Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 март 2009, 21:43 ч.

Апостил и легализация!

 • 16 624
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 091
Писна ми да пращам документи от САЩ в БГ с апостил и в БГ да отказват да ги приемат без допълнителна легализация в БГ ( вкл и на документи заверени в БЪЛГАРСКОТО посолство тук  от БГ нотариус)!
Някой може ли да ми каже къде мога да потърся информация дали наистина е задължително или просто събират допълнително пари?

# 1
 • Мнения: 6 395
събират пари естествено  Mr. Green
Съвсем случайно, един нотариус тук ми каза че бившите соц. държави имат споразумение да си признават на взаем заверените от нотариус преводи във всички соц. държави, е в БГ винаги ми намират кусури и се разправям... но заверени в посолството - не съм имала проблем...

що така при вас... и от посолство ли вече не признават ...

# 2
 • Мнения: 7 091
Ели, направо съм се напушила ужасно! Ходих на *&%&% до НЙ да заверя в посолството, защото уж досега само с апостил заверени от тукашен нотариус не признаваха. Е няма братче! Казали на майка ми- може в закона да пише, но ние без легализация няма да ви го вземем. Е какво правиш в такъв случай?! Направо пощурях, защото си загубих толкова много време, ако знаех хич нямаше да се разкарваме. Sad
А уж на апостила функцията е точно тази, обаче не им пука на хората. Що да не разкарваме документите до София за още една седмица и да си приберем 50лв отгоре като може... #Cussing out

# 3
 • usa
 • Мнения: 2 113
Ели, направо съм се напушила ужасно! Ходих на *&%&% до НЙ да заверя в посолството, защото уж досега само с апостил заверени от тукашен нотариус не признаваха. Е няма братче! Казали на майка ми- може в закона да пише, но ние без легализация няма да ви го вземем. Е какво правиш в такъв случай?! Направо пощурях, защото си загубих толкова много време, ако знаех хич нямаше да се разкарваме. Sad
А уж на апостила функцията е точно тази, обаче не им пука на хората. Що да не разкарваме документите до София за още една седмица и да си приберем 50лв отгоре като може... #Cussing out

значи начинът е майка ти тъпо и упорито да не мърда от там и да настоява да и свършат работата каквото и да и приказват тъпите патки. на това третиране те обикновено реагират по един и същ начин - писва им и заявяват като заучено от учебник "от мен да мине, ще ти го приема само и само да не те виждам повече! и повече да не си ми стъпала тук!".

# 4
 • Мнения: 2 675
Мои документи с тукашен апостил са приемалибез проблеми.Става въпрос за документ представен в община.

Аз бих купила една кутия бонбони Mr. Green.Предполагам това би разрешило благоприятно проблема.

# 5
 • Мнения: 3 491
Tandoori, според мене кажи на майка си да отиде при началника им. Ако служителките  не са виждали такова нещо, може би просто ги е страх да поемат отговорност.

# 6
 • Мнения: 780
Tandoori, в какъв точно вид не ви приемат документите? И какво разбират под легализация?

# 7
 • Някъде там...
 • Мнения: 263
На мен от посолството директно ми казаха да взема само апостил от Израел и да ги преведа и легализирам в Бг иначе документ преведен и легализиран в Бг тук ги приемат  Shocked

# 8
 • Мнения: 7 091
Блажка, Миз, май накрая така ще и кажа. Сума пъти я разкарват жената, тя и без това едвам върви.  Confused

Милич6, не приемат 1. документ нотариално заверен от тукашен нотариус с тукашен апостил, 2. документ заверен при БГ нотариус в БГ посолството. Искат "легализация", която е буквално апостила, която се прави в София във Външно министерство и по правило се слага на документи, които нито имат апостил, нито са заверени в БГ посолство.  Rolling Eyes

Документите преведени и легализирани в БГ ми ги приемат тук без въпроси въобще, явно служителките на гишетата в БГ са от друга планета обаче.  ooooh!

 

# 9
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 404
Tandoori от голямо значение е какво са ти заверили в българско посолство. Дали самия апостил или съдържанието на документа. От миналата година правят такова разграничение и на мен ми върнаха пълномощно заврено в българско  посолство защото бяха заверили подписа, но не и съдържанието.
А иначе за всички документи с апостил се изисква легализация. Ако заверяват апостила в София (поне преди 3 години за американски документи) отнема много повече от една седмица, защото се проверява всичко по служебен път (дали цитирания чужд нотариус има права да заверява).
Влез в сайта на външно министерство и виж какви са им изискванията.

# 10
 • Seattle-USA
 • Мнения: 160
Апостил и легализация не е ли едно и също? Просто забелязах че документи от БГ "легализирани" са издадени дубликати,преведени и след това отзад имат "апостил" . Според мен трябва да се признават. И аз съм имала проблеми поради незнаене на БГ служители. Скоро пращах роднина с подобно нещо бяха я правили на маимуна и накрая го приеха. Просто да повика началничката да пита знае ли за Хагската конвенция. Ето:
http://www.state.gov/m/a/auth/c16921.htm
 

# 11
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 404
http://adaptbg.com/info1.htm

Погледни в този сайт. Прочетох и това в горния пост, да но различните американски учреждения (например посолства) изискват документите да са с апостил и легализация ( става дума за английски документ представен в американско посолство, а за българските ни искаха превод с легализация). Различните учреждения си имат техни вътрешни правилници - това важи и за България, да може да противоречат на някой акт, но това се доказва само в съда, още повече, че повечето служители имат инструкции за работа.
По - лошо е положението ако е с пълномощно за продажба на недвижим имот(нямам идея какви документи изпращаш), но там се изискават две заверки: на подпис и съдържание. Защо не се обадиш в съответната служба (където трябва да представиш документа), говори директно с началник или директор на отдел и после си служи с неговото име пред съответния служител. Така ще спестиш доста разкарвания на майка си.

# 12
 • Мнения: 4 916
Момичета,
има някакво неразбиране за разликата между апостил и заверка от нотариус. За апостила можете да прочетете Конвецията за апостила от 1961 г. Заверката е съвсем друго нещо.
Някой по-нагоре писа, че са му върнали пълномощно заради липса на заверка на съдържанието - от 1 март 2007 г. с новия ГПК се въведе изискването всички пълномощни, които се отнасят за учредяване на вещно право, да имат освен заверка на подписа и такава за съдържанието, те се съхраняват в отделен архив, има и разни други по-специфични неща. По-просто казано - ако правите пълномощно от рода "упълномощавам майка ми да продаде апартамента, баща ми да подпише разрешение за строеж на моя нива и пр." си направете и заверка на съдържанието, за да не ви го върнат от България и да правите втори път разходи по ходене до консулството, плащане на дчл и пр.

# 13
 • Seattle-USA
 • Мнения: 160
Въпроси по темата:
БГ нотариуси заверяват ли съдържание или само подпис или и двете?
Каква точно е ролята на БГ посолство-изпълнява ролята на нотариус+апостил?Не съм виждала документ заверен оттам но какво точно заверяват? Това е от линка на Титина:
"Документите, произхождащи от посочените държави и снабдени с   “апостил” няма да се  легализират от българското дипломатическо или консулско представителство в съответната  държава или акредитирани за нея. Те ще се признават от българските органи, когато върху тях или в приложение към тях има поставен в оригинална форма  “апостил”. В случай, че документите не притежават или не могат да бъдат снабдени с “апостил”, за да произведат действие на територията на България, те трябва да бъдат удостоверени /легализирани/ съгласно общоприетата досегашна процедура – да са заверени от Министерството на външните работи на издаващата държава, след което – легализирани от българското дипломатическо или консулско представителство в тази държава или акредитирани за нея. "

Според мен този параграф дава "много поздрави" на БГ посолство:)
Досега съм правила пълномощни написани от мен на БГ, американски нотариус ми заверява подписа, после апостил и са минавали.

# 14
 • usa
 • Мнения: 2 113
Tandoori от голямо значение е какво са ти заверили в българско посолство. Дали самия апостил или съдържанието на документа.

апостил на документ може да издаде само институцията, която го издава. не виждам какво може да завери бг посолството или която и да било друга институция на документ издаден от американска страна. ако например извадя апостил на свидетелството за раждане на детето ми, не мога да разбера каква заверка на този документ от бг страна може да ми искат  newsm78.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт