Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 март 2009, 12:50 ч.

КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни!(Козуначена тема)

  • 233 655
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 2 657
Наталина, много ти благодаря за отговора.   bouquet  Аз много обичам с мармалад, но малката няма да го яде. Мисля другата седмица да го направя това руло и ще направя или маковия или може и аз ореховия пълнеж и без това искам да ги пробвам.

Петя, аз не бих давала на малката руло с мак - тук до 3 години не се препоръчва много - действа като опиум за по-малките.

ами ще направя направо ореховия, аз орехи имам.   bouquet

# 106
  • Варна
  • Мнения: 804
Пробвала съм козуначените кифлички и рулото със локум с орехи,стават много вкусни и локума не изтича.Когато слагам стафиди в рулото и козунака предварително ги накисвам в ром и ги овалвам в галета,така не остава сурово тесто около тях.А за центрофугата/не че съм против/,но предпочитам стария и изпитан метод на месенето,отделям цял ден за приготвяне на козунаците  и съм доволна от резултата.Тази година ще снимам и мисля ще имам с какво да се похваля.

# 107
  • София
  • Мнения: 552
Записвам се да следя темата. Тази година ще се пробвам с козунаците. Засега съм се спряла на традиционния на Джема.   

# 108
  • USA
  • Мнения: 7 091
Биляна, проверих! Миналата година съм правила козуначените кифлички на Джемма.  Peace

Ей тука имам снимки от миналата година:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/04/easter-my-easter-bread-story.htm
Ей тука правих и във формички за мъфини за училището на Калин:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/04/sweet-easter-breads-recipe.html

# 109
  • Мнения: 11 612
Ей тука правих и във формички за мъфини за училището на Калин:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/04/sweet-easter-breads-recipe.html

Има ли нещо по-специфично в правенето на козуначена във формичките? Смятах да пробвам, но ме достраша......Пак ли е същата процедурата? Благодаря предварително, Tandoori !

# 110
  • USA
  • Мнения: 7 091
Има ли нещо по-специфично в правенето на козуначена във формичките? Смятах да пробвам, но ме достраша......Пак ли е същата процедурата? Благодаря предварително, Tandoori !

Маме, аз да ти кажа не харесах много как станаха! Станаха ми сухи с нормалната рецепта за козунак. Просто тестото е много по-малко отколкото в голямата тава и ....не знам, аз не бих повторила с обикновено тесто за козунак. Виж, бих повторила идеята с тесто за кифлички обаче! То е по-меко и ще стане по-добре!
Иначе като цяло ползвах плетката, която някой беше показал в темата за питките ( извинявам се, че не си спомням кой), сплетох, сложих, втасаха и изпекох. Нищо по-различно не съм правила.
Сега като повтарям мисля да сложа малко сладко или стафиди вътре.  Peace

# 111
  • DFW
  • Мнения: 2 135
Смятам тази година да се пробвам, ще ми е за първи път. Като гледам колко много рецепти има не знам как ще избера  Wink .

# 112
  • Мнения: 2 962
Маме,и аз съм правила мини-козуначета,но по една руска рецепта за техните "куличи" (според мен няма разлика с нашите козунаци).Но и аз като Тандури мисля,че стават по-сухи,защото с част от тестото направих и голям козунак и той стана по-хубав.



Отгоре са заляти с белтъчна глазура,а цветенцата са от готова моделираща маса.

# 113
  • Мнения: 11 612
Аз точно заради тази сухота не се захванах....То няма място, където да си развие конци и пр. месце козуначето.......

Благодаря за споделеното, няма да правя! Ако някой се похвали с добър опит - ще последвам примера му!

# 114
  • Мнения: 2 962
Ами то няма как да станат конци или нещо подобно,защото във формичката слагаш тесто с големината на топче за пинг-понг,за да има място да втаса и да се понадигне докато се пече.Не знам дали няма да стане по-сочно,ако се направи нещо като фитилче пълно с мармалад или друг вид плънка и после да се завърже като възелче или пък топчица пълна с плънка  newsm78 .

# 115
  • Балчик
  • Мнения: 7 213

Благодаря много.

# 116
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 618
Ами то няма как да станат конци или нещо подобно,защото във формичката слагаш тесто с големината на топче за пинг-понг,за да има място да втаса и да се понадигне докато се пече.Не знам дали няма да стане по-сочно,ако се направи нещо като фитилче пълно с мармалад или друг вид плънка и после да се завърже като възелче или пък топчица пълна с плънка  newsm78 .

Ей тези бухти (тук ги наричат така)  стават точно да се направят във формички за мъфини. Аз ги правя в тава обаче, за да не си играя с печенето. Стават много вкусни и мекички!

# 117
  • София
  • Мнения: 2 581
Да се запиша и аз в темата,за да следя.Досега само веднъж ми се е получавал козунака на миналият Великден,първият който правих.От тогава все провали в опитите ми да направя пак.

# 118
  • ВАРНА
  • Мнения: 11
ВЕЛИКДЕНСКО ГНЕЗДО
Жълтъците  на 5 яйца се разбиват с 3/4 ч.ч. захар до побеляване, прибавят се 1 ч.л. канела и настъргана кора от 1 лимон. Добавят се и разбитите на сняг белтъци. Размесват се 1 ч.ч. смлени лешници, 2 ч.л. нишесте и  100 г настърган млечен шоколад - прибавят се в крема. Получената смес се изсипва в намазаната с масло и посипана с брашно форма с дупка в средата. Пече се в умерена фурна около 45 минути. Изважда се и се оставя да изстине. 1 к.ч. конфитюр от кайсии се затопля с 2 ч.л. захар  и се прекарва през цедка. С него се намазва отвсякъде изстиналият сладкиш. За да се приготви глазурата се смесва  пресята 1 ч.ч. пудра захар  с  горещи 2 с.л. ром. Полива се внимателно отвсякъде и се оставя да изсъхне. 1 к.ч. пресята пудра захар се разбива с яйчен белтък, разделя се на три части и се оцветява с хранителните бои  /червена, жълта и зелена/. С фунийка от хартия се украсява сладкишът. В дупката на "гнездото" може да се постави букетче цветя в малка чашка.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО
Размива се 20 г мая в 1/2 ч.ч. прясно мляко или вода. Може и малко брашно да се добави, за да се получи кашица. Разбиват се 2 яйца и 1 жълтък с 100г захар, щипка сол, 1/2 ч.ч. разтопено краве масло и 1 ванилия. В 500г пресято брашно се прави кладенче. Прибавя се маята и яйчената смес. Замесва се меко тесто и се оставя малко да втаса. Разточва се кора с дебелина 1 см, която се намазва с мармалад /аз слагам понякога конфитюр от малини, но който не е много течен- трябва да е гъст/, поръсва се със счукани орехи и се навива на руло. Слага се в продълговата форма, намазана с масло и посипана с брашно. Отгоре се намазва с останалия от 1то яйце белтък и се пече в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар след като изстине.


ВЕЛИКДЕНСКИ КИФЛИЧКИ
Пресява се 1 кг брашно, прави се в средата кладенче и се натрошава вътре 20 г мая. Разбиват се 3-4 яйца с по 1 ч.ч. захар, прясно мляко и мазнина по избор /олио, масло/. Изсипва се сместа в брашното и се замесва меко тесто. От него се късат топки /колкото юмруче/, разточват се в елипсовидна форма с дължина 10 см и ширина 5-6 см. В основата се слага 1 ч.л. от плънката: 1 ч.ч. мармалад, 1 ч.ч. счукани орехи, настъргана кора от 1 лимон и 1 канела /или ванилия - по вкус/. Завиват се кифлички и се нареждат в намаслена тава на разстояние. Като втасат, се намазват отгоре с разбито яйце и се поръсва леко със захар. Пекат се в умерена фурна.

# 119
  • София
  • Мнения: 361
Пробвала съм козуначените кифлички и рулото със локум с орехи,стават много вкусни и локума не изтича.Когато слагам стафиди в рулото и козунака предварително ги накисвам в ром и ги овалвам в галета,така не остава сурово тесто около тях.А за центрофугата/не че съм против/,но предпочитам стария и изпитан метод на месенето,отделям цял ден за приготвяне на козунаците  и съм доволна от резултата.Тази година ще снимам и мисля ще имам с какво да се похваля.
А какво е това руло с локум и орехи newsm78

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт