Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 47
Майка съм на бебе и ми предстои да се върна на работа в началотона май.
Някой има ли представа, дали имам право на намален работен ден с половин или един час?

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
Предоставено преди време от сеньора Сладка Хапка, поствам тук нещо важно, което не всяка майка знае.

Ако майката се върне на работа и още кърми, тя има право на намалено работно време за кърмене. Този отпуск е платен. До 8-месечна възраст на детето отпускът за кърмене е в размер 2 часа дневно, след това - 1 час на ден.
Дали отпускът ще се взима сутрин, по средата на деня или в края на работния ден, е въпрос на договорка с работодателите.

Времето за кърмене и хранене на дете над 8 м. в размер на 1ч дневно не е ограничено до навършване на определена възраст!
След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето. Тоест - ако работодателите ви спазват Кодекса на Труда, просто трябва да вземете една бележка от личния лекар на детето, че го кърмите и то има нужда да се кърми, предоставяте им я и те са длъжни да ви намалят работното време с един или два часа (според възрастта на детето), без това да се отрази на заплатата ви.


чл. 166 от КТ

Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничката или служителката, която сама кърми детето си има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.

(3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.

# 2
  • София
  • Мнения: 47
Благодаря!

# 3
Zdraveite, az iskam da vi popitam ne6to.Bremenna sum v 4-ti mesec i rabotodatelqt mi ima ogromnoto jelanie da napusna. Ima li pravo po zakon da me uvolni i kak trqbva da postupq az.
Blagodarq vi. Praynig

# 4
  • СОФИЯ
  • Мнения: 8 742
Zdraveite, az iskam da vi popitam ne6to.Bremenna sum v 4-ti mesec i rabotodatelqt mi ima ogromnoto jelanie da napusna. Ima li pravo po zakon da me uvolni i kak trqbva da postupq az.
Blagodarq vi. Praynig

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358709.0;all

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт