Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 896
Честно ви казвам, не знам как се справят нормалните хора с тези купища от вещи, които притежават. У нас винаги има дрехи, обувки, книги, списания, които почти не ползваме, но не искам да се лишавам от тях, пък и не стават за подаряване на когото и да било - силно ползвани са все пак. Редовно изхвърлям разни неща и уж нищо не купуваме почти - непрекъснато се появяват нови и нови вещи. И разни странни работи като купища гаранционни карти и упътвания за уреди, които нямам сили да прегледам, сигурно има отдавна изтекли. Тетрадки със стихове от ученическите ми години. Папки с лекциите ми от следванията.  Рисунки на приятеля ми от същите. Подноси за кафе и табли за сервиране - красиви и удобни, но много и различни. Разни комплекти за шиене и игли - уж резервни за всеки случай, ама никой не шие, а не можеш да ги изхвърлиш.  И дрехите... ох, тези дрехи. Красивото сако в кафяво, което съм носила 4 пъти, но нямам друго в кафяво и със сигурност ще ми потрябва пак, но не сега. Дрехите за работа, които нося 2 дни в седмицата и за другата работа, които нося 3 дни. Тези за уийкендите, които обичам най-много.... Не знам направо   bouquet

Моля ви дайте ми някакви съвети в тази насока, защото иначе полудявам, изхвърлям всичко и се преселвам в Тибет да водя аскетски живот  Naughty

# 1
 • Мнения: 9 006
Започни да си сменяш жилищата често. Това е панацеята. След три пренасяния, се оказахме с толкова малко багаж, че в момента къщата ми е почти празна. Ще почакам година-две да се понапълни и ще замисля нова покупко-продажба.

# 2
 • Мнения: 4 302
Имам си система за подреждане.
Всички гаранции и упътвания- в една кутия от обувки, а когато някой уред се счупи или излезе от употреба хвърлям и упътването. ОТделно още при покупката оставям само една от книжките ( нали обикновено слагат на двайсетина езика Wink).
Всички документи за къщата, колата- квитанции за платени данъци, ремонти, застраховки и т.н.- в отделни джобчета в папка. Същото за платените сметки ( тези, за които има бележка), както и разни медицински изследвания и фишове за заплата, анекси към трудови и т.н. договори.
Всичко това ми заема едно рафтче.
Лекции  от следването- пак в папки, в библиотеката
Игли, конци и прочие - в една плетена кошница, държа я върху кухненските шкафове ( имам още една, с лекарства, пак там).
Дрехите, които не нося, прибирам в едни калъфи, които могат да се пъхат под леглото или хвърлям ( в нашия квартал има контейнери за дрехи). Отделно в гардероба си имаме два лоста- нисък и висок- всичко държа на закачалки, много е удобно, защото се вижда всичко и нямаш "забравени" дрехи на задния рафт-и се събират двойно повече дрехи.
Снощи си прегледах обувките и изхвърлих няколко чифта, останалите са подредени на рафтове в килера.
Разни непотребни ( за мен) гевгири, табли, сито за брашно хвърлих. Установих, че е по добре да имам по малко, но функционална, удобна и хубава посуда, отколкото един куп харизани боклуци. Ако някоя чаша се чукне по ръба я хвърлям. Преди ми дожаляваше, оставях я и когато вадя чаша се оказва, че прескачам три чукнати, докато си извадя хубава.
Много съм подредена  Embarassed Това не си личи по ежедневно разпиляните играчки из къщи обаче..

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
Имам си система за подреждане.

а бре то и аз съм уж така, но вечно нищо не си намирам  ooooh!

Папката с важните документи - прелива. Не знам, дали 2-ра е решението или да изхвърля част от ненужните хартийки.
Повечето ми неща от детството са при нашите, а лекциийте ни са у свекитата. Така разпределям и старите дрехи и обувки.

Обаче моите деца достатъчно творят и масово хвърлям за ужасТ на майка ми.
Байбиби е дала правилния съвет, междувпрочем.

# 4
 • Мнения: 4 966
Изхвърлям ненужните неща и изобщо не ми е жал.
Вестници, списания и подобни четем и изхвърляме или горим на вилата в камината.
Гаранционните карти ги пазя до изтичане на гаранцията и после по същата процедура като вестниците.
Разните "спомени" стоят в отделен шкаф в хола.
Всичко, свързано с учене, сме дали на познати и приятели, които ги ползват. Ако ми се наложи, винаги мога да си опресня информацията в нета.
Документите си имат също отделен шкаф.
Дрехите преглеждам всеки сезон и (понеже купувам нови) старите - според състоянието им - изхвърлям, давам на някого или ги занасям на вилата (там ги обличам, защото мразя да обикалям из двора по анцунг).
Обувките винаги изхвърлям в края на сезона и купувам нови (имам шкаф за обувки и стоят там) - не нося обувки повече от 1 сезон. Единствено си пазя 2-3 чифта обувки, които обувам за специални поводи.
Е, имам още доста ненужни неща - чисто нови сервизи, 10-тина тави (ползвам активно само 2-3 от тях), разни одеала и юргани (ама и те ще отидат скоро на вилата за ползване, че там вечер е доста студено и ще влязат в употреба).
Единственото, което ми е жал да изхвърля, са чантите - умирам за чанти и имам много. Хвърлям ги чак ако са съвсем протрити и даже съм отделила 1 цяла настройка на гардероба само за тях...
И куп детски рисунки, моливи и подобни + няколко кашона играчки, ама децата не дават още да ги пипам - да станат малко по-големи и ги разкарвам...

# 5
 • Мнения: 5 141
Изхърлям всичко, което не съм ползвала последната година, освен ако не е с особено сантиментална стойност. Сезонните зрехи - във вакуумиращи пликове (или както там се казват), в куфари. Домакински неща, които са ми омръзнали, но стават за ползване и не ми се изхвърлят - на вилите, като там също трябва да се внимава да не се превърне в склад.
Големия проблем са ми обувките и ботушите, тях не си ги давам, ако са запазени и стават за носене. За това пазя кутиите и извън сезона ги прибирам в тях.

# 6
 • София
 • Мнения: 148
Ами добре дошла в консуматорското общество на 21-век!  Mr. Green

Няма спасение, примири се. Освен ако наистина не отидеш в Тибет. Но дори и тогава подозирам, че ще има мнооого интересни парчета дърво, камъни в причудливи форми и черупки от охлюви, 'които със сигурност може да послужат за нещо' и си струва да бъдат запазени в колибата. Joy

У нас всячески се мъча да изхвърлям всичко 'ненужно', но все пак и мен частично ме е хванало комунистическото възпитание, че някой ден може да ми потрябва нещото. Освен това отскоро здраво ограничавам покупките, премислям три пъти преди да купя нещо, дали наистина, ама наистина имам нужда от него. Като че ли работи, защото последния път си тръгнах от Джъмбо 'само' с 2 неща повече от първоначално планираното! Досега отивах за едно и се връщах с десетки. Но бъдещето ще покаже.

Хубав начин е и сменянето на жилища, абсолютно върши работа за прочистване. Peace

# 7
 • Мнения: 4 966
Всъщност, на мен ми е по-трудно с по-големите вещи, защото за тях трудно се преборвам с мъжа ми.
Примерно, скоро си купихме нова печка, а той държеше да закара старата на вилата (това при положение, че вилата е напълно обзаведена - и в двете къщи има печки, а в лятната кухня има печка, скара, градена пещ, че даже и една стара готварска печка - много красива антика - останала от прабаба му, а на нашата печка сме й взели душата от ползване).
В момента се боря за холната гарнитура - в края на седмицата ще ни докарат нова, а аз искам да изхвърлим старата, докато той търси варианти да "спаси" част от нея. Даже "навива" баща ми да вземе поне дивана в офиса си, че да изхвърлим само табуретките и фотьойлите Tired...

# 8
 • София
 • Мнения: 3 178
Дрехите - изхвърлям, подарявам на приятели и домове за сираци. Дрехите вкъщи са по кутии, по сезони и по видове. Предпочитам да имам 2 дрешки, но да са хубави.
Вестници и списания и през ум не ми минава да ги събирам, това е толкова прах, хартии и място, че изобщо не виждам смисъла да ги събирам.
Книгите - при смяната на секцията, изхвърлихме всички книги, които са без стойност (любовни романчета и т.н), както и морално остарелите - политическа икономия, Марксизъм и т.н.
Лекции - завършила съм преди 9 години. Учебниците по специалността запазих, всичко останало - зад борда.
Табли, таблички и разни други кухненски боклуци, които не се използват - изхвърлени.
Всичко, неизползвано 1-2 години, се изхвърля. В противен случай се превръщаш във вещоман, тип Плюшкин, както и домът ти заприличва на вехтошарник.

# 9
 • Мнения: 4 187
Дрехите и обувки редовно разчиствам, вестници и списания изхвърлям ежеседмично. В домакинството също, чаши, чинии и купички от промоции, отлитат в коша, на момента !  Гаранционните карти, упътванията, зарядни , кабели и джаджи за съответната техника са ми най- големият проблем  Tired. Постоянно съм омотана в някаква жица  ooooh!, за компютър, телефон, фотоапарат..... От всеки контакт стърчи по нещо...

Привърженик съм на основните разчиствания , два пъти годишно е добре. Забелязвам, че нещо което е минало "между капките" един път, втори път като го мерна си заминава  Grinning.

# 10
 • Мнения: 4 302
Всички кабели държа навити в малка кошничка, на бюрото. Заемат една шушка място, а никога не ми се налага да ги търся. ОСвен ако някой разпилян "съквартирант" Mr. Green не го остави кдъето не му е мястото.
Всъщност всеки човек си има неща, които ползва повече и обратното. Така че е трудно да се дават някакви общовалидни съвети. У дома например хартиен вестник не влиза- аз чета онлайн, мъжът ми- на работа. Списания също много рядко, ако купя нещо обикновенно е тип албум КАза вива или подобно и не го хвърлям, слагам си го при книгите.
Но работата ми изисква да имам дори стари издания на закони и норм. база, така че няма как да хвърля разни неща от следването насам- всичко ми трябва.


Азаф, ако все пак решите да се отървете от мебелите има едно сдружение на бивши наркомани, което преработва и ремонтира подобни вещи- http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/2151698/page/3/vc/1

# 11
 • Мнения: 4 966
Рокси, благодаря за идеята.
  bouquet

# 12
 • weltweit
 • Мнения: 6 924
Ох, болна тема. Имам купища книги и дрехи, както и много обувки  ooooh! Част от тях раздадох или подарих, останалите не ми дава сърце да ги хвърля, имам и чисто нови, необличани/необувани. Мислех да ги нося в някой дом за деца сираци, но там търсят предимно за бебета и малки деца...

# 13
 • Мнения: 2 700
Дрехи и обувки хвърлям след като са престояли около 2 години, независимо от това колко са запазени или колко малко са били носени. Свалям ги до кофата за боклук и до десет минути са заминали към някое гето. Документите съхранявам в класьори с джобове. Мебели засега не ми се е налагало да хвърлям. Библиотеката прочиствам когато нямам повече място за нови книги. Дреболии, които не знам къде да сложа, бутам в две чекмеджета, които прочиствам периодично. Сакове и чанти държа във вакуумиращи пликове.
Като цяло нямам много боклуци у дома. Хвърлянето му е цаката.

# 14
 • София
 • Мнения: 426
Всичко се изхвърля! Документацията мъжът ми е подредил по дати в папка, заедно с платените сметки. Вече и дрехите изхвърлям, а не премествам от място на място. Преди няколко седмици бях в майка ми с детето, бях отишла по анцуг с колата, с идеята никой да не ме забележи. Обаче майка ми и брат ми ме помолиха да отидем до Айко..съгласих се и прегледах гардероба на бившата ми детска стая, обух дънки от преди няколко сезона заедно с блуза от същото време. Честно..такава циганка не се бях чувствала отдавна, някакви си обувки, някакви си дънки и някаква си блуза. По-добре да бях с новия си анцуг  Joy Тогава реших, че нищо, което не съм обличала от месеци няма да държа на близо. Същото е и със сантименталностите по разните вещи. Най-мразя да ми е подреден дома и да се мандахерцат картончета, картички, запалки и листчета. Всичко в кофата е новото ми мото  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт