Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 март 2009, 15:58 ч.

Мили хора, вижте за какво става въпрос:

 • 2 438
 • 16
 •   1
Отговори
Добър ден на всички.
Имаме един семеен въпрос, който е тежък за решаване. Става въпрос за следното:
Моята свекърва работеше като детегледачка. Последното дете й беше поверено за 24-часово отглеждане, за срок от максимум 3 месеца. Майката замина да работи в чужбина, а бащата на детето не е доказан. Въпросната майка има и друго по-голямо изоставено дете...Да не се впускам в много подробности...
Та, тези 3 месеца станаха период повече от година. Майката все обещава да се върне, не плаща освен това, все моли за още малко търпение...и така детето вече не помни майка си. Беше на 2 години, а сега вече е на 3 и половина...При един от последните разговори по телефона тази "майка" е казала, че все някога, може би ще се върне......И така, свекърва ми се обърна към социалните грижи, и не след дълго това дете се оказва в приемно семейство, а майката е лишена от родителските си права. Добре, обаче това семейство след по-малко от седмица се отказва да се грижи за детето и то по закон е под опеката на социалните, т.е. на държавата. Така, ама историята продължава. Социалните не искат да го оставят в детски дом, за да не се травмира, т.к. детето до сега е живяло в семейна среда, и са помолили свекърва ми да продължи да се грижи за него, докато намерят семейство. И така, тя се съгласява, от милосърдие. Но по закон няма право. Никой за тези грижи не и плаща. Тя помисли да му стане приемен родител, но казва, че искат куп документи, време и средства, и пак не било гаранция, че ще ги одобрят.

А ето и другата страна на ситуацията: Това детенце, страдащо най- много от създалата се ситуация не е добре здравословно. Има проблеми видимо с очите, говора, и видимо не се развива нормално, няма адекватни реакции. Все е болно и ние като отидем на гости - веднага прихващаме ...
Може би това е причината приемното семейство да се е отказало да го гледа...незнам.

А семейния проблем е следния: На всички в семейството ни е трудно да го приемем и всички смятат че е най- добре майката да се върне и да се грижи за детето си. И всички са единодушни, че не са длъжни да жертват своето щастие за сметка на нечие друго. Да, звучи жестоко, но си е така. Ние имаме 1 дете, очакваме да се роди и второ (Дай Боже всичко да мине добре). И сега свекърва ми и свекър ми вместо да се радват на внуците си, са се отдали на милосърдие вече повече от година - благородно, но до изнемогване. Той е пенсионер, а тя е на минимална заплата към социални грижи - сега обгрижва стари болни хора. Средствата не им достигат за тях самите, камо ли за това детенце, което има нужда от лечение...Поне държавата да им плащаше нещо, а не само да си измиват ръцете, защото и на тях не им се занимава - "Вие го гледайте, до сега сте били милосърдни, значи можете и още..."
Та, кажете, може ли така?
И кой прав- кой крив?
До скоро не вярвах, че майка може да остави детето си по този начин, но сега вече знам, че има и такива...

# 1
 • София
 • Мнения: 9 408
Грешен форум си избрала - тук никой няма да те посъветва да върнете детето на социалните или да го оставите дом. Пробвай в клюкарника. И повярвай, моето мнение ще е най-милото от всички, които ще получиш.

# 2
 • Мнения: 3 673
Аз не разбирам защо пускаш темата, при положение, че не "искате да жертвате щастието си заради някой друг". Какво би следвало да направим ние? Да го вземем да го гледаме ли, пари ли да дадем, какво?

# 3
 • Мнения: 739
Аз пък не вярвам на написаното. При положение, че работата на социалните е да извеждат децата от неблагоприятна за тях среда и го правят съвсем безцеремонно, при очевидното ви нежелание да се грижите за това дете, как да повярвам, че те са ви помолили?

Като бях ученичка имах приятелка, която си измисляше истории, които пращаше на "Лична драма" и после ги четяхме, смеейки се, че някой балък се е хванал. Вашата история ми изглежда същата.

# 4
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
На мен темата просто ми намирисва... Казвам си го направо, но може и да не съм права, разбира се.

А, със Stilness заедно сме били писали за едно и също.  Hug

# 5
Да, за съжаление това е реалността, а не измислица. Свекърва ми е тази, която се грижи за детето, аз си имам достатъчно свои грижи. имам свое дете, бременна съм с второ. Но тази история по някакъв начин се отразява на семейните отношения. Аз и съпругът ми просто отиваме на гости с някаква неприязън, защото нашето дете почва да прихваща я вирус, я неадекватното поведение на детето. Мисълта ми е: на сила хубост не става....Последно ходихме в неделя, след което детето ми хвана вирусна ангина и като я гледах 2 дни с температура над 39 как да се отнеса положително. А на всичко отгоре и аз се разболях, а съм бременна и няма много лекове, които мога да си приложа.
От една страна - подкрепям това "милосърдие", но това дете не е взето от свекърва ми за осиновяване, а то бе просто отавено натрапено в дома й. Тя все пак е човек и няма да го "тропне пред детския дом". Но когато ни кани на гости, мъжа ми вече почва да й отказва, докато не решат този въпрос. Разбирате ли че тук този, който е най- благосклонен към детето страда най- много?
И защо социалните го дават в семейство, което не го иска?
И не плащат за грижите, които свекърва ми полага. А те не са богати хора, че средствата да не ги интересуват. Свекърва ми от друга страна се страхува тази "майка" един ден да не я осъди, че детето е неправомерно при нея. Защото в момента по закон детето е под опеката на социалните, т. е. би трябвало да е в дом...А в същото време родителите на мъжа ми не могат да станат приемно семейство, поне не в близките 6 месеца, докато се оформят документите...

# 6
Явно съм сгрешила, че мога да намеря подкрепа тук, наистина. Поне ако някой може да ми каже къде да отида и към кого да се обърна? На Мартин Карбовски ли да се обадя, или на Господари на ефира, белким някой успее да убеди майката да си вземе детето....И това лошо ли е в крайна сметка? Не знам защо ме нападате.
А ако начина ми на писане ви "намирисва нещо", извинете. Аз смятам себе си за достатъчно искрен, грамотен и образован човек...
Всяка майка би трябвало да знае, че нейното собствено дете е най- важно за нея. Това е истината, но не всеки е достатъчно дързък да я признае.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 408
Аз пък ти вярвам - иди при Мартин Карбовски, той ще ти помогне да намериш майката или поне да се отървеш от тази напаст

# 8
 • Мнения: 739
Права сте, собственото ми дете (макар и приемно) е най-важно за мен!!!

# 9
 • Мнения: 739
Броях до десет (няколко пъти) и вече мога спокойно да пиша.

Няма да ви обяснявам къде точно се разминавате с истината. Приемаме, че думите ви са верни. Ако ми кажете в кой град живеете, ще се постарая до понеделник да разбера кои социални са запознати със случая ви и детето да бъде изведено от дома на свекърва ви.

# 10
Ще ти се отблагодаря, ако можеш да помогнеш,
Историята се развива в Разград, името на детето е Виктор

# 11
 • Мнения: 1 843
Чакайте, не разбирам.

Майката е лишена от родителски права?
Детето вписано ли е в регистъра за осиновяване? Защо алтернативата да е само приемно семейство? Обърках се...

# 12
Фоксче, благодаря за това, че ми вярваш,

Stillness, наистина ще чакам твоето съдействие, щом казваш че можеш да вземеш отношение.
Само не разбирам за кое точно мислиш, че не е истина? Знам, че е абсурдно, но затова прибегнах до консолидиране на мнения в БГ мама. Ако имаше някакво логично решение на въпроса, нямаше сега да ви пиша. Просто живеем в страната на абсурдите...

ДарЗаМен, аз не познавам законовата страна на осиновяването, и не знам дали може да бъде осиновено детето. Ще питам свекърва ми, дано тя ми обясни. Но зная, че социалните познават майката и се надяват тя да си потърси детето. Тя на практика не се е отказала от него писмено.

# 13
 • Мнения: 4 138
ако случаят е истински, имам чувството, че става дума за зимбабве, а не за една европейска държава.......

едно ще кажа, горкото дете. заобиколено от толкова коравосърдечни хора. доводите ти са ок, мамамим, ама са нечовешки и напълно лишени от каквато и да било емоция. теб не те мисля, гониш си интересите, ще си отгледаш добре децата, ще им дадеш всичко от себе си и те ще приличат на теб.

склонна съм да мисля, че случаят е истински, ама ще видим. става дума за едно абсолютно нормално семейство. явно свекървата е най-читавата и няма сърце да махне детето. на това дете се гледа като на натрапено нещо, а не като на дар на съдбата. не се търсят начини да се борят за него, а начин да го махнат и да си живеят нормалния живот.
ако наистина е възможно детето да е просто хей така там, без заповед за временно настаняване поне, ще е добре дошла  история за някой журналист, ще има предавания, пък може когато хората станат известни да решат да се грижат за него.

защо, след като си грамотен човек, мамамим и си уверена, че това, което казваш е съвсем в реда на нещата, си гост.
ако си нормално регистрирана и дадеш координатите си, доста хора ще тръгнат да помагат. не на теб, а на детето.
защото покрай вашите проблеми, не разбрах то как се чувства, а и явно това въобще не те вълнува.

пиша, защото може и да е истина. а ако е истина, трудно мога да спя спокойно. естествено, че нямам положително отношение към теб, мамамим. даже никак. но, след като си гониш интересите, дай ни повече подробности, пък ние ще се съюзим и ще помогнем на детето.

# 14
Да, матакосмата, изглежда аз съм най коравосърдечната, въпреки че единственото което ми се иска е да се реши съдбата на това дете, затова исках мнения на майки, които са запознати с процедурите и законовата страна на приемната грижа. Вярвай ми, че ако аз бях на мястото на свекърва ми нямаше да се заема с такава задача, защото съм наясно с грижите и отговорността по отглеждане на дете, и зная че има достатъчно други хора, способни на това. Да, аз искам да се грижа за своите деца, защото приемам тях като дар от Бога, и ако нямах този дар, със сигурност щях да приема някое детенце, лишено от родителска обич.
Но тук не става въпрос за моето отношение към Виктор, то е достатъчно положително, а аз съм само близък наблюдател на живота му. Става дума за "майката", която го е оставила и за социалните, които не знаят какво да правят с него - повече от година!!!
Пуснах темата като гост, защото не искам моите познати да ме разберат погрешно - аз не искам помощ, а знам, че много от тях биха почнали да предлагат финансова такава. Искам по някакъв начин да се трогнат и задействат тези служби, които решават съдбата на такива деца. Да издирят първо майката, да искат и нейното мнение, да я накарат да вземе категорично отношение към детето си, а не да прехвърлят детето като топка, само защото на тях не им се занимава!!!
И НИКАК НЕ Е НУЖНО ХОРАТА, КОИТО ДО СЕГА СА ПОМАГАЛИ НА ТАЗИ МАЙКА И СА СЕ ГРИЖИЛИ ЗА ДЕТЕТО Й ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ КАТО НЕДОБРОЖЕЛАТЕЛИ!!!

Знаете ли, мислих, че сред приемните родители и осиновителите ще намеря човечност, но явно тук съм сгрешила. Това е невъзможно в нашата държава...Хубава работа,,,,ама българска. Извинете, че ви занимах още веднъж, но с такъв тон никак не ми е приятно да общувам. Връщам се при своето спокойствие, ще целуна  детето и съпруга си и няма да мисля за това. Да не би желанието за нормален живот да е грях?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт