Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 71 отговора

София

Мнения: 623
НОВА РЕЦЕПТА   Предястие със сусамов тахан   

    Салати и предястия
Салата с червено цвекло
Салата с риба тон
Салата с ягоди и спанак
Спанак със яйца
Яйца с печурки
Сандвичи - нещо като брускета и аламинут
Разядка с лук и спанак
Маслини с мед и цитруси

    Зеленчукови супи и ястия      
Гратин със сирена
Крем супа с моркови и Крем супа с червена леща и грах - детско меню
Спанак на фурна
Запечени с кашкавал и зехтин чушки бюречета
Запечени макарони с ароматен сос и пармезан
Спагети с гриловани тиквички
Пак яйца!
Тиквички на фурна
Спагети със спанак и сирене
Забулени яйца с картофено пюре
Печени картофи със сос синьо сирене
Освежаваща паста
Леща с индийски подправки
Студен Рататуй
Крем супа с карфиол и праз
Паста с тиквички и броколи
Сарми с кисело зеле и булгур

    Супи и ястия с месо
Френска леща с винегрет
Пъстърва с ароматен сос
Омлет - пица
Мариновано пиле,запечено на грил
Патладжан по провансалски
Пиле в хартия
Домати с пълнеж от яйца,шунка и мащерка
Пиле по индийски
Картофи с бекон
Заешко варено
Омлет - пица
Пилешки рулца с песто от сушени домати
Ароматно пиле с ориз и хрупкав червен лук
Свинско с гъби и сос с мандарини
Свински пържоли с ябълки и сос с мед и ретро горчица
Доматена супа топчета
Свински пържоли с бри и грахово пюре
Грилована пъстърва
Апетитни рула с пиле и бекон

    Печива и десерти
Портокалова торта
Какаови кексчета с аерошоколад
бананови мъфини с хрупкав топинг
Шоколадов пудинг с бадеми
Кифличките на мама
Соленки с пресен лук и червен пипер
Кексчета с рикота и шамфастък
Кексчета с ягодов крем
Pain perdu, french toast ....или пържени филийки
Парижки палачинки
Торта Червено Кадифе (Red Velvet Cake)
Торта Захер (Sachertorte)
Бананови мъфини с натурален шоколад
Мус от кайсии и маскарпоне крем
Манхатън кейк
Ягодови мъфини с ароматни подправки
Кексчета с череши и бадеми
Маминия кекс със сочен какаов пълнеж
Кетрин Хепбърн Браунис (Katherine Hepburn Brownies)
Скоунс със сушени домати и зелен лук
Скоунс с овесени ядки и сушени череши
Лесна и бърза торта
Канелено-бадемови звездички
Какаов сладкиш с шоколад и сушени череши

« Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 16:26 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Салата с червено цвекло



    750г. червено цвекло
    100г. хрян
    1 кафеена чашка олио
    2 с.л. захар
    сол на вкус

         за маринатата:
    6 с.л. оцет
    парченце лимонова кора
    1 карамфилче
    щипка канела
    1 дафинов лист
    2 зърна черен пипер


 
  • сложете в оцета продуктите за маринатата и ги кипнете в закрита тенджера
  • получената марината дръпнете от огъня,оставете да изстине  и прецедете
  • почистеното цвекло се сварява, обелва и нарязва на кубчета, поставя се в дълбок съд
  • настъргва се хряна и се разбърква с цвеклото,полива се с маринатата и се оставя да престои 3-4 часа
  • преди сервиране,салатата се посипва със захарта, солта и се залива с олиото

за разлика от оригиналната рецепта:
      - слагам 2 карамфилчета и 3-4 зърна черен пипер
      - ползвам зехтин вместо олио
      - не слагам хрян
 

източник - лични записки
 
 
« Последна редакция: нд, 17 май 2009, 19:14 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
    Френска леща с винегрет



    300г френска леща
    300г пушени гърди / бекон
    1 глава лук,нарязан на кръгчета
    1 чушка/ или 1 червена и 1 зелена,нарязани на кръгчета
    1 морков,настърган
    1 скилидка чесън,филирана

         за винегрета:
    4 сл /или на вкус/  балсамов оцет
    2 сл дижонска горчица
    риган,шарен пипер,сол


  • сварете лещата
  • запържете/задушете в зехтин пушените гърди и зеленчуците
  • пригответе винегрета,като разбъркате добре съставките
  • изсипете задушените зеленчуци с бекона върху лещата,поръсете с копър и залейте със соса

източник - KRINA


« Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 00:09 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Портокалова торта



    3 портокала
    100г захар за карамелизиране
    2 яйца
    100г пудра захар
    120г брашно
    100г олио
    1/2 кафена лъжичка мая за хляб (слагам малко повече от сухата на д-р Йоткер )
    щипка сол


  • в малка тавичка,около 24см се слага захарта,напръсква се леко с вода и се карамелизира до светлокафяво
  • портокалите се нарязват на кръгчета с дебелина 0.5 см и се обелват,почистват се от семките и се нареждат едно до друго върху карамела
  • жълтъците се разбиват с пудрата захар и солта и когато сместа побелее,се прибавя олиото
  • белтъците се разбиват на сняг,прибавят се към разбитите жълтъци
  • слагат се пресятото брашно и размитата в малко топла вода мая за хляб
  • полученото тесто се изсипва върху портокалите,така че да не се разместят
  • пече се на 180 гр. за около 40мин.,или се следи докато се опече
  • обръща се върху решетка да изстине
  • сервира се студена

   при карамелизирането може да се добави бучка масло (колкото малка маслина),за да се разпредели по-лесно карамела


източник "Съвременна кухня за двама"1986
« Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 00:54 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Какаови кексчета с аерошоколад




    1 ч.ч.захар
    1 ч.ч.кисело мляко с 1ч.л.сода /да шупне/
    1/2 ч.ч.олио
    2 с.л. неподсладено какао на прах
    1 и 1/2 ч.ч. брашно
    1/2 с.л.канела
    40г аерошоколад (сладък или натурален - според вкуса)


  • пресейте брашното с канелата и какаото
  • разбъркайте с тел захарта и олиото
  • добавете млякото със содата
  • започнете да добавяте брашното, бъркайте с миксер или дървена лъжица
  • полученото тесто се разпределя във форми за мъфини,запълвайки 2/3 от обема
  • мушнете в тестото отгоре по 2-3 от начупените на половинки блокчета шоколад - до размери 8-10мм
  • пече се в умерена фурна - 180 градуса,за около 20-30 минути, след като изключите фурната,оставете кексчетата още малко преди да ги извадите

  • можете да сложите шоколада накрая в тестото и да разбъркате с дървена лъжица докато се разпредели

източник - лични записки
 
« Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 12:10 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Яйца с печурки



    24 големи свежи гъбени гугли,с диаметър около 4см.
    6 твърдо сварени яйца, нарязани на дребно
    1/4 кафена чашка сухар
    1/4 чашка намачкано синьо сирене (слагам повече за по-пикантен вкус)
    2 сл ситно нарязан зелен лук
    2 сл сухо бяло вино
    2 сл разтопено масло
    1 сл ситно нарязан магданоз
    1/2 чл чеснова сол или пасиран чесън
    червен пипер
    сол на вкус
   

  • разбъркват се добре яйцата,сухара,сиренето,зеления лук,виното,маслото,магданоза,чесъна и сол на вкус
  • в леко посолените гугли се разпределя получената смес
  • слагат се в намазана с мазнина тава
  • пече се в предварително загрята фурна на 230 градуса,около 8-10 минути
  • поръсват се с червен пипер
   
източник сп."Сладко и солено"2000
« Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 22:21 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Гратин със сирена



    1кг средно големи картофи
    2 яйца
    25г масло
    200-250мл прясно мляко
    100г сирене Gruyere (слагам 50г синьо сирене и 50г кашкавал)
    1-2 скилидки чесън
    1-2 щипки мащерка
    сол

 
  • сместа от разбитите яйца и млякото трябва почти да покрива картофите,внимавайте с големината на съда,за да не прелее,докато се пече
  • пека в съд с капак
 

източник - лични записки


 
« Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 19:50 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Пъстърва с ароматен сос



         за четири човека

    1.2кг изчистена сьомгова пъстърва ( или друг вид пъстърва)
    1чл каперси в солена марината
    3бр мариновани аншоа
    3бр дафинов лист
    1 малка връзка магданоз
    мента (или джоджен) и мащерка
    2 печени мариновани с оцет червени чушки (печени капии,които се продават готови)
    1чл ситно нарязан кромид лук
    1 скилидка чесън
    зехтин екстравърджин
    бял оцет
    захар, сол
    черен пипер на зърна


  • кипнете 2 литра вода със 100мл оцет и дафиновитe листа,оставете ги на тих огън за 30минути
  • добавете няколко зърна черен пипер и продължете още 15 минути приготвянето на бульона
  • измитата риба се слага в подходящ съд ,добавя се студен бульона и се вари 8-10минути от момента на завиране
  • оставя се да изстине заедно с течноста
  • в малка касерола се слагат около 50мл зехтин,филетата аншоа - изплакнати от солта и намачкани с вилица
  • добавят се каперсите,също измити,и нарязани наситно,
  • също така чушките,чесъна,1 чл оцет,щипка захар,лука,подправките
  • сместа се загрява на много слаб огън за 10 минути,като се разбърква
  • рибата се филетира,посолява се на вкус,отгоре се слага соса
  • оставя се на хладно,проветриво място за 12 часа,не в хладилник
  • сервира се със задушени на пара кръгчета картофи


  • не приготвям отделно бульон
  • слагам рибата в тава,сипвам вода до половината на пъстървата,слагам малко оцет,дафинов лист,зърна  черен пипер,покривам с фолио
  • пека в загрята фурна 10-15 минути,като я обръщам по средата на печенето

източник  "SALE & PEPE" 2001
« Последна редакция: сб, 27 юни 2009, 18:53 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Крем супа с моркови и Крем супа с червена леща и грах
детско меню




    Крем супа с моркови - за четири порции

    200г моркови,нарязани на половинки и четвъртинки тънки колелца
    резен пащърнак,нарязан на малки кубчета
    бялата част на тънък стрък праз,нарязан на дребно
    3сл овесени ядки
    около 200-250мл прясно мляко
    масло


  • в малко масло,загрято, обръщате няколко пъти морковите и веднага доливате гореща вода,колкото да ги покрие
  • добавяте пащърнака и праза и още малко вода ако е необходимо
  • задушавате на слаб огън 10-ина минути
  • слагате ядките,щипка-две сол и още малко вода,варите още 5 минути
  • сварените зеленчуци се пасират
  • добавяте млякото до желана гъстота и много малка бучка масло
  • след като клокне няколко пъти сваляте от огъня
  • поднасяте топла със ситно нарязан магданоз


    Крем супа с червена леща и грах - за четири порции

    150г белена червена леща
    150г замразен грах
    1/2 малка глава кромид лук,нарязан на дребно
    1 скилидка чесън
    около 550мл вода
    слънчогледово олио
    сол
    чубрица


  • в студената вода слагате измитата леща,лука,1чл олио и малко чубрица
  • варите 10-ина минути,от момента на завиране
  • добавяте щипка-две сол и граха,варите още 10-ина минути
  • когато супата е почти готова,слагате ситно нарязания чесън
  • пасирате супата
  • може да се поднесе,като в купичка се намачква 50гр сирене,залива се със супата и се разбърква

  • някои лещи отделят пяна при завиране,затова или отпенвате,или завирате само лещата и изхвърляте първата вода
  • може преди пасиране да отделите част от бульона,пасирате,после добавяте пак от него до желаната гъстота


източник - лични записки


   
« Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 19:09 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Омлет - пица



        оригиналната рецепта - за 4-6 порции

    8 яйца
    2 домата
    2 малки глави кромид лук
    2 скилидки чесън
    12бр аншоа
    12бр черни маслини
    125г пармезан (или кашкавал)
    40г масло
    сол,черен пипер


  • обелвате и нарязвате на ситно лука и чесъна
  • запържвате ги леко,бъркайки -  в тавичка или тиган,който може да се поставя във фурната
  • приготвяте яйцата като за омлет и ги слагате в тигана,посолявате и поръсвате с черен пипер
  • приготвяте омлета на умерен огън
  • когато е почти готов,но не изцяло отгоре, слагате кръгчета домати,поръсвате с пармезана и запичате на грил за 2 минути
  • добавяте маслините и аншоата и връщате на грила за още 1 минута

  • много бързо и удобно се запича на малките скари тип  парти-грил,ако ви се побира тигана
  • много удобни са и тиганите с махаща се дръжка,тогава слагате под грила на фурната
  • слагам доматите,като малкото останала по-течна яйчена смес отделям отстрани - тя се дозапича заедно с кашкавала
  • хубаво е доматите да не са много течни
  • възлови за вкуса са лука и особено чесъна

източник - ELLE-Italy - с цялата доза,направена на един омлет

« Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 12:50 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Сандвичи - нещо като брускета и аламинут



        за една порция
    2 яйца
    2 филийки хляб за тостер
    1 домат
    пармезан
    1-2 скилидки чесън
    зехтин
    босилек,сол


  • слагате две форми за яйца на очи в загрят тиган и по малко зехтин във всяка, пържите яйцата
  • през това време запичате на грил( например този на микровълновата ) два резена домат,наръсени с пресирания чесън,босилек,сол и зехтин - по 3-4 минути от всяка страна
  • в тостера пък запичате хляба,после го изрязвате със  формата за яйцата
  • върху изрязаните кръгчетата слагате домата със зехтина и подправките- да попие хубаво в хляба,после яйцето със сол на вкус
  • поръсвате с босилек и едро настърган пармезан

  • неочаквано вкусни и бързи - всичко се прави почти едновременно
  • идеални като част от неделен закуско-обяд или така наречения БРЪНЧ

източник - лични




Ако решите да разнообразите половинката си  Love с кръгли сандвичи,ето какво можете да направите за десерт с остатъка от изрязания хляб :

Млечна баница от стар и/или изпечен хляб



         за две порции - мини доза
     изпечен на тостера хляб,колкото  2 филийки
    1 яйце
    150мл прясно мляко
    2 сл захар
    масло
    1 ванилия
    пудра захар


  • намазвате с масло дъното на огнеупорен съд (при мен малък - с диаметър 12см. )
  • нареждате плътно хляба,начупен на парченца
  • отгоре слагате тук-там по малко масло,може да залеете с разтопено масло
  • върху хляба изсипвате смес от разбитите яйца,захарта,млякото и ванилията
  • печете на умерена фурна
  • сервира се поръсена с пудра захар

  • тази малка доза я пека в микровълновата - на средна мощност на грила 18 минути и 2 минути на микровълни,за да се приготви добре и отдолу

   
   
Цитирай

София

Мнения: 623
Бананови мъфини с хрупкав топинг



          за 10 броя
    190г брашно - 1 1/2 чч
    1чл сода
    1чл бакпулвер
    1/2 чл сол
    3 банана,пасирани
    150г бяла захар - 3/4 чч
    1 яйце
    75г масло,разтопено - 1/3 чч
        за топинга:
    75г кафява захар - 1/3 чч
    2сл брашно
    1/8 или 1/4 чл канела - според вкуса
    1сл масло


  • в купа смесете през сито брашното,содата,бакпулвера и солта
  • в друга купа разбийте яйцето,захарта,бананите и разтопеното и охладено масло
  • бъркайки с дървена лъжица,добавете сухата смес към мократа
  • разпределете сместа в предварително намаслени формички
  • в малка купа смесете кафявата захар,2-те сл брашно и канелата, добавете 1сл леко омекнало масло и разбъркайте/намачкайте  с вилица,докато стане грубо-зърниста еднородна смес
  • разпределете топинга върху тестото
  • печете в предварително загрята фурна на 190градуса, 18-20минути



  • добавих 1 ванилия към сухата смес
  • след като ги изпечете,не ги завивайте с кърпа, нито изстинали - с похлупак,защото ще загубят хрупкавата си коричка
  • ако ползвате по-големи формички може да се получат 9 броя мъфини- тогава топинга върху всяка ще е по-обилен  Wink

ИЗТОЧНИК

                                                   
« Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 06:39 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Шоколадов пудинг с бадеми



        за четири порции
    3 яйца
    160г захар (една непълна чаена чаша от 240мл)
    100г натурално какао на прах (една непълна чаена чаша)
    350мл прясно мляко
    4 бр сухи бишкоти
    1чл тъмен ром
    2чл филирани бадеми


  • натрошете финно бишкотите (използвам пасатора)
  • разбийте яйцата и 100г от захарта
  • бъркайки,добавете млякото и бишкотите,какаото и ликьора
  • карамелизирайте на умерен огън останалата захар,като леко я напръскате с вода
  • разделете карамела в четири форми от 150 мл за крем карамел,предварително сложени на топла водна баня
  • бързо завъртете чашката за да се разпредели равномерно по дъното и стените
  • изсипете сместа във формите,изпечете на водна баня в предварително загрята фурна, на 180градуса за 40 минути
  • когато са готови,извадете формите от водната баня и ги сложете веднага в съд пълен с лед,оставете до пълно изстиване,тогава може да се поставят в хладилника
  • половин час преди сервиране,формите се обръщат - за да стане по лесно може да ги потопите в съд с топла вода за половин минута или да си помогнете с нож със заоблено острие
  • поръсвате с бадемите,предварително леко запечени на сух тиган и оставени да изстинат

  • рома обогатява и променя вкуса на какаото,може да се замени и с малко есенция
  • бадемите може да са и сурови,запечени стават хрупкави и с по-силен аромат
  • карамелизирам захарта,поставена направо във формите и напръскана с вода - във фурната на горно нагряване
  • пека както при крем карамел - внимавам да не заври водата,като доливам студена ако се наложи
  • когато използвам кафява захар,слагам 160г в сместа,и отделно карамелизирам 80г бяла захар в 5бр форми -  тъй-като сместа е увеличена се получават 4 пълни и една непълна чашки



  • елегантен, същевременно плътен и тежък,със силно изразен шоколадов вкус и горчива жилка
  • празничен десерт- за бавно похапване в приятна компания Wink

източник - "SALE & PEPE" Italy 2001
« Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 10:24 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Мариновано пиле, запечено на грил



          оригиналната марината на Звездев за 1/2кг пилешки крилца:

    8сл соев сос
    сок от 1/2 лимон
    1/2чл чесън на прах
    2 щипки джинджифил
    1сл мед
    1чл кетчуп
    1сл горчица
    лют пипер на вкус
    сол
още:
    2сл сусамово семе
    3сл олио

          моя вариант на маринатата:

    4сл соев сос
    4сл "Уорчестър" сос - " Worcestershire"sauce
    сок от 1/2 лимон
    1сл мед
    2 скилидки чесън през преса
    2 щипки джинджифил
    1сл дижонска горчица
    сол
    понякога лют пипер,ако искам да са пикантни
    сусамово семе и олио - при печенето
   


  • смесват се продуктите за маринатата и в нея се поставя месото
  • оставя се да отлежи в хладилник - минимум 2 часа,а най-добре 12 часа
  • загрява се фурната на 200градуса
  • крилцата или бутчетата се овалват в олио,поставят се директно на металната решетка
  • под решетката се поставя втората тава на фурната, с малко вода в нея
  • пече се по 8-10минути от всяка страна,като от време на време се поливат с маринатата
  • след като е запечена всяка страна се поръсва със сусамово семе
  • може да се сервират гарнирани с лимон

  • пека на грила на фурната на леко отворена врата
  • по-едрите частици от чесъна ги махам преди печенето
« Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 19:30 от didibu »
Цитирай

София

Мнения: 623
Салата с риба тон



        оригиналната рецепта - за четири порции

    4бр печени чушки - 2бр червени, 2бр жълти
    1чл мариновани малки каперси
    4-5 листа от клонка свежа целина
    10 малки клончета магданоз
    5 листа мента (слагам джоджен,сух)
    1 лимон
    2 яйца
    150г риба тон в зехтин/олио
    8бр чери доматчета (или малки домати)
    4бр репи
    зехтин екстравърджин
    сол


  • в плато се подреждат чушките,поръсват се с изцедените от маринатата каперси
  • нарязват се наситно зелените подправки,смесват се с 5сл зехтин,щипка сол,сока от половината лимон
  • с приготвения дресинг се заливат чушките
  • чушките се разбъркват добре,покриват се с фолио за свежи продукти - за да поемат ароматите
  • сварете яйцата,обелете,нарежете на тънки резени
  • подредете ги около чушките, заедно с нарязаните на половинки доматчета и репи,както и поизцедената от соса риба тон

източник - "Cucina moderna" 2000
« Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 22:41 от didibu »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 71 отговора