е ли дразнещо точно това"уреди" Thinking.....`щото реално  чрез "уреждане" стават нещата......и определено не е ясен реда по-който стават нещата-всяка градина/т.е. директорката/ си е сама за себе си регламентирала и и решила начина  за приемане.То,не че софиянци решиха проблема с т.н. единна система,ама поне нещо се прави.
Аз съм в друг район,не в Северен/доколкото чета,обаче нашия е май с най-много неуредици покрай детските заведения/,но въпреки това бих подкрепила инициатива която да изисква повече места/но не за сметка на по-големия брой деца в група/,да се въведе някакъв ред и контрол при записването,както и да имаме реална възможност за избор и право на възражения спрямо някои практики в ДГ/това ми е болна тема/.

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Ами дразнещо е разбира се, но е и дразнещо като някоя майка тропне с крак и ей, на моето дете ще е в тази градина.
Но чакай малко, нито по район, нито по месторабота си там... Нооо, на еди коя си детето й там, във форума се прочело, че е хубаво. Тъкмо е на мода сега. От там идва проблема с уреждането.
Иначе е така - не може директорките да се държат все едно градините са им бащиния и да си правят каквото си искат. Съгласна съм, че има фрапиращи случаи.
Но продължавам да твърдя, че проблем с броя на местата няма. Което е хубавата новина.

# 6
 • Мнения: 150
Здравей, Каспър!

Освен моя син, познавам още две майки, родили през 2006 година, чиито момченца със сигурност ще останат извън детските градини в Кършияка. И така отново се стига до решаване на огромния проблем по единично - чрез баби или детегледачки. За по-нататъшното развитие на 3-годишните деца е много важно да тръгнат на детска градина - социалния контакт в група, приучаването към ежедневен режим, отделянето от родителите за определен период от време през деня и т.н.

Според мен, огромен проблем е, че няма съществуваща унифицирана система за прием на децата между отделните детски градини в Пловдив - няма общи срокове за подаване на молби, няма единни критерии за прием, предимства, териториален принцип (някои градини зачитат адресната регистрация на детето, други - не). И като цяло, детските заведения са крайно недостатъчни на брой и нямат капацитета да обхванат толкова много деца.

Смятам, че на подобен сериозен проблем трябва да се реагира адекватно сериозно - предложението ми е да се съберем всички заинтересовани и да протестираме пред Община Пловдив, даже заедно с децата си! Да искаме официална среща с кмета, на която да ни бъде предоставена официална информация колко на брой са родените през 2006 г. деца в град Пловдив и какъв е капацитетът на детските градини за прием на 3-годишни деца от септември 2009 г. Освен това, да изискаме техните адекватни становища и предложения относно увеличаване броя на съществуващите детски заведения - както чрез възстановяване на вече закрити ясли и градини, така и чрез ново строителство; или осигуряване на база за нови градини чрез съществуващи общински имоти.

Благодаря на taniuha за сериозния отговор на ЛС. Вярвам, че обединени всички заедно можем да сме много по-силни ЗА каузата (а тя е да отгледаме и възпитаме децата си добре), отколкото всяка от нас по отделно да търси "връзки" да уреди детето си.

# 7
 • Мнения: 559
ИСКАМ САМО ДА ВИ КАЖА,ЧЕ НА 5.01.2009Г,СЪМ СТАНАЛА В 4Ч СУТРИНТА.СТОЯХ МЕ С БАБИ,СЪПРУГ,ПРИЯТЕЛКИ НА 5 ГРАДИНИ ДО 9.00,ДА СТАНАТ ПРИМИТЕ-БАЛЕРИНИ(ДИРЕКТОРКИТЕ) И ДА СИ ЗАМЪКНАТ ЗАДНИЦИТЕ ДА ДОЙДАТ!СТОЯХ 5 ЧАСА В СНЯГ ДО КОЛЕНЕ,ПОЧУВСТВАХ СЕ АДСКИ ТЪПО И НАКРАЯ СЪМ 2-РА ,А ТЯ МИ ДАВА 10 НОМЕР!!!!!!!!!!!
АКО МОЯТ СИН НЕ Е ЗАПИСАН НАЕСЕН В НИКОЯ ОТ ДЕТ ГРАДИНИ В КВАРТАЛА,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ СЪМ СОБСТВЕНИК НА КЪЩА В ЦЕНТЪРА,ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ,А ВСИЧКИ ОТ СЕЛАТА ДОЙДОХА И СЕ УРЕДИХА,А СЕ БУТАТ В ПРИЗЕМНИ МУХЛЯВИ КВАРТИРИ ЗА БЕЗ ПАРИ,РАБОТЯТ В СИВИЯТ СЕКТОР,НЯМАТ АДРЕСНА Р-Я,САМО ВРЕМЕННА НЯКВА СИ И НАКРАЯ МОЕТО ДЕТЕ НЯМА ДА Е ВЗЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА САМОТНИ МАЙКИ,ИЛИ ТАКИВА ДЕТО НОСЯТ ПАРИ И ПРОЧИЕ...
КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ,КАЗВАМ ВИ,АКО НЕ СМЕ ПРИЕТИ. #Cussing out

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 10 970
ИСКАМ САМО ДА ВИ КАЖА,ЧЕ НА 5.01.2009Г,СЪМ СТАНАЛА В 4Ч СУТРИНТА.СТОЯХ МЕ С БАБИ,СЪПРУГ,ПРИЯТЕЛКИ НА 5 ГРАДИНИ ДО 9.00,ДА СТАНАТ ПРИМИТЕ-БАЛЕРИНИ(ДИРЕКТОРКИТЕ) И ДА СИ ЗАМЪКНАТ ЗАДНИЦИТЕ ДА ДОЙДАТ!

Нищо лично, но директорката и тя ли трябва да дойде в 4 сутринта? Или е нормално да дойде в началото на работното си време?
И не е добре да махнеш капса. В интернет пространството това означава крещене. Най-малкото е неуважение към четящите тук.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 641
antoan2006, пий си валериана, брой до 10 и се редактирай  Wink

Това, което определено ме притеснява е липсата на унифицирана система и неясните критерии за класиране в различните градини. Смятам, че проблемът може да не е толкова голям, колкото е в София и Варна, но не е и никак малък. В избора на детска градина не се влияя от "тоя каза, оня рече", в противен случай бих се насочила другаде, но мисля, че би трябвало родителите да имат избор и варианти къде да кандидатстват. Ясни критерии и срокове за кандидатстване доста биха ги улеснили в този избор, струва ми се.
Освен това се чувствам безкрайно неловко в ситуацията с "уреждането". От мен като загрижен родител може би се очаква да се явя доброволно при директорката на избраната от мен градина с предложение за ремонт, обзавеждане, закупуване на телевизор или диамантени обици за учителките, та барем благоволят да ми разгледат кандидатурата  Rolling Eyes Всъщност онзи ден срещнах една позната, с която децата ни са родени през 2006та година и която след учтива телефонна покана се беше запътила към детската градина да взима размери за обзавеждане. Детето й дори още не е в тази градина  Rolling Eyes И аз сега съм смутена, тъй като мен не са ме привикали още, но пък и бизнеса ни е малко в страни от техните интереси. Мъжа ми предложи да отиде да повози директорката на мотор, но това едва ли ще е в наша полза при класирането  Mr. Green
Ох, спирам се дотук за сега, защото още ми е смешно, но нищо чудно като излезе класирането да ми стане тъжно  Crazy

# 10
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Офф - bugaboo, недей така, с този хубав мъж  и с тези мощни мотори, току виж си се уредила. Колко й трябва на една жена. Wink

Прави сте за системата за приемане.
Ето СНБМ, имате правата си, да се направи нещо.

 

# 11
 • Мнения: 865
Аз с голямото си дете хванах последния шанс и се оказахме в блокова градина като апартамента не беше ремонтиран от много години, изглеждаше отчайващо, първия ден като го видях и си помислих че съм най-смотаната в целия град да оставя детето да ходи там.Добре че поне госпожите се оказаха мили и добри.Но си представете 18  деца в един апартамент, даже не искам да коментирам.
За Здравко си подадох документите на време във всички близки до нас градини с изключение на Перуника, честно казано ако никъде не го вземат не зная какво ще правя, върнах се на работа когато той беше на 1 месец, през това време го гледаха бавачка и в момента баба му.
Проверила съм и частните но в момента сме се захванали с къща, баткото е на частна занималня и ми се иска да се размина с частната градина.
Като допълнение само да кажа че живеем на центъра, баткото е в "Душо Хаджидеков" и ми се искаше сутрин двамата да се карат / аз работя извън града/ но май няма да се случи, вече ми е и все едно важното е някъде да го приемат.
А относно даването на пари за ремонти определено съм склонна да давам защото виждам че отиват за където трябва.Не коментирам това ли е начина, когато имам възможност отделям.

# 12
 • София
 • Мнения: 287
Ох,има ли кошмар в заглавието,все ще се намери някоя,която да крещи... Tired
Още не са излезнали класиранията и се започва тук със заплахите...
Аз също мисля като Каспър-че места има,въпроса с корупцията обаче не е овладян!
Нека да изчакаме май месец,да видим как ще се развият нещата и тогава да скачаме-ако някое дете остава без място.
Аз лично съм подала само в две градини-и то на 50м от дома ни.Не че това има значение...

# 13
 • Мнения: 444
Моето дете е набор 2005 и е в частна детска градина. Когато дойдохме от село Стара Загора в Пловдив без адресна регистрация, се оказа, че сме поставени пред алтернативата или да ходи в частна детска градина или в никаква, защото от градината в района ни казаха, че не е възможно да бъде записан там. Все пак оставихме молба...
Октомври месец, след като бяхме платили и втората такса за частната градина, ми се обадиха от държавната, в която кандидатствахме за да ме питат защо детето, което има място там, в момента посещава друга градина...С две думи, ако бяхме изчакали, все пак щеше да тръгне на държавната градина. Директорката явно е проявила разбиране към нашия проблем, обаче не ни го каза навреме, а пък и на нас не ни беше удобно да настояваме повече.
Съседката и тя имаше проблем с яслата, не приемаха детето по-рано от септември, ама онзи ден ми каза, че в крайна сметка са намерили място в друга ясла в района (и ние сме в "Северен").
Мисълта ми е, че наистина се намират места, и аз не познавам деца, които да не са тръгнали на градина   Thinking
Иначе и аз бих подкрепила инициатива за искане на повече места, тъй че като цяло по темата съм "за" и ще подкрепя евентуални протестни действия  Peace

# 14
 • Мнения: 96
Здравейте. Аз съм подала документи в 2 градини. И всъщност да си призная знаете ли кое ме притеснява мен лично и кой е моя кошмар.....несигурността. Дори и корупцията не ме притеснява толкова колкото факта, че трябва чакам в неизвестност и напрежение. Толкова много стрес и напрежение има в живота ни и ако нямаме сигурност за децата си.....наистина е кошмарно. Не знам какво зависи от нас майките, но ако може нещо да се направи, аз съм първа в списъка с ентусиастите. Може би по някакъв начин да настояваме за утвърдена и общовалидна система с критерии, за да можем да бъдем сигурни за децата си. С подписка или да напаравим протест пред общината....може и смешно да ви прозвучи и глупаво, но не виждам друг начин. Дайте предложения, ако имате. Защото по форумите и да си приказваме и да коментираме...каква е ползата....
А за това, че директорките се възприемат за еднолични собственици на детските заведения, мога да потвърдя. Аз миналата пролет бях буквално изгонена от една детска ясла в опит да подам документи. Въпросната директорка отказа изобщо да ми обясни каква е процедурата по подаването на документи и приемането в яслата. Бях обидена и унизена до безкрайност.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт