Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 март 2009, 13:24 ч.

Спешно питане

 • 2 192
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 700
Ситуацията е следната. Вчера в голямото междучасие дъщеря ми и още 5-6 момичета от класа й ядяли масларовите закуски в стола. Едно от тях имало ново портмоне и дъщеря ми поискала да го види. Разгледала го, след което го върнала - по нейни думи пред всички, но като цяло децата не гледали особено (говорели си и никой не е проследил движенията й). След два часа момичето с портмонето констатира, че й липсват парите и обвинява дъщеря ми, че ги е взела. Сигурна съм, че дъщеря ми не го е направила първо защото тя не пипа пари (в къщи се мотаят къде ли не и никога не й е хрумнало); второ, защото ми го каза (не лъже и беше силно обидена от факта, че са я заподозрели); трето, ситуацията е абсурдна - ако искаш да крадеш няма да го направиш на маса с още 5-6 деца; четвърто - точно в понеделник тя разполага с най-много пари, защото тогава й давам парите за седмицата.

Естествено се накарах на дъщеря ми, че е пипала чуждо портмоне (макар и с разрешение на въпросното дете) и първосигнално й казах, че ще върне парите (8 лв.). После се замислих и реших, че няма да ги връща, защото това би означавало да признае вина, която не е нейна. Скандалът, обаче се разраства. Днес класната й казала, че трябва да върне парите.

Как бихте постъпили вие?

Ако говоря с родителите на другото дете е ясно, че те ще обвиняват дъщеря ми. Ако върнем парите дъщеря ми ще излезе крадла. Трябва ми спешно мнение, да си сверя часовника, защото все пак довечера или трябва да се обадя на другите родители, или да кажа нещо категорично на дъщеря ми

# 1
 • София
 • Мнения: 377
Да бе! След два часа открила, че й липсват пари и дъщеря ти е виновна!  Shocked А вие знаете ли дали наистина е имало пари, колко са били? Хайде стига! Че другото момиче може да си каже каквото иска!
Застани зад дъщеря си и не давай никакви пари! Друг е въпросът, че ще трябва сериозно да си поговориш с нея не само за взимането на чужди портмонета и вещи (тя вече е видяла до какво може да доведе това). Освен това няма да е лошо да си поговорите и за кражбите (за всеки случай - да не вземе да реши, че щом я защитаваш, може в бъдеще пък да си позволи да открадне нещо).

# 2
 • Мнения: 168
След като вярваш на дъщеря си, ми се струва, че е по-добре да изясните ситуацията заедно с другите родители. Без разбира се тяхната дъщеря да излиза "лъжла". Твоето момиченце, като е разглеждало портмонето, предполагам го е отворило. Парите били ли са там? Да не би детето да е забравило да се ги вземе сутринта или да ги е загубило някъде?

# 3
 • Карлово
 • Мнения: 2 184
Много съжалявам за инцидента. Сигурна съм, че детето ти е невинно. Както бих била сигурна и в моето. Най-вероятно съученичката и се заблуждава, че е имала въпросните 8 лв. в портмонето, а може и да ги е изпуснала, като е вадила парите си, може и рестото да не си е прибрала.Аз бих искала от класната да ми се извини, че набеждава дъщеря ми, без изобщо да е присъствала в стола, въпросното междучасие.
Стискам палци за добра развръзка.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 700
Имало е пари. Дъщеря ми е отворила портмонето да види колко джоба имало. ooooh!
Същият ден са изчезнали пари и на други деца, в час по физическо, за който дъщеря ми има пълно алиби, защото била останала последна на народна топка.
Аз смятам, че има вариант парите да са изпаднали. Но ако дъщеря ми не е затворила добре портмонето, то собственичката на портмонето е трябвало да провери. И факт е, че липсата е констатирана в поредното междучасие след не знам колко учебни часа.

# 5
 • София
 • Мнения: 8 563
Според мен говори първо с класната,защото тя един вид обвинява детето ти,че е взело парите /това при положение,че и казва да ги върне/.

Но не мога да се съглася с това:

Аз смятам, че има вариант парите да са изпаднали. Но ако дъщеря ми не е затворила добре портмонето, то собственичката на портмонето е трябвало да провери.

Ако дъщеря ти не е затворила добре портмонето,каква е вината на другото дете?

След като си сигурна в детето си застани зад него.Аз още сега бих се обадила на класната,не бих чакала до утре.След това разговор с другите родители и детето им.
Въпроса е принципен,а не в 8-те лева.

# 6
 • Карлово
 • Мнения: 2 184
Според мен говори първо с класната,защото тя един вид обвинява детето ти,че е взело парите /това при положение,че и казва да ги върне/.

Но не мога да се съглася с това:

Аз смятам, че има вариант парите да са изпаднали. Но ако дъщеря ми не е затворила добре портмонето, то собственичката на портмонето е трябвало да провери.

Ако дъщеря ти не е затворила добре портмонето,каква е вината на другото дете?
Е, тя ако не го е затворила, нали собственичката при поемането на портмонето ще забележи и ще си го затвори. Rolling Eyes

# 7
 • София
 • Мнения: 1 575
Категорично не бих взела страна за това дали и кой е откраднал парите, при условие, че липсата е открита доста по-късно и както стана ясно - имало е изпразнени и други портмонета в часа по физ.Още по-малко бих се обяснявала или оправдавала.Кратка, но много ясна позиция.Това за пред класната и др. родители.Ще им съобщя, че ще имам разговор с детето си, който ще е между нас.С детето си бих провела разговор в духа, че чужди вещи (особено с пари или др. ценности) не се разглеждат.

# 8
 • София
 • Мнения: 621
Никакво връщане! Да докажат първо, че ги е откраднала. Всички факти като се съберат навеждат на обратното. Най-вероятно момичето е станало жертва на същият извършител, който е откраднал от другото дете в часа по физическо и сигурно по същото време.
Говори с класната, бъди твърда и уверена в правотата на детето си, но в същото време ненападателна.
Говори и с другите родители задължително.
Ако говоря с родителите на другото дете е ясно, че те ще обвиняват дъщеря ми.
Защо мислиш така? Ти би ли обвинила чуждо дете без доказателства?

# 9
 • Мнения: 277
Задължително подкрепи дъщеря си! Много е важно да застанеш зад нея, особено след като си познаваш детето и знаеш, че не би взело чужди пари!
Никой не може да ви задължи или да настоява да върнете парите въз основата на предположения и догадки! НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО!
А това, че в часа по физическо  са изчезнали други пари би трябвало да накара класната да реагира веднага - да разпита децата дали някой е забелязал някого с повече пари от обичайното, още в момента е трябвало да ги задържи след часовете и да ги накара да изпразнят джобове и раници в присъствието на още 2 възрастни. Недопустимо от нейна страна е да иска от вас да върнете парите  на момичето, дори дъщеря ти да не е затворила плътно портмонето и са изпаднали - това не е кражба, а разсеяност и не може да се търси отговорност за това!!!
Говори с класната и родителите на детето !
Класната не е реагирала своевременно и правилно!

# 10
 • София
 • Мнения: 2 700
С дъщеря ми снощи говорихме надълго и нашироко и тя е толкова травмирана от случая, че сигурно вече и да й дават няма да взема.
А за другите родители просто не знам какъв разговор да проведа. Ще им кажа, че няма да върна парите, защото дъщеря ми не ги е взела, но вероятността те да стоят зад думите на тяхната дъщеря е повече от голяма. Да се караме ли ?

Иначе на класната ще се обадя.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 563
Добре де,при положение,че е имало и други кражби този ден,как така с лека ръка ще обвинят дъщеря ти?
От друга страна е нормално те да застанат зад дъщеря си,такак както ти зад твоята.
Обади се на класната и може би разговора с нея ще ти подскаже как да даействаш по-нататък.

# 12
 • София
 • Мнения: 36 901
Твърдо бих застанала на позицията, че детето ми не е виновно. Бих говорила с класната и вероятно бих вдигнала скандал откъде-накъде ще обвинява детето ми пред целия клас като всъщност не се знае какво е станало. Възможно е другото дете да е изгубило парите, възможно е да ги е изхарчило. Лошото е, че става като в приказката за сестрата и доказването, че нямаш сестра. Ще се наложи да се въръжите със смелост, защото може да има проблеми с другите деца.

# 13
 • на брега на морето
 • Мнения: 248
Задължително бих звъннала на класната.
Бих й обяснила какво мисля, както и вероятно ще изразя мнение, че не ми допада да обвиняват детето ми в кражба, без да е говорено с мен преди това. Че и отсъдила вече:"Парите да се върнат!".   #Cussing out
Попитай я: "Кое Ви кара 100% да сте сигурна в това, че дъщеря ми е откраднала 8 лева?" и й дай думата.
 Много е важно също така да разбереш дали пред целия клас й е казала, че трябва да върне парите (това ще ти каже щерка ти) и ако е така, аз на твое място настоятелно и твърдо бих я помолила даскалицата да "свали вината" отново пред целия клас.

С родителите - май няма какво да се обясняваш. Те потърсиха ли те за твоето мнение преди да ревнат на класната за кражбата?
Щото явно са говорили с нея. Иначе би било абсолютна малоумщина от нейна страна да повдига обвинения само заради предположенията на момичето с липсващите пари.

Ядосах се!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 700
Току-що говорих с класната. Тя не била разбрала, че ставало дума за пипане на портмоне, а била разбрала само за пипане на банкноти Confused . Била взела отношение, защото другото дете се разплакало, че му липсват пари и реагирала първосигнално. Нямала била време да влиза в подробности днес и утре щяла да разнищи случая в часа на класния.

Иначе другите родители не са повдигали темата, а класната е реагирала заради рева.

Andariel, права си. Точно това ме е яд, че трябва да доказвам, че нямам сестра.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт