Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 313 отговора

Пловдив

Мнения: 3 304
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА!
Цитирай


Мнения: 380
Пу първа в новата темичка  Mr. Green

Тъкмо щях да питам нещо и гледам темичката приключена...

Буболинка, много красиви къпкейксчета Smile

Та да си задам въпроса все пак - някой знае ли къде могат да се намерят такива формички за къпкейкс, само че метални? Преди време гледах такива в Загреб, ама ме досвидя да дам толкова пари и сега ме е яд  Crossing Arms . Издирвам също и метални формички за правене на фунийки...

п.п. _Пепи_ благодаря за новата темичка  Hug
Цитирай

гр.Септември

Мнения: 634
Пепи,благодаря за темата.Май аз съм първа.
Риен ,браво на теб справила си се Hug
Силрай,грандиозна торта си приготвила за твоята рожденичка  bouquet
Ванче срахотна бебешка торта.Не се и съмнявам ,че си се забавлявала. Hug
Бъни направо ми се прияде  chef
Пепи ,приказките са ти невероятни и юбилейната торта е страхотна Hug
Барчела хубав Макуин Hug
Буболинка,невероятни са .Браво на теб какви цветове си изпипала  bouquet
Аз приключих седмицата със седем торти.Баба ми на времето казваше пет дена работни и два потни и при мен става така.

Макуин и Том и Джери са  от петък.Краставичка писали сме заедно 35
« Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 00:38 от Албена »
Цитирай

DFW

Мнения: 2 127
краставичка по-хубаво си вземи силиконови формички, много по-лесни са за използване, съхранение и почистване  Peace

Аз искам да помоля да се коригира рецептата за торта Татяна. В момента библиотеката и първия пост дават линк към рецепта, която не е написана коректно...по-надолу в мненията е направена корекция, но е доста заблуждаващо и в крайна сметка не става ясно течната сметана къде се слага. Първия път като я правих наръгах течната сметана в сместа за блатове...резултата не беше впечатляващ  Tired . Този път си направих труда да потърся оригиналната рецепта и тортата ми се получи много добре  Peace

Последната ми торта (и първата поръчка  Party ) - първи етаж Татяна, втори етаж- шоколадов мус лично творчетсво. Тортата беше за рожден ден, но рожденичката се е дипломирала наскоро затова съчетах нещата


Виолетке, Драгон много сте прозорливи  Peace
Цитирай

у дома

Мнения: 1 553
Clairette, страхотна е тортата  Hug  bouquet Албена как успяваш  Shocked  изглеждат невероятно  Hug  bouquet
van444e, бебешката торта е супер, а и надписа много ми харесва как е станал  Hug НО много е неравна тук - там, а и лицето на бебето хич не ми прилича на бебешко, ама ти си знаеш  Mr. Green  bouquet _Пепи_ джуджетата са страхотни, браво  Hug  bouquet bubolinkata за твоите миниатюри думи не ми останаха  Hug  bouquet Бъни, твоята сметанова много апетитно изглежда, щях да лапна монитора  Mr. Green Hug

утре ще ви покажа какво сътворих вчера и днес за един рожденик  Peace Mr. Green
Цитирай

Vaudreuil Canada

Мнения: 2 531
Какво правите бе девойки!!!!
Буболинка от тебе почвам че са ти страшни къпкейкчетата - ако може и аз искам рецепта.
Албенче твоето верно си е било голямо потене, но пък резултата е невероятен.
Клер много е готина тортата и моделирането е супер а пеперудките прекрасни.
barcela пропуснала съм да ти се израдвам на колата - мен още ме е страх да направя такова чудо - браво!
tarlio тирамисуто не го виждам но другата торта е много сладурска.
Silrai за малко да ти пропусна чудната торта - много сериозен проект ама за детенце винаги е оправдано.

Цитирай

София

Мнения: 1 219
Явно доста не спим в този късен час...

Направо нямам думи, много сте производителни

Пепи, страхотни джуджета и снежанката много ми хареса, макар че казваш че е едва 1.50 м висока...Нищо й няма на девойката, супер си е. Огромни поздравления за къртовския труд и за красотите, които правиш...
Ванчеее, браво за бебешката торта. На мен ми хареса лицето на бебката, много нежна и красива торта си направила. С нетърпение очаквам бебе -сумист Wink, което надявам се сътворяваш.
Бъни, много апетитно парче!
Clairette - оригинално и доста премерено откъм елементи..семпла и елегантна торта. Много ми харесва! А момиченцето е направо супер.
Албенка - ти като ударничка бе, за 5 дни ти седем торти направи... Всичките са много хубави, а колата е невероятна. Благодаря и за видеото с шприца.   bouquet
bubolinkata - уау! Много точна ръка в тия рози и цветя. Аз не успявам да направя розите като хората и това си е.
Silrai честит празник на детенце! Много интересна торта, 2 в 1.  Hug

Аз правих Медовик, ама утре ще ви разказвам за него. Сега отлежава в хладилника.


Цитирай

у дома

Мнения: 1 553
ето обещаната торта от вчера Smile

< ЦЪК - снимката е линк към останалите снимки  Mr. Green

идеята не е моя, това е вдъхновението
Цитирай

UK

Мнения: 1 352
 Запис да ви следя  Hug
 Прекрасни торти както винаги   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 177
краставичка - аз лично ползвам тефлоновата форма за къпкейкс на Fackelmann. Тя е с 12 гнезда и я има в Метро. Можеш да печеш кексчетата дирктно в нея или да наредиш хартиени кашнички в гнездата и в тях да сипваш тестото. Много съм доволна от резултата. Иначе единични формички, и то доста хубави, продават в магазините за китайски стоки, тип "всичко за 1 лев". Не са скъпи -от порядъка на 1.50лв. Но силиконовите форми май са най-добри, особено ако не ползваш хартиени формички. Отлепянето става супер лесно.
sincerita, shemet neveroiaten - за кексчетата използвам следната рецепта:
2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар (кристална, не пудра)
2/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло или сладкарски маргарин (80% масленост)
2 яйца
1 бакпулвер
1 ванилия
сокът от 1/2 лимон и настърганата кора на 1 цял лимон
Разбивам яйцата и към тях последователно прибавям захарта, маслото и млякото. Пресявам брашното с бакпулвера и разбърквам добре. Добавям ванилията и лимоновите сок и кора.
Формичките се пълнят до 2/3 от обема им. Пека в предварително загрята до 180 фурна точно 15 минути, след което фурната се изключва, но кексчетата се оставят вътре за още 3 минути и чак тогава се вадят.
Ако искам шоколадови кексчета като тези

вместо лимонов сок и корички овкусявам с 2 с.л. какао, 2 с.л. ром и шоколадов чипс.
Относно украсата - на кесчетата с пеперудите покритието е от разтопен бял шоколад, прясно мляко, масло и ром, на останалите - фалшив марципан (сухо мляко, пудра захар, белтък, бадемова есенция). Цветята и пеперудите са от бавносъхнещата маса на Ирида.
sweeet little didka - идеята и вдъхновението нистина ми дойдоха от твоята торта-мечта и от едни други къпкейкс, които са точно в такива пастелни цветове.
Цитирай


Мнения: 1 486
Здравейте! Very Happy
Пак много хубави торти видях!!!Поздравления!!!  bouquet
bubolinkata ,много красиви кексчета!Но искам да питам в тази рецепта  хартиените
формички мажат ли се с мазнина?
Да покажа и моите две последни торти от вчера:




И двете вътре са Трюфел-отново Mr. Green
Цитирай

españa

Мнения: 157
bubolinkata,голяма красота  bouquet
Албен4е,ти умора няма6 smile3501
Clairette,страхотен моделаж,изпипано както винаги
Нова сам в темата,но ви 4ета всеки ден и затова си позволих да коментирам и да ви покажа тортата за именния ден на малката ми дъщери4ка
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=351093&pid=11173655

Благодаря Ви за идеите Hug
fior,писали сме заедно,Браво
« Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 13:12 от patriyani »
Цитирай

София

Мнения: 1 219
Ето и моя медовик
- блатовете са по рецептата на Пепи, 8 блата
- фигурите са от захарен фондан 2 на Наталина



Пепи, много се чудих твоята глазура как си я постигнала и след като залях с шоколад, се светнах че това е предполагам крем Йоткер newsm78. Не ми хареса как стана с тоя шоколад дет` го пльоснах отгоре, затова се опитах  да направя борд в стил "медена пита". На места се начупи, но в 1 часа през ноща вече сили не ми останаха. Ще видим на вкус как е.
Пепи, благодаря за помощта!

Fior много хубави торти както винаги.

blueeye®  мумията е много интересно предложение, а паячето нямам думи...Толкова реалистично, повече прилича на бръмбър "рогач" нали? Очите от какво ги направи?
Цитирай

София

Мнения: 1 369
 Отново само красоти Love
 Албенка, страшна производителност, възхищавам ти се!
 Буболинка, направо нямам думи.. твоите миниатюри ми скриха шапката, както и всичко, което съм видяла от теб!
 Фиор, супер са и твоите!
 blueeye®, жесток паяк:)
  Дарилка, много апетитно изглежда твоята тортичка!

 Оня ден мъж ми се обади и ме пита- Искаш ли да направиш една торта? Понеже напуска работа и да почерпим младежите за довиждане /работеше в една организация с ттийнейджъри/. Е хубаво, ама времето ми беше тотално ограничено-все пак за рождения ден моделирах фигурки седмици наред... И вчера спретнах набързо една тортичка- с готови шоколадови блатове, крем Рафаело /аз него много си го обичам, защото хем е вкусен, хем става директно върху него да се покрива, не е нужно да бия и маслен крем/ с ягодки и киви на отделните редове. Получи се ето това:

 Искаше ми се на тази весела пролетна полянка да има и някое зайче и още някоя животинка, ама пак я правих снощи до 2часа и време за повече фигурки нямах:(( Още не съм залепила цветенцата, та може и да претърпи някоя и друга корекция окончателния вид:)
 Още снимки тук:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187775&pid=11185092

 Като чета май тая нощ не само аз съм правила торта Mr. Green
Цитирай


Мнения: 1 610
Фиор, много хубаво загладена торта. Белия борд изрязваща форма ли е? Гледам напоследък масово шоколадов борд правите.
Дарилка, не си личи къде е счупен борда, А тези пчелички ми приличат на пчелите от пчелния отряд с каските в Bee movie. Много готини
Клер, честита първа поръчка!Много е изпипана...
Буболинка, как имаш нерви мъфини да украсяваш. в нас от тавата попадат директно в корема на децата.  hahaha
Албена, много си мила...И толкова много торти, ти кога спиш? Laughing
Кикиники, какви цветове ползваш. Много успешни торти. Готова маса ползваш нали?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 313 отговора