Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 март 2009, 12:50 ч.

КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни!(Козуначена тема)

  • 232 741
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 2 367
И аз се интересувам от метода с центрофугата.За сега идеята ми е да възложа месенето на мъжа ми под строг контрол от моя страна, но това с пералнята звучи примамливо.А какво се случва, ако се скъса торбичката с тестото?

# 76
  • Лондон
  • Мнения: 172
Става...цялата пералня в тесто  Joy ...изчистваш колкото можеш и пускаш да изпереш една пералня...та да не засъхва-поне аз така направих
Но това ми се случи тогава,когато исках да се изхитря и да сложа в по-малко торбички тестото.

# 77
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Така, не издържах и пробвах пиленцата. използвах тестото за Виенските кифли, защото много приятно се работи с него, а и се притеснявам, че с нашенското козуначено тесто много ще се надуят и ще загубят форма. Та ето опита ми - като за пръв път се получиха сравнително добре, само човчиците им се загубиха при печенето - трябва да мисля друг начин да ги направя по-забележими....







ПС. Първите две направих с усукване, но не се получиха добре, достатъчно е само да се направи фитил. По-тънките фитили, изглеждат по-добре.

ПСС. Хахаха, току що сина ми ме разби като каза "Много хубави морски кончета си направила мамо" - а аз си мислех, че съм се справила добре.  Joy

Последна редакция: сб, 28 мар 2009, 18:56 от natalyna

# 78
  • UK/София
  • Мнения: 7 672
ПСС. Хахаха, току що сина ми ме разби като каза "Много хубави морски кончета си направила мамо" - а аз си мислех, че съм се справила добре.  Joy

        Joy Joy hahaha hahaha Joy

  Много са хубави, ние разбрахме, че са пиленца Heart Eyes

  Тандури, би ли ми казала коя рецепта за козуначени кифлички ползваш, не мога да попадна на нещо сходно от детските ми спомени Confused

# 79
  • Bourgas
  • Мнения: 1 439
Чудна темичка, Маме! Тайно се оглеждах за нея, защото ми е любима Joy Обожавам козунаци!

Аз днес правих една сладка питка, нещо като репетиция за козунаците, защото тестото с мая ми е слабост. За тази година съм предвидила 2,5 доза само не знам как ще ги омеся, че миналата година спах със зелеви листа на ръцете Mr. Green
Иначе аз позвах рецептата на Джемма за традиционен козунак и станаха невероятни Peace
Ето снимки тук

Моите козунаци бяха с плунка от стафиди и какао, но тъй като стафидите предварително накиснах в Бейлис и не ги изцеих добре  после козунакът остана леко тестян отвътре. Затова пекох малко повече Peace
На мен лично не ми допадат козунаци с дебела препечена кора, затова мажа отгоре с разбит белтък и ръся със захар Peace

Успех за всички и нека голямото месене да започне  chef

# 80
  • Мнения: 4 358
Аууууууууу Нарина какви хубави козунаци.На ръка ли ги меси или в машинка за хляб newsm78
Нат и аз разбрах ,че са пиленца това Peace, пък детето не е лошо ,че е с богато въображение Hug

# 81
  • USA
  • Мнения: 7 091
  Тандури, би ли ми казала коя рецепта за козуначени кифлички ползваш, не мога да попадна на нещо сходно от детските ми спомени Confused

Биляна, ще погледна по коя правих миналата година, че не си спомням. Бях я взела от тук от темата, но нямам идея на кой беше.  Peace

# 82
  • UK/София
  • Мнения: 7 672


   Благодаря, ще чакам Hug

 Очертава се доста дни преди Великден да съм без интернет и за това искам да попитам за две неща сега.

  Първото е, че се очертава тази година да не мога да намеря прясна мая.Може ли да се месят със суха мая?И преди това трябва ли да я разтворя, или да я изспивам както винаги в брашното?

  И когато има няколко форми с козунак чакащи за изпичане, не превтасват ли?Например първата тава се пече около 40 мин., как да съхраня останалите?

# 83
  • USA
  • Мнения: 7 091


   Благодаря, ще чакам Hug

 Очертава се доста дни преди Великден да съм без интернет и за това искам да попитам за две неща сега.

  Първото е, че се очертава тази година да не мога да намеря прясна мая.Може ли да се месят със суха мая?И преди това трябва ли да я разтворя, или да я изспивам както винаги в брашното?

  И когато има няколко форми с козунак чакащи за изпичане, не превтасват ли?Например първата тава се пече около 40 мин., как да съхраня останалите?

Просто в момента тетрадката ми с рецепти не е при мен, а не искам да те подведа. Simple Smile

Ще отговоря на въпросите ти обаче:
- аз меся винаги със суха мая, отвикнах от прясната. Когато е за козунаци, аз "втасвам" предварително маята, но това въобще не е задължително.
- Аз ги премествам вторите козунаци в по-хладна стая докато втасват всички заедно. В момента, в който прибера едните в печката за печене, слагам втората партида на по-топло и за времето на печене на първите са готови.  Peace

# 84
  • Bourgas
  • Мнения: 1 439
Бъни, благдаря Hug На ръка е месено всичко, нямам машина, но то това ми е удоволствието някак - да меся Joy

Биляна, аз така миналата година правих 5 тави и докато пека едната останалото тесто го премесвам, после слагам другата и остатъка пак премесвам. Като видя че бухва хубаво и го поомачквам леко, то нали спада и почва на ново да втасва. Така компенсирах печенето на повече тави  Peace А то нали колкото повече месене, толкова по-вкусно Joy

# 85
  • София
  • Мнения: 948
  И мен ме плаши това стоене  на едното тесто докато другото се пече. Кога го премесвам?
   Аз едното печа,а другото държа на хладно, за да не се надига бързо. Така ,може ли ?
  И да ви попитам дали сте пробвали едно брашно италиянско,има го в метро,за торти пише,че е ? Аз правих една година с него и ми се стори,че става много мекичък и пухкав,но дали не сте го пробвали и вие да потвърдите. Някъде около1.80 лв. е.?
И благодаря, за хубавата любима тема! Много труд е вложен !!!!   bouquet
 И много хубави рецептииии!!!  bouquet

# 86
  • Балчик
  • Мнения: 7 199
Добро утро, момичета. Ееее, не издържах и аз- уж до Великден нямаше да меся козунак, но ето ме с едно козуначено руло, все още втасва и не  е опечено, снимка в готов вид- по-късно.

# 87
  • София
  • Мнения: 948
Джема,това направо е произведение на изкуството.....!!!! Браво!!   bouquet  bouquet
А това мармалад ли е или сладко някакво?

# 88
  • Балчик
  • Мнения: 7 199
Нямах мармалад и сложих сладко, но е малко течно, поистече, но все пак стана. При печенето обаче се разля тестото по тавата , защото го сложих в рабта тавичка- за Великден ще го сложа в дълбока и ще обърна повече нарежите да се вижда добре рулото, че и   краищата се поразляха и не са така ефектни. отивам да снимам.

П.П Ето го:

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 11:33 от Джемма

# 89
  • София
  • Мнения: 2 657
Джемма супер е рулото   chef



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт