Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Основно и средно образование
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора

Sofia - TelAviv

Мнения: 1 062


Здравейте момичета, тази тема я пуснах и в темата на СНБМ, но мисля че и тук ще получа също компетентни мнения.

Многоспешноми трябва отговор на въпроса дали може да бъде отказан прием на дете в детска градина , као тоима инвалидност с придружител.
Случая е следния:
Детето е с инвалидност 90% с придружител поради лечение с химиотерапия преди година и половина. Към настоящия момент детето е с идеални изследвания и е много добро здраве - за това има експертица от лекуващия лекар в ИСУЛ където детето се водидиспансиризирано 5 години след операцията и химиотерапията.
ТЕЛКа за 90% инвалидност изтича Юни месец и сигурно ще бъде сменен с по-малък процент. В детската градина първоначално приемат детето, но като има занасят медицинските документи им отказват да я запишат, заради това че в ТЕЛК пише че е с придружител.

Кажете ми дали наистина е така, въпреки че съм почти сигурна че е незаконен отказа?
Ако ли пък случайно ние грешим и наистина имат право от градината на отказа, заради придружителя ми кажете къде да прочетем закона.

Предварително ви благодаря    bouquet
 
Цитирай


Мнения: 3 234
Отговарям за нас, но мисля, че е показателно кой си прави оглушки: детето ми е с 60% с ЧП и е в масова детска градина. Не съм имала проблем при записването му.
Цитирай

Sofia - TelAviv

Мнения: 1 062
Отговарям за нас, но мисля, че е показателно кой си прави оглушки: детето ми е с 60% с ЧП и е в масова детска градина. Не съм имала проблем при записването му.
Мерси за отговора, но какво е ЧП -  Embarassed
Отговора на сестрата и директорката в градината е бил, че като изтече Юни това решение на ТЕЛК и махнат придружитела (ЕВЕНТУАЛНО, а това сигурно ще стане, защото решението е още от преди 2 години) , веднага ще приемат детето, но сега докато там пишело придружител неможело. Извинението им било, че ако им направят проверка, не можело, но не сапосочили закон с койтотова е установено или наредба или каквото и друго, просто отказ..........  Sick
Цитирай


Мнения: 2 887
Детето ми беше 73% с ЧП  и посещаваше детска градина без проблем. Сега е 100% с ЧП и в РЕЛКК пише не посещава училище, ходи и пак нямам проблеми с това. Peace

ЧП чужда помощ
Цитирай

София

Мнения: 291
Предполагам съседната тема ще ти е полезна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=377940.0.

От една страна, по новите правила за ДГ при над 70% инвалидност на който и да е член на семейството даже се полагат цели 3т предимство, т.е. почти сигурно се гарантира прием. Още повече, в новия просветен проектозакон пише, че деца със СОП се приемат, т.е. не могат да ти откажат, ако има решение на ЕКПО към РИО, че детето може да се интегрира в масова ДГ.

От друга страна, не знам дали ЕКПО всъщност биха издали такова решение, ако валидното в момента решение на ТЕЛК е за придружител.

Аз бих се обадила/отишла в РИО да питам как да се процедира в този случай.
Цитирай


Мнения: 3 234
Мерси за отговора, но какво е ЧП -  Embarassed
ЧП-чужда помощ, т.е. това е споменатия придружител  Wink
Цитирай

Sofia - TelAviv

Мнения: 1 062
Извинявайте за въпроса, ама прилага ли ли сте документа за инвалидност при записване  Embarassed съжелявам за въпроса, но се опитваме да разберем защо напълно здраво , за щастие,дете при положение,че има място и е с предимство при заисване, му се отказва да бъде прието в градината.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out Защо детето трябва да страда пак, защо измъчениете родители трябва отново да ходят по мъките, даже след като са се излекували  #2gunfire
Цитирай


Мнения: 3 234
Всъщност прилагането на документа /ТЕЛК-а/ е по желание на родителя. Служи като документ да не се плаща такса в детската градина /или да се плаща половин такса/. Ако не се приложи се плаща пълна такса.
Цитирай

Sofia - TelAviv

Мнения: 1 062
Всъщност прилагането на документа /ТЕЛК-а/ е по желание на родителя. Служи като документ да не се плаща такса в детската градина /или да се плаща половин такса/. Ако не се приложи се плаща пълна такса.
Ами никой нищо не им е казал в градина,чак днес като са отишли с готови изследвания и картона да я записват, са им отказали като са видяли ТЕЛКа.
Междувременно има малко развитие,докато разучаваме законовата страна на нещата майката на дето се е свързала с Районния инспекторат и от там са иказали че е трябвало да подаде просто една молба и те автоматичносипращат разрешението на детската градина. АМА от градианта са спали когато са говории с родителите , явно и не са им казали  ooooh! Sick и сега детето ще си стои разочаровано поне още месец в къщи, а вече толкова иска да е сред деца, след като е изолирано почти 2 години.
Цитирай

Sofia

Мнения: 192
мога да кажа за нашия случай.
Синът ми е с ТЕЛК от преди 2 год. за 100% с ЧП заради хидроцефалия и мозъчни кисти. Състоянието му в момента е далеч по-добро - няма двигателни проблеми, само изоставане в психическото развитие и говора. Ходил е една година в масова градина без проблеми, после го преместихме в логопедична и го приеха без проблеми /но не сме представяли ТЕЛКА, защото към датата на кандидатстването още го нямаше - само еприкризите и изследванията/. След 6 м. посещение на градината, случайно стана въпрос, че има ТЕЛК /в който пише "с придружител"/ и веднага ни изгониха. Жалвахме се навсякъде, но и от РИО вкл. ни казаха, че градината има право и мястото на детето е в Специализирана градина.
Цитирай

София

Мнения: 209
извинявам се,че дублирам поста си и го пуснах като отделна тема,но търся отговор на това какво детско заведение трябва да получи детето ми?

Здравейте,сблъсках се със следния абсурд и търся правата на детето си.Дъщеря ми е на 5г и 6м,от близо 4г посещава ОДЗ,преди 2 месеца в детската градина получи пристъп,беше приета в болница,но не беше открит проблема предизвикал го.На 31.05 детето пак получи припадък,водих я на еег и й беше назначено лечение без все още да има поставена каквато и да е диагноза.Споделих с директорката на ОДЗ-то и тя ми каза да си я гледам поне лятото или да платя на жена,те не можели да се грижат за нея,какво щяло да стане ако получи припадък в градината?...и др.Вчера на мъжът ми му беше казано,че детето е отстранено и може да посещава ОДЗ-то само след представяне на бележка от специалист,че може да ходи в ОДЗ.Звънях в община Сердика и говорих с г-н Михов,той от своя страна каза,че са прави и,че детето трябва да мине през комисия и да се прецени не е ли за специализирано заведенеие.Днес ходих до Асоциацията на родители на деца с епилепсия,за да разбера,ако й поставят тази диагноза какво бъдеще я очаква.Казаха,че няма причина даже и с епилепсия детето да не посещава ОДЗ.Не съм очарована от подмятанията на госпожите как за нейното място чакат много деца,как не могат да се грижат за болно дете...Търся правата на дъщеря си и не мисля да се спра.Никой не дава право на когото и да е да мачка психически детето което даже няма поставена диагноза.Не искам да го третират като прокажено.Моля за съвет как да постъпя.Аз бележка от специалист ще занеса,но ако се постави диагноза епилепсия...какво я чака тогава?
 
Цитирай


Мнения: 3 518
Цитат
ако се постави диагноза епилепсия...какво я чака тогава?
 
И моята вече голяма дъщеря е с епилепсия ,но си посещаваше масово училище,децата с тази диагноза не са прокажени!
А на какво основание са ви изключили ,имате ли писменно обяснение!
Цитирай

София

Мнения: 209
Тя още не е изключена а е отстранена до като не представя бележка от специалист,че има право да посещава ОДЗ
Цитирай


Мнения: 3 518
Щом си имате лекар ,който ви следи ,надявам се да получите такъв документ!
А това ,че си се обърнала към нашата организация ,мисля ще ти помогнат! Peace
Цитирай


Мнения: 1 470
Нямат право да ви откажат прием на подобно дете,дори винаги сме гласували подобни случаи да влизат с предимство/аз бях от работната група в СО за справянето с проблема с местата в ДГ...Друг е въпросът че директорките са против,и особенно сега когато групите са раздути от 22 на 30,та и повече деца,те търсят всякакъв начин да се отърват от подобни дечица,защото по закон ако в групата има подобно дете тя трябва да се намали на 12 деца,и мисля да има допълнително сестра,пък се плаща много малко пари в повече-не помня точно колко,и с тези делегирани бюджети просто подобна група,или ДГ в която има много подобни случаи се обрича на банкрут,дето има една дума...За това имахме предложения да се увеличат многократно тези пари,но...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора