Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 март 2009, 12:50 ч.

КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни!(Козуначена тема)

  • 233 510
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 300
  • Балчик
  • Мнения: 7 211
И моята машинка е за 1 кг хляб, подходящи рецепти са до 600 гр брашно най-много за месене, а ако ще се пече в машината - 500 гр.

Ако само ще месиш избираш програма тесто, ако ще печеш в машината козунака, избираш друга програма- аз имам програма за козунак, пр теб не знам как е.

Ето я рецептата, която си преведох. Ако я има вече преведена, може да я изтрие модератора. Аз не видях.

Панетоне
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991


Приготвяме закваска като замесваме 200 гр брашно, 90-100 гр вода, 1 с.л зехтин (олио), 1 с.л мед
Омесваме тесо, отгоре правим кръстат разрез, поставяме в съд с капак за 48 часа на топло място.

Първи ден 18.30 часа - минали са 52 часа от началото на заквасването.
Вземаме 50 гр от закваската и омесваме със 100 гр брашно и 50 гр вода.

Правим кръстат разрез и оставяме отново на топло за 3-4 часа.

22.45 часа
вземаме 100 гр от тестото, добавяме 100 гр брашно и 50 гр топла вода. Омесваме тесто. оформяме леко продълговато и завиваме в парче плат. Завързваме го.
Поставяме го в тенджера, похлупваме и оставяме за 8-10 часа.

Втори ден 9.00 часа Разтваряме плата. Тесото е хванало кора, но вътрешността е мека и с хубава структура.
Вземаме 50 гр от този квас, прибавяме 100 гр брашно и 50 гр топла вода. Омесваме тесто, правим кръстат разрез и оставяме за 3-4 часа на стайна температура.

13.30 часа Вземаме 100 гр от него, прибавяме 100 гр брашно и 50 гр топла вода.Омесваме и отново оставяме на стайна температура за 3-4 часа.

17.30 часа Отново повтаряме процедурата- вземаме 100 гр от тестото, добавяме 100 гр брашно и 50 гр топла вода. Омесваме и оставяме за 3-4 часа на стайна температура.

21.45 часа Приготвяме следните продукти:
550 гр брашно
130 гр захар
140 гр меко масло
250 гр топла вода
225 гр закваска
6 жълтъка

Към водата добавяме жълтъците, разбъркваме.Прибавяме брашното и захарта. Омесваме тесто, прибавяме закваската. Омесваме двете теста добре, около 15 мин. Прибавяме маслото, нарязано на малки кубчета и измесваме. Оставяме на топло за 2 часа и след това на стайна температура за 10-12 часа. Трябва да увеличи обема си около 3-4 пъти.

Трети ден 13.00 часа
Приготвяме си следните продукти:

270 гр брашно
140 гр масло
80 гр топла вода
25 гр мляко на прах
50 гр захар
350 гр стафиди
125 гр озахарени портокалови кори на кубчета
125 гр озахарени лимонови кори на кубчета
10 гр сол
10 гр мед
10 гр малц
6 жълтъка
1 ванилия

От новите продукти, без маслото, стафидите и коричките замесваме тесто. Прибавяме втасалото предходно тесто. Месим хубаво около 20 мин. Прибавяме маслото и измесваме до получаване на гладко тесто.
Прибавяме стафидите и коричките.Омесваме хубаво.
Разделяме на 3 топки, покриваме с кърпа и оставяме за 20 мин.
Поставяме топките в хартиени форми и оставяме на топло за 3-4 часа или докато запълни формата.

19.30 часа Тестото е запълнило формата.
 Правим кръстат разрез отгоре. Печем около 40 мин на 180 гр.
В основата забучваме дървени или метални шишове и провисваме формата обърната обратно до пълното и изстиване.

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 15:48 от Джемма

# 301
  • под липите!
  • Мнения: 116
  Благодаря ви vangobi и Джемма!Почнах с тази,която ме посъветва vangobi,на max mama.

 В момента се меси всичко както е по рецепта и само се побърквам какво ще стане.Миналата година имах два неуспешни опита за месене и печене в машината точно на козунаци и се бях отказала,но сега няма назад   chef Иначе досега винаги си ги меся на ръка и са се получавали страхотни,но вече ми се иска да е с машината...

   Стискайте палци и ако станат ще покажа newsm10
   дори и да не станат пак ще показвам



Джемма,това панетоне от италианския сайт ли е?Звучи интересно,но голяма врътка де.....

# 302
  • Балчик
  • Мнения: 7 211
Да, от италианския сайт е. В друг форум ми обещаха превод, но понеже се забавиха и днес от нямане какво да правя реших да се допитам до чичко гугъл и си я преведох сама. Врътка е, защото е със закваска, но истинското панетоне не е с мая. Миналогодишният ми опит за панетоне със закваска претърпя провал, но тази година пак ще опитам.

# 303
  • Spain
  • Мнения: 492
момичета, днес се захванах да правя козунак, но нещо не стана. отвън се получи супер коричка, аромат също, но отвътре е като недоизпечен хляб. месих го в машината, оставих го да втаса, след което пак го пуснах да се меси и отново втаса, тестото се наду и тъкмо се кефех, че ще е супер, като го разрязах не преличаше на козунак, къде ли бъркам  Thinking

# 304
  • Балчик
  • Мнения: 7 211
да не би да си го разрязала горещ? Щом се е надул добре, значи в печенето е проблема,ако наистина е суров отвътре.
Иначе ако си го рязала горещ вътрешността се смачква и стои глетава. Трябва да изстине, преди да се реже. Иначе идеалният козунак трябва да е леко влажен вътре, да не е супер сух. Като го хапеш да се отбелязват зъбите. Ох, не знам как да го обясня. Баба ми така казваше.

# 305
  • София
  • Мнения: 2 801
В машинката ли го пече?


ivak71 ще чакаме  и ти стискам палци

# 306
  • Spain
  • Мнения: 492
Джемма, не беше съвсем истинал  Blush

vangobi, единият в машинката, а другият във фурната, но резултата един и същ

# 307
  • София
  • Мнения: 1 340





Преди две години съм купувала замразено козуначено тесто от частна хлебопекарна.
Козунаците си станаха както трябва, но незнам  с какво ги месят - може да слагат някакви подобрители.....

# 308
  • под липите!
  • Мнения: 116
  Май се объркаха пак нещата...тестото  е много меко и лепкаво,почти не може да се работи с него или трябва да е мн.бързо.Реших да ги направя и двата във фурната.В момента уж втасват пак в нея на 50градуса,но според мен няма да станат и този път  Tired

  все пак ще покажа резултата,какъвто и да е

  Благодаря за подкрепата ,момичета   bouquet да се надявам ,че другия(третия)опит ще стане  Peace




 Бързам да се редактирам и да се похваля,макра че резултатът не е точно това което исках,но все пак е доста по-добре от мин.година  newsm03
 при ваденето ит машината бяха "лигави"и трудно се работеше с тестото,после има се развали формата,единият е вътре с мармалад-кръглия,другия е уж оплетен с три фитила,но не личи.Още не сме ги опитвали,но снимка отвътре-утре  newsm10


ето ги и тях: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=361460&pid=11441159

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 20:51 от ivak71

# 309
  • София
  • Мнения: 2 801
[
нещо не отварям линка Embarassed

Svetlane по коя рецепта го прави и си мисля да не би, защото два пъти е месен и втасвал, но и аз не съм на 100% сигурна. Пробвай рецептата на Лебедуна там май никой няма провал. Аз спазих всичко до грам и стана разкошен.

# 310
  • Разград
  • Мнения: 3 029
ivak71 ,и аз не виждам снимка.
Според мен,на тестото му е трябвало още малко брашно в началото на замесването.Аз,например,като се оформи тестото и слагам 1/5 сл още,ако се поеме веднага от тестото слагам още толкова и гледам как тестото поема брашното.Ако набързо го обере,значи може още мъъничко да се сложи,ако се забави значи е добре и се оставя.След втасването тестото трябва да е еластично.

# 311
  • София
  • Мнения: 2 801
ivak71 ,и аз не виждам снимка.
Според мен,на тестото му е трябвало още малко брашно в началото на замесването.Аз,например,като се оформи тестото и слагам 1/5 сл още,ако се поеме веднага от тестото слагам още толкова и гледам как тестото поема брашното.Ако набързо го обере,значи може още мъъничко да се сложи,ако се забави значи е добре и се оставя.След втасването тестото трябва да е еластично.
Така е аз като извдих мойто тесто от машинката не лепнеше и съвсем лесно оформих фитилите. Не се отказвай имам доста провали, колко козунака отидоха на кучеатата, но стана ще стане и при теб newsm10

# 312
  • Варна
  • Мнения: 700
 Хайде и аз да се запиша и тази година, че миналата направих чудни козунаци по рецептата на Тандури и всички чакаме с нетърпение Великден отново. Може би тази година ще направя чешкия козунак на Наталина. Simple Smile

# 313
  • Мнения: 210
max-mama и джема много ви благодаря за отговорите. Само ако може да ми кажете дали може да намажа козунака с масло и поръся със захар, или само да го поръся със захар?
  bouquet

# 314
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
Хайде и аз да дам отчет от вчерашната проба ,преди Великден Wink
направих 2 рецепти едната -на Лебедуна , и другата на UNKNOWN LADI.........
плънките също 2-едната на МАМА САША НА БАБА И..........а другата на НАТАЛИНА
строих двете машини моята и на майка ми и започна великото месене Laughing
Да кажа,че и двете плънки са страхотни,като на единия козунак с плънка на Наталина му сложих и локум,а този с другата не,защото тя е и по течна ....по сочна някак си .....
Такива хубави/вкусни козунаци с толкова много плънка и при това да се надуят както трябва не съм правила Party
и както казва Джемма,стояха точно токива.......сочни и на конци......а аз пък си мислех,че не съм ги доопекла достатъчно Thinking

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт