Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 март 2009, 10:02 ч.

Кога ще ги забранят тия боклуци?!

 • 11 962
 • 181
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 838
Тази наредба я чакам от преди нова година. Точно се бях засилила да вдигам голям джангър в МЗ, за безобразното огромно и преливащо разнообразие от вредни боклуци продавани в лавките на учлищата, когато О, чудо, чух по новините за тази наредба. Казаха, че ще влиза в сила от 01.01.09.. След ваканцията зорко разгледах лавката в у-щето на дъщеря ми, боклуците ги нямаше. Каква беше изненадата ми след седмица, когато същите чипсове, зрънчовци, близалки и разтегливи желирани изделия, последен хит на химичната индустрия, започнаха постепенно пак да плъзват по стелажите. Питах в лавката, мед. сестрата, директорката, изгледаха ме като полезно изкопаемо, за такава наредба не били и чували. Напусках аз мейли до пресцентъра на МЗ, до който си харесах там друг от МЗ и ми отговориха на официална бланка тъй (само герба на РБ няма как да пусна Laughing):


                                                   РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
                                   МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
                   Дирекция “Връзки с обществеността и протокол”
София-1000, пл.Св.Неделя 5                         тел.9301 107, факс 9811830
Web site: www.mh.government.bg                      E-mail: press@mh.government.bg


   Уважаема г-жо...........................,

    Все още няма правно основание за стартирането на наредбата, за която се интересувате. Основанието е регламентирано с предложените промени в Закона за здравето, който още не е гласуван от Народното събрание.

Пресцентър

Обаче аз продължих да им досаждам и ми дадоха тел. на Комисията по здравеопазването, да досаждам на тях?! 987 46 49, 987 15 31, 939 21 86

Само за сведение, тая същата наредба я спрягат от 2007г., че аха, аха ей сега влизала в сила, сега сме края на март 2009г., по училищата хал хабер си нямат за подобни забрани. Или поне се правят на нечули и неразбрали.  И другото, което не проумявам, че на всяка цена трябва с нормативни наредби и закони да ни нареждат да пазим здравето на децата си, ние сами като родители, учители, мед. сестри, директори, не виждаме ли, че децата ни по цял ден се тъпчат с тия боклуци и защо го позволяваме, защо позволяваме някой да печели на гърба на тяхното здраве?! Пуснала съм тел. на Комисията, мейлите на Пресцентъра, ако искате обадете се, пишете и вие. Обърнете внимание и какво продават в лавката на вашето у-ще.

http://www.health.bg/lang_bg/news.php?id=691 06 Ноември 2007г.

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2008/11/24/588319_iabulki_i_ma … ishtnite_bjufeti/ 24 ное 2008

# 1
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Ще се обадя, как.
Тази есен ще имам първокласник. Laughing

# 2
 • Варна
 • Мнения: 601
Интересното е, че и в нашето училище след новогодишните празници тези боклуци също липсваха в лавката за около седмица.
Тъкмо се зарадвах, че и газираните напитки ги няма вече и сина ми ме осведоми, че са заредили всичко наново.От до.

# 3
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
А може ли после да цитираш име на предложението, наредбата или там каквото се води още ксъм момента? Ако някой реши да звъни на какво да се позове?

# 4
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Когато работих като журналист и бях към ресор Здравеопазване, ходихме да снимаме по училищните лавки, някакъв ужас е.
Може да залеем медиите и мейлите на тия институции със снимки, освен със звънене.

# 5
 • Мнения: 3 838
Наредбата за здравословно хранене на учениците, така я пишат в медиите, иначе за номера й не съм сигурна кой е точно. Не знам и дали не трябва да е към този новия Закон за здравеопазването, дето сега го спрягат, но няма значение, те много добре знаят за какво става дума.

http://www.idealist.bg/blog/?p=846

"Проф. Стефка Петрова от Националния център за опазване на общественото здраве казва, че сред обсъжданите промени на Наредбата за здравословно хранене на учениците е и предложение за забрана на определени вредни храни в лавките в училище. В тях се включват чипсове, снаксове, подсладени газирани напитки, които не са на плодова или зеленчукова основа, и “всички захарни изделия като близалки и вафлички, с изключение на шоколадите, които имат някаква полезна стойност”, казва проф. Петрова.

"Друго предложение е да има задължителен асортимент на храни и напитки в училищните лавки, т.е. “в бюфетите да се предлагат задължително минерална вода, натурални плодови сокове, прясно и кисело мляко, плодове, пакетирани според сезона зеленчукови салати, определени видове сандвичи.

В момента в България няма нито контрол, нито условия за здравословно хранене на учениците. И ако ситуацията не се промени с общите усилия на родители, учители, лекари и законодатели, броят децата между 7 и 19 години с наднормено тегло може съвсем скоро да се увеличи."Не знам дали можете да прочетете статията от втория линк, затова я пускам цялата.

"Ако доскоро бозата и баничката вървяха неразделни, то от следващата година първото ще се появи, а второто ще изчезне завинаги от мазните тави в училищните лавки. Това гласи проектонаредбата на здравното министерство, според която вредните храни от бюфетите и столовете на всички школа в страната трябва да се заменят с плодове, зърнени закуски и млечни продукти с ниска масленост. "Чистката" минава и през напитките - никакви газирани изкушения, на тяхно място идват минерална вода, боза, айрян и чай.

Проф. Стефка Петрова, както и други спецове по хранене, създадоха национален план за действие "Храни и хранене" до 2010 г. Според статистиките в него над 20% от децата са с наднормено тегло, част от тях страдат направо от затлъстяване, което ги предразполага към опасни болести, като диабет например. Отчитат се проблемите на храненето, какво преобладава в чиниите ни и какво трябва да се мъдри там и други.

Лично аз се чувствам направо реабилитирана след ежедневните ми обяснения по градинките защо не искам да ми черпят детето с вафли, зрънчо и бонбони. Започнах да се чудя толкова ли е трудно да се помисли с един сантиметър по-надълбоко - едва ли вече има детско списание или сайт, в който да не е разяснено и научно, и медицински какво им е на тези "неустоими" лакомства.

Въпреки това признавам, че силата на рекламите е тази, която бута в ръцете им т.нар. fast food, а фирмените послания ни заливат отвсякъде. От една страна, са реклами на анорексични модели, които демонстрират бликаща жизненост с мерки, доближаващи се до чистия дух, от друга - "изскачат" анимационни герои, загризали я вафла, я кроасанче, или симпатичен неудачник, който ще полее с чаша газирано последната си двойка под зоркия поглед на майка си

Наредбата идва със закъснение, но все пак по-добре късно, отколкото никога, и ние да се наредим на опашката на Европа, където отдавна е въведена такава рестриктивна политика. В Англия нещата не опират само до санкции - известни готвачи обикалят из училищата и обясняват на децата защо не трябва да ядат хамбургери и колко е модерно и здравословно да си похапваш плодове. Защо пък Ути Бъчваров или Иван Звездев да не влизат в час и да не правят същото?

На държавна сметка едва ли това ще се случи, но със сигурност нещата не се разрешават като с магическа пръчка чрез една забрана. Във Великобритания се прилагат всевъзможни кампании и методи за лансиране на здравословното хранене, съществува например официален сайт, на който всеки англичанин може да изчисли колко сол е поел в зависимост от храната си. В Европейската комисия вече се обсъжда план за ограничаване на рекламите на подобни храни и напитки.

Чудно как общините тук ще се лишат от една камара пари, като махнат билбордовете край училищата. И кой всъщност ще следи дали наредбата се спазва не само в София, но и в малките градчета и села, където все още оцеляват училища. Подозирам, че без реален контрол съдбата на добрите намерения ще последва тази на прословутите безплатни кифли на социалния министър Емилия Масларова за децата от първи до четвърти клас.

В 129 ОУ "Антим I" в София все още функционира стол. Там според седмокласничката Мия се продават ябълки и мандарини, които по думите й вършат работа. Естествено до тях е и fast food-a, който тя и приятелките й обожават. Ако ги забранят в училище, ще си ги купуваме от многото барчета и магазини наоколо, допълва тя. В бюфета на варненската Пета гимназия пък се предлагат основно тестени закуски, чипсове, вафли, газирани напитки, оцветени и подсладени сокчета и нито един плод. За сравнение - в Европейското училище, където учат безплатно всички деца на служителите на евроинституциите, ежедневният порцион е подбран много внимателно, включени са всички групи храни, а съчетанието и редуването им е консултирано със специалисти. Иначе на хартия според старата наредба от 2000 г. лавките в училище са задължени да предлагат и здравословни храни, но това не се спазва и не е ясно коя сила ще е в състояние да въдвори реално новата наредба. Остава да се надяваме, че освен отчети, планове за действие и проекти на тема затлъстяване най-накрая законите ще се приложат и следят адекватно и ще бъдат съобразени със средата, в която растат децата. "

# 6
 • София
 • Мнения: 5 182
а в нашето училище няма и лавка
но пък си има бензиностанция до нето
познайте там с какво и на каква цена хранят децата ни

# 7
 • Мнения: 3 838
Интересното е, че и в нашето училище след новогодишните празници тези боклуци също липсваха в лавката за около седмица.
Тъкмо се зарадвах, че и газираните напитки ги няма вече и сина ми ме осведоми, че са заредили всичко наново.От до.

Забравих горе да кажа, че когато и аз попитах след Нова година - Ама как не сте чували за наредбата, нали изчезнаха зрънчовците и чипсовете от лавката, ми казаха, че не са изчезнали, а заради ваканцията ги прибрали, поразчистили лавката просто докато не работи у-щето. ooooh! А аз толкова бях окрилена от щастие, и гордо цитирам наредбата. Tired

# 8
 • Мнения: 3 838
Когато работих като журналист и бях към ресор Здравеопазване, ходихме да снимаме по училищните лавки, някакъв ужас е.
Може да залеем медиите и мейлите на тия институции със снимки, освен със звънене.

Хайде да го направим! Peace Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 1 480
Съвсем наскоро с една майка снимахме лавката в нашето училище. Преброих 17 вида снакс, 27 вида чипс, и не ми стигнаха нервите да броя видовете боклучави бонбонки, дето са само захар и оцветители. За "отбий номер" имат 1 вид кисело мляко, и 2 вида минерална вода и 1-2 вида натурални сокчета (на ненатурално високи цени), останалото са газирани, химизирани и енергийни напитки.

# 10
 • София
 • Мнения: 457
Не е точно по темата, но какво очакваме, като моя близка ми разказа как в столовата на едно столично училище години е миришело на л...а и е вдигала аларми до небето, за да оправят проблема. Родители не били допускани до столовата, така че те дори си и нямали хабер какво става там. Жестока смрад. И едва сега преди няколко дни дошли водопроводчици и оправили проблема. Били запушени някакви шахти и съответно от тоалетните имало течове и от там смрадта. Та женицата - работник, без да има дете или друг в това училище успяла да се пребори с този толкова дълъг и наболял проблем. Даже работила с маска по едно време в кухнята на стола.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 405
Когато работих като журналист и бях към ресор Здравеопазване, ходихме да снимаме по училищните лавки, някакъв ужас е.
Може да залеем медиите и мейлите на тия институции със снимки, освен със звънене.

Хайде да го направим! Peace Hug

Тео  Hug аз на няколко пъти изревах в детската тема от тия безобразия, но признавам нищо повече не направих.  Достъпа до  нашата лавка е затруднен и единствения начин е да накарам младежа да направи снимки.   Допускам обаче, че няма да бъдат толкова "ефектни" като на Jarrita   #Crazy
Навита съм да вдигнем пара.

Пп. пуснах покана за участие до други възмутени мами.

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 12:46 от минзухар

# 12
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
За нормална наредба.

Моите синове не пазаруват от лавката, но единя наоколо от магазинчетата си взима по някоя пица.

# 13
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 867
Аз малко в страни от темата.....Директорките имат ли право да не допускат родителите вътре в у-щето? Питам, защото вие поне имате "щастието" да видите лавките, а нашата директорка не ни дава да припарим даже вече. До миналата година при влизане на външни лица искаха ЛК-ОК, съгласна съм да има контрол, но сега тотално не може да се влиза, пък камо ли да знам какво продават вътре. 100% пак същите ла*на.

# 14
 • Мнения: 3 838
Сега да ви кажа. От Комисията по здравеопазването говорих с Маргарита Цонева, която първо ми каза, наредбите не били тяхна отговорност, а на министъра. Аз й казах, че министъра (пресцентъра му) ме препраща към тях. После започна да ми обяснява как закона се приемал и ставал закон и как се пращал при Пирински...........помолих я да прескочим тази част понеже я знам наизуст. След като 20 мин. я убеждавах, че искам простичък отговор на съвсем простичкия ми въпрос, ако тя не знае да ми даде телефон на този, който трябва да знае, накрая с общи усилия стигнахме до евентуалното заключение (но не е сигурно), че първо трябва да приемат Закона за здравеопазването, дето бил минал на първо четене на 04.03., обаче сега бавели второто, щото имало по-важни дела и проблеми, и чак като приемат Закона (той също е много интересен, ако някой се интересува, мога да пусна новите текстове в него, касаят всички ни), министъра едва тогава можел да издаде и тая наредба. Но не съм много сигурна, че това е така, защото жената си призна, че съм я хващала съвсем неподготвена по въпроса. Crazy ooooh! Единствения подготвен може би, който можем да питаме е зам. министъра Цеков, но пък му нямаме мейл или телефон.

Но тук пише нещо много интересно, което за мен е много важно, защото тогава може би няма да ми се налага да се занимавам с "подготвени" по министерствата.
http://www.az-jenata.com/index.php?offset=147&page=article&aid=7342

"Според Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на Столична община проблемът с храненето на децата изисква преразглеждане на нормативната база за организацията на правилното хранене в училищните столове. Училищните директори заедно с районните кметове имат отговорност към училищното хранене, подчерта тя. Националният консултант по диететика и хранене проф. Стефка Петрова обоснова необходимостта разработеният проект на наредба за здравословно хранене на учениците да бъде подкрепен от училищните ръководства, общините и родителите. Проф. Петрова коментира, че седмичните менюта за училищните столове трябва да се изготвят с участието на медицински специалист, а в специалните училища менюто трябва да е съобразено с изискванията за диетично хранене на децата в зависимост от заболяването."

Така че аз утре пак съм при директорката!

Това, което ние можем да направим според мен е, заедно да вдигнем шум, колкото се може по-оглушителен, за да накараме министъра максимално бързо да издаде наредбата. Всички средства са позволени!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт