Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 март 2009, 10:19 ч.

За агресията между децата в детските градини!?!

 • 6 196
 • 99
 •   1
Отговори
 • Мнения: 388
Здравейте,

искам да Ви попитам мили майки и татковци, как бихте реагирали ако дете от групата на вашето дете го удари през лицето в присъствиието на майката, бащата, госпожата и собствената му майка. Без причина!За това дете отдавна се знае, че е агресивно, тормози всички деца наред, дъщеря ми неведнъж се е прибирала бита или ухапана и вече ми се ще да взема някакви мерки, но незня от къде да започна. Наистина ми омръзна да съм безгласна буква, която търпи агресията на едно и също хлапе в градината. За мен детето което удари дъщеря ми има проблеми и трябва да му се помогне, в противен случай, това е потенциален убиец точно след не повече от около 10 години. И точно ъук си задавам въпроса, къде е наяата роля в този момент, както и ролята на учителките и трябва ли да се правим, че нищо не се е случило? Искренно ви моля за съвет от къде да тръгна и как да постъпя? Rolling Eyes Rolling Eyes
/

# 1
 • Мнения: 638
Бих се скарала на другото дете, без никакво колебание.

# 2
 • Мнения: 299
А нямаше ли реакция от страна на родителите , на въпросното детенце ? Какво , стояха безучастно и гледаха ли ? И моя син има в яслата един Любо , който го хапе и му бърка в очите , но госпожите си го знаят и го наблюдават по-изкъсо.

# 3
 • Мнения: 388
А нямаше ли реакция от страна на родителите , на въпросното детенце ? Какво , стояха безучастно и гледаха ли ? И моя син има в яслата един Любо , който го хапе и му бърка в очите , но госпожите си го знаят и го наблюдават по-изкъсо.

Имаше реакция от страна на майката, разбира се, започна да му се кара, но самия факт, че детето няма притеснение да удря през лицето друго дете в присъствието на родители и учителка, ми говори, че няма сила която да го спре....въпросното дете е ивестно с агресияата си и все си мисля, че е крайно време да се вземат мерки. А, относно моята рекация като родител, бе че в последния момент успях да се опитам да отбия удара, но не успях, бях толкова шокирна, че не успях да реагирам адекватно на ситуацията, просто изобщо не очквах подобно поведение и то без причина. Това естетвено ме накара да се почувствам още по-зле в последствие...

# 4
 • Мнения: 2 110
Забелязвам все повече агресивни деца. Много пъти съм се опитвала да си отговоря на въпроса "Защо"?!Предполагам ,че защото живота ни е станал много напрегнат ,ние родителите сме много нервни,по-малко говорим с децата ,те гледат повече телевизия, защото се толерира такова поведени и в обществото ....Не знам ?!
Онзи ден бях свидетел на това как едно момиче  с ритник удари в корема едно момче,то се обърна и я удари в лицето с шамар. Момичето заплака и майка и вдигна страхотен скандал на момчето ?!
Тази сутрин се загледах в едно детско по телевизията в което детско се чувах само "тъпанар","смотаняк","който не е първи в играта ,не заслужава да живее",гледах как анимационни герой се пребиват и обезглавяват....

Не знам дали нещо разбрахте от това което написах, аз просто споделям...и търся отговор "Защо децата наистина са толкова агресивни ?!"

# 5
 • Мнения: 24
 И аз бях в подобна ситуация преди няколко дни.  И от тогава постоянно мисля и търся информация защо така постъпва едно дете. Разбирам, едно дете да удари друго за някаква играчка, за нещо което и то иска да има. Но да блъснеш друго дете, или да хвърлиш една играчка право в лицето на друго, което е с 2 години по малко от теб, да го блъснеш, когато то е с гръб към теб и по никакъв по начин не може да се защити, това вече не го разбирам. Да събориш дете на 2годинки , да седнеш върху него  и да го удряш с юмруци, а ти да си на 4години.  И всичко това става пред очите на майките.  Аз за мен си направих извода какво да трябва да направя и при мен е по лесно, защото аз мога да реша дали да събирам моето  с агресивните, поне за сега. Но при теб тъй като става въпрос за градина, според мен говори с учителките и съответно те да поговорят сериозно с  родителите. Агресивните изблици не са нормално нещо, това според мен  не е период, който от само себе си. Някъде има проблем. Не може родителите да се оправдяват с думите: " Ами такова ни е детето, какво да го правя." На мен така ми казаха.

# 6
 • Мнения: 299
   
Предполагам ,че защото живота ни е станал много напрегнат ,ние родителите сме много нервни,по-малко говорим с децата ,те гледат повече телевизия, защото се толерира такова поведени и в обществото ....Не знам ?!


    Децата са огледалото на нашето общество .

# 7
 • Мнения: 4 589
Имаше реакция от страна на майката, разбира се, започна да му се кара, но самия факт, че детето няма притеснение да удря през лицето друго дете в присъствието на родители и учителка, ми говори, че няма сила която да го спре....въпросното дете е ивестно с агресияата си и все си мисля, че е крайно време да се вземат мерки. А, относно моята рекация като родител, бе че в последния момент успях да се опитам да отбия удара, но не успях, бях толкова шокирна, че не успях да реагирам адекватно на ситуацията, просто изобщо не очквах подобно поведение и то без причина. Това естетвено ме накара да се почувствам още по-зле в последствие...
                Ти какво очакваш от детето след като реакцията на майката е "започна веднага да му се кара"? И не се чуди защо детето няма притеснения да удря в присъствието на възрастни и деца.
                Агресията не расте по дърветата! Когато детето  наблюдава прояви на агресия то съвсем нормално е да започне да я проявява.Първата му среща с агресията е в семейството.Още бебе не иска кашата ,ама мама тъпче в устата,губейки търпение почва да крещи,понякога леко плесва.А след това "олелееее,мале" какво агресивно дете.За да не се притеснява пред възрастни значи не му е за първи път това поведение и явно номера му е минавал.Това,че майката е започнала веднага да му се кара не значи,че друг път не си е затваряла очите или не е обвинявала другото дете ,че го е провокирало.
                Скоро направихме подробно обследване на детската агресия .Бяхме екип от педагози,психолози,включихме и родителите с анкети.Резултатите бяха поразителни.Включихме много въпроси /към родителите/ така,че да не могат да се нагодят към тях и да покажат само положителните си качества.Оказа се,че при децата проявяващи вербална агресия /викове,крясъци,нецензурни думи/ има реален пример в семейството,оказват влияние и СМК,никой не контролира какво точно гледат децата му и не обяснява.Физическата агресия ,която проявяват пък се базира в повечето случаи на скандали и прояви на домашно насилие.
                Така,че преди да лепнем на детето етикета "агресивно" трябва добре да се потърси първопричината и да се направи опит за корекция на поведението на членове на семейството,на приятели и да се замислим КАКВО наблюдават децата ни всеки ден.
                А за конкретния случай - няма ли ДЗ психолог?Ако има уведомете го и нека той понаблюдава детето заедно с учителите в групата и съответно да се потърси причината.Да се изготви индивидуална програма за детето за да се избегнат други прояви на агресивност.

# 8
 • Мнения: 118
Напоследък и аз виждам агресия в някои познати дечица. Наскоро момиченце на приятелско семейство, с което моят син е израсъл и са доста играли се опита без причина в сладкарница да се сбие с моето дете. Това момиченце посещава общинска детска градина, в групата са над 30 деца и майката обезпокоена сподели, че има информация, че ежедневно се бият помежду си. моето дете беше озадачено, ние посещаваме частна детска градина, в групата са само 9 деца и не съм чула за агресия помежду им. Може би недостига на места в детските градини и завишеният брой на групите оставя незабелязани от персонала  някои агресивни прояви на децата, които понякога може би дори не осъзнават какво правят.

# 9
 • Мнения: 2 197
За съжаление освен да направиш забележка нищо друго не ти остава. И евентуално оплакване пред директорката, в градината имат някакви правомощия при такива случаи.
Лошото е, че в повечето случаи децата просто не получават нужното възпитание в къщи. Примерно в яслата на дъщеря ми има едно по-малко момченце, което е и винаги е било агресивно. Това е от началните месеци когато постъпи досега. Вече е на 2 години и 5 месеца - т.е. достатъчно голямо е. Неговата майка твърди, че не може да му прави забележка, защото бил малък и не разбира. За мен това обяснение е абсурдно, защото мисля, че по този начин той никога няма да се научи какво е лошо и неправилно. Между другото аз съм присъствала на няколко случая, когато на майката на детето  се правят забележки от страна на персонала и всеки път обяснението е едно и също -малък е, тя не можела да го наказва и т.н. Дъщеря ми почти всеки ден се връща със синини и рани и всеки път обяснява, че са и от въпросното детенце. Понеже тя доста си измисля аз дълго време не и вярвах, докато последния път на тръгване същото момченце я блъсна във вратата толкова силно, че изпопадаха закачените до нея играчки. Естествено аз му се скарах доста сериозно, но за съжаление не мисля, че ще има ефект при положение, че майка му седяща  до нас не реагира по никакъв начин. Добре поне, че не ми се нахвърли, че му правя забележка.

# 10
 • Мнения: 4 589
                 В детски колектив трудно се пропуска и остава незабелязана агресията.Децата веднага търсят помощ дори и да са 100 и то търсят помощ от възрастния.Бройката деца не е първопричината на агресията и не това е единственото условие , при което се проявява.Аз пък знам ЧДГ с 6 деца и едното тормози другите ежедневно и персонала се е видял в чудо какво да прави защото татко плаща и има претенции детето да расте неограничавано.При това в групата има и по-малки деца и не могат да се пазят.Не ви ли прилича на агресивно поведението на бащата спрямо персонала?Не можеш да искаш само твоето дете да е толерирано и гледано защото си по-богат от другите.Децата много добре разбират тези отношения и се възползват от тях.

# 11
 • Мнения: 638
Хайде да спрем да обвиняваме телевизии, компютри и т.н. Вината е на родителите основно.

# 12
 • Мнения: 138
Хайде да спрем да обвиняваме телевизии, компютри и т.н. Вината е на родителите основно.
Точно!

# 13
 • Мнения: 629
То е ясно, че вината е на родителите в частност и на обществото като цяло. Защото ако до 1 или 2 години поведението на детето и забранените и разрешени неща зависят изцяло от родителите, то след това влиянието на обществото става все и все по-осезаемо. Родителите са изнервени, обезверени, преуморени и подложени на стрес, което води доста често до това да паркират децата пред някой компютър или телевизор за да гледат някакви безумства. То вярно, че и в приказките за Червената шапчица и Снежанка и седемте джудета има насилие, обаче съвременните филмчета са ужасна бълвоч. Там освен безформени и безполови герои (употребяващи изрази, които и възрастен не би следвало да си позволява да има в речника, еле пък дете) рядко присъстват други герои. Ама то в тези анимации дори котката не прилича на котка. Детските магазини са пълни с пушки, пистолети и трансформери, новините приличат по-скоро на криминална хроника, рекламите са пълна безумица от типа как децата подменят всеки плод с кутия сок или с поредното магическо хапче, с което някакъв разплут шопар си оправя пръдните и киселините след като е изял храна поне за 4-ма души...
И дори и да искаш да въведеш някаква цензура на това, което гледа детето ти....в един момент го превръщаш в аутсайдер защото в градината другите деца вече имат пълна колекция от лепенки или нещо си там на не знам колко броя трансформери или пък на някакви кукли-анорексички в безумната розова гама.
А после си чешем главите там дет не ни сърбят защо децата били станали такива...а какви да станат?

# 14
 • Мнения: 2 132
Освен всичко, което сте изписали, чета във форума, че повечето майки казват на децата си да отговарят на агресията с агресия. Даже скоро си мислех да пусна една анкета- Какво правите, ако някое дето блъсне/удари вашето? Почти на всякъде майките пишат, че казват на децата си, ако някой ги удари/блъсне и те да направят същото. Мислите ли, че това е правилно? И изобщо правят ли разлика децата ни кога да блъскат и удрят някое друго детенце?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт