Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,

Първо искам да се извиня, ако тази тема вече е обсъждана, но не я намерих коментирана. Ще съм благодарна на всяка информация, която може да ми помогне  Simple Smile.   

Лекарката, която води бременността ми, ми каза, че от следващата седмица трябва да ми пусне болничния лист, който се издава 45 дни преди термина. Беше малка изненада за мен, защото бях останала с впечатление, че терминът ми е на 7-ми, а не на 4-ти май, пък и лекарката доскоро казваше, че бебето "върви" една седмица по-назад от гестационната си възраст. И си представях, че болничният ми ще започне някъде от края на март, началото на април (т.е. с около 10 дни по-късно).

Само по себе си това не е проблем. Проблемът се състои в това, че наистина трябва да бъда на работа до края на март, тъй като водя един проект, който ще приключи тогава, а и няма кой да ме замести. Т.е. ще трябва да си ходя на работа, независимо дали съм в болничен или не, пък ако съм в болничен работодателите ми заявиха, че няма да ми платят допълнително никакви пари - т.е. ще разчитам на болничния си само.

Смятах, че няма да е проблем болничният лист да се издаде няколко дни по-късно като се измести термина, тъй като според мен има реални шансове това да се случи, ако бебето е заченато с една седмица по-късно, както предполагам, че се е случило, отколкото го смята лекарката. Но, оказва се, че няма вариант болничният да се издаде дори и няколко дни по-късно, заради това, че вече ми е зададен официален термин, който фигурира в здравна каса, щяло да стане прекалено явно и т.н.
Смятате ли, че мога да направя нещо в случая?   

Искам да попитам и още нещо:
Смятах след като лекарката, която ми води бременността, ми издаде болничния да се преместя при друга лекарка, при която да родя, тъй като сегашната лекарка не изражда. Как става процедурата? Директно отивам с болничния при новия/та  лекар/ка или трябва направление от личния лекар? Нещо друго трябва ли?

Май се получи дълъг пост  Simple Smile. Благодаря предварително на всички, които ми отговорят  Simple Smile
   

# 1
 • Мнения: 672
На мен ми издадоха болничен с една седмица по-късно и преместиха термина също с една седмица. Просто трябваше да съм на работа. Има вариант болничният ти да започне по-късно, но губиш разликата в дните. Например може да е издаден 35 дни преди термина, но тези 10 дни разлика никой няма да ти ги плати.

# 2
Т.е. има вараинт да се премести, а не съкрати болничния с една седмица или десет дни като се премести и датата на термина. А какво става със здравна каса/ НОИ - мойта лекарка обясни, че веднъж влязла датата на термина в компютъра не може да се промени 10 дни примерно преди да се издаде болничния, трябвало много по-рано, за да не е очевидно. Това така ли е? 

# 3
 • В горичката, до рекичката
 • Мнения: 193
Щом веднъж ти е регистриран термина в касата няма как да се премести. Ще ти върнат болничния заради несъответствия. Моята лекарка искаше да ми измести термина, но поради предишен болничен с друга дата се отказа.

# 4
 ко10с, на мен до този момент болничен не ми е издаван (не знам дали това е от значение).   

# 5
 • Мнения: 672
Моят лекар ми каза, че няма проблем да ми премести термина. Не ми е споменавал подробности. Факт е, че терминът ми беше 7 февруари, а на болничня пишеше 15 февруари. Трябваше да изляза от 23 декември, а излязох от 01 януари. В родилното обясних случката и си казах верния термин. Не са ми правили проблем, също вписаха 15ти на техния болничен.

ПП Преди това не съм ползвала болнични, в които ми е вписван термина. Може би това има значение. Болничните по принцип ги връщат от НОИ, но поради други причини.

# 6
Благодаря ти, mama_nat.   

# 7
 • София
 • Мнения: 222
мисля че щом нои вече ти има датата на евентуалното раждане не може да се пише в следващия болничен друга дата,защото после докато се уточнят датите с месеци няма да ти плащат.а за това че досегашната ти гинеколожка не води раждания това не от значение.когато докторката ти дава болничния лист дето е 45 дена преди раждане тя ти оформя всички документи които ти трябват за прием при раждане.не е нужно да ходиш при личната си тя не може да ти изпише направление за раждане това е работа на гинеколога който ти е следил бременността.а отделен е въпроса дали ще родиш при случаен лекар който е на смяна и ще те приеме за раждане или ще си платиш на доктор който да води раждането ти. това вече  е въпрос на личен избор.не е нужно да си сменяш лекарката сега.от мен ти желая едно леко и безболезнено раждане.успех.  bouquet baby_neutral

# 8
Благодаря ти, много, tinoninotananino  Simple Smile. И аз се надявам и вярвам, че всичко ще бъде наред. Ако мога да си реша и проблема с болничния ще бъде супер  Simple Smile .

# 9
 • Мнения: 1 305
Аз също ползвах по малко дни от болничния ми от 45 дена преди раждане. Казах на лекарката ми, че ще съм до края на месеца на работа и да ми пусне болничния от началото на другия месец, аз трябваше от 24 да съм в болничен по майчинство. Лекарката не ми създаде никакъв проблем, не ми местиха и термина, а ми пусна место 45 дена само 39.

# 10
 • Мнения: 252
На мен ми трябваше болничният да е с 4 дена по-късно.Без проблем ми го написаха,но не съм питала за подробности.Така или иначе те после си ги изравняват дните(ако си преносил,родил по-рано...),но не знам дали винаги може да се процедира така.А защо ти е да се местиш при докторка,която изражда.Можеш да си отидеш при новата (с избор на екип примерно)без да сменяш старата.Така или иначе ще трябва да си платиш,ако държиш на твоя лекарка.Може и аз да не съм разбрала въпроса ти и ако е така извинявай за заблудата.Успех и  леко раждане със най-красивото бебче на финала.

# 11
Irenn, т.е. според теб по закон можеш да ползваш по-малко от 45 дни преди термина? Мислех, че 45-те дни са задължителни.
LLBB-bubeto, благодаря ти за ценната информация и за пожеланията! Много мило от твоя страна   bouquet 

# 12
 • Мнения: 172
Не са задължителни. Мойта счетоводителка ми каза, че може и да не го взимам, защото си работя от вкъщи  и заплатата ми е по-голяма от болничния. Въобще нямах проблем с докторката която ми води ЖК. Каза, че щом неискам, няма да ми го издаде.

# 13
 • София
 • Мнения: 74
На мен ми издадоха болничен с една седмица по-късно и преместиха термина също с една седмица. Просто трябваше да съм на работа. Има вариант болничният ти да започне по-късно, но губиш разликата в дните. Например може да е издаден 35 дни преди термина, но тези 10 дни разлика никой няма да ти ги плати.
[/quote/
НЕ е  точно така. Първият болничен се издава -  45 дни преди раждане - но имаш право на 365 дни - така че за  тези 10 дни разлика се изравняват с последният болничен лист. Ако родиш преди термина - разликата в болничните се прави от личният д-р на детето, а ако родиш след термина - времето м/у дата на термина и дата на раждане - от личният ти д-р.
Не виждам проблем, след като не ти е издаван досега болничен по повод бременността - да не ти издадат болничен както ти го искаш - според мен е въпрос на желание от страна на д-р които води консултацията. Лично на мен - по същият начин ми бе издаден болничен с 6 дни по- късно, но това беше преди 6 години. Дали не е възможно - да отидеш на консултация някъде другаде и те да ти издадат болничен newsm78

# 14
 • Мнения: 325
Ако искаш,попитай тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376322.0
Момичетата там познават добре всички закони,наредби и т.н. и най-правилно ще те насочат.
Иначе аз си мисля,че може да се пише друга дата,как така  термина "фигурира в здравната каса"? newsm78
Пожелавам ти леко раждане и здраво бебче!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт