Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 март 2009, 01:21 ч.

Училището е направено за момичета. А момчетата?

 • 6 802
 • 117
 •   1
Отговори
 • Мнения: 871
Заглавието е взето от тази статия във вестник "Сега", но мисля, че е много актуално за чужбинските мами на деца в училищна възраст:

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3481& … 28&id=0001301

Цитат
Илейн Макдауъл се тревожи за 6-годишния си син Хари. "Все му се карат в училище - разказва тя. - А той не е палав. Просто е момче. Буен е, но това не означава непременно, че е лош. Учителите му искат да пази тишина, да седи мирно и да се концентрира за дълги периоди от време. Струва ми се, че всички учители искат момчетата да са като момичетата, и това отблъсква сина ми от училище."

Независимо дали са на 6 или на 16, за момчетата училището е голяма мъка, пише лондонският "Таймс". И ситуацията, изглежда, се влошава. В Америка се изключват 4 пъти повече момчета, отколкото момичета. Основно за тях се изписват медикаменти за съсредоточаване. На тях се пада лъвският пай от тройките и четворките. Най-често те отпадат от училище. И понастоящем само 43% от студентите в САЩ са мъже. Подобно е положението и във Великобритания - 53% от момичетата имат само оценки между 4 и 6 по всички предмети, докато при момчетата този дял е 44%. В Топ 20 на училищата по успех 14 са девически. Други изследвания показват, че при момичетата има по-голяма вероятност да продължат в университет от момчетата (7% разлика, която се очаква да се увеличи). Момчетата имат неоспоримо предимство в една статистика на Острова - представляват 79% от децата, изхвърлени от училище.

Къде са корените на този срив, се питат образователни експерти от двете страни на океана, отраснали в други времена, когато нужда от подкрепа и побутване напред имаше противоположният пол. Проблемите започват още от предучилищните групи - мъжете преподаватели почти липсват, на децата не е разрешено да тичат насам натам, игрите са тотално изместени от уроците.

Уменията за четене и писане са ключ към всички житейски умения, но момчетата сериозно изостават тук. Това донякъде се обяснява с факта, че те започват да четат по-късно от момичетата и така и не наваксват този ранен дефицит. Според ресорния журналист на "Нюзуик" и автор на книгата "Проблемът с момчетата" Пег Тайър обаче има и друга причина - на момчетата просто им дават погрешните книги за четене.

"Ако не четеш добре, не можеш да се представиш успешно в училище - обяснява журналистката. - Учителите трябва да са наясно с различните видове книжки и да не считат, че момчетата и момичетата се интересуват от едни и същи неща." Във Великобритания този спор е добре трениран. Скорошни изследвания показват, че почти 50% от 9-годишните момчета четат само по принуда. "На момчетата трябва да се даде причина да четат, те трябва да знаят, че ще получат нещо от това", казва Софи Куотърман от университетското издателство на Оксфорд, което пусна на пазара нова читателска поредица, целяща да привлече момчетата към книгите.

На същото мнение е и Джони Закър, автор на поредицата Max Flash, чиито читатели в 90% са от силния пол. "Момичетата разполагат с огромен брой проверени и изпитани писатели - казва той. - За момчетата няма достатъчно такива книги". Според Закър обаче проблемът не е само в четенето, а и в училищата. "До една възраст училището е абсолютно сбъркано за момчетата - казва писателят, който е и бивш начален учител и баща на трима синове. - Поради изискванията на учебните програми децата прекарват твърде дълго време в седене, докато момчетата имат нужда от движение." Важно е също така учителят да застане на нивото на момчетата. Те могат да бъдат доста голям дразнител в клас.

Обичат да говорят глупости,

да разсмиват приятелчетата си, лесно се уморяват и по-трудно се обучават. Затова им е необходимо да изпуснат парата. В противен случай проблемите могат да имат неочаквано големи последици. "В американските университети има 2.5 млн. повече момичета, отколкото момчета. А жените обикновено създават семейство с мъже на тяхното образователно ниво", казва Тайър.

Експертите изглеждат единодушни, че нещо трябва да се направи, но усилията не дават големи резултати. Сега училищните програми са в непрекъсната надпревара да подготвят децата за външното оценяване и са нагъчкани с какви ли не предмети и уроци. Това обаче често означава по-малко време за физическа подготовка и творчески занимания, както и за игри. Усилията във Великобритания да се привлекат мъже за учителската професия пък не дават видими резултати - половината от всички деца между 5 и 11 г. нямат досег с мъже преподаватели. Във времена, когато в цели предградия основният тип домакинство е самотната майка, това е особено тревожно.

Училищните програми не са съобразени с нуждите на момчетата, казва д-р Тони Сюъл, шеф на благотворителната организация Generating Genius, която помага на момчета от рискови групи да открият света на науката. "Ако погледнем точните науки например, сега тези уроци са твърде теоретични и ги отблъскват. Те имат нужда от много повече практичност - да пипнат всичко с ръце", обяснява той.

Идеите за справяне с тези проблеми понякога граничат със скандалното. Психологът Ан Моар например смята, че

децата трябва да се оставят да се бият

"Всички смятат, че това е лошо - казва Моар. - Но ако ограничаваш игрите и безобидните схватки в ранна възраст, е много вероятно децата да проявят агресия, като пораснат. Момчетата обичат да се състезават." В едно училище, включено в нейната програма, вече има часове за боеве в псевдосумо стил. Извън тези спорни практики обаче Моар въвежда и различни техники на обучение за момчета и момичета в един и същи час. Момчетата например сядат на първите чинове, а в междучасията ги занимават с допълнителни физически упражнения, за да изразходят излишната енергия.

За други пък решението вече съществува - еднополовите училища. Греъм Ейбъл е директор на едно такова училище във Великобритания с 1460 палави възпитаници и, разбира се, горещо подкрепя разделението. "Момичетата съзряват много по-рано от момчетата, а колкото по-голяма е разликата във възможностите и зрелостта на децата в една класна стая, толкова по-трудно е да ги учиш качествено", казва Ейбъл. Според него има и съществени разлики в самия начин на усвояване на информация - момчетата мислят много по-визуално, имат нужда от движение. "Идете на която и да е детска площадка и ще заварите момиченцата скупчени заедно над нещо, докато момченцата търчат наоколо с висока скорост. Изглежда, в мозъка на мъжете има нещо, което привлича към движението", обяснява директорът.

Еднополовите училища обаче се възприемат като отживелица дори в общества, свикнали с тази традиция. "Няма данни, че момчетата се справят по-лошо в смесени училища - казва Алис Съливан от Института по образованието. - Много е модно да се твърди, че те имат различни мозъци и се нуждаят от различни похвати на обучение, но съществуват крайно откъслечни доказателства за това". Какво казват самите родители? Повечето нямат нищо против да изпратят дъщеря си в девическо училище, но не са никак склонни да изпратят сина си в мъжка гимназия. "Момчетата имат нужда от момичета, за да ги цивилизоват", казва една майка с трима синове.

В САЩ съществува по-мек вариант на това разделение -

еднополовите паралелки в смесени училища,

пише "Ню Йорк Таймс". Така, докато учителят Майкъл Наполитано звучи като треньор по баскетбол пред своите петокласници в едно училище на Бронкс, то колежката му Ларита Хъдсън в съседната класна стая напява като психотерапевт. И разликата между двамата не е въпрос на характер. 32-годишната Ларита преподава на пълна стая с 11-годишни момиченца, докато 50-годишният Наполитано е изправен пред 23 момчета. По-надолу по коридора има и редови паралелки.

Като разделените класове в това нюйоркско школо, въведени преди година заради сриващия се успех и проблемите с дисциплината, има още най-малко 445 в цялата страна. Повечето от тях са създадени след решение от 2004 г., което позволи на държавните училища да разделят момчетата от момичетата. В САЩ има и 95 еднополови държавни училища, включително 12 в Ню Йорк, които често са обект на критики. Когато обаче децата са разделени само от един коридор, социалните и политическите последици са по-лесни за преглъщане. А и не е за пренебрегване, че за разлика от куп други инициативи за подобряване на училищната система тази е напълно безплатна.

"По-рано момчетата все се перчеха пред момичетата, все се правеха на много cool - казва Самел Литъл, чийто син Гевин е в момчешка паралелка. - Сега не чувам и дума от учителите за лоша дисциплина, а самият Гевин вече не говори само за междучасията, а и за самите уроци". Феминистите обаче не спят. Според Ким Ганди, президент на Националната организация за жените в САЩ, разделението засилва половите стереотипи. "Момче, което никога не е било бито от момиче на тест по алгебра, ще има сериозни проблеми при началник жена", казва Ганди.

Подобряването на дисциплината засега си остава единственият безспорен успех на тези отживели методи. По въпроса за академичния ефект няма достатъчно задълбочени анализи. Някои експерти твърдят, че момичетата вземат повече участие в час в отсъствието на момчета, а момчетата - особено тези от по-бедни семейства, се съсредоточават по-добре без момичетата. Калифорния обаче вече е извървяла този път, за да се върне на изходна позиция. Още през 90-те там бяха разделени децата в 6 гимназии и средни училища, но след няколко години експериментът приключи безславно, а малцина показаха съществено подобрение в успеха си. В Бронкс също смесените паралелки продължават да се представят по-добре от разделените (тук обаче трябва да се има предвид, че в еднополовите паралелки се изпращат основно проблемните деца).

За много хора пък социалните предимства на съвместното обучение на момчета и момичета не подлежат на оспорване и далеч надхвърлят евентуалните му академични недостатъци. Не са малко и тези, които смятат, че проблемът е измислен и просто подхранва индустрията, която вече съществува около разликите между момчета и момичета.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

В международните изследвания, където има участие на наши ученици, България не е по-различна от останалите страни - момчетата се представят по-зле от момичетата. В PISA например, което се провежда на 3 години и оценява компетентности, формирани в обучението по природни науки, българските момчета са постигнали среден резултат от 426 т., а момичетата - 443 точки. В България обаче няма практика резултатите от значими изпити, в които се оценяват компетентностите на голяма част от съответния випуск, да се делят на "момичета" и "момчета". Или поне няма публични данни за това. Например оценките от матурите, от кандидатстването за гимназиите след VII клас и от т.нар. външно оценяване в IV и V клас се сравняват и анализират по региони и видове училища, а не по пол.

В  училището на детето ми също получаваш яка забележка ако решиш да се замерваш със снежни топки в междучасието. Заплашва те изключване. Моят ученик е събрал вече  5 забележки, че говори в редичката подредена в междучасието в коридора. Ако получи 6-та ще последва задържане в къщи за 1 седмица  #Crazy И тук сме заплашени от изключване. Вчера детето носи бележка, продиктувана му от учителката, с която се извинява на друго дете, че го било обидило на "дебело". Бележката издържана в стил "мило мое другарче, искаш ли да бъдем приятели и да си играем" - така над 10 изречения. Наказаха го миналата година, защото си правели снежна крепост и се спускали по нея пързаляйки се в двора на училището - било опасно  Thinking

 Отдавна, момичето ми като беше в 3-ти клас се катереше по дърветета  Laughing, което беше предизвикало страхотен уплах и привикване на родителите. Как е при вас и доволни ли сте от тези мерки за сигурност ? Ако имате момчета как реагирате на тези ограчения ?

# 1
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 918
Имам момиче, но пък миналата година работих в училище. Тези от Таймс със статистиките май само търсят оправдание за това, което се случва в английските училища. И теб от 4-годишен/а да те третират като "овца от стадото" и 6,5 часа да изкарваш в училише, в което всичко е само правила и ти накрая не само момче, но и момиче да си пак ще изкрейзиш.
Тук часовете са 50 мин. 10 мин. междучасие задължително навън в студ и мраз, обяд и почивка в двора за час и половина и следобед пак същото. Ами не издържат децата. А учителите, с тези непрекъснати бележки прехвърлят всичко в ръцете на родителите.
За мен това не са мерки за  сигурност, а несправяне със ситуацията от страна на учителите.

# 2
 • usa
 • Мнения: 2 113
много искам да се изкажа, защото училищата, образователните системи и техните варианти са една от двете ми любими теми, но не мога, защото честно казано не разбирам въпроса  newsm78... за палавите деца и начина, по който се отнасят с тях в училище? за мнението ни за еднополовите училища? за методите на дисциплина в училищата?

# 3
 • Мнения: 871
Въпросът, който искам да повдигна е за строгостта на дисциплината в училище, а не за палавите деца, защото изискванията се прилагат в случаи, в които в никакъв случай не мога да се съглася, че не е нормално да се прави (замерване със снежни топки и говорене в коридора през междучасието). По-живите  и нормални деца са третирани като хиперактивни и тъпкани с медикаменти, за да им убиват желанието за живот, защото така е най-удобно за възрастните им възпитатели.

# 4
 • usa
 • Мнения: 2 113
тогава за съжаление не мога да се включа, защото страдам по-скоро от липсата на дисциплина в местните училища, не от прекалената и строгост. което разбира се не означава, че тукашната система не подпомага всеотдайно фармацевтичните компании в борбата им за налагане повсеместна употреба на риталина, но това става без предварителни опити за налагане са каквато и да е дисциплина.

# 5
 • USA
 • Мнения: 1 169
greendream ти къде живееш, че не помня? Остарявам  вече Laughing

Значи 5 бележки...за говорене в строя или за бой в строя. Аз тук нямам такова наблюдение. Да, не им разрешават да се маризят като животни и 100% ще те привикат в у-ще, ако стане бой.
Аз имам момиче и момче и виждам медала от двете му страни.
Какво имаш предвид- "Училището е направено за момичета. А момчетата?"?
Моите деца са от кротките (НИКОГА не са употребявали и не употребяват медикаменти), не се бият, но са били бити. Ами, ще кажа, че съм благодарна на тази НЕмомчешка система, че е спирала побойниците на време. Като се сетя в БГ в градината и после в у-ще  ooooh! бойно поле.
Да се върна пак към въпроса ти- ученикът ти е доста палав и ще да е сгафил доста (ако си в САЩ). Тук за говорене не дават дитеншън и не изключват от у-ще.
Да ти е жив и здрав!

# 6
 • usa
 • Мнения: 3 367
Аз лично намирам дисциплината тук за по-скоро липсваща отколкото доминираща,.затова и записахме децата в немско у-ще,с клас стани-клас мирно и пр.
Работя в сферата на медикаментите/диагнозите и имам по-специална позиция за общоцаруващото мнение че се предписват без брой и чет,но като цяло-без родител не става,добре е да помислим ние къде бъркаме вместо да двигаме ръце и да виним системата.
Последно-в прискула на ния има правило да не се тича по коридора(деца 3-5 които както знаем не ходят,а търчат).Стори ми се ужасно идиотско,питах, говорихме и  разбах че има поне 3 причини за налагането му. Ще ми се да вярвам че горното важи и за правилата във вашето у-ще.

# 7
 • Мнения: 871
Варнхорн, в Квебек живея  Simple Smile само че не ми харесва да си го сложа в профила - грозно ми стои  Laughing

аз също имам момиче и момче и бих казала, че са си послушни деца - нито са побойници, нито хиперактивни  Stop

извинявам се за заглавието, статията ми се стори интересна, защото сравнява училищни модели в Европа и Америка, затова и я взех 1 към 1, за да повдигна въпроса.

Бг училището и на мен ми е черно - момичето ми завърши първи клас там и още се чудя, че успя да оцелее без сериозни телесни "повреди", което не беше случая с много от децата в класа й. Даже едно момиченце беше бутнато през междучасието още нямаше 1 месец в училище и престоя два месеца в Пирогов с мозъчно сътресение  #2gunfire #Crazy Благодарение на този случай събраха родителите, направиха ни среща и ни уведомиха, че в училище учителите не са пазители на децата, те осигуряват образованието им, а ние възпитанието. Т.е. те не са отговорни за възпитанието на децата в училище. Подписахме и декларация в този смисъл.

Тукашната страна на медала е малко точно обратното: възпитанието е превзето от училището и понякога даже и родителите са поучавани как да се грижат за децата си  Thinking

# 8
 • Bristol
 • Мнения: 7 151
Въпросът, който искам да повдигна е за строгостта на дисциплината в училище, а не за палавите деца, защото изискванията се прилагат в случаи, в които в никакъв случай не мога да се съглася, че не е нормално да се прави (замерване със снежни топки и говорене в коридора през междучасието). По-живите  и нормални деца са третирани като хиперактивни и тъпкани с медикаменти, за да им убиват желанието за живот, защото така е най-удобно за възрастните им възпитатели.
Лично аз проблем с дисциплината не виждам, въпреки че имам момче вече на 12 години. Започна училище на 4 и половина, сега е първа година в secondary school. Мисля, че в началното дисциплината беше много по на ниво, сега в това хаосът е по-голям, но и на учителите не им е лесно да се справят с деца с бушуващи хормони  Crazy
Да ти обясня, защо е забранено замерване със снежни топки. Защото има деца, които в снега слагат камъни и лед и така замерват приятелчетата си. Не си ли попадала на такива деца в училище?! Много боли като те ударят с такава топка, а не дай си Боже да уцелят слепоочие или някое друго по-слабо място.
В коридора, по време на междучасие, може да се говори, но не да се тича и вика. Даже и само да говорят децата пак е много шумно, но ако се позволи викането става страшно. Това уморява и изнервя допълнително децата. Не се тича заради безопасност, коридорите са прекалено тесни за маневриране при по-висока скорост. В началното училище на сина едно дете се било затичало така, спънало се в крака на друго, бам на земята, линейки, болници, скенери на главата... Явно не ти се е случвало и затова не можеш да осъзнаеш опасността. Тази дисциплина е направена не да ти тормозят детето, а за да е то на едно безопасно място и ти да не се притесняваш сутрин, като го оставиш, в какъв вид ще го прибереш следобяд  Rolling Eyes

Синът ми се е бил, говорил в час, тичал по коридори, играл агресивно футбол и наказания е имал за това, виновен е, трябва да се спазват правилата. Последно го бяха наказали, защото беше обул по погрешка маратонките, вместо черните ученически обувки. Това ми дойде малко в повече, но като съм записала детето в това училище, съм се съгласила на техните правила, а това е едно от правилата  Rolling Eyes

Между другото има училища само за момичета и само за момчета. Точно вчера слушах едно предаване, правили изследвания в момичешки училища и установили, че в такава среда те много по-добре се справят с учението, от колкото ако има момчета в класа. Мисля същото важи и за момчешките, поне като им гледам резултатите от изпитите. Замисляла ли си се за подобен вариант? Но и там държат на дисциплината.

А това, да се обижда друго дете на дебело, черно, бяло и тн. е просто недопустимо. Аз лично бих накарала сина да препише още няколко пъти бележката от училището. Не е важен външния вид, а човекът срещу теб. Като не ти харесва, не контактувай с него, защо е необходимо да бъде обиждан?! Ако твоето дете го обидят по подобен начин, как би се чувствало и замисляла ли си се, как би се отразило на самочувствието му?!

За по агресивните и буини деца си има специален подход, в който обаче активно трябва да се включат и родителите. Синът ми имаше такъв съученик и приятел за известно време. Не само детето, но и майка му посещаваха специални класове, където го учеха, как да владее агресията си в моменти на разочарование. Например, неговият отбор губи мача и той скача да бие дете от противниковия отбор  ooooh! Той казва, еди коя си игра е хубава, синът отвръща, че не я харесва, предпочита друга и за това получава юмрук или ритник. Определено след година работа, се забелязваше разлика в поведението на детето  Peace

# 9
 • Bristol
 • Мнения: 7 151
Между другото и аз мисля така  Laughing
Цитат
Какво казват самите родители? Повечето нямат нищо против да изпратят дъщеря си в девическо училище, но не са никак склонни да изпратят сина си в мъжка гимназия. "Момчетата имат нужда от момичета, за да ги цивилизоват", казва една майка с трима синове.

# 10
 • USA
 • Мнения: 1 169
Аз лично намирам дисциплината тук за по-скоро липсваща отколкото доминираща,.затова и записахме децата в немско у-ще,с клас стани-клас мирно и пр.
Работя в сферата на медикаментите/диагнозите и имам по-специална позиция за общоцаруващото мнение че се предписват без брой и чет,но като цяло-без родител не става,добре е да помислим ние къде бъркаме вместо да двигаме ръце и да виним системата.
Последно-в прискула на ния има правило да не се тича по коридора(деца 3-5 които както знаем не ходят,а търчат).Стори ми се ужасно идиотско,питах, говорихме и  разбах че има поне 3 причини за налагането му. Ще ми се да вярвам че горното важи и за правилата във вашето у-ще.

 Peace Анет ще те допълня (ако при вас е така), също не е позволено да се ходи по средата на коридора- само от ляво или дясно. Средата е за учителите.
Аз виждам нещата така: Децата ми са там по- голямата част от деня- ДИСЦИПЛИНА му е майката, за да мога аз да дишам спокойно.

# 11
 • usa
 • Мнения: 3 491

 Отдавна, момичето ми като беше в 3-ти клас се катереше по дърветета  Laughing, което беше предизвикало страхотен уплах и привикване на родителите. Как е при вас и доволни ли сте от тези мерки за сигурност ? Ако имате момчета как реагирате на тези ограчения ?
Компенсираме в извънучилищно време, доколкото можем. Аз имам две момчета в начално училище, не мога да кажа, че имат проблем с дисциплината, нито че училището като цяло има проблем с дисциплината. Но разбирам основанията на училището да се презастрахова, все пак трябва да угоди на всички.
Имат например прекрасно устроен училищен двор, но на част от съоръженията предучилищната и първи клас не се допускат по съображения за сигурност. Малкият беше тръгнал в началото да се катери, защото съм го водила там да играе в извънучилищно време, направили му забележка, разбрахме се, че в училище не може, но с мама и тати може (и учителката мислеше така), и се оправи работата.
Не мисля, че момчетата трябва тотално да бъдат лишавани от това, което е тяхно право - да имат чувство за авантюра и да познават тръпката на риска, най-малкото пък да се чувстват криминални субекти, защото им се катери по дървета, върви им се по парапети, играе им се със сняг или им се говори по някоя и друга глупост. Но всичко това според мястото си. Нашата работа като родители е да преценяваме кое къде може и да им създаваме усет за ситуациите.
Има една симпатична момчешка книга по повода, "The dangerous book for boys":
http://www.amazon.com/Dangerous-Book-Boys-Conn-Iggulden/dp/00612 … 554795&sr=1-1
Действа вдъхновяващо по въпроса как да се постигне баланс. Simple Smile
Поне клипчето към книгата си струва да се изгледа,  много е свежо.

# 12
 • Мнения: 7 837
Миналата година пак имаше дискусии, покрай няколко случая в различни щати на отстранени от училище за няколко дни, деца от киндергардън, първи и втори клас, заради игри, имитиращи стрелба с пръсти, полицаи и крадци и подобни.
Още ми е странно това. Да не говорим, че дете на 8-9 г. може и да го разбере това правило, но да наказват 5-годишни...
Миналата седмица позната ми сподели, че момчето й, което е в първи клас, е получило писмена забележка и е стоял в нещо като тайм аут, защото като чели подред, той не следял, докъде са стигнали.
Чак догодина ще имам ученик и нямам лични впечатления. Но пък, леко вече започвам да се плаша.

п.п. Един случайме коментирахме преди време в щатската тема, пак за киндергардън и две деца, които се целунали или нещо подобно. Момченцето, май си имаше проблеми тогава... Rolling Eyes Всеки пък, когато едно момиченце от групата на  Самуил, тръгва да го прегръща за довиждане, се сещам за този случай и леко изтръпвам.

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 15:57 от Кейси

# 13
 • Мнения: 871
Компенсираме в извънучилищно време, доколкото можем.

и ние  Laughing
тренира хокей - там побоят е регламентиран  Joy Joy

# 14
 • Italia
 • Мнения: 4 492
......
 Тази дисциплина е направена не да ти тормозят детето, а за да е то на едно безопасно място и ти да не се притесняваш сутрин, като го оставиш, в какъв вид ще го прибереш следобяд  Rolling Eyes
......


АбсолЮтно подкрепям написаното от Мери. Peace

Много ми хареса и това,което е написала Блажка Не мисля, че момчетата трябва тотално да бъдат лишавани от това, което е тяхно право - да имат чувство за авантюра и да познават тръпката на риска, най-малкото пък да се чувстват криминални субекти, защото им се катери по дървета, върви им се по парапети, играе им се със сняг или им се говори по някоя и друга глупост. Но всичко това според мястото си. Нашата работа като родители е да преценяваме кое къде може и да им създаваме усет за ситуациите.
Има една симпатична момчешка книга по повода, "The dangerous book for boys":
http://www.amazon.com/Dangerous-Book-Boys-Conn-Iggulden/dp/00612 … 554795&sr=1-1
Действа вдъхновяващо по въпроса как да се постигне баланс. Simple Smile
Поне клипчето към книгата си струва да се изгледа,  много е свежо.


Мнението ми се припокрива изцяло с тези две изказвамия.  Peace

Клип4ето наистина е много свежо,Блажка. Party

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт