Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 март 2009, 12:50 ч.

КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни!(Козуначена тема)

  • 233 600
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 225
  • Разград
  • Мнения: 3 029
локумът го сложин на второто замесване Thinking

max-mama, перфектен е Peace
колко захар сложи newsm78

Сложих 110 гр и се почна едно втасване,много дълго продължи,но пък на вкус е супер.Този път пропуснах локума,че забравих да купя,но ако имаше щеше да е идеален.

# 226
  • Мнения: 5 003
Мах-mama , страхотно изглежда.Още довечера се залавям,че така ми се преяде.

# 227
  • Мнения: 10 718
Момичета, ето снимки на кулич да искате
http://images.google.bg/images?hl=bg&q=%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0 … &aq=f&oq=

Дано Джемма не ми се сърди, но и нейна снимка ще видим с удоволствие Simple Smile

# 228
  • София
  • Мнения: 820
Здраевейте на всички!

Да се включа в таз годишната треска за правене на козунаци.
Започнах миналата седмица и до великден всеки уикенд е посветен на козунако-месене.
Поствам рецептата, по която аз ги правя всяка година, писала съм я в миналогодишната тема, но и тук да я покажа, ако някой се интересува.

Каварненски козунак:
1л прясно мляко
10 яйца
2 чаени чаши захар
30 захарина (аз ползвах Huxol, пиша защото различните марки са различно сладки)- разтварят се в малко топла вода
2 чаени чаши олио (слагат се при омесването)
две кубчета мая
3-4 ванилии
около 3 кг брашно (на мен тази година ми пое точно 2,800 кг)

Яйцата и захарта се разбиват с миксер, прибавят се захарините. После се добават млякото и маята (нея предварително сме я разтворили в част от млаякото - затоплено). Към тази течност  почва да се прибавя брашното, олиото се ползва за измесването.

Снимки на козунаци и сладки 2008

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 09:54 от Елспет

# 229
  • Хасково
  • Мнения: 931
Аз имам няколко въпроса пак.Може да ви се сторят супер тъпи ама ...Първия трябва ли фурната да ми е предварително загрята за да сложа да се пече козунака.Ако искам да направя двойна доза от тестото на веднъж ли да я меся или да направя първата доза и после другата за да не ми превтаса тестото. И последния засега ако искам да сложа стафиди кога тр да ги сложа в тесто като премесвам втория път преди да оплета козунака ли.  newsm78
Ще съм благодарна ако някой ми разясни тия неща.

# 230
  • Варна
  • Мнения: 804
Аз слагам козунаците в загрята фурна на 180градуса и после намалям на 150-160 като се надигне.Стафидите и лимоновата кора ги слагам в последното премесване,после оставям да се отпусне леко и тогава формирам козунаците.Пека първата партида, а останалото тесто оставям да втасва още на не много топло,че да не превтаса-тогава няма да стане никакъв козунак.

# 231
  • Мнения: 250
Елспет   , ха така , точно това , което ме вълнуваше.

Първият ми и единствен опит за козунак не беше особено успешен заради втасването , поради голямото количество захар и липсата на време.

Та си мислех ако се сложи течен подсладител дали ще втаса по-бързо , отколкото със захар ?

Аз ще си сложа все пак 2-3 с.л захар , но останалото смятам да е подсладител.

Какво ще кажете по въпроса ?

# 232
  • Балчик
  • Мнения: 7 211
Пина, разбира се, че не се сърдя. Аз моите съм ги показвала и друг път, но айде пак:


# 233
  • София
  • Мнения: 820
Та си мислех ако се сложи течен подсладител дали ще втаса по-бързо , отколкото със захар ?

Аз ще си сложа все пак 2-3 с.л захар , но останалото смятам да е подсладител.

Какво ще кажете по въпроса ?
Тази рецепта съм я правила няколко пъти и не съм се проваляла. Захар задължително сложи, то има и в рецептата.

# 234
  • Мнения: 383
краставичка , локума и бадемите къде ги слагахте - като пълнеж, отгоре или как? На руло ли ги навивахте ли просто на парченца в тестото?
Аз съм правила с белени бадеми отгоре наредени, много хубаво става.

Ами плънката (локум, стафиди) я слагаме точно преди да оплетем козунака. Както си е фитила, разстиламе го малко с пръсти да стане плосък, наръсваме с плънката и после го сгъваме и слепваме крайщата. Така плънката остава вътре във фитила. С 4 такива фитила оплитам козунака и после слагам белени бадеми отгоре в дупките на плетката, като ги намазвам с белтък преди печене да не изгорят. Не помня дали в самото тесто слагахме от ядките, но мисля че може да се сложи (имам някакви спомени че съм яла козунак с орехи вътре, но са мнооооого далечни).

# 235
  • Мнения: 250
Елспет  а втасва ли по-бързо отколкото ако е само със захар ?

# 236
  • София
  • Мнения: 820
Хм, не знам  Embarassed
Аз само веднъж ползвах друга рецепта и не ми стана въобще. Втория път пробвах тази рецепта и никога не съм я сменяла след това. Удвоява обема за около час на перваза на прозореца над парното т.е. на топло (това ускорява процеса)

# 237
  • Мнения: 119
Момичета, невероятни сте   bouquet    bouquet    bouquet , тази година и аз съм със вас, миналата година правих чешкия козунак на Наталина и стана много хубав, сега искам да пробвам друга рецепта, но имам проблем със сухата мая. Как точно се работи с нея, чета в една рецепта че се слага направо към брашното, а в друга че задължително се размива в мляко? Кое от двете да направя, смятам да използвам мая на д-р Йоткер /ако има значение/? Четох, че със суха мая тестото втасва по-дълго - истина ли е това?
Предварително благодаря за отговорите ви.   bouquet

# 238
  • София
  • Мнения: 2 657
момичета, аз пък захванах козунака на Котка с кафе и шоколад. Сърбят ме ръцете да го пробвам, по-късно ще снимам и докладвам.

# 239
  • Мнения: 119
Ау petia_tag  аз заради него зададох въпроса си за сухата мая, ще съм ти много благодарна ако напишеш как точно си процедирала с маята. Желая ти успех и стискам палци да се получи хубав козунак.  Hug  Peace

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт