Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Първо поздрави на Бианка за бързата и активна позиция! Браво!!!!

Много тъжна история, и за съжаление често срещана. (Ако хора като Бианка се срещаха също често, възрастните ни съседи/родители/съграждани нямаше да страдат толкова много)

Съжалявам, че чак сега пиша, включвам се малко късно.
Искам да изясня малко правната страна на нещата. (Аз съм юрист и по стечение на обстоятелствата тази материя не ми е далечна. Обществената ни организация се къса по шевовете и дефектира, но това не е основание да се отказваме или да вярваме на безотговорни хора, които ни казват, че нищо не могат да направят. Сетете се за параграф 22...).

Няколко момента от проблема:
1. Човекът е заключен и моли за помощ - без значение от никакви договорни отношения, или кой какво е подписвал, в такъв случай полицията не мжое да откаже да се намеси - само полиция може да разбие вратата и да осигури достъп до човека.

Ако полицията не иска да реагира, (А ТЯ Е ДЛЪЖНА ПО ЗАКОН!!!), тогава се прави едно от следните 2 неща:
- пуска се писмен сигнал в РПУ-то. Писмен сигнал не могат да "затрият".
- обръщате се към дежурен прокурор в най-близката районна прокуратура (в случая - районна прокуратура - Русе)
  В случаи, в които няма време да се чака каналния ред на обработване на сигнали в полицията, или е необходима незабавна намеса на прокурор (влизане в имот), се обръщаме към "дежурен прокурор". Във всяка прокуратура има прокурори, които дават 24-часови дежурства, за реакции точно на такива случаи - те моментално разпореждат на полицията какво да прави.

2. Човекът иска да се възпозлва от грижи на социалните - това е достъп на гражданин до административна услуга и такъв достъп не може да се откаже, защото гражданина е сключил договор за издръжка и гледане (или друг договор за подобни цели). Сключените договори са си частни правоотношения и държавата (общината) не може да ни откаже да си върши работата. Същата нелепост е НОИ да откаже да плаща пенсия, защото пенсионера има сключен договор за наем, примерно, и получава наем:)

Т.е. ако човека иска да търси грижи на социални или ако той живее в "нечовешки" условия, то социалните не могат да отказват да се намесят. Но там трябва упорство.

3. Човекът не получава дължимата грижа по договор за издръжка и гледане (или друг подобен договор) - такъв договор, когато не се изпълнява съвестно от гледащата страна, се разваля много лесно пред съд. Може да се иска освобождаване от такси поради уязвимата позиция на страната - възрастен човек, имащ нужда от помощ. Т.е. този сключен договор не "обрича" възрастният човек на "грижите" на хората, които искат да получат апартамента. Той всъщност юридически е в по-силна позиция - трябва му само помощ да развали договора, ако го иска.

4. Гледащата жена де факто тегли пенсията на възрастния човек - това е ситуация, която няма нищо общо с гледането на възрастния човек. Принципно гледащите трябва да "гледат" и да се грижат за "гледания" със собствени средства. Конкретната договорка ще е видна от текста на договора. Но пенсията е съвсем отделен финансов ресурс. Най-вероятно просто човека си е дал картата на жената. Картата може да бъде взета по всяко време. Тя няма право да го рпави, а ако има право въз основа на договорка - това не е свързано със самия договор за гледане. Картата може да се вземе, анулира и т.н., за да си получава човека парите от държавата. Не може аз да сключа договор с една баба да я гледам, и да изпозлвам нейните пари за това, т.е. аз само да ходя до магазина... Разбирате ли каква може да е ситуацията - за да получа апартамент пазарувам всеки ден, но с парите на човека, който ще ми даде апартамента... ужас!!!

5. Възрастният човек има деменция. Това е най-противоречивото. Може да се помисли за учредяване на настойничество, т.е. официално да се признае, че човека не може сам да преценява кое е добро и не е добро за себе си - така ще може да бъд изпратен в старчески дом, примерно, или да се развали договора, но бне от него. Това е крайна мярка и е доста сложно да се прецени дали е полезна. Но деменцията може да се използва за развалявне на договора...

Тъжна работа, като цяло. С издишащите социални системи в нашата мила родина, ако нямаш близко става много страшно... Браво, Бианка, дано само заплахата от прокуратура и репортажа да свършат работа жената да си върши задълженията по гледането...

Браво!
Цитирай


Мнения: 4 965
Прощавай, ама за какво точно иде реч?
Стана ми интересно, ама не мога да навържа информацията с някоя друга тема...
Цитирай


Мнения: 14 101
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379724.0
Тук има някаква Бианка и възрастен човек...  Rolling Eyes Не съм я чела, обаче. Попаднах на тази и проследих заглавията и авторите.
Цитирай


Мнения: 2 033
И браво на авторката за подробния отговор.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.