Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 640
Здравейте, момичета!
Много ми се иска да се опитам сама да си приготвя тези 2 вида кисело зеле у дома.
Имах възможността доста да попътувам и да ги опитам в местните ресторанти в Германия, респективно в Чехия и много ги обичам и двете. Много по-различни са от нашенското кисело зеле. Не, че нашето не е добро, но него знам как да го приготвя.  Very Happy
Ако знаете оригиналните рецепти, ще се радвам да ги споделите тук. Благодаря ви!  Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
И тук има такова, шукрут се води на френски  Smile Има два вида - с бяло вино и натюр. Натюр е по-хубаво. Ядат го печено с джоланчета. Режат го на хипер тънко, като косми е  Crazy
Но не знам как се приготвя  Blush
Цитирай
ами прготвя се лесно , рендосва се на много ситно, в Германия има спеzиални рендета zа това и се посипва със сол и след това се тъп4е с едни дървени топуzи или с гумени боту6и, гледах един филм по тв как мъжете гаzеха отгоре , ама по4ти никой не го прави сам, zа6тото е 35 сента 500 грама. Има го във всеки супер тук, не може и при белгииzите да го няма.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравей!

Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето. Затова може би, тук не се квасят цели глави, а ситно нарязано зеле. Иначе ферментацията е същата. мисля, че спокойно може да използваш и българско кисело зеле - ситно нарязано.

Иначе, най-често тук го приготвят така. зелето се изцежда от водата. В тиган се запържва лук (най-добре с мас) и към него се прибавя зелето. Доувкусява се с малко захар и подлива с малко водичка. Оставя се да се задуши така около 20 - 30мин.

Другото което аз обичам тук е Зелнячка - супа от кисело зеле.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето.

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush
Струват по 1 евро 20 кила зелка например, не можем да я съхраним или оползотврим  Confused
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Зелето което се използва (поне тук) е малко по-твърдо от нашето.

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush

Аз пък го харесвам, защото се стърже по-лесно, но след това доста го намачквам с ръце (за съжаление на 60 км. от мен няма ни турски, ни гръцки магазини, а мъжа ми не е навит да обикаля Прага за подобни - за съжаление:()
« Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 14:13 от natalyna »
Цитирай

на брега на реката

Мнения: 145
[
[/quote]

Уф, мнооооого по-твърдо  Tired Направо не става за ядене като салата  Rolling Eyes
Купуваме си в турските или арабски магазини т.нар. от тях турски зелки, ние им казваме български  Blush
Струват по 1 евро 20 кила зелка например, не можем да я съхраним или оползотврим  Confused
[/quote] SmileМожеш. Нарязваш го колкото можеш ситно, посоляваш и мачкаш, да пусне сок. Слагаш в дълбок съд с капак, като зелето го затискаш  с чиния или нещо друго подходящо и дори слагаш нещо тежко да го затисне. След около седмица втасва .Тази година правих и цели зелки и нарязано, второто стана много по-хубаво.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528

Не, нямах предвид да го правя на кисело.  Smile
Цитирай


Мнения: 3 640
Благодаря ви! Страхотни сте!  Hug
Явно ще трябва да потърся по-старателно из магазините дали някъде не се продава готово.  Thinking
Иначе, точно с джолани съм го яла и с вурстове разни... мммм, вкусни спомени!  Laughing
В Чехия имам спомен, че беше подправено и с кимион сякаш...  newsm78
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Благодаря ви! Страхотни сте!  Hug
Явно ще трябва да потърся по-старателно из магазините дали някъде не се продава готово.  Thinking
Иначе, точно с джолани съм го яла и с вурстове разни... мммм, вкусни спомени!  Laughing
В Чехия имам спомен, че беше подправено и с кимион сякаш...  newsm78

Чехите не познават кимиона, виж ким използват във всичко (чак съм го намразила). Иначе точно с месо и кнедли се предлгана, но никога не се готви заедно с месото (поне за тук това важи). Винаги отделно по описания по-горе начин.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.