Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2009, 08:27 ч.

Застрояват пространството около блока ни!

 • 901
 • 12
 •   1
Отговори
 • Под тепето
 • Мнения: 565
Сега накъде newsm78 Разлепиха ни уведомления по входовете, че променят застроителния план. Имаме две седмици, в които можем да подадем възражения. Ясно ми е, че трябва професионален съвет. Въпросът е към архитект или адвокат да се обърнем. Какви са детайлите, на които трябва да обърнем внимание. Изрових Зут, но е пълен с термини, които въобще не са ми ясни. Основното ни притеснение са отстоянията и височината на новия обект. Говорят ми за кота корниз 10 и 12м, но тя май не е определяща за височината на сградата. Имат по закон право да си вдигата още 4,5 м . Мога ли да изискам копие от новия план от общината, за  да го занеса на някой архитект или проектант например? Мисля си, че е кауза пердута, но искам да знам, че сме направили всичко по силите си.
Много ще съм ви благодарна за всякакви съвети .

# 1
 • София
 • Мнения: 15 241
Според мен ти трябва професионална помощ от юрист, специалист по ЗУТ. Подчертавам последното, защото една шепа са хората, които истински го разбират този закон, пълен с неясноти, променян около хиляда пъти, с още толкова тълкувания Rolling Eyes Аз лично всеки път като седна да го чета, намирам по нещо ново за себе си, няма научаване Laughing

# 2
 • Мнения: 341
... Въпросът е към архитект или адвокат да се обърнем...
Трябва да се обърнеш към адвокат.

...Имат по закон право да си вдигата още 4,5 м ...

Кои "имат"?
Важно е по какъв повод променят плана. И дали въобще го променят.
Собственици са поискали промяна, за да си "застрояват" или?

За какво точно ви уведомяват? За издадено строително разрешение на някого или за промяна на ПУП?
Ако е за строително разрешение и вие сте заинтересовани лица по ЗУТ, можете да подадете жалба в законния срок до ДНСК чрез Общината. Ако тази жалба бъде отхвърлена, можете да подадете втора жалба - вече в съда. Ако изпуснете срока за това, няма начин по-късно, поне въз основа на ЗУТ, да обжалвате повече разрешението за строеж (ако все пак за такова става дума).

Не пропускайте срока.

# 3
 • Мнения: 214
Според мен ти трябва професионална помощ от юрист, специалист по ЗУТ. Подчертавам последното, защото една шепа са хората, които истински го разбират този закон, пълен с неясноти, променян около хиляда пъти, с още толкова тълкувания Rolling Eyes Аз лично всеки път като седна да го чета, намирам по нещо ново за себе си, няма научаване Laughing

Нарочно е направен така. От хилядите промени в него на парче е станало така че дори текстове в самия закон си противоречат сами на себе си. Прави си сметката за какво става дума. Има хиляди вратички в него чрез които може да се извъртят нещата така че пак да се построи нещо което уж не може да се построи. Бъди сигурна че ЗУТ като закон е правен само и единствено за да защити интересите на едрите инвеститори в строителството а не на хората които могат да пострадат от това застрояване. ЗУТ е просто едно блато в което могат да потънат всички добри намерения.

# 4
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 2 978
Имаш право видиш новия застроителен план, но не знам дали ще ти дадат копие от него. И първо трябва да се посъветваш с архитект, каква е разликата между стария и новия застроителен план, защото в София с последното изменение на ОГП /Общ градоустройствен план/ в повечето квартали намалиха плътността и височината на застрояване, така че може измененията да са както в положителна, така и в отрицателна посока.

# 5
 • София
 • Мнения: 62
Taka e, скапана политика... Аз живея в къща, някъде в периферията на спокойния (навремето) квартал между Павлово и Манастирски ливади. Като дете тичах и играех по поляните, децата тук се брояха на пръсти... Но сега, сега какво става? Самотни пенсионери си отдадоха къщите и дворовете на фирми срещу апартамент от новопостроящите се сгради. И тук около къщата ни инзикнаха блокове. Няма слънце... няма въздух, пълна анархия, всеки си прави каквото си иска, без да се съобразява с нищо. Строителния бизнес е една малка гнила мафия..

# 6
 • Мнения: 341
Taka e, скапана политика...
... около къщата ни инзикнаха блокове.
...Строителния бизнес е една малка гнила мафия..

Точно заради това промениха законите, както правилно отбелязва потребителят без аватар, и въведоха принципа на "мълчаливото съгласие" не за друго, а баш при исканията за издаване на разрешения за строеж.

След като веднъж е взето разрешение от Общината, на административно ниво всичко е в ръцете на ДНСК.
Следващото ниво е съдът, но там трябва да спазиш сроковете и ако си прав, хем ще си жертва на незаконно строителство, хем допълнителна жертва на съдебни разправии (за които, освен пари, понякога трябват и няколко живота).# 7
 • Бургас
 • Мнения: 738
Мда...Ние протестирахме 3 години, заедно с банда комшии, накрая загубихме, сега са вече на 4-ти етаж, а ние сме без слънце и без пръснатите пари за съдилища...

# 8
 • Под тепето
 • Мнения: 565
Е, нямаше как да ни подмине строителната инвазия. Дано с тази криза си замразят намеренията Mr. Green
В бележката на входа е записано проект за изменение на ПУП. Трябва ли да ни искат съгласието и за конкретен строеж? В понеделник съм пак при архитекта на общината и ще се опитам да взема копие от плана/поне конкретния сектор/ за да има какво да показвам на адвокат.
А какви са сроковете за съда newsm78
В скапана държавица живеем #2gunfire

# 9
 • Мнения: 341
...Трябва ли да ни искат съгласието и за конкретен строеж?...

Ако сте заинтересовани лица по смисъла на ЗУТ.
ако сте съсобственици в общ УПИ и строежът касае етажна собственост и пр., ако сте собственици на отделни съседни УПИ при изброените в ЗУТ случаи и т.н. и т.н).
Тогава можете да се жалвате в определен срок от издаването на строителното разрешение за конкретен строеж, срещу конкретното разрешение.
Това става в съответствие с действащ ПУП.

Изменението на ПУП може да стане по искане на собственик на УПИ, може да е свързано с учредяване правото на строеж (на строителен инвеститор и пр.), може и Общината да има причини да го направи по съответни съображения в "полза на обществото"  Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 16:17 от Холограма

# 10
 • New Zealand-Auckland/BG-Varna
 • Мнения: 19
vilian -аз преди две години се занимавах точно с това.Зад блока на майка ми ,от южната страна има една голяма поляна,която решиха да застроят.По същия начин ни уведомиха с писма разлепени по входовете.Имаш право да поискаш да видиш плана,а също така са длъжни да ти направят ксерокопие ако поискаш.Ние се задействахме сериозно.Става въпрос за град Варна.Обърнахме се към организация Зелена Варна,защото на поляната има няколко дървета и красиви храстчета.Те се грижат за зелените площи на града.Обърнахме се и директно към кмета на града и главния архитект.С ръка на сърцето мога да кажа,че се отзоваха всички и приеха нещата присърце.Направиха проверка на райония архитект и се установи,че има грубо нарушение на закона.Блок не се построи на поляната и децата все още има къде да си играят.С това искам да ти кажа...ДЕЙСТВАЙ...не оставяй нещата така.Обърнете се към всички възможни институции.Основното нещо което трябва да знаеш е ,че две сгради трябва да са  една от друга на разстояние два пъти по голямо от височината им.Пуснете възражение преди да е изтекъл двуседмичния срок,защото после ще бъде късно.Защото една от причините да има толкова нагъчкани кооперации е тази,че хората не си знаят правата и изтърват всички реални срокове за възражение...а строители и архитекти спекулират с това.Ако те интересуват още подробности пиши на лична,че станах тук многословна.

# 11
 • София
 • Мнения: 698
Вижте какво казва в интервю пред "Стандарт" днес главния архитект на София Петър Диков:
Цитат
Сегашният план с промените отговаря много повече на интересите на гражданите. Най-вече защото се запазват максимално зелените площи. Направихме изключително много за зелената система на града, защото тя вече е "запечатана" на хартия. Това се отнася в особена степен за жилищните комплекси, където са узаконени всички тревни площи. Което пък гарантира, че багери няма да влизат в градинките

Те нещата били гарантирани - какво сме се разтревожили тука...

# 12
Както правилно посочи един от участниците във форума, подайте възражение веднага. В него пишете, че новия ПУП не отговаря на показателите на ОУП (общия устройствен план) и изискванията за отстояния между сградите. След като внесете възражението. Потърсете в местната техническа служба действащия в момента ПУП и РУП и изменението. Имате право да ги видите и получите копие от тях, ако сте собственик на нещо съседно, било парцел, било жилище в сграда. В службата собствеността се доказва с копие от нотариален акт.
Колкото до кота корниз, тя е важна и е хубаво да се знае в каква зона от плана попадате и колко е разрешената кота.
След това имате възможност да спирате строителната инициатива непрекъснато, по всякакви поводи.
Когато се сдобиете с копие от документите се обърнете към архитект. Аз бих могъл да ви помогна, ако имам копия от въпросните планове.
Не се отказвайте и не се бавете!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт