Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 1 420 отговора

Montreal

Мнения: 1 062
Чакам и аз рецептата *MILADY*.

И аз меся козунаци всяка година, но миналия Великден бях болна,  почти нищо не приготвих за празника и все си обещавах, че като се поопрявя ще наваксам, макар и следпразнично. На всичкото отгоре и миналогодишните ми боядисани яйца заминаха в кофата. Направо сърцето ми се късаше, че трябва да ги изхвърля  Crying or Very sad. За първи път ми се случваше да ми се развалят яйцата. С две думи имах един провален празник. Е, след доста време правих козунак, но и той не ми се получи. Направо имам чувството, че от миналогодишния Великден все не ми върви, защото нищо не направих както си бях обещала и както бях запланувала.
 
Всъщност, постът ми не е много по темата, но малко ми поолекна като ви споделих това, което ми тежи вече цяла година. За тазгодишния празник много ми се иска да се чувствам добре и да имам прекрасни козунаци, сладки и т.н.
 Ще черпя вдъхновение от вас момичета!   bouquet Няма да се заричам, но ще се опитам да изпробвам някои ваши рецепти скоро.
Цитирай

на 5 етаж в ляво

Мнения: 1 392
то за такива козунаци ще чакаме и 1 седмица Very Happy
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Така ме зарибихте с тая тема да направя за първи път козунак за Великден че не е истина. Да се надяваме че ще има каде да го направя, но ще дам вс от себе много съм надъхана.
А вие момичета направо сте страхотни майсторки.Браво на вас   bouquet
Цитирай


Мнения: 4 916
Хехе, добре че ме подсетихте да започна да се подготвям за Великден  Hug
Цитирай

София

Мнения: 3 400
Маме, браво за труда! Hug

Няколко години вече правя справка с форума, много полезна тема и тази година ще ви следя с интерес.  smile3521 Ето и козунаците ми от миналата и по миналата година. цък цък-този е с шоколад цък цък
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 394
На всяка манджа мерудия....цоп ....и аз в тази уханна темичка.Ще следя,че и мен козунаците ме зоват....  bouquet
Цитирай


Мнения: 405
Записвам се и аз в тази темичка  Hug
Цитирай

Плевен

Мнения: 973
Привет и от мен в дъхавата Козуначена тема   chef!

Няма как да ви пропусна и тази година. От тук преди 3 години се вдъхнових за 1-ви път да меся козунак и  затова веднага се включвам в редиците ви.
Тази година си имам помощник - хлебопекарната, та ще следя всички тънкости , които споделяте.
Благодаря на Мама Цоци   bouquet!
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Натрупаха ми се много въпроси но ще започна с два да се надявам че някой ще може да ми помогне. ПЪрво от каде мога да си купя такава продълговата форма за козунак не съм срещала засега такава и ако не успея да намеря мога ли даползвам др съд за да го изпека. И др въпрос Козунака по рецептата на Скарлет О' Хара :количеството на съставките достатъчно ли е за 1 формичка или е в повече, в смисъл ако искам да направя 2 козунака да удвоя ли всичко.
Цитирай

Sofia

Мнения: 186
Маме, Благодаря ти за темичката!

От 3 години следя темите за Великден...няма да ви пропусна и тази година Smile Тук са моите неща от предишните години: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&pid=2604915   
А това ми е любимото Козуначено руло:
Цитирай

София

Мнения: 1 541
Ето я обещаната рецепта, момичета. Дамата, която я е била пуснала е била Лебедуна. Не знам коя е тя, но ще се възползвам от възможността да й благодаря!
Аз правя втория вариант- за машина за хляб, като не използвам свинска мас, а по-качествено масло (в частност Президент без сол). Забележките в скоби не са мои, а на авторката. Само искам да добавя и друго- пускам машината на програмата за месене и така извърта минимум 3 цикъла месене. Ако имам повече време и четири, като само на последния оставям да довърши програмата и с втасването. След като го извадя от машината, при месенето и сплитането, използвам мнооого олио по ръцете си, като така допълнително омазнявам тестото.
Ами това е- дано и при вас се получи и удовлетвори очакванията ви  Hug

КОЗУНАК Лебедуна

Цялата рецепта за месене на ръка, от която се получават 4 козунака:
2,500 кг. брашно
500 гр. захар
1/2 л. прясно мляко
12 яйца
1 ч.ч. свинска мас
1/2 ч.ч. олио
5 ванилии
100 гр. ром
настърганата кора (само жълтата част) на 1 лимон
1 кубче мая
Стафиди, бадеми по желание
А ето какво сложих аз в машината:
Козунак
125 мл. прясно мляко
3 цели яйца (не посмях да сложа и белтъка от яйцето за намазване)
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл. J&B (нямах ром и реших да сложа друг алкохол, в случая уиски, наздраве)
1 лимонова есенция (купих лимонови корички изсушени, но миришеха лошо и не сложих)
1/2 кубче мая (една четвърт ми се видя малко)
650 гр. брашно (аз използвах тип 450 на "Мелко" - Варна)
В малка купичка сложих маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и оставих на топло да шупне (такава беше инструкцията в рецептата) Там количествата бяха други...
В голяма купа сложих яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и разбих леко с телта. Добавих прясното мляко, разбих пак леко и изсипах в контейнера на машината. След това прибавих маста (разтопена, но не вряла), олиото и алкохола. Изсипах пресятото брашно и най - отгоре направих кладенче, в което изсипах шупналата мая. Нагласих машината на основна програма - при мен е около 3,35 ч. При първоначалното размесване на тестото съвсем леко мажеше под бъркалките, но след 3 - 4 минути тестото се поизглади и оформи на топка. Не съм добавяла никакво брашно. Може би маста се поохлажда от другите продукти и се втвърдява и затова спря да маже. След като се измеси го оставих в машината да втасва 50 минути (доста бухна) С намаслени ръце извадих тестото от машината и го разделих на 3 топки. Оформих на три фитила и сплетох. Самото тесто още тогава е на конци и много мекичко и не лепне. През цялото време докато оформях фитилите си намазнявах ръцете. Сложих оплетения козунак във фурната на 50 градуса. От време на време пусках вентилатор за 1 минута. Така втасвах 50 минути. После намазах с яйце поръсих със захар и пекох на 140 градуса с вентилатор пак 50 минути, но последните 10 се наложи да спра вентилатора и да покрия с фолио, защото се зачерви, а не беше изпечен. Това е.


« Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 12:08 от *MILADY* »
Цитирай


Мнения: 2 362
Благодаря за рецептата  bouquet.
Имам още един въпрос към по-опитните относно втасването.
Опасявам се дали ще постигна толкова висока температура в стаята.Питките ги оставям да втасат върху радиатор, но втасват много бързо и често превтасват.А козунаците са по-капризни.Дали е удачно по този начин или да опитам във фурната на 50 градуса.
Цитирай

на 5 етаж в ляво

Мнения: 1 392
MILADY ,тенкю ,биг тенкю Mr. Green
пепита , от всеки магазин за домашни потреби можеш да си купиш правоъгълна форма за козунак/кекс.....и за двете става да не казвам че и за запеканки става  Wink.Цената им е от 4.00-до 10 тина лева.Разбира се ,че можеш да използваш и тенджерки които са без бакелитни дръжки по обясними причини Mr. Green  Не съм погледнала сега рецептата на Скарлет,но съм я правила и в никакъв случай не е за 1 козунак,а за 2 поне,зависи от формата все пак Love
Иренану , по коя рецепта ,/на кого /прави козуначеното руло?...... ,или е семейна рецепта ? Thinking

Цитирай

София

Мнения: 4 059
Натрупаха ми се много въпроси но ще започна с два да се надявам че някой ще може да ми помогне. ПЪрво от каде мога да си купя такава продълговата форма за козунак не съм срещала засега такава и ако не успея да намеря мога ли даползвам др съд за да го изпека. И др въпрос Козунака по рецептата на Скарлет О' Хара :количеството на съставките достатъчно ли е за 1 формичка или е в повече, в смисъл ако искам да направя 2 козунака да удвоя ли всичко.

От всеки магазин за домашни потреби или големите супермаркети (ХИТ, Билла, Кауфланд) може да си купиш такава форма. Миналата година от Кауфланд си взех.

Относно рецептата ан Скарелет О'Хара - стават 3 средно големи козунака (при мен излиза един кръгъл, пека в тавичка от 24 см диаметър, един правоъгълен във въпросната правоъгълна тавичка и един елипсовиден, който пека в една йенска тенджера).

Благодаря за рецептата  bouquet.
Имам още един въпрос към по-опитните относно втасването.
Опасявам се дали ще постигна толкова висока температура в стаята.Питките ги оставям да втасат върху радиатор, но втасват много бързо и често превтасват.А козунаците са по-капризни.Дали е удачно по този начин или да опитам във фурната на 50 градуса.

Аз пускам фурната на около 100 градуса да грее с отворена врата и да топли кухнята и така докато почна да пека. Първия козунак го втасвам върху фурната, а последния стой на завет в микровълновата, доакто му дойде ред за печене.

Искам и аз рецептата за това прекрасно руло, моля  Praynig
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 145
О, MILADY - това е точно рецептата ,за която писах на Мама Цоцолана, че не я видях на първа страница. Рецептата на Лебедуна.
Някой я беше пригодил за хлебопекарна, не съм сигурна дали е самата авторка или не , но цитирам това, което съм си копирала:

125 мл. прясно мляко
3 цели яйца (не посмях да сложа и белтъка от яйцето за намазване)
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл. J&B (нямах ром и реших да сложа друг алкохол, в случая уиски, наздраве)
1 лимонова есенция (купих лимонови корички изсушени, но миришеха лошо и не сложих)
1/2 кубче мая (една четвърт ми се видя малко)
650 гр. брашно (аз използвах тип 450 на "Мелко" - Варна)


А другата е заслужаваща внимание е на Unknown_lady- а виждам, че вече е добавена на първа страница

« Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 14:51 от Джемма »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 1 420 отговора