Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 март 2009, 12:25 ч.

Sauerkraut (немско кисело зеле) и чешко кисело зеле

  • 4 119
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 640
Здравейте, момичета!
Много ми се иска да се опитам сама да си приготвя тези 2 вида кисело зеле у дома.
Имах възможността доста да попътувам и да ги опитам в местните ресторанти в Германия, респективно в Чехия и много ги обичам и двете. Много по-различни са от нашенското кисело зеле. Не, че нашето не е добро, но него знам как да го приготвя.  Grinning
Ако знаете оригиналните рецепти, ще се радвам да ги споделите тук. Благодаря ви!  Hug

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
И тук има такова, шукрут се води на френски  Simple Smile Има два вида - с бяло вино и натюр. Натюр е по-хубаво. Ядат го печено с джоланчета. Режат го на хипер тънко, като косми е  Crazy
Но не знам как се приготвя  Blush

# 2
ами прготвя се лесно , рендосва се на много ситно, в Германия има спеzиални рендета zа това и се посипва със сол и след това се тъп4е с едни дървени топуzи или с гумени боту6и, гледах един филм по тв как мъжете гаzеха отгоре , ама по4ти никой не го прави сам, zа6тото е 35 сента 500 грама. Има го във всеки супер тук, не може и при белгииzите да го няма.

# 3
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 622
Здравей!

Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето. Затова може би, тук не се квасят цели глави, а ситно нарязано зеле. Иначе ферментацията е същата. мисля, че спокойно може да използваш и българско кисело зеле - ситно нарязано.

Иначе, най-често тук го приготвят така. зелето се изцежда от водата. В тиган се запържва лук (най-добре с мас) и към него се прибавя зелето. Доувкусява се с малко захар и подлива с малко водичка. Оставя се да се задуши така около 20 - 30мин.

Другото което аз обичам тук е Зелнячка - супа от кисело зеле.

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето.

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush
Струват по 1 евро 20 кила зелка например, не можем да я съхраним или оползотврим  Confused

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 622
Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето.

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush

Аз пък го харесвам, защото се стърже по-лесно, но след това доста го намачквам с ръце (за съжаление на 60 км. от мен няма ни турски, ни гръцки магазини, а мъжа ми не е навит да обикаля Прага за подобни - за съжаление:()

Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 14:13 от natalyna

# 6
  • на брега на реката
  • Мнения: 145
[
[/quote]

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush
Струват по 1 евро 20 кила зелка например, не можем да я съхраним или оползотврим  Confused
[/quote] Simple SmileМожеш. Нарязваш го колкото можеш ситно, посоляваш и мачкаш, да пусне сок. Слагаш в дълбок съд с капак, като зелето го затискаш  с чиния или нещо друго подходящо и дори слагаш нещо тежко да го затисне. След около седмица втасва .Тази година правих и цели зелки и нарязано, второто стана много по-хубаво.

# 7
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527

Не, нямах предвид да го правя на кисело.  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 3 640
Благодаря ви! Страхотни сте!  Hug
Явно ще трябва да потърся по-старателно из магазините дали някъде не се продава готово.  Thinking
Иначе, точно с джолани съм го яла и с вурстове разни... мммм, вкусни спомени!  Laughing
В Чехия имам спомен, че беше подправено и с кимион сякаш...  newsm78

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 622
Благодаря ви! Страхотни сте!  Hug
Явно ще трябва да потърся по-старателно из магазините дали някъде не се продава готово.  Thinking
Иначе, точно с джолани съм го яла и с вурстове разни... мммм, вкусни спомени!  Laughing
В Чехия имам спомен, че беше подправено и с кимион сякаш...  newsm78

Чехите не познават кимиона, виж ким използват във всичко (чак съм го намразила). Иначе точно с месо и кнедли се предлгана, но никога не се готви заедно с месото (поне за тук това важи). Винаги отделно по описания по-горе начин.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт