Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 14 март 2009, 15:30 ч.
  • Преглеждания  700  Мнения  14  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 935
Детето е на 8 месеца и е основно на кърма. Пюре яде мах 2 пъти дневно и мах по 80гр (повече не иска). До момента съм захранила с:
оризова каша - 6 мес. и 1 ден
круша - 6 мес. и 9 дни
морков - 6 мес. и 19 дни
картоф - 7 мес. и 9 дни
тиква - 7 мес. и 16 дни
елда каша - 7 мес. и 23 дни
броколи - 8 мес. и 11дни


Педиатърът ми каза, че е време да слагам в пюретата сол, а на мен ми се струва рано. В библиотеката не намерих за солта. От кога трябва да се дава сол?

Реклама
# 1
  • В горичката, до рекичката
  • Мнения: 193
Сол добавена отделно започнах да давам след година и 1-2 мес. Иначе след 9мес. давам сухари и хляб,а в тях има сол.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 528
Малкия е почти на същата възраст, но и аз мисля, че е много рано за добавяне на сол  Thinking
Ще следя темата.

# 3
  • София
  • Мнения: 11 000
От никога. Зеленчуците съдържат всичките соли, от които детето има нужда, другото е товар за бъбреците. След година и нещо - две, когато мине на обща храна и яде от вашето, тогава ще яде сол. И даже тогава трябва да готвиш максимално безсолно. Аз поне така съм правила Rolling Eyes

# 4
  • София
  • Мнения: 1 935
belinda, много ти благодаря, че се включи..  Hug
аз си мислех първо да ти се обадя, ама ме досрамя и пуснах тема  Blush

# 5
  • София
  • Мнения: 1 097
Сол започнах да давам след годинката.

# 6
  • София
  • Мнения: 373
След годинката по малко. Но ако даваш  готови пюрета е неизбежно, тъй като в повечето месни има добавена сол (на пръстите на едната ръка се броят тези, в които няма).

# 7
  • Сливен
  • Мнения: 85
Препоръките са да не се дава сол преди годинката, а след годинката тя да е в ограничени количества.Моят син е на 11 месеца и половина и досега съм му слагала сол в пюрето не повече от 2-3 пъти. Peace

# 8
  • В приказките
  • Мнения: 1 144
Раничко е и според мен.По горе момичетата са те посъветвали,но ако даваш сухарче-мисля че в тях има сол newsm78

# 9
  • до една звездичка
  • Мнения: 1 789
Аз слагах по 1/2 бульон откъм 10-тия месец, при приготвянето на домашните пюрета.

# 10
  • София
  • Мнения: 961
Сол може след една годинка, колкото по-късно, толкова по-добре!
Dega, от готовите бульони на кубчета ли слагаш?! Ако да, препоръчвам ти да не го правиш, защото освен огромното количество сол, което съдържат, са бъкани с изкуствени аромати, консерванти и Бог знае още какви гадости, лъжещи рецепторите ти, че е много вкусно!

# 11
  • София
  • Мнения: 3 097
В пюрето никога не съм слагала сол . След 10 мес . когато мина на детска кухня , събота и неделя като съм му готвила , също не съм слагала сол . Чак след 1 и нещо съм слагала съвсем малко в домашно приготвената му храна .

# 12
  • BG
  • Мнения: 312
От никога. Зеленчуците съдържат всичките соли, от които детето има нужда, другото е товар за бъбреците. След година и нещо - две, когато мине на обща храна и яде от вашето, тогава ще яде сол. И даже тогава трябва да готвиш максимално безсолно. Аз поне така съм правила Rolling Eyes
PeaceИ аз съм на това мнение че за сол е мнооого рано!

# 13
  • Мнения: 521
И аз не съм слагала сол,както са писали майките по-горе в готовите храни и зеленчуците има достатъчно сол.То и ние не трябва да ядем сол ама.......

# 14
  • Мнения: 1 449

--> Преди 1 год. се ограничават източниците на сол и не се добавя сол при приготвянето на храната.
--> След 1 год. се ограничават източниците на сол и се добавя много малко сол при приготвянето на храната.
--> Солта е необходима на всеки етап от живота, но в определени граници (още с кърмата или АМ се приема минимално количество сол).

Препоръката да не се добавя сол преди 1 год. е по-скоро в смисъл да не се надхвърля количеството сол за възрастта, което бъбреците могат да обработят (1 грам). Самото захранване със зеленчуци и плодове променя солният баланс в организма. В зависимост от хранителния режим детето вероятно приема сол от различни източници (сухари, бисквити, сирене и др.), така че в домашно приготвената храна или готовите пюрета не е желателно да има сол, защото лесно може да бъде надхвърлено допустимото количество.

След 1 год. организмът може да приеме два пъти повече сол, отколкото за възрастта 6-12 м. (2 грама). В този случай може да се добавя малко сол в храната, за да се покрият повишените нужди на организма.

Преди 1 год. вкусовите рецептори са доста чувствителни - една почти безсолна храна за възрастен е силно солена за малко дете. Добавянето на сол повишава прага на чувствителност в най-крехка възраст и развива ненужно вкус към соленото.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт