Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 238
 Мили майки, предстои ми кандидатстване в ОДЗ, за втора ясленска група и бих искала да споделите тук какво ви е мнението за посочените в заглавието градини. Трябва да си избера три, но не знам как да ги степенувам. Нещата, които ме интересуват освен дали децата ви са доволни са и:
 1. В колко часа ви карат да си взимате детето? Правят ли ви проблеми ако закъснеете? Чух, че на някои места учителките си изкарват яда към родителите върху децата.
 2. Извеждат ли ги навън и вярно ли е за 8-мо ОДЗ специално, че не дават на децата да стъпват извън площадката в тревата?
 3. Как сте с болестите?
 4. Вярно ли е, че ако детето е влязло случайно, разбирай без връзки, с него се държат зле?
 5. Доволни ли сте от извънкласните, ако мога така да ги нарека, занимания?
 6. Има ли инциденти с бой и насилие върху децата? Как и до колко ги наказват?

 И изобщо, моля разкажете по-подробно вашите впечатления. Вярвам, че ще бъде полезно и за други родители в района.

 Предварително благодаря.  Hug

# 1
 • Мнения: 7 823
8 ОДЗ

1) Работи от 7 до 19. Няма проблем да го заведеш в 7 и да го вземеш в 19, но преди 8 и след 18 ще е в сборна група в своето блокче с деца от другите групи в блокчето. Докато малкия беше в яслата до 17 всички деца бяха взети, така беше и в първа група. Сега вече не е така. Никога не са ми  направили проблем, ако го взема по-късно, но за детето си е гадно да е последно, няма какво да се лъжем. От тази година нямаме право да ги взимаме по-рано от 17, но не знам дали това важи за яслата.

2) За първи път чувам за подобно нещо  Shocked. Малкия най-редовно е целия в кал и ми се оплакват че не само играе в тревата, ами и се завира по трънките в ъгъла до оградата, защото напоследък е археолог  Crazy. Големия пък им позволяваха да играят на една купчина пясък, складирана за строеж и също често съм го взимала като малаче мръсен. Извеждат ги всеки ден по два пъти, ако времето позволява, но няма какво да се заблуждаваме и до учителка си е, обикновено при едната времето все е по-подходящо  Wink. НО в яслата ги извеждаха основно на балкона. И това си има своето обяснение 25 деца докато ги облечеш и е време да се прибират и да се събличат. Въпреки това при хубаво време всеки ден са на балкона под наблюдение и с играчки разни.

3) Като навсякъде другаде, едни боледуват повече други по-малко. Имам познати майки на които все им се привиждат болни деца, сополиви и кашлящи. Аз не ги виждам, а водим децата си в една и съща група  Simple Smile. Моите първата година боледуваха поне по веднъж на месец, на аз го намирам за нормално. С времето спряха да боледуват изобщо. Ако очакваш, че някой всяка сутрин проверява гърлата на децата на вратата, не се надявай, още повече, че вратите са много и това изобщо не е изпълнимо. Въоръжи се с търпение и разбиране, защото и твоето най-вероятно ще боледува.

4)  Shocked И това ще да е някаква легенда. Вярно е, че в градината има деца на този и онзи, но повечето са си на съвсем нормални родители от квартала. Никога не съм усетила аз или още повече децата ми сме пренебрегнати.

5) Доволна съм, но за яслата такива почти няма, да не кажа изобщо (ако помня добре  Embarassed ) и си е съвсем нормално, на 2 години само английския им липсва.

6) Децата се наказват по познания и практикуван навсякъде начин - изолиране на стола до учителката или до бюрото прави. Когато са на вън - на пейката. Приемам и одобрявам. Наказват ги за обичайното - ако се бият, ако дивеят ( напр. скачат от бюрото на учителката, мокрят се с вода в банята и т.н.) Моя беше наказан и защото с едно приятелче се бяха скрили от учителката под леглата в спалното и жената ги е търсила сума време  Rolling Eyes, ами нормално, ако на мен ми го беше скроил този номер  Twisted Evil ...

За 93-то отзивите от познати и приятели също са добри като цяло. Тук Пенелопа ще се включи, надявам се  Wink.

НО , ако сега трябваше да кандидатствам за 2-ра яслена група не бих си хабила 3-те точки нито за 8-мо, нито за 93-то. И двете минала година приеха доста деца 2007-ма, особено 93-то ( близо 50 деца) и тази едва ли ще има по повече от 10 места за този набор. Бих се ориентирала към самостоятелните ясли.

Успех!

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 21:01 от .Ели.

# 2
 • София
 • Мнения: 238
 Благодаря ти за изключително изчерпателната информация.   bouquet 
 На мен по новите критерии ще ми излязат малко повече точки, така че ще изчакам да видя по колко места ще обявят. Ако кандидатствам в самостоятелна ясла, догодина ще трябва да го местя, а не искам, защото смятам, че ще му се отрази зле - нови учителки така или иначе, но и нови деца, нова сграда и т.н.
 Въпросите, които ти се струват тип градски легенди всъщност са ми в резултат на инфо от една позната. На нейна близка внучето, сега вече ученичка е било там (в 8-мо) и с него се е процедирало зле. Аз й казах, че сега едва ли е така (още повече, че от там вземам кухнята и виждам дечицата как си играят навсякъде), но тя беше твърдо убедена, че учителките делят децата и ще остана много разочарована. Тя ми каза, че най-добрата ясла/ОДЗ за целия район Красно село е 93-то. На мен пък там сградите на детската градина ми се виждат зле, а и двора им е по-сенчест като че ли. Истината е, че се чудя по-конкретно между 8-мо, 43-то, 93-то и 2-ро, като 8-мо ми харесва най-много.
 Надявам се и други майки да се включат за да се направи едно добро сравнение.

# 3
 • София/Ямбол
 • Мнения: 718
 Весела, на мен детето ми беше една година в яслата на 93-то и съм много доволна от сестрите, при които се падна. За съжаление не мога да ти дам отзиви за градина. Проблеми със взимането и воденето - рано и късно не сме имали. Като се стопли времето изкарваха и децата на вън.
 8-мо ми беше по на близо за водене, но и маше много голям наплив за там, а ние кандидатсвахме още, когато се чакаше на опашка пред градината.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 669
Аз нямам лични впечатления , но това което искам да споделя за 8 ОДЗ / защото работя с/у него / , буквално гледаме в двора му е , че почти никога не виждам деца навън ... Явно не обичат много да ги извеждат . Иначе е много хвалено и предпочитано и е трудно да се вредиш там ...

# 5
 • Мнения: 9 990
Ето ме.
1.Нищо различно.Работно време от 7.00 до 19.00.Тук ще отворя скоба, изкам да обясня за "истерията" -ранно взимане.Имам наблюдения 5-годишни, че тази истерия се създава често от самите родители.Всеки роптае, но Масово се взима детето в 16.00.Я от баби я от майки я от лели.Имала съм възможност за ранно взимане.На периоди съм.Но реално работното ми време не позволява взимане в 16.00.Детето ми почти винаги е последно/говоря за яслената група, голямата остава поне с още 4-5 деца към 17.30-18.00.Забележки никога не съм получила, нито нервен поглед нито нищо.
2.Извеждат ги навън.Бебетата септември-не, но заради причината, че са Много, Нови, Малки и им трябва време.Сега напролет ще са навън и те.Колкото до 8 ОДЗ-пълни глупости.Ежедневно, минавайки от там, когато децата са навън-са и по тревните площи.При нас-в 93 също има много тревни площи-проблем е, когато е валяло.Групата на голямата, ако няма място на някоя от площадките е принудена да е в калта, на мокра трева.Най-много слух за забрана върху тревните площи е заради нещо подобно-било е мокро.
3.Да-според зависи.Голямата няма ден по болест.Малката е по-кекава и си боледува.Има си кашлящи и сополиви чат-пат, тотална цедка няма как да има.За мен е в рамките на нормалното.
4.Детето ми бе прието през системата-малкото.Голямата-бе преместена в тази градина втора група от друга градина.Ако ти кажа, че бих могла да "притискам" персонал и градина като цяло заради някакви мои контакти-ще ти е ясно, че към детето ми би имало специално отношение.Еми-не е така-има си и похвали, има си и оплаквания, т.е.-познанството ми с определени хора не играе роля.Педагозите са от "старата школа" и аз съм много доволна по отношение на възпитание, учебен процес и т.н.Освен това огромна роля играе Вашето Лично отношение, а не с връзки ли сте, роднина ли сте или сте просто класирани така. WinkПример-малката я третират по-присърце, защото е ревла, глезла, ползва се и с протекциите на сестра си, познават я от преди пускането и на ясла повечето.Гушкана, носена на ръце, за което аз ежедневно си тръгвам със следната реплика от градината-Благодаря за грижите.Ако аз не подходя адекватно и не уважавам този Факт-че за детето ми се Грижат-а се чудя с какво да се изрепча или заям с персонала-ще имам усещането, че не ме харесват. WinkАко и пред детето мрънкам, какви са и що са "лелките" в градината-и детето ще е с подобно усещане и подход.
5.Извънкласни-има ужасно много, повечето ги включват в градинска група обаче.Имат си и доста учебен материал, така че-много време за игра/свободно "вилнеене/ няма.Естествено-по избор-може и на Нищо  не запишеш детето.
6.Насилие-от персонал към дете-ни съм чула, ни съм видяла.По-скоро-обратното се случва.Има невъзпитавани вкъщи деца, с които на педагозите им е по-трудно и отнема повече време.До тук наблюденията ми са, че персонала овладява агресията от дете към дете и няма ескалирани проблеми.
 Разликата между двете ОДЗ-та е главно в базата-материалната.8 ОДЗ е поддържано през годините, 93 не е в такава степен.Предстои строеж, одобрен е проекта, на нова сграда, така че скоро този проблем за 93 надявам се да бъде решен.
За таози набор наистина ще е проблем тази година.Желая успех, където и да ви клавират-гореописаните притеснения няма да ги имате.

# 6
 • Мнения: 55
Така зададен въпроса има един отговор: всички детски градини са един дол ............................Ако вие не се доверите на хората, които ще Ви гледат детето, а питате кой как се чувства, много има да търси градина,която да отговори на йелнията Ви.Изяснете си какво искате или очаквате  за детето си!Идете и поговорете с персонала ,за да разберете  дали те отговарят на Вашите критерий.Това,което искате са много лични неща от всеки да Ви сподели и те могат га Ви подведат,ю. Успех.

# 7
 • Мнения: 4 580
Аз нямам лични впечатления , но това което искам да споделя за 8 ОДЗ / защото работя с/у него / , буквално гледаме в двора му е , че почти никога не виждам деца навън ... Явно не обичат много да ги извеждат . Иначе е много хвалено и предпочитано и е трудно да се вредиш там ...
               Я кажи КЪДЕ точно работиш ? От къде точно "буквално гледаш  в двора му" защото аз всеки ден си прибирам децата от там със следи от сезона  Laughing При това не съм ги изцапала аз защото ги водя с кола! Днес даже бяха на екскурзия из София.
               И защо ли е толкова желано като не ги извеждат навън? За сведение редовно се извеждат .В групите са само когато вали дъжд или Т са много ниски.
               Всеки сам прави своя избор за това ви пожелавам - УСПЕХ - там където сте решили.

# 8
 • София
 • Мнения: 238
Така зададен въпроса има един отговор: всички детски градини са един дол ............................Ако вие не се доверите на хората, които ще Ви гледат детето, а питате кой как се чувства, много има да търси градина,която да отговори на йелнията Ви.Изяснете си какво искате или очаквате  за детето си!Идете и поговорете с персонала ,за да разберете  дали те отговарят на Вашите критерий.Това,което искате са много лични неща от всеки да Ви сподели и те могат га Ви подведат,ю. Успех.

 Имам конкретна лична причина поради, която съм задала въпросите си по този начин. За мен всеки отговор, било то положителен или отрицателен ще бъде от полза. А и смятам, че при този наплив именно за тези градини и други майки биха могли да се ориентират. Peace

# 9
 • София
 • Мнения: 238
sisku, пенелопа, Didia , благодаря ви!  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт