Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 51
Привет! Мъж на 30 години съм, ерген, нямам приятелка. Дълги години имах хронични здравословни проблеми. Ходих по много лекари и сега от около половин година почти нямам симптоми. Става дума за проблеми с репродуктивната/отделителната система. Като тийнеджър майка ми ме водеше по лекари и уреждаше всичко - тя е мед. сестра, но от около 3 години, сам се грижа за всичко. С нея повече не говорим на медицински теми, единствено и споделям като на майка, а не мед. работник - без симптоми, без подробности, но и казвам как се чувствам.

Тя се чувства много зле от това мое решение да се погрижа сам за себе си, да поема отговорността и да и отрежа достъпа до всички подробности. Страда, защото единствената роля, която изпълнява в този живот е да се грижи, да "лекува" и да прави нещо заради някой друг, да гледа внуци и т. н. Това и дава самочувствие, нищо друго. Практически почти не прави нещо само заради себе си.

Конкретната случка: баща ми, с когото тя живее (аз имам друго жилище на разположение), отиде на лекар (хомеопат) при семейна приятелка и изглежда тя му помогна. Той има подобен проблем на моя. След като той ми каза, че се чувства ок, аз също реших да отида при нея. Тя ми обърна внимание и също ми помогна. От нейните лекарства (но не само) съм по-добре. Не ми взе пари.

Майка ми и лекарката обаче явно са по-близки, отколкото си мислех, защото в онлайн, а може би и на живо обсъждат моето състояние - прочетох техен разговор на компа на майка ми. Бегло се споменават подробности, като в няколко разговора се споменава за мен. Изрично бях казал на лекарката, че не искам майка ми да разбира каквото и да било от прегледа, и тя се съгласи. От разговора се разбира, че крият техния контакт от мен.

Пишат си и също за баща ми, с когото майка ми е често в конфликтни отношения - до физическо насилие обаче не се стига. В чата майка ми прави някакво генерално обобщение, че баща ми постоянно е в истерия, и лекарката казва "слагай му еди-какво си лекарство тогава". Не става ясно как да му го слага, но на мен ми звучи като слагай му го в храната.

Объркан съм, знам, че майка ми е много отчаяна и страда от това, че не и казвам всичко до последния детайл - да поясня, тя е човекът-ченге, разпитващият, майката-квачка. Почне ли, не спира ?,?,?, въпроси до зори. Знам, че тревожността и е основната черта и не аз съм причината за това. Баща ми също не е роза, не искам да го хваля, но е по-разумен. Мислех да отида да говоря с лекарката, че не бива да дава диагнози по нета и да подтиква някога да дава лекарства на друг без неговото знание и че не мога да приема да разкрива детайли за състоянието и лечението ми. Или да говоря с майка ми директно. Тя обаче често го играе жертва, да не кажа винаги и ще вдигне шум до бога, че съм и чел скайпа. Ако кажа на баща ми не изключвам скоро след това да приложи и насилие, все пак не изключвам и това, имало е 2-3 инцидента в брака им, за които знам. Понякога майка ми ми носи храна, малко се колебая дали да приемам тази храна, защото не бих се учудил, ако слага на татко, да слага и на мен нещо.

Чувствам се много кофти, прецакан, отхвърлен. Ясно е, че майка ми прави това не за да ми помогне, а за да не умира от тревога. Правила е и преди подобни изцепки, но не чак такива. Аз обръщам внимание на родителите си и един ден седмично съм с тях, не ги пренебрегвам, не ги изолирам. Гледам да сме приятели, а не малко момченце и родители.

Вие как виждате ситуацията?

# 1
 • София
 • Мнения: 10 677
Първо се опитвам да проумея какво те е накарало да пишеш тук.
Второ, на твое място си стоя на Д-то и не коментирам нищо с никой. Майка ти е голяма жена, баща ти също е голям, могат да се грижат за себе си.
Това майка ти да пита лекарката ти за теб е най-нормалното нещо на света; по-ненормално е ти да се ровиш в скайпа на майка ти.

# 2
 • Мнения: 15 522
Хмм, аз съм на коренно различно мнение от това на Бърди.

Какво означава, че е най-нормалното нещо на света майка му да пита лекарката за състоянието му? Че това да не е 5годишно дете? Става въпрос за мъж на 30г.
В крайна сметка човек като отиде на лекар очаква този човек да пази лекарска тайна и да не разправя за състоянието му и лечението му на който и да било, включително и на родителите.
Ако той сам е пожелал е щял да каже на майка си.

Моят съвет е да разговаряш с лекарката и да и обясниш, че това е недопустимо. Също така да спреш да ходиш при нея и да си намериш друг лекуващ лекар.

Същото да направиш и с майка си, сериозен разговор за това да не се намесва в личният ти живот.

# 3
 • София
 • Мнения: 10 677
Ами не знам, Мирама, приемам, че може и да не съм права.
Ама някак си като си помисля, че детето ми е болно и не казва какво и що и ми се свива сърцето и предполагам, че бих търсила начин да разбера.
След 20 години може и другояче да мисля де Simple Smile

# 4
 • Мнения: 171
И аз съм на същото мнение като Бърди. Всяка майка иска да знае как е детето и, дали е добре, дали е зле и т.н. Мирама, ти имаш ли дете, и няма ли да искаш да знаеш един ден, дори и на 30 години да е, от какво е болно и как е-тук все пак не говорим за някаква настинка или грип newsm78

# 5
 • out of space
 • Мнения: 7 638
Моята лекарка е близка с леля ми, която е лаборант. Двете непрекъснато си правят услуги.
Обаче разбрах, че непрекъснато изтича инфо за състоянието ми- и гърло да ме заболи научава цялата рода...

Добра е лекаркат, дава ми без проблем направления и болнични, но супер се дразня, че не може да пази тайна и май ще я сменя...

Фредо, не можеш ли и ти така да направиш?

# 6
 • Мнения: 51
Моята лекарка е близка с леля ми, която е лаборант. Двете непрекъснато си правят услуги.
Обаче разбрах, че непрекъснато изтича инфо за състоянието ми- и гърло да ме заболи научава цялата рода...

Добра е лекаркат, дава ми без проблем направления и болнични, но супер се дразня, че не може да пази тайна и май ще я сменя...

Фредо, не можеш ли и ти така да направиш?
Erica, мога да я сменя, тя дори не ми е лична лекарка. Конфликтът за мен не е административен. Аз дори не съм ходил при нея от два месеца, тъй като нямам оплаквания. Искам да поясня, че майка ми знае подробно от какво естество беше заболяването ми и какви бяха симптомите ми. В допълнение ще кажа, че като мед. сестра нейната кавлификация е минимална. Може би има и много компетентни сестри, но тя не е такава, поне не в тази област.

Кофти ми е, понеже се злоупотребява с доверието ми, а това го прави майка ми - аз обичам майка си. Другото нещо - според мен даването на лекарства без знанието на човек (ако става дума за такова) граничи с криминално деяние и съвсем не е просто да махнеш с ръка.

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 17:03 от MrFerdo

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Честно казано и аз бих се ядосала и възмутила като Фердо. Бих говорила сериозно с майка си, защото наистина подобно ровене в личния живот е недопустимо.
Бих споделила и с баща си, защото той е зрял човек и може да поема отговорност за действията си - да пие или не дадено лекарство. Честно, не знам как бих избухнала, ако разбера, че някой тайно ми сипва нещо в храната.
А лекарката ти е  #2gunfire. СПоред Закона за здравето лекарят е задължен да пази лекарската тайна, още повече след като ИЗРИЧНО е бил помолен за това.
Аз не бих подминала с лека ръка подобно поведение от двете жени.

# 8
 • София
 • Мнения: 808
Фредо, Фредо!
Дали са ти добри съвети и за сериозен разговор с майка ти и за подобен с лекарката.
Аз ще ти дам още един:
Постави ясни граници на майка си и се постарай да и обясниш, че си мъж, а не малко момче. Дистанцирай се ако трябва, защото не го ли направиш скоро жена ти ще се жалва в същия този форум. (Казано с други думи - ще ти съсипе живота).

# 9
 • Мнения: 4 388
Виж сега и ти, майка ти 27 години се е занимавала усилено със здравословния ти проблем. Колко е компетентна като мед. сестра е грозно да коментираш.  Нормално е след като си решил да се занимаваш сам със здравето си, да се чувства така все едно си я изолирал от живота си, ще трябва да го преживее.

И правилно са ти казали, че е грозно да четеш чужда кореспонденция. И невинна реплика може да изтълкуваш погрешно. Ти как си представяш на възрастен човек да му пробутват всеки ден хапчета, в манджата ли ще му ги стриеш без да усети, това да не е малко дете? Давай на детето си, давай на мъжа си един какви си витамини, не значи давай им ги тайно.

# 10
 • Мнения: 1 014
Не разбрах какво искаш от читателите?

Аз бих откачила, ако рабера, че лекарката обсъжда здравословните ми проблеми с някой, та дори и този някой да е майка ми. Още по-зле: някои неща е хубаво да не се знаят от родителите.
Значи ти скайпа на майка ти не можело да четеш, а тя може да те разняся с лекарката.
Я всеки да си знае мястото: мамчето, и да вика и да плаче(то си е само театър де) няма право да знае повече, отколкото ти решиш да й кажеш.
Ако се съмняваш, че има нещо в храната, не я яж. Приемай я, но не я яж.
А за лекарката: не вярвам да е единствената. Потърси си друг лекар. Так и майка ти ще спре да има източник на информация и няма да ти се налага да се конфронтираш открито с нея.


ПС. Много внимание им обръщаш на старите. Гледай си живота. Може и да попрескочиш някое седмично посещение.

# 11
 • Мнения: 51
Колко е компетентна като мед. сестра е грозно да коментираш... 

Коментирам, защото имам доста допирни точки с медицината от професионална гледна точка. Което си е така, така си е.

И правилно са ти казали, че е грозно да четеш чужда кореспонденция. И невинна реплика може да изтълкуваш погрешно. Ти как си представяш на възрастен човек да му пробутват всеки ден хапчета, в манджата ли ще му ги стриеш без да усети, това да не е малко дете? Давай на детето си, давай на мъжа си един какви си витамини, не значи давай им ги тайно.
Не става дума за даване на витамини, изразът беше "сложи му", "слагай му" и после точно име на лекарство. Аз диагностика и предписване на лекарства онлайн по сваляне на анамнеза от трети лица не одобрявам при никакви обстоятелства.

# 12
 • Around the World
 • Мнения: 0
Пич, според мен трябва да се стегнеш... Иначе не бих те питала, но ти сам си казваш, че си на 30 и си нямаш приятелка... Интересно ми е какво ли ще трябва да пие приятелката ти ако зависи от майка ти...  Whistling
Иначе по темата - съгласна съм с Lucky.me , че не ти трябва такова често посещение при мама и тати. Аз от доста малка се "отбих" от родителското тяло и да ти кажа и те и аз сме много доволни, защото прескочихме периода на кавгите и "омразата"  Peace и винаги сме имали много добри по-скоро приятелски отношения. Не ти трябва да ровиш по миналите неща - продължавай нататък, но сложи граници на майка ти - да не ти се меси в живота. Все пак ти живееш не тя! Дали и какво ще пиеш си е твой проблем  Flutter
Успех ти пожелавам!  Hug

# 13
 • Balchik
 • Мнения: 1 732
Ако разговора не помогне,просто си смени лекарката ,ако все пак ти се наложи .Дистанцирай се максимално и най-вече не драматизирай. Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 349
Ако разговора не помогне,просто си смени лекарката ,ако все пак ти се наложи .Дистанцирай се максимално и най-вече не драматизирай. Peace
Подкрепям.

А за майка ти - тя явно има нужда от изява. Ако можеш ти или чрез други хора , насочи я към някаква обществено-полезна или платена дейност - гледане на дете, болен... нещо в нейната област, където да се чувства полезна, за да не се фокусира върху вас.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт